Môžem si kúpiť počas manželstva nehnuteľnosť iba pre seba?
Ahojte, je možné kupit, získať nehnutelnost počas manželstva iba pre seba, do svojho výlučneho vlastníctva? Chcem kúpiť dom od tety, keďže sa sťahuje do zahraničia. Len ide o to, že som vydatá a na kúpu ma manžel úplne iný nazor. Financovala by som to výlučne zo svojich úspor. Môže patriť nehnutelnost iba mne? Medzi mnou a manželom to dlhodobo nefunguje a neviem momentálne či budeme spolu alebo pôjdeme neskôr od seba. Ak by som to ziskala kupnopredajnou zmluvou, tak zrejme by ti išlo na oboch manželov? Rozmýšľala som, že keby mi to dala darovacou zmluvou, patril by ten dom len mne, aj v prípade rozvodu? Môže sa domáhať manžel polovici domu pri prípadnom rozvode? Dalo by sa pripadne nejako inak získať nehnutelnosti do svojho vlastníctva? Manžel nechce zrušiť ani zúžiť BSM. Ďakujem
@panelacikova ok ako povies a mimochodom meno bozie sa nadarmo nepouziva 😬 bruuuuu noc 😘
@barny mená si ja budem používať, aké ja chcem. a ak o darovaní konkrétnej osobe nevieš nič, radšej neprispievaj. primitívneho smajla by si mala poslať radšej manželovi, si divná
@panelacikova si ma pobavila 😬😁
@panelacikova ja myslim, ze medzi tolkymi moznostami ktore su aj pravne aj uplne inak uplne mimo sa tie moje brainstormingove uplne stratia. Ale diky
Obvykle sa rozhodujem sama, kde co napisem a kde nie. Ty ak sa nechas takto sama vklude zahnat do kuta, tak mozes rolovat dalej, sledujes to, ja ti aspon nepisem, ze nic nepis, i ked sa to skoro ziada, kedze ja som nikde nepisala tebe, teda nechaj na posudenie autorky co jej pasuje, alebo si autorkou otazky ty? To ze som uprimne napisala, ze nie som pravnik, este neznamena, ze nemam vobec ziadne pravne povedomie.
A nic v mojich prispevkoch nie je napisane tak, aby ju to zmiatlo, skor ju to moze nasmerovat na pomoc. Snad vo vsetkych co su venovane priamo jej, ma doporucenie neriesit na mk a hladat odpovede priamo u pravnika, skus mi napisat co je na tom matuce, ked uz mi pises ze toho mam nechat....a ako kukam tak tu davas doporucenia vsetkym zaradom, predpokladam, ze si pisem aspon s docentkou prav a pevne verim, ze nie takou ako je napr. fico. ber skor na odlahcenie, nema to byt slovo do bitky.
A dakujem za moznost diskutovat kde ja sama uznam za vhodne. ....ak by som mala viac casu tak hned by som vygooglila tvoje mega super odpovede ked tu vsetkych komentujes a kebyze si komentovala, ale takto ako to robis, to snad nie je vhodne ani v diskusii so skolkarmi nehnevaj sa.
@panelacikova ....čo je sprostosť na výpovedi dohodou?
@doriiis výpoveď dohodou neexistuje. existuje ukončenie pracovného pomeru dohodou. takže výraz "výpoveď dohodou" sprostosť je
@matkahelka osporavedlňujem sa, nepozrela som si štatistiky, vychádzala som len z toho, že v mojom okolí, čo poznám, sú všetky deti v striedavke. Pardon
@atinkaa ani som ťa neprečítala celú, nehnevaj sa. mňa len dvíha zo stoličky, keď čítam ak to, alebo ak ono. možno toto, možno tamto, dalo by sa to asi takto.....
skrátka autorka má obmedzené možnosti, ako obísť manžela. právo nepustí. a človek si môže pomyslieť čo len chce, ak ho raz právo a zákon nepustí, jednoducho si môže maľovať aj kvietky na stenu, neuspeje. skrátka a jasne autorka by mala zájsť za právnikom, lebo keď si prebehnem túto diskusiu, tak je tu fakt množstvo absolútne právne zlých, nevhodných "rád".
@natalka1919 prosím ťa, obetuj nejaké peniažky na právnika a fakt sa poraď s odborníkom
najlepsie sa opytat priamo pravnika
@panelacikova ved prave moja..sme sa nepochopili..praveze teta jej to nechce darovat bezodplatne..chce za to peniaze..co je v rozpore s darovacou zmluvou..preto musi mat autorka peniaze ktore nespadaju do BSM ( spred manzelstva) a zaplatit jej iba potajomky, aby to nikto nezistil..cele je to na hrane zakona..
@elizabet173 mohla by byt moznost..keby maja peniaze spred manzelstva na ucte a dalo by sa to realne dokazat..napr. za predaj nejakej cennej veci, nehnutelnosti alebo ziskane dedenim, darovanim, zarobene..ale musi to byt dokazatelne..BSM totiz vznika az okamihom vzniku manzelstva..vsetko pred a vsetko po zaniku manzelstva nespada do BSM..
@natalka1919
V žiadnom prípade nepodpisujte doklad, že ste za nehnuteľnosť zaplatili. Ak by došlo na súdne konanie, tak na základe neho by ste o nehnuteľnosť prišli.
@natalka1919 pokial mas peniaze, nech ti ich darom daju rodicia. Normalne spiste potrebne "veci" u notára ci pravnika a peniaze ti prevedú na ucet. Potom s nimi zaplatis ty tete.
Takto by to nemohlo byt? @draik
@panelacikova uprimne, ja neviem kto ty si, ale ja si nepamatam, ze by si nejaky moj text, barsjak dlhy mala oznaceny takto - ze by bol urceny pre teba, okrem poslednych dvoch, ktore mas na vyziadanie, sama si si o nich popytala, ja nie som zvyknuta aby mi v diskusii niekto nadaval, niekam ma posielal, skus sa naucit diskutovat a respektuj, ze pre mnohych mozes byt minimalne zvlastne a zbytocne diskutujuca zasa ty
teda ziaden moj komentar nebol urceny pre panelacikova ale bol pisany autorke - ty necitaj
@panelacikova tak si to zhrnme: ad1 nebol urceny tebe, bol pre autorku, ad2 si ty autorka, ze to tu moderujes miesto nej, vsetko komentujes a celkom obhrublym sposobom hodnotis, reagujes na vsetkych, co tu napisali? Nevies rolovat, dole nizsie, preskocim, nadych - vydych a vybavene ( a skus mi nepisat, ze som to teraz mohla urobit tiez, kedze si ma vyslovene oznacila a vravis, mi ci mam alebo nemam byt ticho alebo co mam robit'
Ad3 - sebareflexia ti nieco hovori? sama nie si pravnik, vacsina tvojich prispevkov je nadavka a lebo obhrubly komentar na niektoru z prispievajucich, ty si akoze cim prispela, okrem toho, ze viem, ze nerada citas dlhe prispevky moja pekna?
Ako vytusila som, ze je to z nejakeho dovodu tvoja srdcova tema, kedze to tu moderujes bez opytania, ci niekto stoji o tvoje rozdelenie na dobre/vhodne a nevhodne komentare a robis to ako spravny slovak bez vlastneho zrkadla a pozametania si pred vlastnym prahom, jednoducho vynadam vsetkych okolo, poslem ich z diskusie prec a ostane tu tvoje, prosim ta oslov pravnika? na piatich stranach tusis kolko krat je to napisane, okrem 2x odo mna napr.?
A nechas aj autorku nech si ona z toho zoberie, to co ona potrebuje.
Ja napr. chapem, ze tebe vlastne nema odpovedat ked zalozis temu nikto, a ak uz aj tak kratko. Budem vediet, ked budem komentovat cosi u teba, takto ak dovolis, bez rozdavat ulohy na pracovisko ak mas tu funkciu alebo domov a mna prosim neukoluj. Ja si budem pisat co ja uznam za vhodne. Diky za citanie s porozumenim
A len pre ukazku, kedze dlhe veci citat nevies - toto je v com pre autorku vyhodny komentar - citujem ta:
od @panelacikova Včera o 21:21 - napisala si pre barny
@barny mená si ja budem používať, aké ja chcem. a ak o darovaní konkrétnej osobe nevieš nič, radšej neprispievaj. primitívneho smajla by si mala poslať radšej manželovi, si divná
toto je k comu prospesne?, ci len tak si si pustila ventil? kedze ty sama si nie divna a skoro uzasna, no rozhodne k veci prispievajuca, az sa ziada napisat sice sprosto ale kratko
@barny pardon moja, len skusam pani nastavit zrkadlo, nefandim si po tom co vidim len na dvoch stranach, ze to bude mat uspech, ale som idealista, furt sa snazim vidiet v ludoch to lepsie. Aj ked obcas je to sakra narocny job.
@atinkaa hlavne sa upokoj
@panelacikova ja som pokojna a bud tak zlata mna nemoderuj a nevymedzuj mi co smiem. Dakujem!
@atinkaa ja len, že si tu dávala autorke úplne nesprávne právnické rady, tak možno preto sa @panelacikova ozvala
@atinkaa stále pokojná nie si. dovolím si upozorniť ťa na to, že toto je diskusia. a ak v nej vidím očividne chybné názory, mám na mysli právne chybné, pričom autorka sa pýtala na právne možnosti, tak poukážem na to, že teda takto radšej nie. alebo si myslíš, že je lepšie, keď tu 9 z 10 napíšu bláboly, autorka urobí chybu a dá na tieto "rady" a dobehne sama seba, že takéto riešenie je OK? 🙂 no asi nie. takže vylož nohy, daj si niečo na upokojenie a usmievaj sa. život je krátky.
@catmartina ale myslím si, že tento papier nie je potrebný podať so zmluvou na kataster. Kataster zapise nehnuteľnosť len na toho, kto je uvedený na zmluve ako kupujúci. Kataster neskuma, že ide o manželov alebo nie. Dôležité je mať len listinu o zrušení bsm na tuto nehnuteľnosť. Do budúcna. Ale môžem sa mýlit.... Ako to je?
@aduskatt no a dík, presne pre toto.... hoci stále nechápem, ak ide o peniaze a nehnuteľnosti, prečo sa tí ľudia (autori otázok) neobrátia na odborníka, hoc by ich to aj stálo nejakú tú stovku-dve? 🙂
@panelacikova ty citaj s porozumenim najma a nechaj priestor aj inym s uz ma nekomentuj. Idealne nikdy, nikde. Mne tu prides najviac zbytocna ty a po vete ze nie si pravnik, uplne🙈🙄
@atinkaa nikde nenadávam, upokoj sa už prosím ťa, lebo ti roztrhne hlavu

@lacibo preboha, ako môžeš napísať, že jej to nedaruje bezodplatne, keď základným znakom darovanie je práve to, že to DARUJE bezodplatne? ja teda nie som ani zďaleka právnik, ale fakt tu dávate niektorí také hlody, že len otváram oči. ako môžeš darovať niečo, za čo chceš platbu? to je potom predaj.
napísala si rovnakú sprostosť, ako keď niekto napíše: výpoveď dohodou