icon

Môžem si kúpiť počas manželstva nehnuteľnosť iba pre seba?

natalka1919
29. jan 2023

Ahojte, je možné kupit, získať nehnutelnost počas manželstva iba pre seba, do svojho výlučneho vlastníctva? Chcem kúpiť dom od tety, keďže sa sťahuje do zahraničia. Len ide o to, že som vydatá a na kúpu ma manžel úplne iný nazor. Financovala by som to výlučne zo svojich úspor. Môže patriť nehnutelnost iba mne? Medzi mnou a manželom to dlhodobo nefunguje a neviem momentálne či budeme spolu alebo pôjdeme neskôr od seba. Ak by som to ziskala kupnopredajnou zmluvou, tak zrejme by ti išlo na oboch manželov? Rozmýšľala som, že keby mi to dala darovacou zmluvou, patril by ten dom len mne, aj v prípade rozvodu? Môže sa domáhať manžel polovici domu pri prípadnom rozvode? Dalo by sa pripadne nejako inak získať nehnutelnosti do svojho vlastníctva? Manžel nechce zrušiť ani zúžiť BSM. Ďakujem

atinkaa
30. jan 2023

@panelacikova ? ty mas kolko rokov prosim ta? nie si pravnicka ale vies, ktora odpoved je spravna a ktora nie, ako nepravnicka v pravnickej teme

A z piatich stran mas len na tejto strane 8 prispevkov ty sama a k veci su asi tak ako som ti uz odcitovala pripadne dalej rozumne nenadavajuce vlastne krasne komentare pre vsetkych

tvoje prispevky - k veci teda :
- roztrhne ti hlavu - to sa kde pouziva? toto😀
- primitívneho smajla by si mala poslať radšej manželovi, si divná
- napísala si rovnakú sprostosť, ako keď niekto napíše: výpoveď dohodou *mimochodom tu si meganezmysel napisala ty sama ale to je asi v poriadku, ty vlastne mozes

...ved asi aj diky tebe sa uplne stratila autorka, kedze tu prispievas nadavajuc kazdemu a este raz ti to zvyraznim ako nie pravnik a ako uplne evidentne hluposti pisuca, pretoze vypoved dohodou je uplne bezna vec a ak ti to pride ako hlupost tak pis erudovanejsim na komoru, ze s tym nie si komfy

a rozumiem aj tomu, ze kon je pre mnohe moznost kde sa ventilovat ale ako si tu kocke odporucila nech to hovori manzelovi, tak aj ty veci ako ti roztrhne hlavu povedz doma manzelovi, partnerovi, mame, alebo aj sebe do zrkadla

a nauc sa predovsetkym citat s porozumenim, pretoze to je najvacsia slabina konverzovania s tebou, okrem toho, ze nevies diskutovat, diskusia nie je pravne poradenstvo ale to uz som ti pisala. staci ked zacnes citat

petedea
31. jan 2023

@natalka1919 Zakon nepozna pojem, "z mojich uspor", pokial su tie uspory nadobudnute pocas manzelstva.
Inak povedane, pocas manzelstva neexistuju pojmy, tvoje, moje, co sa tyka nadobudnutych penazi, az na vynimky, ako dedenie, alebo darovanie, co by bol tvoj vylucny majetok, alebo by uspory pochadzali z cias, ked si este nebola vydata.
Takze, keby si kupila dom z penazi, na ktore sa nevztahuju vynimky, automaticky by presiel do BSM.
A ked hovoris, ze v manzelstve su problemy, tak ver tomu, ze nic take, ako kupit dom, ktory by bol sucastou BSM nechces, lebo v pripade rozvodu, by si so sebou poriadne vybabrala

catmartina
31. jan 2023

@huginko my sme to podavali na kataster aj so zmluvou,,teda realitak to podaval

panelacikova
Odpoveď bola odstránená
huginko
31. jan 2023

@catmartina chápem, podľa mňa to ako príloha zmluvy byť nemusí, ale zas keď sa dalo, je to vždy bonus... Dakujem

tiezjedna
31. jan 2023

@natalka1919 jediný spôsob ako to v tvojom prípade urobiť rýchlo a bez manželových nárokov je, aby dom kúpili napríklad tvoji rodičia a následne ho prepísali na teba (uzavriete darovaciu zmluvu o prevode vlastníctva). Ty dar príjmeš a po zápise do katastra sa staneš jedinou vlastníčkou nehnuteľnosti. Keďže ide o dar, manžel naň nemá nijaké právo. Len sa ako pred ním utajíš, že to platíš z "vašich" peňazí, keď o tvojich zámeroch vie... To vidím ako jediný problém.

draik
31. jan 2023

@panelacikova
Netuším síce, o čom konkrétne je reč, ale vo všeobecnosti "výpoveď dohodou" je logický nezmysel.
Výpoveď je jednostranný právny úkon, ktorý sa druhej strane oznamuje/doručuje, aby nastali predpokladané právne účinky ukončenia zmluvy, vrátane tej pracovnej, teda ukončenia pracovného pomeru.
Dohoda si naopak vyžaduje súhlas oboch strán, napr. na zmene obsahu či ukončení zmluvy. V prípade vzťahu zamestnanec-zamestnávateľ často ide o snahu ukončiť pracovný pomer skôr, než by skončil v prípade výpovede podanej jednou zo strán.
V každom prípade pojem výpoveď dohodou sa veľmi rozmohol, a hoci je nesprávny, myslí sa ním dohoda o ukončení (pracovnej) zmluvy.
Nie som si istý, či je potrebné na fóre niekoho označovať až tak pejoratívne.

panelacikova
31. jan 2023

@draik vzhľadom k tomu, že pani ma už v niekoľkých príspevkoch označila, a teda poriadne sa rozpísala, aká som asi hlúpa alebo čo, pokladám za logické sa brániť už len preto, že som sa autorke príspevku snažila poradiť v zmysle práva a zákona (či už načítané v poradni tu na MK alebo doslova vzaté aj zo života a z porád právnikov v realite).
Tebe ďakujem veľmi pekne za objasnenie (z pohľadu právnika), keďže pani

@atinkaa ma tu sústavne napáda iba preto, lebo som sa snažila uvádzať veci na správnu mieru, a práve jedným z jej nezmyslov je, citujem ju:

"...ved asi aj diky tebe sa uplne stratila autorka, kedze tu prispievas nadavajuc kazdemu a este raz ti to zvyraznim ako nie pravnik a ako uplne evidentne hluposti pisuca, pretoze vypoved dohodou je uplne bezna vec a ak ti to pride ako hlupost tak pis erudovanejsim na komoru, ze s tym nie si komfy"

citácia bola nevyhnutná práve pre predstavu diskutujúcich o tom, kto tu má menej filipa....

týmto končím diskusiu ja osobne v tejto téme, nech si každý vytvorí úsudok, aký uzná za vhodné.

petedea
31. jan 2023

@tiezjedna Toto by jej manzel vedel velmi lahko dokazat, to nie je dobry napad.

tiezjedna
31. jan 2023

@petedea záleží, kde tie peniaze má....

tiezjedna
31. jan 2023

@petedea ono vedieť o zámere a dokázať ho, sú dve rozličné veci. Ale ak by to bolo tak, že vyberie z účtu "svoje úspory", tak to je v háji. Jedine, že tie úspory mala uliate bokom...

atinkaa
31. jan 2023

@draik vdaka!

natalka1919
autor
4. feb 2023

@tiezjedna manželovi som nakoniec povedala, že teta mi ten dom darovala, aby som sa on starala, aj ona to hovorí každému, tak sme sa dohodli. Odchádza preč na dlhsie do zahraničia. Platbu som vyriešila v hotovosti, nemusela som nič vyberať z účtu. Neskor postupne niečo vyberiem, aby som vrátila peniaze. S manželom to vyzerá aj tak na rozchod. Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za rady.

tiezjedna
4. feb 2023

@natalka1919 a ona na teba ten dom teda napíše, hej? Nechajte si riadne právnikom túto záležitosť spracovať. Na základe nej prebehne v katastre zmena.

natalka1919
autor
4. feb 2023

@tiezjedna áno, už sme to previedli darovacou zmluvou u notárky. Budem mať aspoň nejakú nehnuteľnost pre deti do budúcna. Tak som rada.

petedea
4. feb 2023

@natalka1919 Teraz sa len modli, aby sa tvoja teta nechcela vratit na Slovensko a nechcela dom spat.
A modli sa tiez, aby bola takym clovekom, ako si o nej myslis, pretoze darovacia zmluva, sa moze zmenit, na dvojsecnu zbran.
Proste, za urcitych okolnosti, je mozne, dar pytat spat.
Dufam, ze mas aspon tolko rozumu, ze mas tie peniaze za dom, aspon nejako pisomne osetrene, samozrejme s podpisom tety a nedala si jej ich do ruk, len tak.

petedea
Autor odpoveď zmazal
petedea
Autor odpoveď zmazal
petedea
5. feb 2023

@natalka1919 A uprimne povedane, teba by som teda za zenu ani nahodou nechcel.
Ked pred svojim manzelom tajis peniaze, ktore, pokial su nadobudnute pocas trvania manzelstva, su de facto a de jure BSM, co nie je ani fer, ani pravne v poriadku, tak je vysoko pravdepodobne, ze mas aj ine tajomstva, o ktorych tvoj manzel ma pravo vediet a ktore by sa mu nemuseli pacit.

petedea
5. feb 2023

@natalka1919 A este k tomu si taka blba, ze s vedomim toho, ze robis nieco protipravne, to vyzvonis na verejnosti, na nete.

natalka1919
autor
5. feb 2023

@petedea pokiaľ viem, tak vrátiť dar môže žiadať darca, len v prípade, ak by som sa veľmi zle, hrubo správala ku nej. Nevidím žiaden dôvod, prečo by mala chcieť dom vrátiť.
Na jednom osobitnom papieri mi podpísala, že prevzala peniaze.

natalka1919
autor
5. feb 2023

@petedea viem, že po správnosti patria do bsm. Manžel mi dáva zo svojich maximsane 150e na celú domacnost, na splátky, na vsetko. Ale na seba vie minúť mesačne aj 2000eur. Kúpil si 2 nové auta a vieš, čo spravil. Napísal ako vlastníka svojho otca na auta, či myslíš, je to správne? Celkovo je medzi nami veľa nezhôd, ale ja som vždy chcela, aby to medzi nami fungovalo. A pred manželstvom som vlastnila asi 4/5 sumy, čo dom zaplatila za dom.
Dom som kúpila hlavne pre deti do budúcnosti, ale nechcem, aby mal manžel naňho nárok.

aduskatt
5. feb 2023

@natalka1919 v tom prípade to už nie je dar, ak si to platila zo spoločných peňazí bez ohľadu na to, čo teda hovorí v okolí medzi ľuďmi

natalka1919
autor
5. feb 2023

@aduskatt viem o tom, ale nevedela som, ako inak získať ten dom iba pre seba. Keďže manžel nechcel zrušiť, zúžiť bsm na tuto nehnutelnost. Oficiálne to išlo darovacou zmluvou.

aduskatt
5. feb 2023

@natalka1919 bolo Ti tu právnikmi poradené, ako to spraviť.......no ale samozrejme, je to Tvoja vec, snáď to dobre dopadne

tiezjedna
5. feb 2023

@aduskatt veď to urobila v pohode legitímne. Manžel môže mať výtky, ale to je tak všetko.
@petedea nerobí nič protiprávne, sa ukľudni.

@natalka1919 poradila by som ti, aby si nechala zmazať túto diskusiu. Nie zamknúť, ale zmazať. Prípadne to urob sama ak to ide😉

aduskatt
5. feb 2023

@tiezjedna má papier o prevzatí peňazí, a zmluvu na dar - to nie je zrovna legitímne....

tiezjedna
5. feb 2023

@aduskatt zmluva na dar je úplne v poriadku.

aduskatt
5. feb 2023

@tiezjedna asi aj s papierom na prevzatie peňazí

draik
5. feb 2023

@tiezjedna
Akonáhle existuje doklad o zaplatení za dar, tak darovacia zmluva môže byť neplatná.