icon

Na akú finančnú pomoc mám nárok, ak som slobodná matka?

27. júl 2023

Ahojte, chcela by som sa spýtať či existuje niečo ako príspevok na bývanie alebo niečo, nejaká finančná pomoc na ktorú by som mala nárok ak som slobodná mamička. Ide o to že rodičovský príspevok mám necelých 500€ šetrím všade možne kde sa dá aby sme nejako vyžili. Mala som našetrené z práce počas tehotenstva z tehotenského atď atď, ale velmi rýchlo sme sa vymynuli z peňazí kedže platím nájom sama, “otec” platí 30€ mesačne čo nepokryje ani len štvrtinu mesačných výdavkov na dieťa. Momentálne sme sa dostali do velmi ťažkej finančnej situácie a nájom pod 400€ sa mi nedarí zohnať a vyžiť zo 100€ na mesiac je neprípustné.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
bublinka1426
27. júl 2023

pomoc rodiny, aby ti strazili malu ci kamosky so svojimi detmi a ty aspon na par hodim na brigadu? na inlafnu pomoc narok nemas, lebo poberas pridavok na dieta...vela zien je v soku ked z Materskej padne na rodicak, a to teda ja som zazila 180 Eurovy rodicak, tak padnut z 1000 eur na 180 je zahul este vacsi....

zojanka
27. júl 2023

Pozri. Od 1.augusta sa zvyšuje rodičák na 473€ + k tomu 60€ prídavky na dieťa. To je 533€ čo ti od septembra bude chodiť (ak si si podala žiadosť o obidve dávky). Podľa mňa je to pomoc až až. Hádam nečakáš že ti bude štát platiť 800-1000€ mesačne. Ak je to málo, treba zháňať peniaze inde (vrátiť sa do práce, zvýšenie výživného, pomoc od rodiny,...).

domka222
27. júl 2023

Dieťa má len 5mesiacov +ešte že dávky sú vyplácané spätne, to vôbec nesedí. To akože MD skončila, keď malo dieťa 4 mesiace?

la_dolce_vita
27. júl 2023

autorka, choď sa opytať na sociálku, pretože existujú rôzne dávky, aj príspevok na bývanie, veď naši spoluobčania toho poberajú dosť. Čo si sama nevybavíš, to nemáš. A netráp sa kvôli zlým ľuďom s nickom mama a pritom ňou zrejme nie je, inak by nemohla napísať niečo také... fakt smutné ☹

la_dolce_vita
27. júl 2023

a požiadaj si o mestský byt, mne po rozvode jeden ponúkli dosť rýchlo, hoci nakoniec som si kúpila vlastný, ale to bola iná doba, nebol to taký problém

autor
27. júl 2023

Ja som brala materskú od 8 mesiaca tehotenstva. Mala som dve zamestnania ale materskú mi nejako zle vyrátali alebo čo a zo začiatku som brala 280€ v tedy som bola na urade prace a socialnych vecí či náhodou nenastala niekde chyba. Tam pani pracovníčka somnou vypisovala nejaké papiere tušim to bola žiadosť o dorovnanie do výšky RP. V tedy mi pani povedala že po skončení materskej mi automaticky bude už chodiť rodičovský a nemusím podavať dalšie žiadosti.

zuzanockamt
Autor odpoveď zmazal
dominika7990
27. júl 2023

Výživné na slobodnú matku (do 2r dieťaťa sa mi zdá že máš nárok) ale súdne trovy atd si hradis sama. Tak isto by som žiadala zvýšenie výživného na dieťa. Pokial otec nemá ťažké postihnutie neni dôvod prečo by si nemal nájsť prácu. V takom prípade nemá súd prečo hľadieť na to že on je nezamestnaný

domka222
27. júl 2023

Autorka si písala, že si poberala 700€,teraz že ti dorovnávali len do výšky RP 🤔

daniela1911
27. júl 2023

Materskú ti určite vyrátali dobre, len si malo zarábala, čiže ani tej dane si zas tak neodviedla ako si sa ohradzovala.
Áno, ak je materská nižšia ako RP, vtedy dorovnávaju. Čiže je viacmenej jedno, kedy si nastúpila na MD a dokedy ju máš, lebo viac ako výšku RP nedostaneš.
Platí moja rada, treba ísť pracovať. Stane sa.. tvoja situácia, ale treba sa prebrať a postarať sa o lepší život dieťaťa. A daj žiadosť o zvýšenie výživného na súd.

heleninamama
27. júl 2023

@la_dolce_vita Prestaň má urážať, hoci pravda je nepríjemná. Nebudem tu vychvaľovať slobodnú matku, ktorá si nechá dieťa a čaká, že sa oň aj o ňu budú starať iní/štát, ani ju ľutovať. Postarať sa = zabezpečiť dieťaťu domov a potreby na prežitie. Ona z toho nezvláda nič. Zatiaľ len píše, čo všetko už dostala od štátu a stále sa jej zdá málo. Energiu by mala radšej venovať získaniu slušného výživného od otca a práci. Inak skončí zle.

nikaeli
27. júl 2023

Zdá sa, že nám nehovoríš úplnú pravdu. MD je 6 mesiacov a ako tu už bolo spomenuté, vypláca sa mesiac dozadu, ako mzda. Takže ti ešte nemôže chodiť rodičovský príspevok. Zvlášť ak si oňho ešte nepožiadala -> nepríde ti automaticky, musíš si podať žiadosť.

K výživnému - aktuálne je najnižšia možná suma 36,80€. Neexistuje, aby sudca určil 30€. Citujem: "Podľa Zákona o rodine každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30% zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa § 2 písm. c) zákona č. 601/2003 Z. z. o životnom minime."

A na záver odpoveď na tvoju otázku - nie, nemáš nárok na špeciálne príplatky. Aj rodičák je teraz úplne kráľovský. Nie je to tak dávno, keď bol rodičák 200€, drobca som dala do škôlky a šla som do práce. A to nie som slobodná matka..

bublinka1426
27. júl 2023

@nikaeli

suhlasim...

rodicak bol ovela ovela nizsi....a sme tu..( jasne vsetko zdrazelo ale nie dvojnasobne :D)...minimale detske veci nezdrazeli dvojnasobne a rodicak je urceny na starostlivost O DIETA...

la_dolce_vita
27. júl 2023

@heleninamama neurážam ťa, to rozhodne nemám v úmysle, ale trošku váž slová, pretože ty si začala urážať...

heleninamama
27. júl 2023

@la_dolce_vita Napísať pravdu nie je urážka. Žena, ktorá sa nedokáže sama postarať o dieťa, nikoho na pomoc nemá, navyše, nemá s ním kde bývať, by mala zvážiť či si ho nechá.
A na tomto príbehu kopu faktov nesedí.

gejb
27. júl 2023

@heleninamama to dieťa má 5 mesiacov, už je asi neskoro na potrat, nemyslíš? Tvoje komentáre jej nijako nepomohli a ani sa nepytala na tu tvoju "pravdu". Takže úplne zbytočný koment.

ukulela
27. júl 2023

podla mna sa ti to pletie a nemas presne predstavu co a odkial dostavas. chod sa osobne opytat na socialnu poistovnu a aj na UPSVaR - po skonceni materskej mas narok nas vyssi rodicovsky prispevok + rodinne pridavky.
co sa tyka materskej - ak si malo zarabala - tak mas malu matersku. ak si mala aj 2 roboty - skratka nizky prijem, nizke odvody, nizka materska. ale ak pises 700 aj s pripadkami je viac ako minimalna materska .... preto sa ti zrejme pletu veci.
tvojim riesenim je: bud vyriesit ine byvanie (mozno zdielany byt s inou maminou, alebo u rodiny) + poziadat o vyssie vyzivne, 30 nie je ai minimalne, skratka sa obrat este raz na sud. ked, tak sa porad v bezplatnej pravnej oradni ... + musis najst sposob, ako si privyrobit. ja som robila z domu a potom som dochadzala do prace na par hodin pri oboch detoch. pri prvom od roka a pri druhom de facto som z prace ani neodisla. jasne, nie kazda praca je taka ... ale da sa najst brigada na par hodiny tyzdenne - roznasanie letakov (to das aj s dietatom v nosici), upratovanie vchodov ... alebo upratovanie kancelarii 1x do tyzdna atd ... treba sa poobzerat, popytat. musis sa sama obracat. na ziadne ine davky, ci prispevky, nez tie, co poberas, narok nemas.

la_dolce_vita
27. júl 2023

@heleninamama dobre, nechajme to tak... myslím, že toto jej nepomôže. Vieš, ja som už dosť stará a asi to beriem inak. Pekný deň a nebuďme na seba zlí...

petronelag
27. júl 2023

Záleží aj od mesta kde bývaš, či by sa tam nenašlo nejaké OZ občianské združenie alebo charita, niekedy vedia niečím pomôcť.

gabrielkaa
25. mar 2024

@la_dolce_vita
Ja tiez nerozumiem takýmto príspevkom . Ako to autorke pomôže, alebo zodpovedá jej otázku? Načo a pre koho je dobre toto moralizovanie a kto sa o to prosil? Ja keď neviem, nemám čo povedať , alebo by som mohla niekoho mojim príspevkom uraziť tak si ho nechám pre seba. Asi som tiež už stará 😉

lenkakravcova
25. mar 2024

@gejb má ísť za otcom dieťaťa a tam pýtať peniaze. Ak on nemá - smer jeho rodičia, jeho súrodenci. Nech ho oni poriešia.
Akože teraz kto má platiť cudzie dieťa?
Oni sú rodičia, oni nech sa starajú. Ona má rodičak (mala materskú), a on čo? Je 6 mes nezamestnaný? Ak áno, má dávku v nezamestnanosti - nech platí na dieťa z nej. A keď je dlhšie tak nech ho dá do laty jeho rodina. Nie on šunky váľať a ona nebude mať s dieťaťom na živobytie.
Dieťa si urobil, nech sa stará.

gejb
25. mar 2024

@lenkakravcova to nepíš mne. O moje dieťa je postarané.

vixy_dixy
10. máj 2024

@pribinak mne plati 27€🤣🤣

nikaeli
10. máj 2024

@vixy_dixy tak to rieš a žiadaj viac!
Minimálne výživné je 36€ (nie je to žiadne terno, ale stále je to viac ako 27).

mk1111111111
11. máj 2024

Ak by bol taky prispevok, tak vsetky sme slobodne matky. Vydaj za partnera by bol, az po dobrati davok. V Tvojich prispevkoch vela veci nesedi. Zial, ak mas dieta s takym blbcom, budes sa musiet postarat, ako vies. Ak si mala take prijmy do minuleho mesiaca, ako popisujem, mala si setrit uz z toho, teraz sa, zial budes musiet uskromnit. Samozrejme, ak cele co pises je pravda a len neskusas, ze, kde by sa dalo este co to od statu poberat

bublinka1426
11. máj 2024

@mk1111111111 presne, deti plodit, ano, ale mysliet na setrenie, nie.
lutujem take deti, ked vidim ako negramotni su niektori rodicia.
ved stat sa postara.

kulumulu123
11. máj 2024

Neviem odkial si ale ja by som skusila mozno opatrovanie ineho dietatka popri mojom... Dve deti sa daju zvladnut plus ti to navysi prijem a nemusis riesit jasle ktore tiez cosi stoja.

maciatkolulu
11. máj 2024

@heleninamama fajn,skús sa gubujacot na tých sikovniciach,čo na zdravého haranta poberajú do šesť rokov prachy,celý deň majú decko v.skolke,najviac jačia,keď sa škôlka zatvára cez prázdniny a ochranu soplave decko do škôlky. Alebo to môžeš skúsiť aj na tie,čo si šikovné vybavia Max materské a pritom hovno podrobili,alebo aj na tých,čo poberajú aj na koňa MD a popritom sa bála doma.matwr,za ktorú stať platí zdravotnú a ocko niekde na novú zmluvu berie plný opäť,ale áno je na MD. Je to toho velaaaaaa. Ale akože púšťat sa do slobodnej matky,je tak trochu cez. Ta totižto má reálne problémy. A je zaujímavé,že takúto pošlete poniektoré do práce od päťmesačného decka,ale mrochty,čo si nacpu decko do škôlky ,berú prachy na dotyčné decko,lebo "nesmie byť v kolektive" plus tri roky,tak tie nieeeee,tie musia byť doma. A pritom príjem viac než pekný na rodinku. Trochu nespravodlivé,či?