Nezákonné obohatenie
Stala sa situácia, že mi na účet omylom niekto zaslal väčší obnos peňazí ( nad 3000€) . Účet nepoužívam takže som o tom celý čas nevedela ( prevod bol realizovaný v decembri) . Pokúšala sa so mnou spojiť aj banka aj majiteľ peňazí, ale bezúspešne ( z banky mi volali raz ešte v decembri , našla som si len zmeškaný hovor,ale neriešila som to myslela som ,že pôjde len o nejaký prieskum). Majiteľovi som nikdy nezdvihla, nemám vo zvyku dvíhať cudzie čísla pokiaľ ich nenájdem na googli ( áno moja blbosť ale mám dôvod to nerobiť) . Dnes boli pre mňa policajti, skoro som padla na zadok keď zazvonili. Prv boli na adrese môjho trvalého pobytu, kde ma nenašli, mama ich poslala na prechodnú adresu. Chceli ma rovno odviesť na výsluch,ale teda doma mám dve deti a bola som s nimi sama. Pôjdem tam ráno. Keď mi povedali o čo sa jedná tak som okamžite skontrolovala internet banking daného účtu. Tie peniaze tam boli všetky do jedného. Vraj sa ma banka pokúšala skontaktovať aj listom na adresu trvalého pobytu ( ten mám pravdepodobne neprevzatý ešte na pošte) , nereagovala som tak majiteľ peňazí podal trestné oznámenie. Čo mi v tomto prípade hrozí? Čakám na muža kým sa vráti z práce aby sme to prebrali keďže on je " z fachu" ,ale nervy mám príšerné. V mojom záujme naozaj nebolo na niekom sa obohatiť, keby o tom viem tak to okamžite reklamujem. Ale keďže to bol účet kde mi mesačne chodia len prídavky, ktoré tam aj nechávam a šetrím pre syna tak tam pozerať nechodím. Upozornenia mi tiež nechodia.. ja som šla hneď aj do banky kde som teda reklamáciu podala. Peniaze strhli z účtu a vrátili majiteľovi len čo z toho keď už podal trestné oznámenie.
tak je mozne ze ten pan videl v IB tvoje meno a nasiel ta na nete
ale je uplne nepochopitelne ze nedvihas nepreberas listy (na tp ti zije mama tak sinmusela o tom vediet )
samozrejme ze dal TO ked si bola nesucinna a uplne opravnene
@beronsche ja som napr. učiteľka, učím reálne v triedach do 13:30-14:45. Počas vyučovania mobil v kabinete, občas ho ani z tašky nevytiahnem. Môžu mi z neznámych čísel vyvolávať. Keď po vyucku, resp. aj večer zavolám späť, mnohokrát zas oni nezdvihnu, a pre mňa je to vybavené.
Ak by som mala vysvetlujucu sms, tak určite reagujem.
@loginexistuje aj za predpokladu ze by tam videl meno napr. Lucia Kovacikova, povedz mi ako by mohol vypátrať jej tel.cislo ??? Co si otvoril zlate stránky a vyvolaval celej SR? (obrazne povedane)
Takto to vysvetlis aj policii a oni si vedia overit,ze si sa iba dnes prihlasila a ze ti tam chodia pridavky a ze s uctom naozaj nehybes. Do toho pobyt v porodnici. Vsetko sa spise a oni oznamenie uzavru. Nic z toho nebude. Najlepsie by bolo,keby si sa spojila s majitelom penazi a dohodli ste sa na stiahnuti trestneho oznamenia. Ale uz by som sa asi poradila s policiou,ci ho ziadat o stiahnutie oznamenia.
Fakt by ma strašne zaujímalo, prečo sa toto idiotstvo s nedvihanim neznámych (nie utajenych) čísiel šíri ako mor. Veria títo ľudia, ze na nich z mobilu vyskočí bubak alebo co je dôvodom tejto choromyselnej paniky? Ale jasne, na trvalom pobyte nebývam, telefón mam len na selficka a úcty nekontrolujem, tak už sa da len dokončiť, ze tak sa nečuduj. Keby ti ten účet niekto nabúral a peniaze vybral, tak ti po dvoch mesiacoch ostanú len oči pre plač. Takze ešte si vlastne dopadla dobre.
@loginexistuje ja o liste viem, len som preň ešte nebola, bola som v pôrodnici v čase keď prišiel, teraz mám doma pár týždňové bábätko a ešte aj predčasniatko, takže som sa s ňou na poštu ešte netrmácala keďže to mám ďalej. Nechala som si predĺžiť odbernú lehotu.
a ako ta kontaktuje kurier ? ako ja chapem ze taka skusenost s obtazovacom je hrozna ale zasa si mohla aspon napisat sms spat ze co sa deje
teraz chod zajtra vypovedat na policiu vysvetli to a do buducna skus aspon sms napisat ked ta niekto opakovane kontaktuje
ja tiez nedviham bezne nezname cisla ale teda az takto striktne to nerobim a na postu ak je to do vlastnych ruk si chod vzdy co najskor uplynie ti fikcia dorucenia a potom mozes zbytocne riesit
@mistymay33 ďakujem pekne za reakciu, prišiel už aj muž domov, som sa bála, že ma sprdne ,ale tiež povedal, že sa to zastaví keďže nebola naplnená skutková podstata. Akurát mi povedal, že som banku ešte riešiť nemala, až po výsluchu . Nevadí. Do budúcna budem mať ponaučenie, nech aspoň na ten účet pozriem.
@autorka tvoj mm šiel vypocuvat daného pana po VZAJOMNOM DOHOVORE - t.j.sa s nim spojil telefonicky. No som veľmi zvedavá, co ti povedal na to, ze nekomunikujes... mimochodom, polícia vola zo špeciálneho cisla, ktoré si na nete neoveríš, ak by si toto nevedela, resp.nepovedal ti to tvoj muz "z fachu"
A inak, menej paranoje. Cely svet je zlý a každý ti chce len ublížiť.
Btw, ty svoje číslo nedavas, ale teraz si tu verejne hodila kopec čísel, ze? Logické myslenie asi nebude tvojou silnou stránkou, ze? 👌
Ja byt v porodnici tak mi nejake vyvolavajuce cislo mi je ukradnute.
Zajtra podas vysvetlenie na policii, zober doklad, ze si dnes poslala peniaze spat, povies ze si bola v porodnici, na IB daneho uctu nechodis, nech si policia vyziada posledne prihlasenia do uctu od banky.
A policajtov by som sa opytala odkial mal pan co poslal chybne peniaze tvoje cislo. Ze kto mu poskytol tvoje udaje.
no ja by som na to neprišla kebyže mi príde taká suma a na to kebyže mi odíde z účtu taká suma IB si pozerám tak raz za štvrť roka, ja Ťa úplne chápem a ešte s malým dieťaťom, to bude o.k. nelám si hlavu a tiež sa snaží cudzie tel.č. nedvíhať pokiaľ nemám echo že mi niekto bude volať koho nemá v telzozname
Ahoj autorka, dufam, ze zajtra na vysluchu najdes normalneho policajta.
Ale na 99% su to normalny ludia, ktory ti polozia otazky, ty na ne odpovedas, este ti aj kavu uvaria. Zasmejete sa....
Nic take hrozne. U nas raz sused v bytovom dome vystrajal, ja som prave sla tadial...ked po par mesiacoch prisiel list aj ja som mala nervy, ale neboj.
Okrem toho ty si nikdy nebola trestana, ani si nemas podmienku, predpokladam. Oni tam o tebe vedia viac, ako predpokladas. Nebudu na teba pozerat ako na kriminalnika, ale ako na mamicku.
Spisu zapisnicu a pripad uzavrety.
@lienka.7 ale no, polícia má rôzne čísla, v pohodke ich dohladáš na nete, či myslíš, že z jedného ti volajú všetci? Čo sa týka tých čísiel, moje nie sú , takže mne to je šumák, veď sú to prasiaci, čo dobrovoľne svoje číslo zverejňujú sami ... muž tam po žiadnom vzájomnom dohovore nešiel. Ale jeho prácu tu rozoberať nejdem. Áno nepochválil ma, že som sa do takejto situácie dostala, ale pochopil .
@loginexistuje nedávam ani kuriérom odvtedy. Dokonca ani mk nemám na svoje číslo registrovaný, uznávam som z toho stále paranoidná🙈 vtedy to bolo dlhé mesiace naťahovania . Už som z toho na prášky bola. Stálo ma to nervy, pohodu v rodine... Proste to bolo ťažké...preto sa čudujem aj ako sa pán dostal k číslu keďže okrem inštitúcií ako Banka, sociálka, lekár... Ho nemá nik
Určite sa Ťa pokúšali kontaktovať aj písomne aj banka a nielen ten jeden list čo máš na pošte. V budúcnosti Ti kľudne môže exekútor zablokovať účet ak náhodou Ti vznikne niekde nedoplatok a nijakým spôsobom sa im nepodarí Ti to dať vedieť. Určite Ťa kontaktovali viackrát aj písomne keď už nedvíhaš mobil
ahoj, ja sa tiez netrham v dvihani cudzich cisiel, pretoze mi super casto volavaju prieskumy, ale uz aj podvodnici (klamu,ze su z banky a vraj mam na ucte podozrivy pohyb). je mi jedno, kto si o tom co mysli, kedysi mobily neboli a ludia fungovali.nie som na spagate pre hocikoho.mam plny telefonny zoznam, kde mam vsetkych ludi. cudzie cisla dviham iba ked mam volno. naspat nevolam-kto chce,zavola znova.zatial som o nic extra neprisla.
na bankovom ucte som nikdy nebola, chodi tam len muz.
a list lezi na poste, nikto ti nemoze vycitat,ze si si ho neprevzala, ved este neuplynula odberna lehota.
policia ma sice miliony cisiel, ale je to siet 0961 a naozaj z akehokolvek telefonu ti policajt zavola (a nielen policajt,ale napr. a mnohe okresne urady, centra podpory atd patriace pod ministerstvo vnutra), vzdy sa zobrazuje iba jedno rovnake volajuce cislo, na ktore sa naspat nedovolas.
Vídím, že sú to same odborníci na policajné metódy. To čo popisuje autorka je bezná prax... že jej pošlú predvolanie, ktoré si neprevezme, možu ju kontaktovať z akéhokolvej čísla, može to byť policjná linka, može to byť dokonca aj súkromný mobil, može to byť služobný mobil s obyčajným bežným mobilným číslom. NEMUSÍ to byť iba to "policajtné číslo". Ked sa s nou nevedeia telefonicky skontaktovať, tak idú robiť šetrenie a previerky do miesta trvalého bydliska, ktoré si vylustrujú, tam zistili od rodičov, že sa nedzržiava, rodičia dali policajtom jej skutočnú adresu. Tak isli tam, zazvonili a povedali čo je vo veci, predvolali na výsluch. Ak sa nemôže dostaviť hneď, dohodnú iný termín, ktorý bude vyhovovať. Uplne normálny bežný postup. A je uplne bežné, že ludia nedvíhajú cudzie mobilné čísla. Je ich celkom dosť. Takže policajti chodia, a klopu na dvere.
Adokonca je berné, že ludia si nepozerajú stav účtu celé mesiace, ak nemajú notifikácie o pohyboch na účte, a chodí im tam napr. len nejaký príspevok, tak sa to môže stať. Autorka peniaze neminula a hned po zistení ich vrátila. Nepreukážu jej umýsel.
Ja tiez uz v dnesnej dobe nezdviham cisla, ktore nevygooglim. Je ich teda male %, ale je. Verim, ze sa to vyriesi🙂
@mistymay33 len to sa treba do nej navážať... chcela radu, dostala osočovanie..
@janai1 takisto nedviham neznáme čísla. Vyvolávajú len sami podvodníci teraz. Dokonca aj minuly tyzden mi nejaký podvodník volal (našťastie som nezodvihla), ale číslo som našla na Google a hneď tam boli komentáre, že je to podvod…takže sa vážne nečudujem, že pani nedvíha neznáme číslo.
@autorka zaujímavé ze vieš z akých čísel polícia volava, ale keď ti volajú, tak to zdvihnúť nevieš 🤔
Ešte im povedz do zapisnice, ze si si myslela ze su iba otravni uchylovia a pobavia sa na tebe veľmi dobre 👌 (odhliadnuc od toho ze tvoj muz je sam policajt🤦♀️)
A pre vsetky tu ostatne, aj priemerme inteligentny človek dokaze rozoznať po max. 5 sek.ci ho niekto "otravuje" alebo nie. Cize ked nechcem s niekym volat, jednoducho polozim a kašlem na neho. Pokial samozrejme vidim ze mi vola niekto zo Sudánu ci odkiaľ, samozrejme to nezdvihnem
@mistymay33 keďže si taka odborníčka, isto vieš, ze všetko sa zaznamenáva, cize ked jej volali, je záznam v spise presne kedy, z akého cisla a ze nereagovala. Určite jej nevolali iba 1x. A ako tu už kolegyňa hore písala, ty sa naspäť nedovolas, aj keď to číslo vidis.
@janetinka27
Ak je toto realne (čomu ja neverim), tak ma minimalne do budúcna poučenie, ze na mŕtveho chrobáka sa hrať nema.
Netrap sa, dopadne to dobre.
Peniaze si vratila a na policii vysvetlis, ako to bolo, ukazes vypis z uctu, kde budu policajti vidiet, ze s peniazmi, ani tvojimi, ani cudzimi sa nehybalo, co podpori tvoju vypoved a verim tomu, ze dotycny trestne oznamenie stiahne.
A jemu sa necuduj, kazdy by v takom pripade podal trestne oznamenie, ale z druhej strany, by ho kazdy normalny clovek, po takom rozuzleni a hlavne po vrateni penazi stiahol.
Takze bud v pohode.
@lienka.7 tak ved rodila... aky mrtvy chrobak. ako velmi doprajeme druhym poucenie, ze? pritom co koho do toho, je to jej zivot. navyse je to riesitelna situacia.
Niekedy je lepšie zdvyhnu tel.c. Aj keď ho nemáš v zozname nikdy nevieš o co ide tak tvojmu správaniu vôbec nechápem keď je to marketing tak poviem nemám záujem čas a vypnem peniaze si vrátila tak hádam to bude dobre a nebudeš mať opletacky aspoň budeš vedieť ze aj cudzie číslo není na škodu zdvyhnut možno potreboval niekomu dotyčný súrne poslať peniaze takto u teba stály a dotyčný len rozmýšľal ci sa vôbec vrátia

@divokykonik veď to, že tam má peniaze sa údajne dozvedela včera ako mohla vedieť kto jej volal?mňa by zaujímalo odkiaľ mal chlapík tvoje číslo z banky ho nemohli poskytnut z polície?