Nárok na dedičstvo
Ahojte, prosím, bol tu niekto v takejto siruácii? Otca som nepoznala,matka mi o ňom ničnechcela povedať, ani on ma nikdy nenavštívil aj keď platil výživné. Dozvedeli sme sa, že pred časom zomrel na zdlhavú chorobu a jeho manželka a deti mu poskytovali starostlivosť. Vraj sa s mojou mamou zoznámili už počas jeho manželstva. Moja mama je tiež vydatá. A chce aby som žiadala dedičstvo. Ja o to záujem nemám, jeho rodina so mnou nechcela ani komunikovať Ani neviem kedy zomrel.
Kedy zomrel? Ešte sa neriešilo dedičské konanie? Bol oficiálne tvoj otec? Ak áno, budeš k dedičskému konaniu prizvaná.
@cocolino234 "do života sa pripletie toto"...véd je to jeho dcéra. A prečo akože sú chudence? Aj dcéra má predsa právo na dedičstvo, aspoň na yo keď otca nemala.
Praktická stránka: pokiaľ je otec zapísaný v rodnom liste, si neopomenuteľný dedič tzv. 1. skupiny. Najskôr notár zisťuje, či je "čo" dediť. Ak nejaké dedičstvo existuje, mala by si byť prizvaná na dedičské konanie, potom môžeš dedičstvo prijať, alebo sa ho vzdať. Ak nie si plnoletá, dedičstva sa vzdať nemôžeš a nakladanie s dedičstvom sa rieši prostredníctvom súdu. Pri vzdaní sa alebo prijatí dedičstva by som zvážila, či si napríklad už zabezpečená vo vlastnej domácnosti a pracuješ, alebo napríklad ešte študuješ, a či by dedičstvo mohlo trebárs napomôcť východiskovej pozícii do budúcnosti.
@h2 @luccija ja som napríklad v rovnakej situácii - svojho biologického otca nepoznám, platil na mňa výživné. Čo a ako bolo medzi mamou a ním netuším. Je pre mňa cudzí človek, viem len základné údaje z rodného listu. Mám "nevlastného" otca, ktorý ma vychovával od mojich cca 5 rokov, dal mi všetko čo som potrebovala - zázemie, citové aj materiálne, nikdy som od neho nepočula, že som len nevlastná a preto na niečo od neho nemám nárok. Proste on mi je otec.
Môj biologický otec možno už nežije, ale tiež som sa občas zamýšľala nad touto otázkou, čo spravím ak ma náhodou pozvú k dedičskému konaniu - nebudem si nárokovať na nič. Mne dal všetko ten ktorý ma vychovával, ako rodina sme spolu niečo vytvorili, vybudovali, bola som súčasťou po každej stránke a tak ako by mi bolo "proti srsti" odovzdať časť z toho niekomu, kto sa zrazu ohlásil, tak mi je rovnako "proti srsti" objaviť sa niekde inde a nárokovať si na časť toho, čo si vybudovali oni.
to ako to bolo ti moze povedat mama, ale vies len jednu stranu.
ak mas otca v rodnom liste zapisaneho tak mas narok na dedicstvo, ak je teda co dedit,
druha vec je moralna.. peniaze posielal ako si pisala .. preco si ho ty za zivota nevyhladala ? lebo ako uz baby pisali mozno mama ho nechcela vidiet a branila styku s tebou, ale samozrejme to tak nemuselo byt.
ja ti poviem za seba, nasi sa rozviedli a otec ma svoju rodinu. pisala som mu ked mamina zomrela ani neodpisal. detto som oslovila mojich surodencov tiez neodpisali a dokonca si ma blokol brat na FB, ked som mu pisala,
neviem co sa tam stalo z ich strany, že surodenci nechcu spoznat svojich surodencov.. ale respktujem to.
ked pride na lamanie chleba, a budeme prizvane na dedicstvo nic nebudem chciet lebo boh vie ci nema dlhy, ano lebo aj tie mozes zdedit, a len pekne pozdravim poviem dovi dopo a podpisem u notara papiere, a čau parky.
nebudem si narokovat na peniaze alebo nehnutelnost, lebo co ak 3/4 dala jeho zena z dedicstva a tu 1/4 splacali spolu, alebo boli tak na prd zle ze im to deti platili , ci uz vymenu okien alebo novu sedacku.. a to ze ci by mi to pomohlo zdedit ako startovne ? no neviem ci by som si tie penziaze uzila.. je to pre mna cudzi clovek akurat ma splodil a zobral si moju mamu., tym to pre mna konci.
Ahoj...keďže na teba platil výživné, tak v rodnom liste ho máš zapísaného otca.Keď zomrel a je vytýčené dedičské konanie, ako dcéra budeš automaticky zavolaná.To všetko rieši notárka.Na dedičskom konaní vieš povedať, že sa vzdávaš dedičstva.Ale zo zákona budeš, resp.mala by si byť predvolaná
Ďakujem za všetky odpovede, písala som to trochu v rozrušení, dúfam, že už prešla zákonná lehota a nikde ma volať nebudú - na žiadne pojednávanie. Po skončení SŠ som odišla do zahraničia pracovať, pomohli mi aj starí rodičia, po niekoľkých rokoch som sa vrátila, mám vlastné bývanie a zamestnanie. On nebol zďaleka nejaký podnikateľ a ktovie či tam aj dlhy neboli, takže už by som s tým nechcela nič riešiť.
U nás v rodine bol podobný prípad.. Otec zomrel, bol rozvedený a mal dve deti, medzitým si ešte jedno adoptoval - dieťa svoje druhej manželky, s ktorou sa neskôr rozviedol a syn v dospelosti dal zrušiť adopciu. Potom bolo dedičské a s ním nikto nerátal, však adopcia bola zrušená a zrazu notár zavolal na dedičské dcéru tohto brata, že ona vraj dedí, tak z toho boli všetci dosť na nervy..
@cocolino234 udivuje má s akou istotou píšeš o jej matke. Čo ak ju oklamal, čo ak sa zivotom predierala aj s dieťaťom a on jej nedal ani cent navyše. To výživné mohlo byt 30 či 50 eur myslíš,že to stačí? Keby si bola v jej situácii inak by si písala. Tu máš len silácke reči,ako veľká hrdinka. Život má vsak rôzne podoby. To ako sa autorka zariadi je jej vec predsa, len nechápem, kde berieš toľko drzosti hneď urážať matku autorky.
Nikdy si nemala chut poznat surodencov?
@rikarika podstatný je zákon? 😀 ale nehovor, a kto ma donúti uchádzať sa o dedičstvo, ak ja som sa rozhodla tak ako som sa rozhodla? 😀
Nauč sa čítať s porozumením - nikde som nenapísala, že by som ja niekomu niečo odmietla dať, určite nie. Len úprimne priznám, že by mi to nebolo príjemné a neverím, že ty alebo hocikto iný by sa tešil, že si musí brať úver alebo obetovať úspory aby ich odovzdal prakticky cudziemu človeku.
@h2 ono vieš, aj vlastní súrodenci majú krásne harmonické vzťahy kým sa nestretnú na dedičskom konaní po vlastných rodičoch (nehovorím, že je to pravidlo, ale rozhodne to nie je nič ojedinelé). Takže kým nie si v takej situácii a je to len hypotetické, tak môžeš byť dobrosrdečná až do neba. Keď ale reálne príde na to, že si musíš brať vysoký úver alebo predávať dom, v ktorom si prežila polovicu života a mame na staré kolená riešiť náhradné bývanie len preto aby si vyplatila niekoho o kom si doteraz nevedela, že existuje, tak myslím, že tvoje nadšenie značne opadne.
V tejto diskusii ale nikto nikomu nič neberie ani neupiera zákonný nárok, proste autorka nemá záujem o dedičstvo a to je celé.
a možno zomrel bez majetku ,alebo všetko ešte za života prepisal na manželku ved ak maš zaujem o dedičstvo kontaktuj notara ten ti poskytne informacie alebo ta neuviedli ako dediča a tak isto sa možeš všetkeho vzdat
@betulinka1 Mám mladších súrodencovod mamy a stačí to.Neboli tu dobré vzťahy.
@kirakira Počula som, že nebol bohatý a nemám záujem súdiť sa.
To že biootec platil výživné, ešte neznamená že je zapísaný v RL, mohol dobrovoľne, takže zákonný nárok na podiel z dedičstva je iba v prípade že je dieťa právoplatné uznané.
Ak máš biotatka oficiálne v RL, nárok na dedičstvo máš, ten nezaniká, ak o tebe notár nevedel, dedičstvo sa môže znova otvoriť a prededit podľa nových okolností.
Ak ho nemáš v RL, nemáš nárok.
Bodka
Autorka- prosím ťa neber si k srdcu tie útočné a hnusne príspevky, len ty vieš ako to cítiš a je len na tebe ako sa rozhodneš.
@sissy27 no tebe sa to zrejme zda cudne, ale ano notar postupuje podla zakona - v prvej skupine konkretne deti a manzel/ka - nie, ako pises prakticky cudzi clovek. Ak odmietne dobrovolne - najma v pripade dlhov a exekucii, ok ale ak neodmietne - v pripade majetku - tiez ok. Jednoduche a zrozumitelne.
@rikarika ešte raz a budem písať pomaly, lebo pomaly chápeš (alebo aj vôbec) - neexistuje zákon, ktorý by mi nanútil dedičstvo, ak ho ja nechcem (čo je aj prípad autorky). A pocity môžem mať aké chcem - to tiež nie je protizákonné.
Notár osloví akurát tých, ktorých vdova po zosnulom notárovi nahlási, moc sa s tým nebabrú…
Mala by si ist na to dedicske konanie...uz len z faktu, ze si ho nepoznala a nevies nic o nom...ono nededi sa len majetok, dedia sa aj dlhy ak nejake ma takze bacha aby to nedopadlo tak ako v mnohych pripadoch, ze druha rodina si majetok podedila a vedlajsim detom sa snazili o prischnutie dlhov ....lebo toto moze byt naozaj potom problem
@cacianka Ďakujem.
@cocolino234 fiha, ty už vieš aká je jej mama zakatena, poznáš situáciu, bola si zjavne v ich koziach, tatik bol asi tiež dokonalý, ano, dokonalý zbabelec, každopádne nárok ma, ak potrebuje, chce nevidím dôvod, prečo by nemala dostať svoj časť.

ak nezanechal zavet, tak podla zakona narok na dedicstvo mas, no ak on nemas zaujem, tak sa ho vies vdat v prospech jeho druhej rodiny