Môžem si kúpiť počas manželstva nehnuteľnosť iba pre seba?
Ahojte, je možné kupit, získať nehnutelnost počas manželstva iba pre seba, do svojho výlučneho vlastníctva? Chcem kúpiť dom od tety, keďže sa sťahuje do zahraničia. Len ide o to, že som vydatá a na kúpu ma manžel úplne iný nazor. Financovala by som to výlučne zo svojich úspor. Môže patriť nehnutelnost iba mne? Medzi mnou a manželom to dlhodobo nefunguje a neviem momentálne či budeme spolu alebo pôjdeme neskôr od seba. Ak by som to ziskala kupnopredajnou zmluvou, tak zrejme by ti išlo na oboch manželov? Rozmýšľala som, že keby mi to dala darovacou zmluvou, patril by ten dom len mne, aj v prípade rozvodu? Môže sa domáhať manžel polovici domu pri prípadnom rozvode? Dalo by sa pripadne nejako inak získať nehnutelnosti do svojho vlastníctva? Manžel nechce zrušiť ani zúžiť BSM. Ďakujem
@natalka1919 autorka minule som s pravnikom riesila darovaciu zmluvu a razne mi ju neodporucal pretoze je lahko napadnutelna (teta, jej deti atd..ludia su rozni). Istejsiu mas kupnopredajnu zmluvu...ideal sa rozviezt ked vam to s muzom neklape a neviete sa na nicom dohodnut... nasledne odkupit od tety..tu by som poziadala pockat kym sa rozvedies a zaplatit jej nejaku mensiu zalohu nech je jasne ze mas o nehnutelnost naozaj zaujem 🙂
@kaktusik007 a ja som zase zazila, ze muz vybral den pred rozvodom všetky prachy zo spoločného účtu (a bolo to niekolko desattic eur) a kamoska si mohla pískať. Nikto neriešil na co ich minul. Proste ty sa nemusíš spovedať, na co si minies vlastne peniaze.
@natalka1919 porad sa s právnikom, ale podľa mna to napis na deti, tym pádom po rozvode ostane porucnikovi
@lienka.7 tu ti budem argumentovat prispevkom vyssie --- sme taky uzasny pravny stat, ze lepsi pravnik vyhrava. cize jemu to prejst mohlo, inemu neprejde
@sendulka123 a tým nemusí byť rodič.......
@lienka.7 tak to mala buď veľmi veľmi zlého pravneho zástupcu alebo nemala žiadneho a nevedela v tom chodiť.
Riešila som to minulý rok, kupovala som dom s pozemkom bohužiaľ môžeš len zrušiť alebo zúžiť BSM, v obidvoch prípadoch to musí ísť cez súd a musia tam byť na to vážnejšie dôvody. Chcela som to nejak obísť ale právnik povedal nech by sme spísali hocijakú zmluvu právne by to bolo napadnutelne v prípade rozvodu. Najlepšie je kúpiť to a dať zapísať pod rodičmi, napríklad ja som jedináčik čiže dať to napísať na moju mamu s tým že som jediný dedič.
@natalka1919 presne takto by som to riesila aj ja. Ak mas s tetou dobre vztahy a neni dovod preco by raz mala stiahnut darovaciu zmluvu tak je v tomto pripade najlepsie riesenie. Manzel si kludne moze mysliet ze si to kupila kupnopredajnou zmluvou.
ja by som v každom prípade hľadala právnika a nešpekulovala na nete. Ak sú nejaké kľučky ako sa niečomu vyhnúť alebo diery v zákone, poradia ti tí najpovolanejší najlepšie nie?
Ja len tak na okraj, kamoskina mama presunula svoje uspory na ucet kamosky (cize svojej dcery), ked im hrozil rozvod... darovacou zmluvou sa to da obist, darovacia zmluva nesmie mat ziadne podmienky typu doopatris ma atd., musi byt samozrejme bezodplatna. Ale teta peniaze za dom chce, cize predpokladam, ze by to potom muz ziadal presetrit...
@natalka1919 v prípade, že sa takto s manželom navzájom odrbavate počas manželstva, bude lepšie ak sa najprv rozvediete a potom kúpiš nehnuteľnosť. Co je toto za vzťah keď sa takto k sebe správate. Dôvera nula bodov.
@natalka1919 darovacia zmluva ti nepomoze, co nespada do bsm je nieco co zdedis a vyhras
@natalka1919 Najrozumnejsie by bolo poradit sa s pravnikom,aby to bolo pravne dotiahnute a vyhla si sa skrytym rizikam.
@natalka1919 neriskuj asi sa chcem nabaliť keď sa rozvediete. Daj to na niekoho z rodiny komu veríš ale keď je taky tak by ta o polovicu okradol
@atinkaa prosím ťa, už tu nepíš tie svoje brainstormingovo moznosti, lebo autorku úplne zmätieš.
@sendulka123 preboha, ženy, čo jej to tu radíte? ono to nie je také jednoduché napísať to na deti. teda, pokiaľ sú deti neplnoleté... tam musí prebehnúť nejaký súd ohľadom toho. v konečnom dôsledku to môžetrvať dlhšie než rozvod
@zabka4 no kriste, ďalšia "super" rada. nech to teta napíše autorke ako dedičstvo 🙄
@natalka1919 autorka, padli ti tu jediné možné návrhy. darovacia zmluva na teba, ktorá áno, môže byť v budúcnosti napadnuteľná a budeš sa s jej dedičmi vláčiť po súdoch, nehovoriac o tom, že teta chce za to nejaké peniaze, ktoré by si jej vlastne musela dať načierno, čiže ak by bola darovacia zmluva v budúcnosti napadnutá, ešte by si mohla na to doplatiť. aj keď, ako som písala, napadnutie DZ je dosť na dlhé lakte a je potrebné dokazovať a nie je to také jednoduché, ale stať sa môže.
Ďalšia možnosť je zúžiť BSM, s čím absolútne nesúhlasí tvoj manžel, mimochodom, napadla mi k tomu ešte jedna možnosť. čo tak dohodnúť sa s ním na tom, že BSM na konkrétnu nehnuteľnosť by ste zúžili, pričom ale peniaze na túto nehnuteľnosť by si vyriešila ty prostredníctvom hypotéky, ktorá by tiež bola zúžená iba na teba? môj manžel takto ešte počas manželstva kupoval byt. zúžili nehnuteľnosť, ale i požičané peniaze a teda nemohlo sa stať, ak by neplatil, žeby naháňali jeho vtedy ešte manželku. a tak bola jeho nielen nehnuteľnosť, ale i pôžička. skús podebatovať s mužom aj o tejto alternatíve.
tretia možnosť - rozvod čím skôr, ale to by musela byť trošku trpezlivá teta.
inú možnosť nemáš, teda právnu možnosť, ako získať túto nehnuteľnosť len na seba. nešla by som do toho ani cez deti. absolútne....
@3009 musí však prebehnúť súd ....riešili sme to pred 3 rokmi. Mamina chcela darovať byt na svoju vnučku - moju dcéru, nebola plnoletá, najskôr by musel prebehnúť súd, nakoniec to išlo darovacou zmluvou za jej života na mňa.....
@barny bože, nepíš hlúposti....
@natalka1919 napis na pravne poradenstvo, tu na modrom konikovi. Lebo ja tak viem, za ak niekto daruje dom tebe, tak je to vylucne tvoj dom, aj ked to bolo pocas manzelstva.
@elizabet173 tak ked nema cim zaplatit, tak nemoze kupovat..to je jasne..lebo teta jej to nedaruje bezodplatne..

@belllinka prosim ta skor ako napises hlupost, skus si prezriet statistiky, su na nete verejne dostupne za kazdy kraj. na SR ani zdaleka nejde - ako si to ty napisala- "drviva vacsina deti do striedavky". na SR nejde ani polovica, ani tretina, dokonca ani stvrtina deti do striedavky. v drvivej, fakt valcujucej drvivej vacsine je dieta zverene do vychovy matky. nie je to sice k teme, ktoru riesi autorka, ale nemam rada, ak si tu na koni zeny z vlastneho nazoru robia fakty.