icon

Môže prenajímateľ bytu chodiť hocikedy do bytu, ktorý prenajíma?

9. máj 2022

Sestra si hľadá podnájom s mamou. Dnes bola na 1 mieste, pracuje. Pani čo má byt sa jej len tak opýtala, z čoho majú peniaze na prenájom. Mňa to kus dorazilo.
Potom im oznámila, že ona býva na prízemí a bude mať 1 kľúče a hocikedy pôjde skontrolovať byt. Je to o.k. akože?!

Strana
z2
zuzanaete
10. máj 2022

@vroni Ale ved netvrdim, ze hocikedy ma kontrolovat. V prispevku vyssie to mam pisane.

zdenusa4
10. máj 2022

Nemalo by to tak byť. Ako ide skôr o tom, že by nemal chodiť do bytu, keď tam nájomca nie je. To by sa nepáčilo nikomu, len to všetko treba mať spísané v nájomnej zmluve

vevesh
10. máj 2022

@vroni tak v nemecku pytaju posledne 3 vyplatne pasky....a pravom, vies kolko ludi sa snazi toto sfalsovat?🤪🤪🙈😠

dr_smajlik
10. máj 2022

Bývame v jednom podnájme 7 rokov a nikdy tu majiteľka nebola sama.nehovoriac,že za tých 7 rokov tu bola 3x vnutri.1.raz keď nám odovzdávala kľúče2.keď doslúžil koyol a riešila sa výmena,3.ked sme riešili tečúcu vaňu a jej prerábku a nikto s tým nemá problém. Väčšinu vecí riešime telefonicky a hotovo.
Neviem si predstaviť nonstop otravovať ľuďom čo mi platia život kontrolami.minimalne si myslím,že aj raz za 3 mesiace je moc často.
Ešte keď som bývala ako študentka v Nitre po podnájmo h tak tam to bolo pochopiteľné.študenti dokážu urobiť z bytu neobývatelnú jednotku za pár dní,tam je obozretnosť na mieste, možno chce byť aj táto pani obozretná,ale malaby si uvedomiť aké sú jej hranice.

kittykat22
10. máj 2022

@amelie2017 tak ale kamaratka nema rozum. Od zaciatku pandemie su 2 roky prec - ak nema ani cent od ludi co byvaju v jej byte a vadi jej to, tak ma nieco povedat. Ziadne na dobrotu na zobrotu. Ked sa jej nepaci tak sa ma ozvat, poziadat aby sa zariadili inak, vyhovorit - pokial nechce ist do konflitku. Rieseni je mraky.

vevesh
10. máj 2022

@dr_smajlik 😅inak toto sa mi stalo ako studentke. Isla som do skupinoveho byvania s 5 cudzimi babami na privat a zrazu o 7, ked som este spala, mi pri posteli stoji nejaka 50tnicka a pozera na mna a prezera si moje veci....ze prisla len na kontrolu bytu. Wtf😳😳😳a za tyzden prisla 3x, ze byva nedaleko.🙄🥴🤯 Tak som si za tyzden zohnala ine byvanie....

panelacikova
10. máj 2022

@opica_skorica Okrem tohto. Vlastnila som vo svojom živote 4 byty doteraz... Ale ok, beriem, vyznelo to blbo.. po tej ženskej s deťmi som ho prenajala už len jednému slobodnému chalanovi a po jeho odchode som ho predala a presťahovala sa inde 😉

vroni
10. máj 2022

@vevesh, no, výplatnú pásku sfalsujem aj za tri minúty. To fakt nie je problém. Práve preto chcú tu bankovú záruku (banka potvrdzuje, že mas príjem postačujúci na zaplatenie nájomného. Bez sumy)

vevesh
10. máj 2022

@vroni no v vyplatnu pasku tak lahko neafalsujes a pokial vies co hladat, tak hned vies, ze nedrzis "original" v ruke. Ale ludia sa snazia. Bankova zaruka je tu dost o nicom (ta sa da sfalsovat ovela lahsie ako vyplatna paska a pre prenajimatela je dost tazke dostat sa k peniazom, ked najomnici nieco "vyparatia")...

vroni
10. máj 2022

@vevesh, čo ja viem... Výplatnú pásku mal snáď už v rukách každý, upraviť údaje je to najmenej. Banka tu komunikuje priamo s najomcom, zase hacknut bankové servre až taká brnkacka nie je (teda dúfam, ešte som túto bohumilu činnosť neskúšala). A depozit sa skladá tiež. Takže ochrana tam je slušná, aj keď pochopiteľne nie absolutna. Aj vyplatná páska nie je dôkaz, že ma o mesiac nevyrazia a ja nezdemolujem byt 🤷‍♀️

zuzanaete
10. máj 2022

@simca06022011 Da sa aj takto odradit vlastnika chodit na kontrolu, ale osobne by som neminala energiu na takuto vojnu. Zmenila by som najom.

vevesh
10. máj 2022

@vroni tak neviem ako sa robia pasky na sk, ale v nemecku si napojena na socialku a akakolvek zmena na vyplatnej paske ide okamzite elektronicky na socialnu. Cize je to dost tazke sfalsovat (a ako bonus musis mat rovnaky program ako tvoj zamestnavatel a vediet jeho cislo na socialnej poistovni, co akykolvek zamestnanec okrem mzdarky nema sancu vediet). Take, ze zmenit cisla na papieri (boli aj take pokusy, ze ugumovali ci prebielili), tak to jedine, ze by bol clovek slepy....😀😀😀cize v nemecku ma vyplatna paska vacsiu vahu ako bankovy vypis, i ked nie je to zaruka, ze v praci aj ostanes...

evaachesa
10. máj 2022

Hľadala by som si iný nájom, lebo už teraz je zjavné, že im týmto bude otravovať život a súkromie.

evaachesa
10. máj 2022

Aj my prenajímame byt a od jednej zlej skúsenosti si už každého nového nájomníka overujem cez centrálny register exekúcií a kontrolujem tiež či nemajú dlh na poistení. Riadim sa pravidlom dôveruj, ale preveruj.😏

vroni
10. máj 2022

@vevesh, ani ja neviem, ako robia pásky na SK, ale som zamestnávateľ a pasiek ti vyrobím za hodinu aj sto. Keď vieš, čo kam patrí, tak ideš. Socialka je síce so zamestnávateľmi prepojená, ale pravdivosť pásky tretej strane nepotvrdi. A realitka zase nevie, aký program používa ta ci ona firma. Takže tiež neposudi.

vroni
10. máj 2022

@evaachesa, ako sa dostaneš do centrálneho registra exekúcii? To sa dá?

evaachesa
10. máj 2022

@vroni áno cez cresk.sk a vyhľadanie je spoplatnené sumou 1€ (platba kartou alebo sms). Potrebuješ vedieť dátum narodenia a priezvisko. Prvý krát keď som si takto overovala jedného pána, tak to robilo hrozne dlho, no asi preto, že mu tam nakoniec vybehlo 6 exekúcií. 🤦

vroni
10. máj 2022

@evaachesa, ďakujem, toto som nevedela. Ukladám informáciu.

evaachesa
10. máj 2022

@vroni no a cez Google som hodila jeho celé meno a frázu dlžník, dlhy alebo niečo také a to mi hneď vyhodilo dlžnú sumu na sociálnom poistnom. 😐

evaachesa
10. máj 2022

@vroni za málo 🙂

vroni
10. máj 2022

@evaachesa, áno, dik, socialku a zdravotnú viem. Ten exekučný register je pre mňa novinka.

Strana
z2