icon

Návrh na výživné od otca a náhradné výživné na dieťa

16. jan 2020

Ahojte žienky.

Chcela by som vás poprosiť, ako má vyzerať návrh na výživné od otca, chcem to ísť podať na súd, aby platil na malú, keďže som sa do dnes nedočkala ani € a to už bude mať 6 mes.
A s náhradným výživným je to ako? To treba ísť potom na úrad práce, keď prebehne konanie? Alebo to súd pošle na UPSVaR?

Ďakujem.

kikus985
29. jan 2020

@miiceencoovaa viaceré ti položili úplne jednoduchú otázku, "na základe čoho ho ideš udať". Ani raz si normálne neodpovedala.

mondolina
29. jan 2020

@miiceencoovaa
A ty by si mala prestať klamať.

maciatkolulu
29. jan 2020

@miiceencoovaa jej, tak to je super a na základe čoho, resp.preco ideš na výsluch, aký skutok sa stal? Zanedbanie povinnej výživy? Aká bola určená? Bože dievča..... Máš ex vôbec v rodnom liste? Policajt, ak je pravda, že sita predvil, tak len preto, aby ti vysvetlil, že bez súdneho rozhodnutia a to právoplatného a bez dvoch zaplatených mesiacov vyzivneho môžeš ísť vieš kam.... Ale ok, keď si chceš behať a strácať čas a to nehovorím o čase policajtov, ôk... Ale. Keď tam hovoríš o minimálnom vyzivnom, neboj, tvoj ex, bude správne informovaný, že keď ti ho neskôr bude platiť, tak budeš mat amolu😜ja neviem, či sa smiať, či plakať.

miiceencoovaa
29. jan 2020

@maciatkolulu preber sa konečne 😀 nie som drbnuta, samozrejme že je v rodnom liste. Pýtal sa má hneď, že či ešte nemám papier zo súdu, povedala som, že nemám a ja že či sa to teda dá a on že ÁNO DÁ SA TO, ON MUSÍ ! PLATIŤ KEĎŽE JE V RODNOM LISTE AJ KEĎ EŠTE NEBOL SÚD!
@kikus985 prečítala som si to až teraz, nesedim celé dni na modrom koňovi ako ty 😉

miiceencoovaa
29. jan 2020

@tilko aha, prepáč nevšimla som si tvoju odpoved z minula. Áno otec dietata je zapísaný v rodnom liste. Neboli sme zobratý, ale tým, že je otec, tak mi musí to minimum platiť. Či chce alebo nie. Do doby, kým prebehne súd. Pýtala som sa to rovno toho policajta v telefóne, či mám alebo nemám na to nárok a povedal, že na to nárok mám. Že mi to minimum musí platiť. Súd ešte stále NEPREBEHOL!
Neviem čo sa na tom nedá pochopiť??

maciatkolulu
29. jan 2020

@miiceencoovaa pekne zavádzas!!! Je povinný platiť, ale nie je to teraz vymozitelne a to v žiadnej čiastke! Klameš a zavádzas. Nemôžeš podať trestné oznámenie, tvojou povinnosťou bolo toto riešiť hneď súdne, keď sa chceš domáhať práv, mala si dat predbežne. Ale ok, želám ti veľa šťastia. Neviem, či vieš čítať, lebo s gramatikou problém máš, ale otec je povinný platiť, ale polícia a náhradné výživné atď, až keď máš v rukách právoplatný rozsudok. Nechápem, čo je na tom ťažké pochopiť. Dokonca ti musí neplatiť dva mesiace súdom určenú sumu a až potom môžeš dat trestné oznámenie, ktorému predchádza exekúcia a až potom náhradné.... 😝

mondolina
29. jan 2020

@miiceencoovaa
Tak povedz od akej doby má otec povinnosť platiť na dieťa minimálne výživné?
Aj keď neprebehol súd? Od kedy sa dieťa narodilo? Odkedy nežijete v spoločnej domácnosti? Koľko budeš žiadať? Za aké obdobie? Policajt musí vychádzať len z faktov.
Je to blud a keď sem hodíš znenie zákona, ktorý tvoje fantazmagórie potvrdzuje tak dám pred tebou dole klobúk.

miriam1983
29. jan 2020

@miiceencoovaa a mate uz podane na sud?

miiceencoovaa
29. jan 2020

@miriam1983 áno podané na súd mám už vyše roka všetko...
@mondolina ja ti to tu potom odfotím, ak mi dovolí to odfotiť alebo ak mi niečo dá...čo si myslím, že by mal. Výživné chcem žiadať od narodenia, ale to sa ho ešte musím spýtať, či sa to spätne dá. Ale skôr si myslím, že sa to dá požiadať od doby, kedy si podáš žiadosť na súd. Nie nežijeme spolu v domácnosti, žiadam len to minimum (len na to mám teraz právo) je to necelých 27€.
Tak keby to je blud, tak by mi asi na môj list nereagoval takto, no nie???!! Ak mi dá niečo do ruky (dúfam, že dá, keďže nejaké “dámy” mi tu vravia, že klamem a pod. Hneď by im spadla sánka 😉), tak to odfotím a postnem sem.
@maciatkolulu s gramatikou máš problém možno tak ty 😉😘

miriam1983
29. jan 2020

@miiceencoovaa tak nech ti to vyjde. Aj ked teda neviem,oplati sa ti robit taketo stresy a behanie po uradoch kvoli 20euram?

maciatkolulu
29. jan 2020

@miiceencoovaa ja sa pýtam na základe čoho ti bude platiť tých 20 eur????? Kto mu to príkaze? Polícia? Na základe čoho? Ze sa to ozval na list😂😂😂😂, samozrejme, musel. Ono ani "bežné" trestné oznámenie, nie je hop sup.... A to aj so súdnymi rozsudkami a exekuciou. Prečo teda nedáš exekúciu, keď chceš trestné? 😂😂😂😂

maciatkolulu
29. jan 2020

@miiceencoovaa skus čítať a pochopit😉
Podať trestné oznámenie na povinného rodiča je ďalšou zákonnou možnosťou v súvislosti s neplatením výživného.

Oznámenie je možné podať na príslušný orgán činný v trestnom konaní, ak povinný rodič neplatí výživné v súlade s právoplatným a vykonateľným rozhodnutím súdu.

Ako môže trestné konanie zmeniť výšku výživného
Ak povinný rodič z objektívnych dôvodov nemôže uhrádzať sumu výživného vo výške, akú určil súd rozhodnutím, orgány činné v trestnom konaní môžu určiť vyživovaciu povinnosť inak aj napriek existencii právoplatného rozhodnutia. Môže sa tak stať v odôvodnených prípadoch, ak povinná osoba nedokáže z objektívnych príčin plniť plnú sumu výživného stanovenú súdom z dôvodu nezavinenej nezamestnanosti, zdravotných komplikácií a podobne.

V praxi je teda vhodné, aby sa povinný rodič snažil prispievať na výživu dieťaťa v čo najvyššej možnej miere. Aspoň minimálnou sumou výživného, čo je v súčasnosti 27,13 € mesačne, aj keď bol rozhodnutím súdu zaviazaný na príspevok vo vyššej sume, pokiaľ nedokáže v rámci svojich možností plniť plnú sumu výživného a súd ešte právoplatne nerozhodol o znížení výživného. Ani tento postup však nezabráni eventuálnemu trestnému stíhaniu.

kikus985
29. jan 2020

@miiceencoovaa zaujímavé, lebo si mi aj odpovedala (mimo otázku) 😂 Vidíš že v tom máš jasno 👍

tilko
30. jan 2020

@miiceencoovaa tiež si myslím, že či ti toto všetko stojí za to minimálne výživné...ak otec dieťaťa má istý štandard (teda chodí do práce, má bývanie, auto...a nesedí v base alebo je nejaký asociál) tak tvoje dieťa (nie ty) má nárok aby mu prispieval aj viac...teraz máš miminko...ale príde škôlka, škola, krúžky a rôzne aktivity...to budeš potom opäť behať na súd a dávať žiadosti o zvýšenie?...priprav sa na to, že tieto súdne veci sú neskutočne náročné, namáhavé a vyčerpávajúce...to sa fakt chceš doťahovať s niekým, kto nestojí o vlastné dieťa...nebude ťa to psychicky ničiť...nie je lepšie neobzerať sa späť a zariadiť si pekný usmievavý život do budúcna?

tiež sa priprav na to, že SÚD sa k tebe nemusí stavať ako k obeti a milo ti všetko podloží...(veľa rodičov s to naozaj myslí)...pravdy sa dajú vyložiť rôznym spôsobom a každý tú svoju vnímame inak .... aby si nebola potom prekvapená...

Ja mám za sebou viac ako 20 súdnych pojednávaní (potom som to prestala rátať, ale sú tu zarátané aj súdy BSM a dve finančné)...a to len od synových 3,5 roka do 8,5)...len raz som bola navrhovateľ...výživné...stále som na tej druhej strane a stále som musela dokazovať všetko možné i nemožné...a to som sa vydávala po 4 rokoch chodenia, a po 2,5 roku manželstva sa nám narodil syn...natrafila som na manipulátora, klamára, ktorý ma psychicky aj fyzicky začal týrať...musela som spadnúť až na samé dno a poriadne sa tam oplieskať aby som vďaka rodine a blízkym mohla znovu žiť..

Absolvovala som súdom nariadené psychologické a psychiatrické vyšetrenia do posudkov, ktoré potvrdili to, čo som súdu o exmanželovi tvrdila, ale aj tak mi súd nariadil, že syn sa bude s otcom stretávať (síce obmedzene) lebo kde je napísané, že ak ubližoval mne bude aj synovi?
Neustále na mňa podával návrhy, aby súd začal šetrenie, že nevykonávam čo mám nariadené...za také veci, ako, že syn bol na výlete so škôlkou....a práve v tom čase mal byť s otcom...úplne nelogické aj podľa súdu, ale muselo sa to prejednávať...lebo...a tak sme dospeli až do situácií, že som 5 ročné dieťa odovzdala ráno otcovi s teplotou 37, 5 (lebo podľa súdu, to nie je život ohrozujúce), veď aj otec sa má o dieťa vedieť postarať...(nikdy si nič nenavaril, ani čaj ba ani nezohrial navarené..., neopral, neupratal...mamka slúžka, žena deto) a syna mi vrátil vo večerných hodinách s horúčkou 39,9 a to som letela na pohotovosť...(poobede bol so synom na oslave u rodiny, malému bolo zle, tak s ním sedel v aute...nepriniesol ho domov, nebol s ním u lekára...sedel s ním niekoľko hodín v zaparkovanom aute)...a takýchto príhod je aj na knihu...

Môj exmanžel pochádza z katolíckej rodiny...takej tej, čo pravidelne chodia do kostola, svokra aj ráno aj večer... na verejnosti rodina ako má byť...až kým som nebola jej súčasťou, tak som si to myslela aj ja...ale to je už ich príbeh...

Po svadbe môj exmanžel prestal chodiť do kostola (ja nie som veriaca, ani pokrstená)...jeho vec...ale ako som podala návrh na rozvod, zrazu zmizol, mobil vypnutý...vrátil sa po troch dňoch z nejakého kláštora a to len všetko začalo...sms správy ako ma kladie na oltár aj syna...maily, kde o varovaní Ježiša Krista...také fanatické bludy...desivé...ako mi umrie dieťa, ak ho dám očkovať....a xxx vecí...všetko dôkazy pre súd....nepostačujúce...vieš si predstaviť, čo som prežívala, keď som mu musela zveriť svoje dieťa len na pár hodín...
vyjadrenie sudkyne...vy ste si ho vybrala za muža, vy ste si ho vybrala za otca svojho dieťaťa, tak teraz neplačte!

Požiadala som cirkev o anulovanie manželstva...áno...a začal sa aj tu 4ročný súdny kolotoč...ale tu jeho matka, otec, sestra a aj sesternica ako svedkovia prisahali na Bibliu (ďakujem za tú knihu) a povedali konečne pravdu...desivú, príšernú.. takú, čo bola dávno predtým, než som sa stala jeho priateľkou a ženou....akú, čo ma desí dodnes...takú, ktorú som si nepriala vedieť...a áno...anulovali naše manželstvo...s ďalšími psychologickými psudkami nariadenými Tribunálom v BA... v posudku sa píše....človek, ktorý by nemal vychovávať deti...

Mimochodom...súd nám ako rodičom nariadil sedenia na UPSVaR aby sme sa naučili spolu komunikovať....rok aj dačo trvala táto šaškáreň...výsledok? ...nemusím rozpisovať...je to až neľudské, keď vás zavrú do miestnosti s človekom, ktorý vám zobral dôstojnosť...

A to som tu opísala naozaj v skratke mojich pár rokov....

A to som človek z dobrej rodiny, dobre som sa učila, vyhrávala súťaže, vyštudovala VŠ bez problémov, dobrá práca a aj podnikanie....a potom som len natrafila na človeka, ktorému som sa mala oblúkom vyhnúť...

A výsledok? Kým otec neublíži synovi, tak majú obidvaja právo (právo otca, právo dieťaťa) sa stretávať...a ver mi, že sa to s vekom syna rozširovalo a rozširovalo...

Nevidela som ho od októbra 2017...to bolo posledný raz (po súde o to zvýšenie výživného, ktoré som opisovala v príspevku pre maciatkolulu....), vtedy sa na súde zaviazal voziť syna na tréningy...po súde to už ale neplatilo....bola som už tehotná a bol na mňa opäť agresívny...aj pred synom...že on nebude syna voziť na žiadne tréningy, je to čas, ktorý má tráviť len s ním...syn bol sklamaný...tešil sa ako otcovi predvedie, čo vie (od 4 rokov chodil na tenis, 3x do týždňa som ho tam vodila a sedela a sledovala ako mi dieťa rastie ...)po otcovi s to chcelo 1x za týždeň...našťastie bol na balkóne sused...a to bola bodka...mám nový život a tento tu mi ho likvidovať nebude...mňa moji rodičia nevychovali pre takého človeka....

Naozaj si dobre rozmysli, či ti ten človek stojí za to, aby bol v tvojom živote a v živote tvojho dieťaťa...hlavne, keď o to dieťa nestojí...

tilko
30. jan 2020

@miiceencoovaa a ešte jedna maličkosť...polícia, ťa musí riešiť, keďže si im písomne čo to napísala...ale nebuď sklamaná, ak tam nedostaneš to, čo očakávaš...

maciatkolulu
30. jan 2020

@tilko fuuuu, to sa až zle číta.....

miiceencoovaa
30. jan 2020

@tilko och je to strašne smutne toto citat 😳 vidím, že si si toho prežila viac než dosť. S takým človekom by som nevydržala.
Slovenské sudy sú strašne hlúpe. Ako môžu zveriť malé dieťa človeku, ktorého nepozná? Môj syn je strašne naviazaný na mna a na mojich rodičov. Keď k nám príde známy, ktorý chodieva k nám pomerne často, tak k nemu nejde, boji sa ho.
Ale u teba to bolo zas o niečo iné, ste spolu žili, vychovával vaše dieťa, môj ho videl dvakrát a aj to keď mal malý skoro 4 mesiace naposledy, teraz má 13 mesiacov.
Idem odfotiť to trestne oznámenie, ktoré sa vraj nedá podať. Bola som na výsluchu a všetko sa pekne dá. Musí mi zaplatiť 400€ za tých 13 mesiacov, čo má maly, plus každý mesiac 28€ (sa to zvýšilo zas) to minimálne výživné po dobu kým bude súd. Potom už bude platiť to, čo mu určí súd.
Idem, fotim, postnem.

miriam1983
30. jan 2020

@miiceencoovaa ale potom to,co mu urci sud ti nezaplati spatne od podania navrhu,ci?

miiceencoovaa
30. jan 2020

Nech sa páči

miiceencoovaa
30. jan 2020

@miriam1983 to už neviem, to sa budem informovať až potom..resp možno mi zaplatí to čo má, ale mínus tých 28€

miriam1983
30. jan 2020

@miiceencoovaa ale tu nie je pisane rozhodnutie,ze ti musi platit. To he len spisana zapisnica,ze podavas trestne oznamenie. Ci ti ho schvalia nevies.

miiceencoovaa
30. jan 2020

@miriam1983 ten policajt vravel, že mu bude volať a ak mi to nezaplatí, tak pôjde sedieť. Hneď som sa na to pýtala.

miriam1983
30. jan 2020

@miiceencoovaa tak tomu neverim. To nie je take lahke,ze ked nezaplati,ide sediet. Tam je iny oostup a vazenie je az po veeeeelmi dlhom case,tam su exekucie,sudy a podobne.

tilko
30. jan 2020

@miiceencoovaa no...hneď sa nám píše lepšie bez urážok a osočovania, keď si nám to objasnila...možno aj niečo poradíme, keď budeme vedieť...

miriam1983
30. jan 2020

@miriam1983 *vezenie

tilko
30. jan 2020

@miiceencoovaa v tom návrhu na súd si uvádzala aj sumu, ktorú požaduješ mesačne od otca? on ako protistrana sa musí vyjadriť k tvojmu návrhu, čiže jeho vyjadrenie už máš? od akého dátumu súd žiadaš o to výživné? aj spätne aby ti vyplatil? či až od doby, čo určí súd?

tilko
30. jan 2020

@miiceencoovaa inak s týmto musím súhlasiť so ženičkami...zatiaľ si podala len trestné oznámenie...a čo ďalej...čo ti odporučili?...

mondolina
30. jan 2020

@miiceencoovaa
Aj ti povedal kedy pôjde sedieť? A začo?
Ja som tiež podávala trestné oznámenie, ale ja som mala rozhodnutie súdu, ty ho nemáš.
Môj ex dostal rok a pol na vyrovnanie zameškaného výživného.

miiceencoovaa
30. jan 2020

@miriam1983 je mi jasne, že to nie je len take jednoduché, ale píšem len to, čo mi povedal ten pán policajt..
@tilko áno dávala som tam, že žiadam 200€ mesačne s tým, že mi od podania návrhu na súd o výživné doplatí aj spätne (dúfam chapes ako to myslím), áno už mi od neho prišlo, že chce pozastaviť toto pojednávanie a dal si testy otcovstva (len aby zdržiaval), žiadam si aj spätne od doby, kedy som si dala žiadosť na súd o výživné.
No hneď som sa pýtala, že ako sa bude ďalej postupovať, pán policajt povedal, že ak mi nebude platiť, tak mu hrozí trest odňatia slobody od 1 roku až do 5 rokov. Ono sa tam asi rieši hlavne to, že ja byvam s našimi (keby nemám ich, tak som dávno niekde na ulici), a že mám teraz čakať, že on sa s ním skontaktuje a potom mi zavolá, že čo ďalej. Zatiaľ viem len toto.
@mondolina pôjde sedieť za to, ak mi toto zameškané výživné nezaplatí. Viac fakt zatiaľ neviem, už musím len čakať.

mondolina
30. jan 2020

@miiceencoovaa
V tom oznámení nie je spomenutý zákon, ktorý tvoj ex porušil, a teda zanedbanie povinnej výživy.
Ty si podala len oznámenie, na čo má každý právo, a policajt musí prijmúť každé oznámenie ( aj také, že na mňa sused škaredo pozrel- nadsádzka).
Tým nechcem zľahčovať tvoju situáciu, nemáš to ľahké.
Ale o tom či bola naplnená skutková podstata TČ rozhodne skrátený vyšetrovateľ resp.súd.