icon

Môže manžel čerpať ošetrovné počas mojej hospitalizácie?

Včera o 05:15

Ahojte chcem sa spýtať, či manžel môže čerpať OČR/PN na mňa počas toho ako ja budem hospitalizovaná z dôvodu nadchádzajúceho cisárskeho rezu? Zároveň máme doma dcéru, ktorá celodenne navštevuje materskú školu, ale samozrejme je treba ju zaviezť a prísť prevziať z materskej školy. Je to možné? Nie je to v rozpore s poskytovaním OČR?

anonym_f4b0ba
•
Včera o 09:40
@anonym_4c9fb3

@anonym_9eb25c tiez rozmyslam, ked chodi matka samozivitelka, čo ma doma školkara, na denne, poobedne, nocne, tak ako? kto vtedy berie OČRku? normalne ma to zaujima či to niekto využiva tento benefit a či o tom matky samoživiteľky vôbec vedia.

@anonym_4c9fb3 myslíš matka-samoživiteľka, ktorá je pred ďalším pôrodom na materskej dovolenke? Či v akej situácii matku-samoživiteľku myslíš?

anonym_ee4292
•
Včera o 09:59
@anonym_10d4ae

@anonym_f4b0ba áno, pokiaľ je druhý rodič, ktorý sa bežne o dieťa stará, hospitalizovaný
@doriiis Samozrejme, ale tu hovoríme o OČR na zdravé dieťa

@anonym_10d4ae toto si prosím ťa kde zobrala? Ošetrovanie aj starostlivosť musí byť osobná a celodenná, nikto v zákone to nie je inak. Čože pokiaľ je očr vystavená na zdravé dieťa, lebo osoba, ktorá sa oň bežne stará, je hospitalizovaná, dieťa v žiadnom prípade nemôže navštevovať škôlku ani školu.

anonym_580605
•
Včera o 10:05

Moze si zobrat OCR na dieta ale v tom case dieta nemoze byt v materskej skole (sleduje sa to) a otec nemoze pracovat v case kedy pobera osetrovne

simca06022011
•
Včera o 10:05

manzel si moze normlane zobrat volno v praci, zamestnanci si zvyknu brat dva tyzdne "materskej" ked manzelky porodili. Jedna isla cisarskym, normalne v ten den uz neprisiel, riesilo sa to cez socialku. Potom 2t bol s nou, vybavoval, behal... a druhy normalne "utekal" k porodu z prace a prisiel o 2t.. a za chvilu nas to caka zas v praci. Uplne v pohode to davame, tesime sa s nimi :DD Netreba vymyslat vobec s OCRkami na zenu, na dieta.. aj ked aj to sa da realizovat pri urcitych podmienkach.

anonym_f4b0ba
•
Včera o 10:19

@simca06022011 otcovske tu uz bolo spominane, na to je narok odo dna porodu. Autorku zaujima ocr pocas hospitalizacie este pred sekciou.

simca06022011
•
Včera o 10:23
@anonym_f4b0ba

@simca06022011 otcovske tu uz bolo spominane, na to je narok odo dna porodu. Autorku zaujima ocr pocas hospitalizacie este pred sekciou.

@anonym_f4b0ba no ledva ledva to bolo spomenutre RAZ,ale PRED sekciou planovanou, byva zena kolko v nemocnici? v ten den, den-dva? vezme si dovolenku, Pcko (aj to moze, ide so zenou ako doprovod atd)

anonym_10d4ae
•
Včera o 10:27
@anonym_ee4292

@anonym_10d4ae toto si prosím ťa kde zobrala? Ošetrovanie aj starostlivosť musí byť osobná a celodenná, nikto v zákone to nie je inak. Čože pokiaľ je očr vystavená na zdravé dieťa, lebo osoba, ktorá sa oň bežne stará, je hospitalizovaná, dieťa v žiadnom prípade nemôže navštevovať škôlku ani školu.

@anonym_ee4292 Oficiálne informácie sociálnej poisťovne.
To čo píšeš nie je pravda, prečo má zdravé dieťa sedieť doma, len preto, že má mamu v nemocnici.

anonym_f4b0ba
•
Včera o 10:28
@simca06022011

@anonym_f4b0ba no ledva ledva to bolo spomenutre RAZ,ale PRED sekciou planovanou, byva zena kolko v nemocnici? v ten den, den-dva? vezme si dovolenku, Pcko (aj to moze, ide so zenou ako doprovod atd)

@simca06022011 tak mne to nepíš, čo má robiť, nech sa autorka zariadi, neviem prečo to oni komplikujú s očr. Podľa všetkého kvôli tomu, že dotyčný robí na smeny a niekto iný písal, že treba šetriť dovolenku v tomto predvianočnom čase. Ja začiatok októbra nepovažujem za predvianočný čas, ale dobre teda.

anonym_9b94ed
•
Včera o 11:10

to ranné nosenie do škôlky treba aj tak vyriešiť, snáď nebudeš ty hneď po príchode z nemocnice s novorodencom chodiť s dcérkou každé ráno... ak nemáte rodinu ktorá by pomohla, tak sú aj platené služby výpomoci

anonym_f7f27e
•
Včera o 11:30
@anonym_4c9fb3

@anonym_9eb25c tiez rozmyslam, ked chodi matka samozivitelka, čo ma doma školkara, na denne, poobedne, nocne, tak ako? kto vtedy berie OČRku? normalne ma to zaujima či to niekto využiva tento benefit a či o tom matky samoživiteľky vôbec vedia.

@anonym_4c9fb3 aký bebefit? Ze dostane 50% zo mzdy? A doeta vtedy nemôže ísť do skolky, keďže je vyplácaná OCRka. Cize žiadne také ako OCRka na vedenie do skolky neexistuje. Môže byť buď v skolke alebo doma. Aspoň tu niektoré nepíšte blbosti.

anonym_f7f27e
•
Včera o 11:32
@anonym_10d4ae

@anonym_ee4292 Oficiálne informácie sociálnej poisťovne.
To čo píšeš nie je pravda, prečo má zdravé dieťa sedieť doma, len preto, že má mamu v nemocnici.

@anonym_10d4ae lebo je na neho vyplácaná OCRka. Cize sa stara otec, ktorý je s ním doma. Stačí?

bosorkabb
•
Včera o 11:33
@anonym_a53d4b

To si už na toto manželia nenechávajú dovolenku ako kedysi sa robilo? Ved každý vie,ze žena bude v nemocnici a treba sa postarať o dieťa doma,ak babka nemôže pomôcť.

@anonym_a53d4b ja som skončila v nemocnici 3 týždne pred pôrodom pre komplikácie. Dopredu sme to nemohli vedieť.
Manžel si zobral OCR,potom moja mama.
Dovolenku musí schváliť zamestnávateľ a ver že to nie každý urobí.
Ani smeny nechce meniť.
Chvalabohu zamestnávateľ manžela hneď navrhol OCR, neskôr dovolenku. Ja som bola mesiac pred termínom.

anonym_10d4ae
•
Včera o 11:35
@anonym_f7f27e

@anonym_4c9fb3 aký bebefit? Ze dostane 50% zo mzdy? A doeta vtedy nemôže ísť do skolky, keďže je vyplácaná OCRka. Cize žiadne také ako OCRka na vedenie do skolky neexistuje. Môže byť buď v skolke alebo doma. Aspoň tu niektoré nepíšte blbosti.

@anonym_f7f27e Blbosť píšeš ty.
Má nárok na OČR aj na zdravé dieťa, ktoré chodí do škôlky, v prípade, že je rodič, ktorý sa obvykle o dieťa stará hospitalizovaný

anonym_f7f27e
•
Včera o 11:36
@bosorkabb

@anonym_a53d4b ja som skončila v nemocnici 3 týždne pred pôrodom pre komplikácie. Dopredu sme to nemohli vedieť.
Manžel si zobral OCR,potom moja mama.
Dovolenku musí schváliť zamestnávateľ a ver že to nie každý urobí.
Ani smeny nechce meniť.
Chvalabohu zamestnávateľ manžela hneď navrhol OCR, neskôr dovolenku. Ja som bola mesiac pred termínom.

@bosorkabb to už keby som zaplatila aj susede ze ráno a poobede ho vyzdvihne ma vyjde menej ako OCRka. A nočné nema co týždeň.

anonym_f7f27e
•
Včera o 11:38
@anonym_10d4ae

@anonym_f7f27e Blbosť píšeš ty.
Má nárok na OČR aj na zdravé dieťa, ktoré chodí do škôlky, v prípade, že je rodič, ktorý sa obvykle o dieťa stará hospitalizovaný

@anonym_10d4ae nema. Keď je za dieta vyplácaná OCRka, dieta byt v skolke nemôže!!!

anonym_10d4ae
•
Včera o 11:39
@anonym_f7f27e

@anonym_10d4ae nema. Keď je za dieta vyplácaná OCRka, dieta byt v skolke nemôže!!!

@anonym_f7f27e V tomto prípade môže, kľudne si over v sociálnej poisťovni

anonym_f7f27e
•
Včera o 11:41
@anonym_10d4ae

@anonym_f7f27e V tomto prípade môže, kľudne si over v sociálnej poisťovni

@anonym_10d4ae takže ty sedíš doma zatiaľ čo doeta je v skolke a dostaneš OCRku, ze sa o neho staráš? Asi ťažko.

anonym_10d4ae
•
Včera o 11:47
@anonym_f7f27e

@anonym_10d4ae takže ty sedíš doma zatiaľ čo doeta je v skolke a dostaneš OCRku, ze sa o neho staráš? Asi ťažko.

@anonym_f7f27e presne tak, v tomto prípade rodič môže dať zdravé dieťa do škôlky a sedieť doma stará sa oň počas zvyšku dňa

anonym_f7f27e
•
Včera o 12:30
@anonym_10d4ae

@anonym_f7f27e presne tak, v tomto prípade rodič môže dať zdravé dieťa do škôlky a sedieť doma stará sa oň počas zvyšku dňa

@anonym_10d4ae nemôže. Lebo aj tu platí osobná a celodenná starostlivosť. A SP to bude skúmať. Ta OCRka nie je iba tak pre sirinu marinu. Cize neexistuje, ze ráno na 7.00 si dieta odnesie do skolky, on si bude celý deň pekne sedkat doma a poobede si pôjde po dieta. A akoze sa stara o dieta😉

natalka13
•
Včera o 12:49
@anonym_10d4ae

@anonym_10d4ae nie nemoze musi sa o dieta celodenne osobne starat.
Minimalne min.r. to platilo na 100%

anonym_e5139a
•
Včera o 13:24
@anonym_f4b0ba

@anonym_4c9fb3 myslíš matka-samoživiteľka, ktorá je pred ďalším pôrodom na materskej dovolenke? Či v akej situácii matku-samoživiteľku myslíš?

@anonym_f4b0ba budem si len domyslat, ale asi myslela situácie, kedy matka samozivitelka robí ma smeny a dieťa treba normálne vodiť do škôlky a zo škôlky. Ze ma napríklad poobednú a kto jej vyzdvihuje dieťa. Ale môžem sa mýliť.

anonym_f4b0ba
•
Včera o 13:35
@anonym_e5139a

@anonym_f4b0ba budem si len domyslat, ale asi myslela situácie, kedy matka samozivitelka robí ma smeny a dieťa treba normálne vodiť do škôlky a zo škôlky. Ze ma napríklad poobednú a kto jej vyzdvihuje dieťa. Ale môžem sa mýliť.

@anonym_e5139a tak ale tema je o tehotnej zene a jej manzelovi a ich dcere navstevujucej skolku. Samozivitelka ked je tehotna, doma ma skolkara, tak je jasne, ze ak neexistuje funkcny otec deti, musi si poradit inak.

anonym_10d4ae
•
Včera o 14:08
@natalka13

@anonym_10d4ae nie nemoze musi sa o dieta celodenne osobne starat.
Minimalne min.r. to platilo na 100%

@anonym_f7f27e
@natalka13 Minimálne 20 rokov platí interná smernica sociálnej poisťovne, dieťa môže chodiť do škôlky alebo školy, aj tak to považujú za celodennú starostlivosť. Čo je logické, najmä ak má dieťa povinnú dochádzku.

anonym_580605
•
Včera o 14:24
@anonym_10d4ae

@anonym_f7f27e
@natalka13 Minimálne 20 rokov platí interná smernica sociálnej poisťovne, dieťa môže chodiť do škôlky alebo školy, aj tak to považujú za celodennú starostlivosť. Čo je logické, najmä ak má dieťa povinnú dochádzku.

@anonym_10d4ae interna smernica (ak by aj existovala) nie je nad zakon. pre tento pripad nie su splnene dve podmienky jednak osobna starostlivost tj dieta v dane dni poberania OCR navstevuje predskolske zariadenie (toto sa sleduje na mesacnej baze v systemoch) nevadi ze je prihlasene ale v skolke nemoze byt a jednak otec nemoze mat vymeriavaci zaklad tj pracovat v dnoch za ktore pobera nemocensku davku co je aj osetrovne

anonym_580605
•
Včera o 14:27
@anonym_10d4ae

@anonym_f7f27e

@anonym_10d4ae hluposti pises preco ma pootom Socpoist tolko vyhranych sporov pri davke z toho isteho nemocenskeho poistenia otcovskom kedy sa celodenna starostlivost vylucuje s pobytom v ms

ankare
•
Včera o 14:30
@anonym_10d4ae

Môže mať OČR na dcéru aj keď je zdravá a chodí do MŠ, vypíše ju ošetrujúci lekár v nemocnici, označí možnosť: osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, bola hospitalizovaná, vypíše údaje dcéry
@anonym_autor

@anonym_10d4ae Čiže malá môže normálne chodiť do MŠ, mama je v nemocnici, a otec je doma na OČR?

anonym_10d4ae
•
Včera o 14:31
@anonym_580605

@anonym_10d4ae hluposti pises preco ma pootom Socpoist tolko vyhranych sporov pri davke z toho isteho nemocenskeho poistenia otcovskom kedy sa celodenna starostlivost vylucuje s pobytom v ms

@anonym_580605 Máš svoju pravdu, strata času ti ju vyhovárať.
Odporúčam tomu, kto bude o OČR žiadať overiť si možnosti priamo na Sociálnej poisťovni.

anonym_10d4ae
•
Včera o 14:32
@ankare

@anonym_10d4ae Čiže malá môže normálne chodiť do MŠ, mama je v nemocnici, a otec je doma na OČR?

@ankare áno, v čase mimo MŠ sa stará otec

bosorkabb
•
Včera o 14:47
@anonym_f7f27e

@bosorkabb to už keby som zaplatila aj susede ze ráno a poobede ho vyzdvihne ma vyjde menej ako OCRka. A nočné nema co týždeň.

@anonym_f7f27e ráno dieťa bude s kým. Keďže ťahá smeny predpokladám že ráno začína o 6.
Z domu musí ísť niekto o 5 niekto o 5:30. To ktorý sused zoberie ráno takto k sebe dieťa?
Ak má poobednú tak je do 22:00.
Pravdaže iné je keď človek pracuje na úrade a iné ak vo fabrike. V mojej práci chodí časť ľudí na 4:30, časť na 5:30 a niekto na 8:00. Záleží od zaradenia.
OCR je presne pre tieto situácie.