icon

Nezákonné obohatenie

30. jan 2023

Stala sa situácia, že mi na účet omylom niekto zaslal väčší obnos peňazí ( nad 3000€) . Účet nepoužívam takže som o tom celý čas nevedela ( prevod bol realizovaný v decembri) . Pokúšala sa so mnou spojiť aj banka aj majiteľ peňazí, ale bezúspešne ( z banky mi volali raz ešte v decembri , našla som si len zmeškaný hovor,ale neriešila som to myslela som ,že pôjde len o nejaký prieskum). Majiteľovi som nikdy nezdvihla, nemám vo zvyku dvíhať cudzie čísla pokiaľ ich nenájdem na googli ( áno moja blbosť ale mám dôvod to nerobiť) . Dnes boli pre mňa policajti, skoro som padla na zadok keď zazvonili. Prv boli na adrese môjho trvalého pobytu, kde ma nenašli, mama ich poslala na prechodnú adresu. Chceli ma rovno odviesť na výsluch,ale teda doma mám dve deti a bola som s nimi sama. Pôjdem tam ráno. Keď mi povedali o čo sa jedná tak som okamžite skontrolovala internet banking daného účtu. Tie peniaze tam boli všetky do jedného. Vraj sa ma banka pokúšala skontaktovať aj listom na adresu trvalého pobytu ( ten mám pravdepodobne neprevzatý ešte na pošte) , nereagovala som tak majiteľ peňazí podal trestné oznámenie. Čo mi v tomto prípade hrozí? Čakám na muža kým sa vráti z práce aby sme to prebrali keďže on je " z fachu" ,ale nervy mám príšerné. V mojom záujme naozaj nebolo na niekom sa obohatiť, keby o tom viem tak to okamžite reklamujem. Ale keďže to bol účet kde mi mesačne chodia len prídavky, ktoré tam aj nechávam a šetrím pre syna tak tam pozerať nechodím. Upozornenia mi tiež nechodia.. ja som šla hneď aj do banky kde som teda reklamáciu podala. Peniaze strhli z účtu a vrátili majiteľovi len čo z toho keď už podal trestné oznámenie.

lienka.7
31. jan 2023

@janetinka27 ale prosím ta, to ze rodila teraz znamená co? Ze ďalšie 3 roky nebude zdvihat telefón lebo sa stara o dieta, ci co ???
Staci trosku menej paranoje, a zdvihnúť telefon ked mi opakovane volajú z banky alebo z polície. Obzvlast ked teda muz je sam policajt a autorka policajné cisla veľmi dobre pozna. Ale jasne, chceli jej navrhnúť sexstretko ako tu uvádza dovody👌🤦‍♀️

janetinka27
31. jan 2023

@lienka.7 moc to prezivas, je to jej zivot - nedviha cudzie cisla, jej vec. nechapem, co sa tu na nej tak pohorsujes - a to sexstretko si uz prehnala a aj to nedvihanie 3 roky, lebo sa stara o dieta - to su tvoje fantasmagorie - ale to je tu na koniku bezne, ze ludia sa nevedia ovladat a prevalcuju ich vlastne emocie a pisu nezmysly. no tak nedvihala a co. nie kazdy je na spagate vzdy, ked mu zazvoni telefon. zmier sa s tym, ze nie kazdy zije podla tvojich predstav.

autor
31. jan 2023

@lienka.7 tak ešte raz z banky mi volali raz ! A do toho poslali list, ktorý som prevzala až dnes keďže som bola v pôrodnici. Jediný kto vyvolával opakovane bol majiteľ peňazí , ktorý ani nemal mať moje číslo. Polícia v Košiciach volala až 2x ako som sa dnes dozvedela, hold v čase keď som ležala na operačke a mobil som mala vypnutý . Nedovolali sa, odstúpili prípad z dôvodu miestnej príslušnosti na naše policajné oddelenie. Odtiaľ sa mi volať ani nepokúšali keďže predtým kolegovia napísali, že telefón je nezastihnuteľný a rovno prišli na adresu trvalého pobytu... Navyše pánko , ktorému peniaze patrili veci najprv neriešil oficiálnou cestou. Trestné oznámenie bol podľa dátumu podať skôr ako vôbec spísal reklamáciu v banke. Kto mu dal na základe čísla účtu moje osobné informácie pri výsluchu ani uviesť nechcel. V zápisnici je napísané " zistil som si" takže tu najskôr nejaký dobrák z banky porušil zákon, keď sme spätne kontrolovali výpis hovorov tak vyvolávať začal skôr ako sa ma pokúsila kontaktovať banka. Mal to riešiť oficiálne a nie na vlastnú päsť, telefón by som banke na druhý krát zdvihla. On volal prvý krát 19. Decembra - tri dni potom ako som prijala jeho peniaze na účet. Banka volala až 30. Decembra... Medzitým som ho zablokovala. On podal trestné oznámenie deň pred tým to je 28. Decembra. Polícia ma kontaktovala telefonicky podľa zápisnice 3. a 4 . Januára. O tom ja záznam v telefóne ani nemám keďže som ho mala dva dni vypnutý ( áno dovolila som si vypnúť svoj telefón keď ma ráno brali na sekciu a zapnúť ho až nasledujúci deň keď som sa cítila lepšie ). List od banky bol na poštu doručený 9. Januára. Ja som šla domov z pôrodnice 13. Januára v piatok. Listu neskončila ešte ani odberná lehota, ale dala som ju aj predĺžiť, fakt sa mi nechcelo trajdať s predčasne narodeným dieťaťom tak skoro na poštu vzdialenú 30km . .. na margo tých telefónnych čísiel policajtov, aj keď je to v mojom prípade bezpredmetné lebo ja som nevedela, že sa má pokúšali kontaktovať keďže bol mobil vypnutý. Policajtom sa v pohode dovoláš späť, či si myslíš, že keď niečo riešiš s vyšetrovateľom tak za ním musíš vždy osobne behať na stanicu do kancelárie a dúfať, že tam vôbec je? Keď som s políciou veci riešila pred tým mala som a ešte aj mám čísla na vyšetrovateľov normálne uložené v telefónnom zozname , keď sa objavilo niečo čo som potrebovala prebrať tak som na ne v pohodke zavolala, tak isto keď volali oni mne ukázalo mi konkrétne meno , ktoré som mala uložené v zozname.. číslo do mužovej kancelárie mám uložené pre istotu tiež, kázal mi naň volať v prípade núdze, keď budem niečo súrne potrebovať v čase jeho pracovnej doby keďže vtedy on súkromný telefón nepoužíva, max cez prestávku... Mala by si sa trochu upokojiť, lebo sa ťa nejako veľmi dotklo to, že som si dovolila nedvíhať telefón cudziemu chlapovi.

fanny.fanny
31. jan 2023

Pridávam sa k tým, ktorí nedvíhajú neznáme čísla. Nerada si nechávam pokaziť deň kadejakými predajcami, tieto typy hovorov, keď nevieš ako sa máš dotyčného zbaviť (bez slova zložiť mi príde vrcholne neslušné, to by som nespravila), vo mne zanechávajú nepríjemné pocity na dlhý čas. Autorka na výsluchu hádam všetko vysvetlila tak ako nám a dotyčný, keďže má peniaze späť by mal obvinenie stiahnuť a nabudúce si riadne skontrolovať zadané údaje pri platbe, nech opäť niekomu nespôsobí takéto stresové situácie.

autor
31. jan 2023

@fanny.fanny vysvetlia som všetko, policajt bol veľmi milý a chápavý, ešte si budú z banky pýtať nejaké dokumenty a pohyboch na účte, ale uzavrú to, on aj včera videl, že ma zostatok na účte prekvapil lebo som internet banking otvorila ešte pred nimi . Trestné oznámenie sa ale stiahnuť nedá. Ale tak to je jedno bude zastavené.

lienka.7
31. jan 2023

@janetinka27 mne je uplne ukradnutá. Ale je logické ked nekomunikujem, potom sa nehrám na prekvapenu.
@autorka ty by si v prvom rade mala prestať trpieť paranojou, ze ked ti niekto viac krát vola, obtazuje ta. Pokial si mala mobil vypnutý, po jeho zapnutí ti nabehnú zmeškaný hovory, takže ked tak poznáš policajné postupy, mala si vedieť co a ako. A nie hrat mŕtveho chrobáka.
A co sa tyka daného pana, pokial ti poslal 3litre na ucet, tak mu logicky chybali. Možno potreboval vyplatiť niečo iné, ale to takému paranojnemu sebcovi ako tebe je asi jedno. Nekomunikujes tak ako mas, ale vinní su všetci okrem teba. A este k tej polícii, cisla mas preto, lebo ti ich dali potom na seba sami policajti. Potom im uz mozes volat pokojne napriamo. Ale nie, ked ta kontaktuje 1x. TO mohol podat pokojne aj skôr, nakoľko ho podával na neznámeho páchateľa a polícia žiada údaje od banky. Ale to asi tiež vies.
Skratka, nic z tohoto by sa nestalo, keby si racila zdvihat telefón. To je všetko. A vyhovárať sa tu kolko chceš.
Mimochodom, je zaujímavé ked ta lustrovala polícia, ze nedošla na to, ze tvoj muz je policajt🤔
Mimochpdom, toez som si co to "uzila" s políciou, takže viem presne co a ako sa robí. Mna tu poucovat nemusis. Mozno ine, ktoré nemajú šajnu ako to chodí. To len tak okraj.

janetinka27
31. jan 2023

@lienka.7 je ti ukradnuta? tak potom preco jej tolko vypisujes dlzizne reakcie. asi ti az taka ukradnuta nie je. v podstate iba machrujes, aka si ty super, lebo dvihas telefony. ale zivot nie je iba o telefonoch, ludia ta nebudu vnimat podla toho, ci dvihas telefon, ale podla toho ako sa k nim spravas. a mozno budes potom ty prekvapena, ze nie si az taka super, ako sa prezentujes.

lienka.7
31. jan 2023

@janetinka27 nie som povinná sa ti spovedať, tak sa maj pekne 👍
A ja nemachrujem, len sa tu nehrám na blbú ze zrazu mi pri dverách len tak zvoní policia a ja teda neviem prečo.
A ano telefóny zdviham, pokial ma niekto obtazuje, upozornim ho ze ďakujem, nemam záujem a pokial nepochopi polozim a blokujem číslo. Ale komunikujem. A to je podstata príspevku.

autor
31. jan 2023

@lienka.7 na funfon žiadne sms o zmeškaných hovoroch nenabehnú, nemám to aktivované, ktovie či sa to vôbec dá ... Ten chlap nepodal oznámenie na neznámeho páchateľa, ale uviedol konkrétne moje údaje. Polícia si ich následne overila aj u banky keďže ako sa k nim dostal povedať nechcel. Pán až na to, začal oficiálne niečo s bankou riešiť. K mojim údajom sa teda dostal nelegálne. Pochybil pri riešení . .. a čo , že im pri lustrovaní vybehlo, že môj manžel je policajt? 🤔 To oni vedeli aj bez toho keďže predtým na tom oddelení 10 rokov pracoval 🤦 to je nejaké privilégium alebo choroba či prečo ich to malo zaujímať?

1andrea111
31. jan 2023

Problém je že nepreberás poštu, banka Ti určite poslala list, ktorý sa im vrátil že si ho neprehrala až potom začala riešiť políciu.

autor
31. jan 2023

@1andrea111 .. Banka poslala list, ktorý som prebrala dnes, ešte mu odberná lehota ani neskončila,ale aj predĺženú som ju mala, políciu kontaktoval majiteľ peňazí skôr ako Banka listom kontaktovala mňa... Áno ja by som mala dvíhať ten telefón, ale on mal tiež pri riešení postupovať legálne, banke by som proste zdvihla skôr ako nejakému úplne neznámemu číslu. Ja som vec napravila okamžite ako som sa o nej dozvedela. Čo som tiež nemusela , mohla som kľudne počkať kým si vyberiem list a až tak to riešiť. Ja som ale utekala do banky hneď ako mi to oznámili a podala som reklamáciu aby mu peniaze vrátili. Nebolo v mojom úmysle niekomu peniaze zadržiavať. Hold blbá zhoda náhod , že sme sa stretli dvaja " blbci" jeden čo nedvíha telefón a druhý čo nevie čo má vlastne robiť.

kiwi3
31. jan 2023

mne sa nezda, ze ked uz ten majjitel mal telefonne cislo, tak nenapisal ani jednu sms a len vyvolaval... to mi nesedi najviac. inak pri zhode vsetkych okolnosti by sa to mohlo udiat.

maialeo
31. jan 2023

nič sa ti nestane... nestresuj... toto sa denne stáva X ľudom... prachy si vrátila tak klídek

autor
31. jan 2023

@kiwi3 možno neskôr aj písal, ale keď som číslo pridala na čiernu listinu už sa mi nezobrazovali.. neviem, mne len povedali, že sa ma pokúšal skontaktovať , ja som si to potom spojila s tými telefonátmi a zablokovaným číslom. Možno to ani nebol on to číslo ktovie 🤷 ale skôr bol lebo iné číslo mi už nevolalo.. je to už jedno, ja som peniaze vrátila jeho o tom bude banka informovať a vec je tým pádom vybavená. Mne ešte radili riešiť to, že sa nelegálne dostal k informáciám, ale nemám chuť robiť ďalšie problémy .

elenatomasova
31. jan 2023

@sense
@h2 to ani ja nechápem,že dakto nedvíha cudzie číslo to by mi nedalo už len kvôli tomu ,že čo čo keď niekto blízky nejakou náhodou nepotrebuje pomoc?

livka_
31. jan 2023

@janetinka27 👍👍👍👍👍👍👍😂

loginexistuje
31. jan 2023

tak ty jemu nemas co vycitat si zober opacnu situaciu ze tebe jiekto blokuje vyssiu sumu penazi takmer dva mesiace
a ten druhy nekomunikuje
a on mozno nemohol vyplatit niekoho tretieho pre koho to boli penize na vianoce atd

autor
31. jan 2023

@loginexistuje však ja mu nič nevyčítam, stane sa pomýlil sa, ale tiež to mohol riešiť oficiálne a nie na vlastnú päsť. Chyba je to rovnako jeho ako moja.

vroni
31. jan 2023

Byt autorkou, tak ma náramne zaujima ten pan. Pomýliť sa môžem len vtedy, ak som na tento účet už niečo platila, pomýliť si IBAN je inak nemožné. Takze ako sa dostal k číslu účtu, následne k môjmu telefónu a dátam.... No, náramne zaujímavé. Trochu veľa nepravdepodobnych náhod.

alex49
31. jan 2023

Pánko môže byť rád, že ho nechceš riešiť za nelegálne získané údaje.

a_adamcova
31. jan 2023

@vroni A to ako z akého dôvodu sa nemôže spraviť preklep v čísle účtu? Zle odpíše číslo? Toto je taká blbosť čo píšeš, že až.

a_adamcova
31. jan 2023

Prepáč, ale ak by si prišla o 3000€, tiež by si so svojím mužom skúšala možné aj nemožné. A tvoj muž by isto využil aj kontakty, ktoré má, len aby ste situáciu vyriešili. 🙂

mondolina
31. jan 2023

@a_adamcova
presne, a všetko by bolo v ich prípade " legálne".

amiaja
31. jan 2023

Nechapem ze niekto nedviha cudzie cisla, otras. A co ze su to predajcovia, podvodnici.. ved zlozim 🤦‍♀️ mohlo sa stat hocico, niekomu blizkemu a oni budu cumiet na mobil ako zvoni cudzie cislo a nedvihnu 🙄
A k autorke. Pises ze list prisiel ked si bola v porodnici a ze si ho chcela ist uz vyzdvihnut. Pritom doma mas uz niekolkotyzdnove dieta. To chces povedat ze niekolko tyzdnov ti drzia list na poste?
Cele to nejak nesedi.

loginexistuje
31. jan 2023

sak rieisl oficialne cez banku (nepreberala si nedvihala) tak podal TO

ty ako vies jeho meno a sparovat ho s tym volajucim ? ako si to zistila a preco si ho blokla ak si vedela ze to je sukromne cislo osoby ?

a veru cele to smrdi ja osobne ti neverim ze si nevedela proste neverim vela veci je divnych a nesedi

loginexistuje
31. jan 2023

a nechapem co niektore riesite telefonne cislo nie je citlivy udaj tak ako adresa a pod

autor
31. jan 2023

@a_adamcova prosím ťa netáraj, keby ja omylom odošlem peniaze na zlé číslo účtu tak to riešim oficiálne cez banku. Ja chápem, že sa pán pomýlil aj rozumiem ako, zameniť číslicu v čísle účtu je naozaj jednoduché, stať sa môže komukoľvek aj mne aj môjmu mužovi. Ale my by sme to riešili oficiálne. Neviem v čom vy vidíte možnosť využitia kontaktov, ale ako policajt by si muž dupľom nemohol takéto konanie dovoliť. Či ty si myslíš, že keď je policajt tak si môže a chce len tak dovoliť obchádzať zákon? Áno keby chcel určite sa dajú nejaké kľučky nájsť, ale v prípade zistenia by ho to stálo minimálne miesto... môj muž si svoju prácu váži a nezneužíva svoje "postavenie" . Je obyčajný radový zamestnanec a človek, pre ktorého platia rovnaké pravidlá. Ja nejdem pána za toto riešiť aj keď by som mohla. Tak neviem čo ešte aj za toto útočíte. Či treba zo mňa najhoršiu spraviť za každú cenu?

@amiaja píšem, že list prišiel počas môjho pobytu v pôrodnici. Štandardná doba na prevzatie doporučeného listu je 18 dní. Pred uplynutím tejto doby som si dala predĺžiť odbernú lehotu 🤦 . Túto službu pošta ponúka už aj online, zaplatíš poplatok a pošta ti bude zásielky nechávať uložené dlhšie ako štandardných 18 dni. Túto službu som využila už opakovane...

@loginexistuje ach, koľko krát to treba ešte vysvetliť? On Najprv začal riešiť veci na vlastnú päsť. Začal mi volať , ja som ho zablokovala lebo som nevedela na internete dohľadať čie to číslo je. Následne podal trestné oznámenie a o dva dni aj oficiálnu reklamáciu v banke. Ja neviem či to číslo čo som zablokovala bolo 100% jeho , ale iné číslo mi nevolalo ( až banka jeden krát potom, ale to som si na internete dohľadala) a keď vo výpovedi uvádzal, že sa mi pokúšal dovolať tak som si to spojila, že to bol pravdepodobne on. .. banka mu nesmie poskytnúť moje meno ani telefónne číslo na základe čísla účtu... To smie len orgánom činným v trestnom konaní, čo pán nie je. Evidentne mu ho poskytla keď pri výpovedi vedel to meno a číslo uviesť. Najprv podal trestné oznámenie a až tak oficiálne oslovil banku. Mal oficiálne osloviť banku hneď, nie zháňať moje údaje a čakať či mu zdvihnem.

loginexistuje
31. jan 2023

ty si taka mudra a tak presne vies co mali robit iny ludia ale ty si zjavne lietadlo a ty to robit nemusis

este raz opakujem ako vies ze to cislo co si zablokovala je on a ako vies jeho meno
a ako ty vies casovu postupnost kedy oslovil banku ak pises ze ten list je niekolko tyzdnov na poste (od banky)

ty tiez nejako velmi o to vies na to ze to cele bolo neumyselne a dost dlho si mu blokovala nie malu sumu penazi

ibrunova
31. jan 2023

To je presne to, čo sa aj ru spomína. Nedvíham, nepreberám, nič nečakám, potom som prekvapená. A prečo ti tie peniaze prišli vlastne, na základe čoho?

mondolina
31. jan 2023

ty nevieš ako mu kto čo poradil, možno banka koná na základe oznámenia na polícii.
a keďže sa jednalo o vysokú sumu tak je to už TČ.
dotyčný nemal vešteckú guľu, aby vedel, že ty len kašleš na to a nie že mu nechceš vrátiť prachy.
keby som ja nedvíhala cudzie čísla tak by som ani nevedela, že mám decko v nemocnici.