icon

Nezákonné obohatenie

30. jan 2023

Stala sa situácia, že mi na účet omylom niekto zaslal väčší obnos peňazí ( nad 3000€) . Účet nepoužívam takže som o tom celý čas nevedela ( prevod bol realizovaný v decembri) . Pokúšala sa so mnou spojiť aj banka aj majiteľ peňazí, ale bezúspešne ( z banky mi volali raz ešte v decembri , našla som si len zmeškaný hovor,ale neriešila som to myslela som ,že pôjde len o nejaký prieskum). Majiteľovi som nikdy nezdvihla, nemám vo zvyku dvíhať cudzie čísla pokiaľ ich nenájdem na googli ( áno moja blbosť ale mám dôvod to nerobiť) . Dnes boli pre mňa policajti, skoro som padla na zadok keď zazvonili. Prv boli na adrese môjho trvalého pobytu, kde ma nenašli, mama ich poslala na prechodnú adresu. Chceli ma rovno odviesť na výsluch,ale teda doma mám dve deti a bola som s nimi sama. Pôjdem tam ráno. Keď mi povedali o čo sa jedná tak som okamžite skontrolovala internet banking daného účtu. Tie peniaze tam boli všetky do jedného. Vraj sa ma banka pokúšala skontaktovať aj listom na adresu trvalého pobytu ( ten mám pravdepodobne neprevzatý ešte na pošte) , nereagovala som tak majiteľ peňazí podal trestné oznámenie. Čo mi v tomto prípade hrozí? Čakám na muža kým sa vráti z práce aby sme to prebrali keďže on je " z fachu" ,ale nervy mám príšerné. V mojom záujme naozaj nebolo na niekom sa obohatiť, keby o tom viem tak to okamžite reklamujem. Ale keďže to bol účet kde mi mesačne chodia len prídavky, ktoré tam aj nechávam a šetrím pre syna tak tam pozerať nechodím. Upozornenia mi tiež nechodia.. ja som šla hneď aj do banky kde som teda reklamáciu podala. Peniaze strhli z účtu a vrátili majiteľovi len čo z toho keď už podal trestné oznámenie.

Strana
z5
srdeenko19
31. jan 2023

@lienka.7 k Tebe som mala potrebu sa vyjadriť 😀

jana_eyre_2
31. jan 2023

Inak len tak zbežne čítam diskusiu, akože peniaze sú späť na správnom účte, všetko je vyriešené až na trestné oznámenie, ten čo peniaze poslal sa nejakým záhadným spôsobom dostal k jej udajom a vy tu riešite že nedvíha neznáme číslo? Žena čo ležala v pôrodnici má mať takéto stresy, do ktorých sa vôbec nedostala zámerne? Ja mám tiež účet ktorý nijako nekontrolujem, posielam na neho peniaze čo šetrím.. výpis mi chodí elektronicky a raz za rok si ho pozriem.. keby mi tam niekto poslal omylom peniaze ani o tom netusim.. ak by sa tak stalo navyše pri takej sume, tak očakávam väčšiu snahu o kontakt zo strany banky a nie, neexistuje len telefón..

gabrielkaa
31. jan 2023

@1andrea111 mne sa potom nakoniec sám príjemca ozval. Banku som poprosila nech mu da môj email aj telefón a on mi napísal že mi obratom pošle peniaze. Že si nevšimol že mu prišli 🙂. Som sa pousmiala, keďže nešlo o 1000€. Ale kto vie. Keď to bol nejaký firemný účet z obratom stovky tisíc mesačne …

vroni
31. jan 2023

@gabrielkaa, mne sa v časoch pred IBANom podarilo poslať namiesto daniarom peniaze Astrologickemu ústavu. Tiez celkom dosť. Ozvali sa mi sami (meno firmy videli a číslo bolo zverejnene), skoro som tej veľmi milej pani vynadala, nech si robí prcu z niekoho iného, ze Astrologicky ústav a účet v štátnej pokladnici.... Nastastie ma ujo Google spacifikoval a slušne som poďakovala. Peniaze vrátili obratom.

tosomja
31. jan 2023

Ako si dopadla?

ell_mala
Autor odpoveď zmazal
gabrielkaa
31. jan 2023

@vroni super. Slušní s poctiví ludia stále existujú. Ja som si raz vo Wien Mitte nákupnom centre zabudla v bankomate kartu, lebo tento ich Unicredit bankomat da najprv € a potom až za chvíľku vráti kartu. A mne sa stalo, že som zobrala peniaze a hneď som sa pobrala preč. Až za cca hodinu som zistila čo som spravila. Keďže poznám Mitte dosť dobre a aj viem akí típci tam chodia, tak som sa už v duchu z kartou rozlúčila. Bežala som ale spat a normálne mi tu kartu niekto odovzdal na Informáciách. Som bola happy.

loginexistuje
31. jan 2023

@gabrielkaa ja som raz isla kupovat cez bazar vec za par sto eur a predavajuca mi poslala iban (ale omylom nie svoj ale nejakej kocky co od nej nakupovala) prosto omyl ja som zaplatila ale teda predavajuca ze neodsli jej peniaze tak som poslala screenshot tak mi dala kontakt oslovila som tu kocku co jej to prislo a hned vratila ziaden problem
proste pokial je snaha o riesenie tak sa da ak sa stretnu normalny ludia 😉

kiwi3
31. jan 2023

mne sa zase raz stalo, tak 12 rokov dozadu, ze som "predala" listok na koncert, dala zly iban a poslala listok (elektronicky) zaujemkyni. to bolo tiez velke ponaucenie. zrejme jej tie peniaze prisli naspat po case, ak dala neexistujuci iban alebo je mozne, ze ich ajtak ani neposlala... ale ked som zistila svoju chybu, tak na vyzvy, nech to posle na spravne cislo uctu uz robila mrtveho brouka

kiwi3
31. jan 2023

@ell_mala no to blokovanie sa aj mne nezda, tiez obcas nedviham nezname cisla, ale ze by som ich isla rovno blokovat... autorka to vysvelila, zevraj ju predtym niekto sledoval. ale to je teda tiez zvlastna nahoda.

1fifinka1
31. jan 2023

Ja kebyže niekomu omylom pošlem vyše 3000€ vyhrabem jeho udaje aj spod zeme. Legálne, nelegálne. Kokos veď prachy nerastú na strome. Ešte mu máš za zlé, že sa ich snažil získať späť. Telefónne číslo poskytuje úradom, inštitúciám a keď jej volajú nedvihne. Ako každý sme nejaký, ale toto je pre mňa nepochopiteľné. Ale ved zas chápať to nemusím, že. 😁

gabrielkaa
31. jan 2023

@loginexistuje presne tak. To už by bol iný kaliber, keby človek vedome nechcel vrátiť peniaze, ktoré sú neni jeho

1fifinka1
31. jan 2023

Inak každá banka posiela k poslednému dnu v roku zostatok na účte a máš odsúhlasiť, či to sedí alebo nie. Žeby sa nekukla koľko má na konci roka peňazí na tom účte? Nechce sa mi veriť. Kedze sa lomili roky. Tie peniaze tam už musela vidieť. Na konci roka. Je koniec januára.

lienka.7
31. jan 2023

@1fifinka1 nechapes, lebo si autorka proste vymysla 😉
Bud je to vymyslene cele, alebo ako to tu byva dobrým zvykom napísaná iba časť príbehu.
A daný pan pokojne môže byt autorke známou osobou, ktorej len chybali peniaze, keďže urobil zlu platbu a nevedel sa ich domoct, keďže sa mu umyselne zatajovala. Navyse pripad udajne riesili jej muža kolegovci, ktorí ju taktiez nevedeli zastihnúť 🤣🙈 tak toto je úplný gol storočia to poviem, lebo v reali policajti medzi sebou komunikujú ostošesť 👍
Uz to ti bolo niekym spomenuté, ze pokojne to môže byt aj tak, ze prišli jej prachy, nepriznala to a tu zisťuje ze co jej za to hrozí keďže dotyčný sa domáhať ich vrátenia. Kontaktoval ju, ona sa zatajovala no a ešte je aj chuderka 🤦‍♀️👌

1fifinka1
31. jan 2023

@lienka.7 áno tak nejak. Ak prišlo na ňu TO na oddelení to museli hneď vedieť a dat echo mužovi.

Strana
z5