Môžem zmeniť priezvisko na tvar bez -ová po svadbe?
@szzuzka do tlaciva na matrike si uved inu narodnost a budes to mat bez poplatku.
Kamoska si brala Japonca, sli aj zit do Japonska. Nechcela sa hlasit k inej narodnosti, preto na svadbe precitali, ze bude mat meno -ová, ale potom po svadbe sla na matriku a poziala o vymaz -ová a bolo to bez poplatku... som ani nevedela, ze sa to da
Teraz som menila dcére, poplatok 5 €
ja som na matrike žiadala s tým že sa aj vypisoval tvar priezviska aké budú mať deti. platila som 10€ v 2011
môžeš, ale ja osobne v tom význam nevidím :D každému sa páči niečo iné, no ja zatiaľ som tomuto veru na chuť neprišla, radšej normálne tradične.
@szzuzka ak si to menis pred svadbou, tak je to možné na matrike za poplatok (tuším 5€), ak to chceš zmeniť svadbou, tak v žiadosti uvedieš, že sa budeš volať bez ová...na svadbe sa ešte podpíšeš s ová, ale sobášny list už bude bez ová. Tak som to mala ja minulý rok. Oba spôsoby som vyskúšala, keďže už pred svadbou som bola bez ová.
@elbartoslava nie všade a nie vždy. Vlastne väčšinou nevedia. Veľa krát v zahraničí mi napíšu niečo iné ako xxxxxx-oba a v 95% prípadov môjmu synovi tiež dajú ova na konci 😂 a to píšem o krajinách ako Nemecko a pod.
@elbartoslava a čo -ská, -ska, -cká, -zká, -tná, -krá tie už nie sú krásne? 🙂
@elbartoslava no ale ja myslím Nemcov a taktiež väčšina z nich doteraz nepochopila, že nie som zo Slovinska - nemajú ani šajnu, ani ich to nezaujíma 😉
@szzuzka jasne hocikedy. Ja som menila na VS lebo mi stale s ova komolili priezvisko. To bolo pred 20 timi rokmi. V tom case to bolo take nezvyčajne ale bola to jedna ziadost na matrike s nejakym symbolickým poplatkom a milion vybavovačiek banka, skola, zamestnavatel, zdravotna poistovna, sociálna poistovna, obciansky, pas, vodicak. Nastastie som to spravila pred statnicami, takze diplom som mala s novym priezviskom.
@elbartoslava v zahranici nevedia a nezaujima ich to. V drvivej vacsine krajin si zeny ani po svadbe meno nemenia a toboz okrem slovanskych narodov neurcuju menom, ze ide o zenu. A chlapcom v krajinach, kde ide meno po matke (co je vacsina zapadnych krajin) automaticky pisu meno s -ova, da sa to menit iba cez slovenky rodny list a je to normalne pre nich...
A čo je na tom -ová také zlé?
@elbartoslava hm, u mna si vzdy myslia, ze som Ruska😅
@bobrina1 toto je úplná pravda. Som sa zapotila nájsť matriku v zahraničí, ktorá by meno syna zapísala bez -ova, všade mi čítali, že to zákon nedovoľuje, no čo už. Chodila som s tou požiadavkou ako tehotná. Nakoniec som krvopotne našla nejakých úradníkov, ktorí urobili aj trochu mimo pravidiel a v tej zóne, do ktorej spadala tá "dobrá matrika" som rodila 😂 takže dá sa, ale bolo to skoro ako mission impossible
@szzuzka zdravím,ja som si menila po piatich rokoch od svadby a bez poplatku .Úplne v pohode,bez problémov mi ho zmenili.
Menila som hneď po svadbe za poplatok 5€. My sme to mali dohodnuté už pred sobášom, všetko podpísané zaplatené, ale dátum musel byť po sobáši, vraj to inak nešlo. Mám zahraničné priezvisko a -ová by bol jazykolam
@szzuzka čo vas tak strašne vedie k tomu aby ste mali "mužský" tvar priezviska???? Mne sa raz stalo že som pani oslovila pán janovec lebo som nevedela že je to žena 🤣🤣🤣🤣 neviem komu bolo trapnejsie.... Divná móda. Nevravím, ak sú zahraničné priezviska... No pomali už ani neexistuje mladá baba so ženským tvarom priezviska 🤷🏼♀️ a aby som to ešte menila zámerne lebo nie som IN.
@gertrudaosem ..mam priezvisko po muzovi bez -ová a svoje rodne som si nechala tiez. Preco? Zatial sme na Slovensku ale s muzom chceme ist zit do zahranicia a plus keby som si nechala muzove s -ová, tak v rodine by sme boli dve zeny s uplne rovnakym menom a priezviskom. Sme zobrati uz vyse 6 rokov, zatial som nikde extra nemala problemy. Netvrdim ze sa nikto necudoval, ale to skor kategorie 60+.. inak v drvivej vacsine pohoda, skola, urady, doktori..
@gertrudaosem no, a v tych krajinach, kde nie je -ova a maju rovnake priezvisko muz a zena, ako funguju a rozlisuju, ci je to muz alebo zena? No, ziaden problem.
@bobrina1 ja nie som v tej krajine 😉 asi ani ty