icon

Nie sme manželia a čakáme dieťa. Ako s úradmi?

inguliak
4. máj 2012

Ahojte. Čakáme s priateľom bábo. Veľmi sa naň tešíme, ale zatiaľ sa nechceme brať. Každý z nás má nie veľmi dobré skúsenosti z manželstva.
Chcela by som, aby malo naše dieťa jeho priezvisko, lebo predpokladám, že časom ho budem mať aj ja. Nie je s tým na úradoch problém?
Poraďte, ak ste boli v podobnej situácii.

kikatko
•
4. máj 2012

tak toto je jednoduché, stačí zabehnuť na mestský urad v meste kde žijete a na klientskom centre sa spýtať kde sa vyriaduje uznanie otcovstva ešte pred narodením dietata. stačí k tomu občiansky preukaz a dohoda na priezvisku dietata

lola77
•
4. máj 2012

Ja to mám rovnaké 🙂 Stačí ísť na matriku a vypísať uznanie o otcovstve 🙂

kacsik
•
4. máj 2012

Stačí zbehnúť na matriku v mieste trvalého bydliska, budete potrebovať rodné listy a občianske a matrikárka Vám spraví papier o uznaní otcovstva dieťaťa kde bude uvedené že babo bude užívať priezvisko otca 🙂 je to ľahšie ako to riešiť po pôrode, nič to nestojí a trvá to len chvíľku 🙂

monyccka
•
4. máj 2012

Problem je potom zmena priezviska v pripade, ak by sa Vam s partnerom prestalo darit. Priezvisko uz zostava. Je mozne to riesit aj tak, ze po narodeni ma dietatko priezvisko matky, otec je normalne zapisany v rodnom liste a v pripade sobasa sa zmeni aj priezvisko dietatka. Ale najpresnejsiu odpoved o postupe dostanes na mestskom urade na Jarkovej, na tom "prvom kontakte", su tam celkom mile tetusky 🙂 Samozrejme aj v manzelstve su mozne komplikacie a priezvisko uz tiez zostava.. Je to velmi diskutabilne. Ja by som vsak priezvisko skor ako po svadbe asi dietatku nedala. Ale sto ludi-sto chuti ;) Nepresviedcam, je to len moj nazor, dufam, ze nikoho neurazi 🙂

inguliak
autor
•
4. máj 2012

Ďakujem Vám všetkým za rady. Veľmi mi pomohli, nevedela som totiž, že to treba vybavovať ešte pred narodením dieťatka.

piderik
•
4. máj 2012

nemusis vybavovat pred narodenim dasa to aj potom my sme to tak spravili,akurat ze babo bude mat v nemocnici tvoje priezvisko,my sme sli rovno z nemocnice na matriku atam sme to vybavili na pockanie musite tam byt obaja a podpisete dohodu ze suhlasite z priezviskom dietata po otcovi,,,,neni stim ziadny problem ani po porode .

ellie13
•
4. máj 2012

@inguliak v dnesnej dobe to uz nie je problem ako pisu dievcata staci pred porodom zajst na matriku no ako pise monyccka, horsie to je ked ten vztah neklapne (co samozrejme v manzelstve tiez nie je zarucene)

katrina0000
•
1. máj 2013

ahojte mamičky, vybavili sme si s priatelom dohodu o priezvisku dieťaťa , ale vybavili sme ho v jeho dedine, nie tam kde bývam ja, myslíte že mi to v pôrodnici uznajú? citala som tu totiž že by to malo byť vybavene na matrike v mieste trvaleho bydliska matky, tak teraz neviem, či to mame ist vybaviť este raz