icon

Môžu skončiť nájom pre tehotenstvo?

29. aug 2024

Zmluvu sme podpisovali minulý rok v septembri na rok s tým, že môžeme predĺžiť. Ja mám v novembri termín pôrodu. Majitelka bola teraz na kontrolu a videla ma z bruchom. Rovno nám povedala, že zmluvu nám nepredĺži. Môže to urobiť?

katariiinkaa
29. aug 2024

Ako si prišla na to že ti to nechce predĺžiť práve kvôli tehotenstvu? Veď za tým môže byť milión iných dôvodov.. možno má nového nájmoníka ktorý je ochotný zaplatiť viac, možno tam chce ísť ona, možno to proste len nechce prenajímať, možno s vami nebola spokojná.. milión rôznych dôvodov, nemuselo to byť práve tým že ťa videla s bruchom. Ale áno, má na to nárok, je to predsa jej byt. Má nárok nepredlžiť zmluvu aj len tak, lebo proste nechce. Podpísali ste predsa zmluvu na dobu určitú, tak ste museli rátať s tým, že sa to môže stať z akéhokoľvek dôvodu.

really8
29. aug 2024

Dalsia z kategorie “som tehotna, kto je viac”.

zuzanockamt
29. aug 2024

Autorka
A trošku sa mýliš - oznámiť to musíš, lebo sa zmení počet bývajúcich v byte, nahlasuje sa to, podľa toho sa rozpočítavajú platby. A aj zmluvu ste uzvreli len na dvoch ľudí - ty a partner. Ona tam asi viac ako dvoch nechce.

riyadh
29. aug 2024

Moze, a cim skor si hladaj Novy najom, ja by som tiez neprenajimala rodine s detmi, Lebo uz by som sa ich nez bavila, aj keby neplatili.

ns994
29. aug 2024

Nemusis. Zmluva je na rok. Ked rok uplynie tak ani ona nic nemusi. V praci si chranena. Ale aj tam, ked uplynie zmluva na dobu urcitu nemusia ju predlzit. Keby ste jej to normalne oznamili mozno by si vas aj nechala. Ale ked mate takyto pristup 🤷‍♀️

sasa1310
29. aug 2024

samozrejme, že je to legálne. Ako čítam tvoje komentáre, tiež by som ti nepredĺžila ani keby si tehotná nebola. Si kúp vlastné bývanie, keď kvôli takej neoznamuješ tehotenstvo

liv1
29. aug 2024

Doevcata, co vy ale neviete je, ze ked sa dieta narodi do takehoto prenajateho bytu, je chranene, aj ta matka, aj keby najom neplatili, aj keby im koncila zmluva. Je s tym obrovsky problem dostat ich z bytu kvoli zakonom. Ja by som ako majitel toto nechcela riesit. A navyse rodinam s detmi neprenajimame aj kvoli vacsiemu opotrebeniu atd atd.

tilly
29. aug 2024

@liv1 práveže vieme a preto sa majiteľke nečudujeme

sasa1310
29. aug 2024

@liv1 prečo myslíš, že to tu nikto nevie z nás? Čo by sme nevedeli.

zuzanockamt
29. aug 2024

@liv1 Toto ja viem. Takže majiteľku chápem. Prenajímame už dlho.

liv1
29. aug 2024

Myslela som preto, ze ste napisali, ze zmluva konci a hotovo. Ale tu ma majitelka stastie ze sa to dozvedela skor. Keby sa dieta narodilo pred skoncenim zmluvy, uz by ich odtial nemusela dostat, aj keby im ta zmluva skoncila.. ale viete, to je hlavne

biba_18
29. aug 2024

@pribinak je to preklep. najom

jaskolka
29. aug 2024

To nemá nič s tehotenstvom, ona vás predsa "protizmluvne" nevyhadzuje. Zmluva konci, majiteľka ju nepredlzi, koniec. Je to úplne legálne a nič urobiť nemôžeš. Hľadajte nový podnájom.

jaga18
29. aug 2024

Tak autorka, zmluva je zrejme na 2 osoby nie 3. A preto by bolo od teba korektné, jej tehotenstvo oznámiť. Takže tu sa mýliš, mala si jej to oznámiť. A nie, nemusí ti predĺžiť zmluvu, nie je povinná. Dokonca ti ju za týchto podmienok môže aj vypovedať, keďže sa príchodom dieťaťa menia podmienky a ona s tým vo svojom byte nemusí súhlasiť.
Nemáš absolútne žiadny právny nárok na ten byt, nie je tvoj.

mirkam3
29. aug 2024

Autorka, k tvojmu argumentu “ja nemusím nikomu oznamovať, že som tehotná”. Ved neoznamuj - zmluvu by ti mohla predĺžiť od septembra, rodíš až v novembri, ona sa tiež môže tváriť, že si len pribrala a keď nechce zmluvu ti jednoducho (mimochodom: bez udania dôvodu) nepredĺži… vezmi si to z iného súdka: ak ti ponúkne predĺženie ale s tým, že cena sa zdvojnásobuje lebo budete v byte traja (+ sem tam možno nejaká babka na strážení), miniete zrejme ovela viac energii, pri strate jedného príjmu hrozí vacsie riziko dlhov atd atd - brala by si takúto jej ponuku?
Sama prenajímam byt rodine s dieťaťom a platia mi o 1/3 viac, nez keď som tam mala bezdetný pár.

zuzanockamt
29. aug 2024

@liv1 Snáď neporodí predčasne, keďže má termín až v novembri.

bosorkabb
29. aug 2024

Dôležité čo je v zmluve. Ak nájom končí je na majiteľovi či nájom predĺži.

misulka1989
29. aug 2024

ahoj, najomna znluva k bytu bola podla Tvojich slov uzavreta na dobu urcitu. K tomuto dnu zanikne a je iba na dohode zmluvnych stran, ci dojde k jej predlzeniu. Dovody (akekolvek), pre ktore k dohode o predlzeni najmu nedojde, su nepodstatne. Takze nemas ziadny narok na predlzenie a asi by ste si mali zacat hladat nieco nove, pripadne ludsky, slusne predebatovat pripadne dovody jej rozhodnutia.

sasa1310
29. aug 2024

@liv1 no len to tu píš, a autorka sa ani neodsťahuje. Naschvál sme to tu nepísali, ťa nenapadlo?

biba_18
29. aug 2024

@liv1 podľa toho čo čitam tak to dievčatá vedia…

liv1
29. aug 2024

@sasa1310 naschval sme to tu nepisali 😁 si hovorkyna?

liv1
29. aug 2024

@sasa1310 je naopak dobre, ked to prenajimatelia vedia. Aby sa sami mohli rozhodnut, ci do rizika ist alebo nie. Vela prenajimatelov to nevie

sasa1310
29. aug 2024

@liv1 nie, nie som hovorkyňa. Keďže tu všetky písali, že to vedia a nikto to nepísal, tak som istá, že naschvál. Ani ja som jej to radšej nepísala. Lebo podľa komentárov je toho schopná tam bývať s deckom zadarmo.
a veľa prenajímateľov to vie. Neobjavila si Ameriku

misulka1989
29. aug 2024

@liv1 nemyslim si, ze by bol najom bytu na dobu urcitu chraneny. Tam sa skonci uplynutim doby najmu. Pokial by bola najomna zmluva k bytu uzavreta na neurcitu dobu, mozno ju vypovedat iba zo zakonom predpokladanych dovodov. To je ine, ano a vztahuje sa to na akekolvek osoby.
@liv1

liv1
29. aug 2024

@sasa1310 mas nejaky problem?

ivik4
29. aug 2024

Pre pána ze ci to je legalne ...
Hladaj si co najskor novy byt
Pri takychto temach sa normalne ,,tesim" ked budem prenajimat ja

ivuska027
29. aug 2024

Základná otázka : Máte zmluvu o kratkodobom nájme? Rozumej na dobu určitú jeden rok? Stačí, ze ju nepredĺži. Konečne je zákonná možnosť, aby si majiteľ bytu ochránil vlastný majetok. Neber to osobne. Všetko je podľa zákona.

aliziana
29. aug 2024

@liv1 pri zmluve na krátkodobý nájom nie sú nájomcovia chránení ani s dieťaťom, pokiaľ viem

majlo1234
29. aug 2024

Je to pre vas neprijemne, ale je to legalne. A ber to ako poucenie-netreba veci nechat vyhnivat a len sa spoliehat, ze sa nejako utrasu, ale proaktivne riesit. To aj dobuducna s dietatom je dobra mantra 🙂

tinalia
29. aug 2024

Z vašej strany to bolo voči majiteľke dost nefér, že si ju o tom neinformovala. Veď bude v jej byte o jedného človeka naviac. Ja som to majiteľke oznámila včas aby sme vedeli, či nám zmluvu predĺži alebo to pre ňu bude problém, niektorí majitelia nechcú prenajímať byt podnajomníkom s deťmi a majú na to právo. Žiaľ tu ťaháte za kratší koniec vy. Možno keby ste sa s ňou porozprávali skôr osobne, nechala by vás tam aspoň nejaký čas. Mrzí ma to...