Môžem žiadať o pôrodné na Slovensku, ak žijem v Anglicku ?

anna_slovenka
1. júl 2010

Prve dieta, nemam Anglicke obcianstvo, pracujem a zijem v Anglicku. Ako ziadat o porodne na Slovensku ? Je to vobec mozne ?

latvia
1. júl 2010

@anna_slovenka porodne dostanes tam, kde porodis.ak porodis na slovensku,tak porodne dostanes slovenske. ak v zahranici,tak podla danej krajiny.porodit inde a dostat porodne na slovensku nejde.

markiza
1. júl 2010

@anna_slovenka , podla mna to ide, ale musis zdokladovat, ze v danej krajine kde sa babatko narodilo nemas narok na ziaden prispevok.

zuzanockamt
1. júl 2010

ja viem, ze bud mozes ziadat na slovensku alebo v UK, z oboch krajin porodne nemozes dostat ... a mas trvaly pobyt este na SVK?
@anna_slovenka

nelynka
1. júl 2010

podla mna dostanes porodne z tej krajiny v ktorej si o neho poziadas.. pokial mas trvaly pobyt na slovensku tak zo slovenska, no pokial vydokladujes ze si ho na sr neziadala a zijes dlhodobo v UK tak ho dostanes v UK..
pokial chces ziadat na slovensku, musis dokladovat na slovenskej socialke, ze si neziadala v UK nejakym formularom (neviem akym) a potom ti ho spetne vyplatia..aspon takto by to malo byt, ale musis mat trvaly pobyt na slovensku, inak to asi nejde..

andzi
3. júl 2010

V podstate to tu už zodpovedané bolo, ja len dodám, že podmienkou nároku na príspevok pri narodení dieťaťa, je narodenie dieťaťa (nezáleží či v SR alebo na území iného štátu) a trvalý pobyt oprávnenej osoby na území SR. Nárok na príspevok pri narodení dieťaťa nevzniká oprávnenej osobe, ak sa dieťa narodilo v cudzine a príslušná inštitúcia krajiny, v ktorej sa dieťa narodilo, vyplatila oprávnenej osobe príspevok alebo inú dávku toho istého druhu.

aliza
3. júl 2010

ano, mas na to narok, nech sa dieta narodi v ktorejkolvek krajine EU, ale iba za predpokladu, ze v danej krajine nebudes ziadat a o ten isty prispevok. V UK taky prispevok myslim ani nie je, dostanes akurat £250 sek pre dieta, musis mu otvorit ucet a vlozit to tam a nemozes s tym hybat do 18 roku dietata. Takze to rozhodne nie je prispevok pri narodeni, to nie je pre matku, ako u nas, na Sk, tzv. kocikove, to je iba setrenie pre dieta. Musis vyplnit tlacivo Ziadost o prispevok pri narodeni alebo tak nejak sa to vola a vyziadat si od UK potvrdenie, ze tu nic take nedostanes a musis to odovzdat Uradu prace, soc. veci a rodiny v mieste trvaleho bydliska max. do pol roka od narodenia dietata, neskor ti to uz nevyplatia. Mna to tiez caka...

maculaaa
28. júl 2010

no ale vie niekto ze aky formular treba z uk? mne povedali ze z job centre dwr... ide o sure maternity start... presiel uz niekto tym? lebo sa mi to zda divne ist na job centre a ziadat statement ze som 'neziadala' o sure maternity start..

majus10
28. júl 2010

@anna_slovenka ja viem takto -teraz si to vybavujem- mozes ziadat na Svk, ale po 1. musis mat slov. rodny list, co trva aj 3 mesiace a niektore prispevky ti uznaju len do 3 mesiacov... 2. musis doniest od lekara potvrdenie, aj potvrdenie zo zdravotnej poistovne, ze si platila aspon rok predtym zdravotne poistenie. 3. od maja je nove vyhlasenie medzi clenmi EU, ze v tej krajine si musis ziadat prispevky, kde sa momentalne zdrzujes...4. mozes si vybavit na slov. doktora, aj gynekologa, nech ti daju peciatku ze si chodila na vysetrenie doma, vtedy sa ti to podari vybavit. ked donesies potvrdenia z Angl., tak ta poslu vypytat si prispevky tu, ked momentalne zijes tu 😠
A tu mozes tiez poziadat o maternity grant 500 libier, ked ti to uznaju, ale len do 3 mesiacov po narodeni
vela stastia 🙂

fahana1
2. aug 2010

🙂 AHOJTE MOHOL BI MI DAKTO PORADIT NARODILO SA MI DIETA V UK A MA UZ STIRI MESIACE KCELA BY SOM SI VIBAVIT NA SLOVENSKU MATERSKU A PORODNE CI BI SOM NATO MALA NAROK DIKI 🙂

anjelicek26
2. aug 2010

@fahana1 - potrebujes slovensky rodny list - vydava ho specialna matrika v Bratislave - len ta jedina - ked ho mas, mozes podat ziadost o porodne. K rodicaku potrebujes doklad, ze nepoberas nic v UK a rodny list... matersku tipujem, ze nemas narok. Spytaj sa bab v teme porod v Anglicku 😎

kajka2
8. aug 2010

fahana1 _ nepotrebujes slovensky rodny list, len si daj prelozit a overit rodny list z UK,potom existuje nejake tlacivo formular, neviem presne cislo, ale to tam vyplnis, das to potvrdit aj u Dr. ku ktoremu si chodila pocas tehotenstva, a posli to domov, nech ti s tym zbehnu na matriku, do mesiaca ti vyplatia peniaze na ucet

taticuenca
21. feb 2011

Porodne dostanes iba od statu,kde porodis. a nie kazdy stat poskytuje jednorazovy porodny davok.
Napriklad ja zijem v Spanielsku a tu jednorazove porodne davky zrusili.
Takze v auguste rodima na SK. 🙂

bejby29
21. feb 2011

Ja som brala matersku a vsetky prispevky v Rakusku pri obidvoch detoch, ale vybavila som im aj slovenske obcianstvo (maju aj rakuske) a vtedy mas tiez narok na porodne.. Musis mat ale trvaly pobyt na Sk..

polar131
31. mar 2011

no a teraz zapojím sa do babskej debaty aj ja s dovolením. Ženušky rozhodol som sa že sa ožením. Nie som rozhodnutý kde moja žena bude rodiť. Je moraváčka tak asi to bude Brno. Môžem o pôrodné na slovensku požiadat aj ja ? Mám tu trvalý pobyt. V Čechách by sme nežiadali.Dik za odpoveď.

lucka1987
1. apr 2011

polar131 o porodne si musi zaiadt matka (otec len v pripadoch smrti matky, alebo zverenia dietata do jeho starostlivosti) cize odpoved je NIE nemozes si ty ziadat.. len ak by ste sa prestahovali na sk a tvoja zena by mala na sk trvaly pobyt

hrozienko11
9. máj 2011

matka moze ziadat o porodne na Slovensku,ak tam ma trvaly pobyt a bolo jej zamietnute v inej krajine. samozrejme potrebuje prelozeny rodny list alebo slovensky rodny list,potvrdenia od doktorov. zdravotne poistenie na SVK netreba,len ak zije na SVK.
V UK ale ma len malicke percento narok na porodne,co je 500libier,kedze to sa dava len socialnym pripadom,nie ako na SVK,ze vsetkym.
Ak dana krajina nema podobny prispevok,stale je potrebne dolozit potvrdenie,ze nevznikol nan narok v danej krajine. A s tym potom ziadat doma 🙂
jedna sa o trvaly pobyt matky,ta ho musi mat na Slovensku.

cucuriedka
10. máj 2011

@anna_slovenka tak ja zijem v rakusku a porodne som vybavila aj napriek tomu ze TP mam iba v AT, ale musim dodat ze mam status cezhranicneho pracovnika aj s mm, obaj a robime na slovensku a platime si odvody tam

pallacinka
10. máj 2011

Rozhodne mas narok!!! Jedinou podmienkou je trvaly pobyt na Slovensku a absencia rovnakej alebo podobnej davky v krajine, v ktorej zijes. A nepotrebujes cakat na slovensky rodny list od osobitnej matriky, staci uradny preklad zahranicneho rodneh. Potrebujes este potvrdenie od gynekologa a pediatra, ak to budes mat v cudzom jazyku, aj s uradnym prekladom. Plus cestne vyhlasenie (je na to zvlast tlacivo) ze takato davka v Anglicku neexistuje.

janopitron
13. aug 2011

Som slovak a budem mat dieta s polkou,obaja pracujeme v holandsku.Ak sa nase dieta narodi na slovensku mame narok na prispevok na dieta zo slovenska?

majka88
13. aug 2011

máš narok ale musiš slovenskym uradom predlozit tlacivo ze nemas narok na porodne v UK ( u mna to vyzadovali ) 😉

zuzanka2692
18. okt 2011

ahojte ..mozem sa opytat kto by mi poradil s mojim problemom...Som tehotna 15.tyzden no nepracujem kedze ma z agentury nevolaju a nemaju premna pracu...pracovat by som aj isla keby mi tiez nebolo skoro stale zle..som uplne bez penazi no surne potrebujem peniaze na zivobitie. som uplne odkazana na mojho partnera ktory pracuje ale sam to nestiha ..preto sa chcem opytat ci niekto nemate skusenosti s takouto situaciou...nejake pridavky alebo nieco podobne...dakujem ..s pozdravom Zuzana

adriana_pruzinska
18. jan 2012

Ahojte. Narodilo sa mi babetko v Australii. Trvale bydlisko mam na Slovensku. Nemam Australske obcianstvo takze nemam narok ani na porodne ani na matersku. Manzel je Australcan a on dostal baby bonus. Mozem ziadat o porodne na Slovensku?

lucinqa_21
12. feb 2012

ahoj

kolonpiri
2. dec 2012

ahojte chcela by som sa opitat ja zijem v velkej britanii narodil sa mi syn nedastala som porodne tu hovoria maternity grant mam aj papiere ze mi to neschvalili ale us ma moj maly 3roky ,, a potom sa mi narodila dcerka ma4mesiace vibavovala som ten maternity grand a neschvalili mi ani nanu tak neviem ci sa da poziadat na sk porodne ket tam mam trvaly pobyt prosim vas pomozte 🙂

peta10141014
21. aug 2013

dobry ďen a vedeli by ste mi povedat ake to je tlavico v uk že stade som nedostala porodne?dakujem

marika1066
4. dec 2014

Ahojte mamičky, vie niektorá žienka ci mam nárok na pôrodné na Slovensku ak žijem v uk?

vevericka124
20. jan 2015

po novom uz nestaci trvaly pobyt, musi tu byt aj bydlisko, t.j. lekari tvoji aj detsky, platene smeti, ak su starsie detia tak skolka alebo skola, doba pobytu tu a v zahranici (kde sa zdrzujes viac), zamestnanie a pod.
vecsinou ak sa dieta narodi v zahranici a matka sa zdrzuje v z ahranici pred porodom a po porode a na Sk si pride len poziadat nebyva tu narok.
od 1.1.2014 sa sprisnili tieto davky v ramci EU, hlavne z tohoto dovodu ze matka je xy rokov prec odvadza dane, poistne a ine poplatky v inom state a na SK pridu po 800 eur potom sa zase vypari, a to je voci ostatnym co tu byvaju a platia nespravodlive.

viskupovaandrea
2. jún 2015

Ahojte babi,potrebujem poradit. Narodilo sa mi druhe dietaktore som porodila v Anglicku,prve som porodila na SK ,tak som tu v Anglicku ziadala o Maternity grand ktory mi bol zamietnuty tak som si vitlacila tlacivo o prispevok pri narodeni dietata vyplacane na SK kedze tam mam ttrvali pobyt a v case som tehotenstva som este bola s mojou dcerkou na rodicovskej dovolenke. Vipisala som tlacivo,isla k lekarom a dala potvrdit ze som navstevovala lekara pravidelne a ze sa dieta dozilo 28 dni,prilozila som rodny list dietata a tiez potvrdenie ze mi tu nebol viplatene Maternity grand,poslala som to mame,ta isla dat to potvrdenie o neviplateni davky k prekladatelovi,dala prelozit pre istotu aj rodny list a isal na urad a tam jej povedali ze nemam narok na prispevok pri narodeni dietata,ze sa zakon zmenil ,. Viete mi niekto visvetlit preco mi to nedaju a aky zakon sa zmenil? Volala som aj mojej starkej a ta sa popitala na urade kde pracuje a vraj preto lebo dieta nema lekara na sk .... Niesu tot vsetko blbosti?????? Prosim poradte mi ja idem o 3 tyzdne na SK tak sa tam asi pohadam s nejakou uradnickou ....

andreaandca
15. júl 2015

Pre vsetky Zeny a mamicky v Anglicku UK.Pripojte sa k nam.Fbookova skupina.Rady, pomoc, stretnutia v UK.
https://www.facebook.com/profile.php?id=7116405...