icon

Môžem zamestnávateľovi zatajiť tehotenstvo?

naty1987
30. sep 2011

o pracu som prisla ked som zistila ze som tehu aj tak som bola len v skusobnej dobe a teraz som si nasla druhu pracu skvelu nic tazke a dobry plat, lenze uz som v 10tt a ked by ma prijali na HPP mozem tehu zatajit??? ( raz som aj potratila tak to vykrikovat do sveta aj tak nechem) nebudem mat potom problem so zamestnavatelom? a potom po skusobnej na nich vybalit ze som tehotna..............???

Strana
z2
stvura
Odpoveď bola odstránená
lenka311
30. sep 2011

nebudeš prvá ani posledná, u nás v práci sa to robilo bežne...

janulkan
30. sep 2011

@stvura ja viem ☹ ale na druhu stranu zase, ked to vediet pisomne neda, tak si staci vsimnut a vypoved nemusi ani nicim podlozit, ukonci to proste v skusobnej dobe bez dovodu...zial, vsetko je o ludoch

anefi
30. sep 2011

Nikde sa nepíše, že to musíš oznámiť. Je to len a len na tebe ako sa rozhodneš. Bolo by od teba fér oznámiť to zamestnávateľovi, ale nemáš istotu či sa potom aj tvoj zamestnávateľ k tebe zachová férovo 😖

p3tra11
30. sep 2011

@naty1987 pozri si novy zakonnik prace... ako tehotnej by ti mal zamestnavatel vyjst viac v ustrety, okrem roznych ulav z prace, mas narok aj na poradne (ale presne neviem ako)
tak mi zasa hovoril moj riaditel, ze novy zakonnik dost chrani tehotne oproti tomu pred tym, ale vsetko musis odovzdat zamestnavatelovi pisomne aj s lekarskou spravou, ze si tehotna... myslim, ze najneskor mesiac pred nastupom na matersku...
skus byt ferova a vysvetlit sefovi svoje dovody a aj obavy... drzim prsty 🙂

anjelaa
30. sep 2011

@naty1987 nuz naty toto je len na tebe, aj ked ja osobne by som to nepovedala. Po prve hlavne preto, ze je to moja sukromna vec a zamestnavatela do toho nic nie je /aj zakonnik prace hovori o tom, ze to nemusis oznamit myslim ze az pred nastupom na matersku -aj ked dovtedy by si to v praci urcite vsimli/. Po druhe preto, ze drviva vacsina zamestnavatelov by ta este v skusobnej dobe prepustila prave kvoli tomu, ze si tehotna aj ked by pravdepodobne dali vypoved bez udania dovodu /zakonnik prace ta neuchrani v skusobnej dobe/. A nech mi tu nikto nehovori o lojalnosti, pravdovravnosti a uprimnosti. To kedy zena ohlasi tehotenstvo je len na nej, sama musi zvazit, kedy je ten najlepsi cas pre nu to povedat. Maloktory zamestnavatel sa bude o teba zaujimat, ked bude vediet, ze si tehotna, prave z toho dovodu, ze vie, ze coskoro odides a aj tak si bude musiet najst nahradu na ktovieako dlho. Osobne som sa tu na SR nestretla z takym zamestnavatelom, ktory by tehotensto akceptoval alebo ho z radostou doprial zamestnancovi (co je dost smutne ☹ ja sama som velmi uprimna a nemam rada klamstvo, ale toto je o niecom inom. Nechcem sa nikoho dotknut, toto je moj osobny pohlad na vec vdaka svojim skusenostiam z ludmi.
A ak sa rozhodnes to nepovedat, nebrala by som to ako klamstvo alebo podvod. A ak sa rozhodnes to povedat, drzim palce,aby to vsetko dobre dopadlo a ty si mala pracu, po ktorej tuzis 😉

usacek79
30. sep 2011

totalne suhlasim s anjelou... Nehrajme sa, ze nasi zamestnavatelia su stelesnena dobrota a LEN oni si zasluzia lojalitu a cestnost. Uz len to percento pravdepodobnosti, ze by ta ako tehulu okamzite v skusobnej vyhodil, resp. by ti po skusobnej nepredlzil zmluvu, vypoveda o ich sucite s clovekom...
to po prve..
a po druhe - tehu sa berie za realne az po ukonceni prveho trimestru, dovtedy ti ani mnohi lekari nevypisu tehu knizku, ktora je vlastne jediny platnym dokladom o tehu. ale aj keby, proste sa to nehovori - ja som potratila posledny den tretieho mesiaca... ale teda to ta nechcem strasit, len ti proste odporucam to nepovedat - pekne rob, dokedy sa na to budes citit, treba byt asi v tejto situacii egoistom - ide o tvoju matersku v prvom rade, zamestnavatel sa z toho nezruti, proste ta po odchode na matersku niekym nahradi - aj tak ti zrejme nepredlzi zmluvu. Teba by vsak po vyhadzove od neho naozaj len tazko ako tehulu niekto iny zamestnal a teda by tak cakala mizerna materska...
Vsetko cest chapajucim zamestnavatelom, ale je ich ako safranu a preco by na to mali doplacat matky, ktore to uz aj bez tychto stresov maju dostatocne tazke..

sisaha
2. okt 2011

@usacek79 presne tak, u nas dokonca s kazdou tehotnou vybabru tak, ze ked su rocne odmeny (za predchadzajuci odpracovany rok), tak tehotnej bud uz nedaju, alebo daju iba zlomok...Totalne svinstvo..Preto by som sa pozerala iba na seba a na to, co mozem stratit, ked sa budem spravat akoze "cestne".

nina55
20. okt 2011

@naty1987 podla mna ak im to zatajis - ta vyhodia casom tak ci tak. Aspon ja si to myslim. Tiez som bola tehotna, tiez som to tajila, ale len pred okolim. Za nadriadenými som isla, poprosila ich o diskretnost a narovinu som to vybalila. Ty môzes pripadne operovat s tym, ze si otehotnela a nevedela si o tom, preto si im to hned ako ta prijali nepovedala. Budem drzat palce - daj vediet ako si dopadla 😉

amouramour
20. okt 2011

ja by som bola tiez za uprimnost, zatajovanie a klamstvo zamestnavatela asi dost nastve a nebude s tebou ratat do buducnosti ako s doveryhodnou osobou....a ako hovoria kocky, ten dovod preco poslat prec zamestnavatel vzdy najde...ale maju pravdu aj usacek aj anjelaa, ze zamestnavatelia tiez nie su svatci a pozeraju len na vlastny uzitok...

sue
20. okt 2011

...zamestnávateľovi som tehotenstvo oznámila v cca 23tt - a to boli prekvapení...nebol vôbec žiadny problém, vysvetlila som im dôvody aj to, prečo som tehotenstvo tajila v skúšobnej dobe - proste som o tú prácu nechcela prísť a neprišla som o ňu. Bolo to pochopené a všetko prešlo v pohode... do práce ma prijali v 12tt tehotenstva 😉

Držím palce...

ivanka.7
25. okt 2011

Ja som sla za zamestnavatelom po ukonceni 12ho tyzdna. V skusobnej dobe som ale nebola a navyse to sef uz musel kazdy mesiac cakat, odkedy som nastupila, vedel, ze rodinu planujem, takze vyse 2 odpracovane roky mi prisli celkom fer. Sla som za nim uz vtedy, aby mal cas za mna najst nahradu, v nasom obore to nie je jednoduche. Samozrejme som zatial o ziadne odmeny neprisla, dokonca mam zvyseny plat. Uprimnost za uprimnost.

naty1987
autor
27. okt 2011

@ivanka.7 je ine ked v nejakej firme pracujes dlhsie a sef tak nejak rata s tym ze raz na tu matersku pojdes ale ja pracujem vo firme kde neni problem zohnat nahradu za mna takze preto som ticho a mlcim....................

sisaha
27. okt 2011

@ivanka.7 mas vynimocneho zamestnavatela, klobuk dolu..ja som prisla o odmeny aj napriek tomu, ze som tam odrobila 6 rokov..proste nie kazdy je taky ferovy akym sa prezentuje v mediach a vo vseobecnosti..

katpetdo
27. okt 2011

@sisaha ja mam podobnu skusenosti ako @ivanka.7. Oznamila som to relativne skoro, lebo som mala na zaciatku nejake problemy a byvalo mi velmi zle, parkrat PN atd. Pracujem vo velmi velkej medzinarodnej spolocnosti, ktora ako som pocula od inych nie je velmi pro rodinne zalozena, ale moji priami nadriadeni to vzali super. Tiez mi zdvihli plat, odmeny neskrtli a dokonca su ochotni mi vyjst v ustrety pokial sa rozhodnem pracovat z domu a pod. Nechcem sa totiz venovat 3 roky len dietatu (prosim nesudit). Navyse robim pracu, ktoru by zvladol hocikto, ale je pravda, ze su so mnou od zaciatku spokojni, tkaze to beriem ako odmenu za svoju 2-rocnu snahu.

Na druhej strane kamoska pracuje vo firme, ktora sa velmi hrdi family friendly pristupom, ale jej priami nadriadeni, to ponali inak a zrusili jej aj zmenu platu, lepsi typ pracovnej zmluvy a nikto sa ju ani nespytal, ako dlho chce byt na materskej a rovno to brali tak, ze min. tri roky a ak sa rozrodi, tak aj viac. Pritom ona by chela ist do prace skor a viac ako 1 dieta neplanuju a pracu moze robit aj z domu.

Cize je to individualne. Ja som za svojich nadriadenych vdacna a na oddeleni mame super pohodovu atmosferu a robim si srandu, ze tam aj porodim, lebo mne sa doma pred prodom velmi samej trcat nechce.

ivanka.7
2. nov 2011

ja si to samozrejme uvedomujem (teda ze nie vo vsetkych firmach su ludia taki), len som chcela dat dalsi pohlad
a teda mna by najradsej obaja sefovia videli pol roka po porode naspat :D nastastie mam tiez pracu, ktora sa z velkej casti da robit z domu (len to chce sebadisciplinu) a mam to relativne blizko peso (30 minut kocikovym tempom alebo 4 zastavky elektrickou alebo 5 trolejom), takze naozaj nehrozi, ze by som ostala 3 roky doma, cize maju realnu nadej ze si postupne vezmem 1-2 projekty a nestratia ma uplne - co by nechcela ani jedna strana

gabriellka
2. nov 2011

@naty1987 ja by som to asi nepovedala. až po skúšobnej dobe. keby si to oznámila v skúšobnej, tak by ťa zrejme nedržali v stave zamestnancov a našli by si niekoho. a keď ti skončí skúšobná doba a nechajú si ťa tam, tak sa budeš mať kam vrátiť...ja som to práveže oznámila hneď, lebo u nás sa prepúšťalo a ak zamestnávateľ nevie že žena ktorú prepustil je tehotná tak výpoveď je platná. tak som nabehla "serus pán riaditeľ, čakám babatko, aby si vedel že ma nemôžeš prepustiť" 😀

naty1987
autor
2. dec 2011

baby dakujem za vsetky nazory ktore ste povedali

aj tak TPP ten mesiac nedavali nikomu koli vysledkom a mne byvalo strasne zle tak si veduca myslela ze som leniva a ze sa mi nechce robit tak som im to povedala ze som tehotna a na zmluvu som necakala boli vsetci zlaty a vysli mi v ustrety v tom ze ked mi je spatne staci napisat sms a nemusim do prace tak sa obcas stalo ze s tyzdna som bola v praci 2-3 dni ,som tam len na dohodu ale nestazujem sa kolektiv je fajn,vyhodit ma mohly ked som tam viac nebola ako bola ale nespravili to a som rada ze je to takto 🙂

kvietok89
12. feb 2015

Aka je sanca zamestnat sa v 16 tt?

Strana
z2