icon

Môžem dostať výpoveď kvôli tomu, že som každý mesiac na OČR?

9. máj 2022

Dobry den mam otazku .. odkedy pracujem kazdy mesiac som s dietatom na OCR.. niekedy je to tyzden v mesiaci inokedy aj tyzden a pol .. zmluvu mam na dobu neurcitu kedze pred otehotnenim som tam pracovala.. prosim Vas mozu mi dat vypoved koli tomu ze som na OCR? Dakujem

mandzula
9. máj 2022

Tak potom ani nevidim zmysel tvojej otazky, ked ti je to v zasade jedno.

autor
9. máj 2022

@mandzula ja sa iba pytam zi ma mozu vyhodit nie ze sa bojim vypovede... len ci ma mozu koli tej OCR prepustit

autor
9. máj 2022

@renata1405 pri tejto robote ma zastupovat netreba... 🤷‍♀️

ibajaanikiny
9. máj 2022

@luliu ja nie som autorka prispevku,este nedavno som bola bezdetna kolegyna a ostatni dieta mali,brali aj ocr,ano,musela som co to urobit aj za nich,ale za chore dieta v podstate rodic nemoze,za to ma dat zena vypoved a ostat bez prijmu v dnesnej dobe?a opatrovatelka?len studentky beru 7-8 eur na hodinu a plus jej treba aj verit,nie supnut chore umrncane dieta cudzej zene…som zvedava,kolke z Vas platia pri chorobe dietata cudzej zene za kazdym ochorenim…

viestta
9. máj 2022

@vroni môžeš sa dohodnúť, keď sa bude s kým dohodnúť. Nárokovať si to nemozes

autor
9. máj 2022

@ibajaanikiny 👍👍👍👍👍

ibajaanikiny
9. máj 2022

@zmrzlinka2021 zbytocne sa tu pohorsujes,lebo ja chapem obe strany a myslim si,ze samej autorke to nie je prijemne,ked ma chore dieta,ale chapem,ze aj ona sa boji o pracu a prijem a aj chyba v praci. Preto som jej napisala,ci ma moznost HO,alebo nech hodi rec so zamestnavatelom,tu nikto jej problem nevyriesi…akurat ste sa tu do nej vsetky pustili,ale kazdy by mal radsej zdrave dieta a neriesil tieto zalezitosti

gagik
9. máj 2022

No davaju deti so soplom do skolky,nakolko si nemozu dovolit byt vkuse na ocr..

vroni
9. máj 2022

@viestta, ved nie. Ale tu sa evidentne ani jedna strana dohodnúť nechce 🤣🤣🤣

tahomi
9. máj 2022

Cize si kolko realne odpracovala? 3 mesiace, z toho prvy mesiac doma, potom 3 tyzdne praca, doma a teraz opat doma od zaciatku mesiaca?

Chapeme ta vsetci, ale ja ako zamestnavatel by som sa s tebou bohuzial rozlucila.

oblecenie99
9. máj 2022

Aspoň už viem,preco to vyzerá u malého v šatni v jasličkách niekedy ako v liečebni na tuberkulózu. Malé deti,zázračné "vyliečene" za víkend či za pár dní.. vaše to možno dá so soplami po zem a s kaslom každé tri minúty,iné dieťa s oslabenou imunitou (stačí alergo,na ktorú sa príde práve vtedy,keď je dieťa dlhšie choré..) bude doma aspoň dva tyzdne, a kašľať šesť,vďaka tomu,že vy sa musíte do práce ponahlat a dieťa to už zvládne,aj učiteľka mu dá to ATB,však čo,aj vysávač im nechám na odsatie soplikov v satni..druhí nech zatiaľ budú s chorým deckom doma, a počúvat od inych rodičov,že "ako si zariadis,tak mas".A to píšem ako mama, čo bola len minimálne doma a robím prakticky bez prestávky,odkedy sa malý narodil a choroby platame bez starých rodičov, práve riešim opatrovateľku a s mužom sa striedame na očr a dovolenke. Je to všetko ale reálne možné len preto,lebo 1. mam muža,ktorý sa vie ako tak dohodnúť v práci, ale určite sa ho nedá len tak zo dňa na deň ho zvesiť z klinca,že dieťa ochorelo a v ten deň uz nepride a chodí na smeny,nie na osmičky,tak sa vieme vystriedať 2. ja mám dobrého zamestnávateľa,ktorý zatiaľ chápe, že malé dieťa vie byť choré zial, 3. taký plat,že si na občasnú opatrovateľku vieme ešte vytesniť peniaze a 4. najmä mám povahu práce,pri ktorej je home office mozny. Nijak ináč si to ale predstaviť NEVIEM. Dá sa pochopiť AJ postoj zamestnávateľa, veď jemu ide najmä o zisk a potrebuje najma spoľahlivého zamestnanca. Ale štýl niektorých odpovedí nie. Ale MK nesklamal ani teraz.. však ja mám zdravé dieťa,ja si to mozem dovoliť,ja som robila takto, u nás v škôlke sa dalo takto,tak poďme pocítiť inej, že čo by si vlastne moja chcela a ako si to na drzovku predstavuješ..

zuzanaete
9. máj 2022

Tych 20 dni dovolenky si myslela pomernu cast na tento rok alebo za cely rok? Lebo ako osoba starajuca sa o dieta mas do roka narok na 25 dni. Pisem pre istotu, aby si nahodou neprisla o nejake dni dovolenky.

iwesska
9. máj 2022

@danieli To si kde videla taky uvazok skrateny,ze tyzden neprides do prace? 😂 To si mylis s brigadou. Ja som mala skrateny na 6h a ked boli deti chore,musela som na OCR,alebo ked ja,tak na PN,kazdy den bolo potrebne vykryt,to neexistuje,ze 1-2 tyzdne neprides a vybavene.

autor
9. máj 2022

@zuzanaete nemam narok na 25 kedze som nenastupila v januari .. a uz jeden den som cerpala.. zvysok mam naplanovanu do konca roka

autor
9. máj 2022

@zuzanaete a to mam uz aj letnu dovolenku planovanu a aj vianoce .. takze z 20 mi zostane 2 dni 😁

zuzana212722
9. máj 2022

Kolegyňu kvôli tomu vyhodili.. Jasne zaobalili to inak ten dôvod.. Ale išla.. A teda všetci si vydýchli lebo to bolo neúnosné ja s tromi deťmi som v živote toľko nebola na OCR co ona.. A to mala jedno dieťa..

joannita
9. máj 2022

@sisaka ano mozes.
Myslim ze @oblecenie99 to presne vystihla v poslednom komente. Tvoje chore deti davas do skolky, este im tam nechas ATB 🤦‍♀️ aby sa ostatne deti od tvojich nakazili a potom si husta na MK 👏
Waw

autor
9. máj 2022

@zuzana212722 mozem sa opytat ake zamestnanie mala kolegina?

medulienka81
9. máj 2022

Nemôžeš dostať výpoveď, nemusíš tu nikomu vysvetľovať prečo si na OCR. Kto nezazije nepochopí a môže ti byt u prdele, keď ti píšu negatívne názory. Nestrácaj čas vysvetlovanim ❤️

zuzana212722
9. máj 2022

Bol to štátny podnik.

janage
9. máj 2022

@sisaka nie, nezarabate milióny, ani pečené holuby vám nepadaju samé, ale máte viac možností pracovať na skrátený úväzok, postarať sa o dieta a určite vyššiu životnú úroveň, ktorá vám občasné opatrovanie dovolí. Inak by ste tam predsa neboli.
Predstav si inú situáciu, onko ochorenie zamestnanca. To tiež po absolvovaní liečby by ho mal zamestnávateľ vyhodiť lebo bol dlhšie PN a ktovie ako na tom bude zdravotne, koľko vymešká, čo keď po roku dvoch príde recidiva ochorenia atď? Však tiež je pre zamestnávateľa momentálne neefektívny.

janage
9. máj 2022

@joannita áno, to je ďalšia strana mince. Moje dieťa ekzematik v prípade choroby malo také zhoršenie ekzému, že sme v noci nespali. Do krvi sa skrabalo. Následne infekty. Liečba omnoho dlhšia ako u bežného dieťaťa.
Keď chytila zlatého stafylokoka na kožu a ta sa jej odlupovala, že mala krvavé živé mäso na prstoch ruky...na kožné ako na klavír.
Nikdy to nepochopí človek čo má doma bežnú vzorku.

nelca0510
9. máj 2022

Autorka trochu si protirecis.
Dnes o 16:11
No som zvedava co vymyslia .. 🙈 len ja chore dieta nemam kde dat.. moji rodicia pracuju..a moj manzel chodi do 2 prac.. takze jemu sa nroplati ostat doma s malou na tyzden.. a raz tyzdenne ma sluzobnu cestu
A potom píšeš, ze priateľ a že veď pôjde aj na OCR už.

autor
9. máj 2022

@nelca0510 ano lebo som snim mala vymenu nazorov dnes... ale to tebe vysvetlovat nemusim.. ano chodi aj na sluzobku aj ma dve roboty .. a ked poviem ze pojde na tyzden ocr tak pojde 😁

autor
9. máj 2022

@zuzana212722 tak to ja robim vo vyrobe za minimalku 😁 to je rozdiel

zuzana212722
9. máj 2022

Ani nie.. O to horšie. Si ľahko nahradirelna.. Moja bývalá kolegyňa tak ľahko nebola keďže.. A to nehovorím o tom ako musia fyzicky makať za teba kolegovia.. V tejto dobe stačí ze sa príde opytat jeden Ukrajinec a máš po fleku

sisaka
9. máj 2022

@joannita moje dieťa v škôlke choré nebolo, sopel bez teploty u nás nie je choroba a nikto koli tomu nenecháva deti doma, s teplotou nikdy neboli v škôlke a zápal stredného ucha rýchlo odznie po nasadení atb kvapiek alebo oralnych ATB. Bez problémov som pár krat do roka vykryla ich choroby, tak ako všetky pracujúce ženy, ktoré žijú v štátoch, kde nie je OČR a kde sa netoleruje kazdomesačná absencia v práci a kde deti nebývajú 2 týždne doma, lebo im zatekajú sople. Ale to ťažko vysvetlím niekomu, kto je nastavený na iný systém a inak zmýšľa.
V každom prípade treba riešiť vlastné deti, nie tie cudzie, nie je normálne, aby byvali deti kazdy mesiac choré, alebo ochoreli zakazdym, keď niekto pri nich kychne.

Koniec koncov táto debata nemá význam, otázka tu bola položená len teoretická, autorka v práci nemá problém, nikomu tam nechýba, nikto ju nemusí zastupovať, takže spokojne môže bývať na OČR koľko chce.

joannita
9. máj 2022

@sisaka zial je to normalne, ze skolkari byvaju kazdy mesiac chori. Je to naozaj extremne rozsirene a ak tale dieta nieje, je to naozaj vynimka. A to ich teda poznam ze vela tych skolkarov. "U vas" to nieje choroba, ale tu sa to povazuje za chorobu a decko ti proste nezoberu do skolky. Nechapes ten rozdiel?
Ale nechapem to stale. To ze autorkine dieta je takto casto chore je holy fakt a holy fakt je aj to, ze jej to dieta nezoberu do skolky. A aj to, ze tym padom MUSI byt s nim doma.
Ona nepotrebuje radu - poucovanie, ze to nieje normalne, to jej logicky nepomoze, pretoze s tym NIC neurobi. Jej dieta po tvojom zhodnoteni ze to nieje normalnr, zazracne nevydravie.
Ona nieje ty, ina nemoze dat chore dieta do skolky. Ano CHORE. Dieta, ktore berie ATB je chore a dieta ktore ma zlty sopel je chore a infekcne. Takze nic v zlom, ale vodu kazes a vino pijes.

sisaka
9. máj 2022

@joannita autorka nepotrebuje vôbec radu, treba čítať, čo píše.
Pýtala sa na začiatku, či ju môžu vyhodiť. Odpoveď je jasná, áno môžu, zamestnávateľovi by sa nik nedivil, keďže vkuse chyba a dôvod by sa samozrejme našiel. Toľko k odpovedi na jej pôvodnú otázku, ktorá sa zmenila v priebehu debaty na teoretickú, lebo nikomu v práci jej absencie nevadi.
Akú vodu kažem a víno pijem? Ja som napísala, že by som si to nikdy nedovolila, nemôžem zato, že ľudí zaujima, ako človek nebýva 12x do roka na OČR. Ak by moje dieťaťa muselo byt v škôlke, škole bez akéhokoľvek náznaku choroby, tak ako píšem, zariadila by som sa. Zmena prace, robenie v čase, keď muž je doma, robenie cez vikendy, stráženie cudzích detí. Tých 5 rokov sa to dá zvládnuť. Predpokladam, že školáci už nebývajú chorí 12x do roka, ak áno, tak by som takto alternatívne pracovala, až kým by moje dieťa nebolo natolko samostatné, aby mohlo byt samé doma.

miiceencoovaa
9. máj 2022

@zmrzlinka2021 a čo keď manžela nemá a je slobodná mamička? Má radšej nechať dieťa choré v škôlke ? Ak ho teda vezmu...myslím si, že zdravie je prednejšie, no nie???
Takisto som bola prvého polroka každý mesiac na OČR, v lete sa to zlepšilo a v zime opäť...zamestnávateľ mal nervy, ale nevyhodil ma..