icon

Od susedov cítiť zápach marihuany

4. sep 2021

Ahojte. Ako postupovat ked od susedov neustale citit zapach marihuany . Asi by som to ani neriesila,no maju maleho chlapceka, 3rocneho. Smrad na celu chodbu, neviem aky uz musi byt potom v byte kde ten malinky byva. Riesit to, ak ano aky je spravny postup? PROSIM da som to nahlasit aj anonymne aby to niekto riesil alebo potom sa na to vykaslu ked sa nepodpisem? Neviem co od nich ocakavat keby vedia ze sa staram do toho v akom prostredi maleho vychovavaju

borkavan
4. sep 2021

@cocolino234 pozri, prestaň tu obhajovať trávu a nadávať. Vyjadruješ sa neslušne, nemáš úroveň...slová ako sedlaňa...a iné invektivy si nechaj pre svojich blízkych. Jednoducho, keď tá mamka má mimo pohľad a sere na revúce dieťa, je jedno čo má v sebe....aj keď si osobne myslím, že tráva to nie je. Alebo ma fakt dobrý matroš. Proste tráva je u nás zakázaná....a bodka. O dieťa sa asi nestará, keď to suseda chce nahlásiť a to je jedno na čom ide/nejde ta zena-matka. ... A podľa mňa ty máš nejaký komplex alebo čo, keď huliš, hlasiš sa k tomu a obhajuješ THC. Súhlasím s neprimeranými trestami v porovnaní s vraždami ...alebo tak. Ale tráva, alkohol sú metla ľudstva a iné omamné látky a prekluzory, či jak sa to volá. Ale je pravda, že je rozdiel medzi huličom, ktorý má chorobu "závislosť" a huličom , ktorý túto chorobu nemá a vie kedy má dosť , či pije alebo huli. Ale tu pani rieši zanedbanie zverenej osoby, malého dieťaťa.

borkavan
Autor odpoveď zmazal
bluka2
4. sep 2021

Ešte jedna vec, tak či tak im to bude jasne, kto dal podnet. Myslím, že nie je veľa ľudí, čo cudzím zatvára dvere - to by neurobil každý - to sa dajú rozlíšiť už na prvý pohľad ti, čo sa starajú o seba a tí, čo do druhých.

bluka2
4. sep 2021

@borkavan rozumnejšie by podľa mňa bolo porozprávať sa s tou babkou. Že robím si starosti o chlapca, vy ju poznáte, ako na ňu, môžem nejako pomôcť,. ...

borkavan
4. sep 2021

@bluka2 ja tiež zaklopem susede, že má kľúče vonku alebo otvorené dvere. A suseda mi vždy poďakuje. Neviem čo je na Tom zle.

denkatn
4. sep 2021

@bluka2 mne sa to nezda roumne, babka to asi nema ako ovplyvnit aby nehulili podla toho co pisala autorka

bluka2
4. sep 2021

@borkavan to je úplne iné - to je o teba milé. Ale kľúče si asi v dverách nenechas naschvál, kdezto otvorené dvere možno hej

bykaterina
4. sep 2021

@bluka2 keby to chcela babka rieisit Mohla už dávno. Napríklad na upsvar to rieisit a žiadať osobnú náhradnú starostlivosť aby jej dieťa zverili. Takže pochybujem že tam pochodi rozpravou. Ale nehovorím že keby ju sociálka oslovila že či si zoberie dieťa tak vys i ho zobrala určite

bluka2
4. sep 2021

@denkatn my dve asi ťažko dospejeme k rovnakému ideálnemu riešeniu, lebo podľa mňa, ak tam je nejaký problém, marihuana to nebude

bluka2
4. sep 2021

@bykaterina babka by sa k tomu možno postavila inak, keby vedela, že sú iní, čo situáciu vnímajú rovnako ako ona. Človek často nekoná, keď si myslí, že je sám

borkavan
4. sep 2021

@bluka2 neviem, môj sused tiež huli a je toho plná chodba, lezie mi to na nervy. Aj kamery tu dali na každé poschodie a nič. Pravidelné mu vyhadzuje "kýble" ...ale on ma už nad 30 rokov, ma frajerku...a byva s mamou. Im vždy zaklopem, že majú kľúče vonku alebo otvorené dvere....ale nikdy som nezobrala odvahu hovoriť jej o Tom, že jej syn huli a robí bordel na poschodí...vždy to sama upracem, lebo mám malé dieťa. a nechcem aby videl ten neporiadok....a tak

bykaterina
4. sep 2021

@bluka2 to je naivné si to mysliet. Ak viem že môjmu vnukovi niekto takto ubližuje, tak by si videla. Žiadne veď to iba ráz atď... dieťa by som schmatla a rieisila.. nečakala kým sa neico stane.

bluka2
4. sep 2021

@bykaterina vieš, možno tomu vnukovi nikto neubližuje, len autorka vidí veci, čo nie sú, lebo cíti ten marihuanovy pach. Mne by to tak vychádzalo z chronológie toho, ako popisuje problém. Na začiatku nič o dieťati

bykaterina
4. sep 2021

@bluka2 neviem nie vždy to človek dá do statusu. Ale zlé som myslela ubližuje ,že nemá riadny dozor, prebalene, nájedené a to nehovorím o venovani mu.

bluka2
4. sep 2021

@bykaterina myslím, že 3 ročného snáď už neprebaluje a o tom, čo a koľko je, ako sa mu venuje, to sa ona môže len domnievat. Proste je treba si byť vedomý, že z tým pár situácii čo sme videli, nás úsudok nemusí vobec zodpovedať realite a môžeme niekomu aj zbytočne zavariť. Preto by som volila rozhodne najprv cestu babka, než anonymny podnet.
Tak zas môže byť pravda, že sa nevyjadrila iba dobre a že to dôležité proste iba zabudla napísať, ktovie. Zdá sa mi to menej pravdepodobné

bykaterina
4. sep 2021

@bluka2 no jej otázka znela jasné kde to môže nahlásiť...toto už sa vytvára kauzicka..a niektoré aj 3 r deti nosia plienky a nie je Ich málo. Pre mňa uzatvorená debata.pekny večer

olivia1425
4. sep 2021

@cocolino234 myslim ze rozdiel medzi cigaretou a marihuanou je asi v tom ze cigaretou sa "nezhulis"
Nesuhlasim asi s 1 variantou, ale nafajcit sa a byt mimo pri detoch....
Inak precitala som celu diskusiu v kazdom prispevku nadavas autorke do sedlakov to je fakt "velkomestske"
Ty asi nemas deti?
Autorka- myslim ze sa da dat aj anonymne udanie na socialku

nnoovvaaja
5. sep 2021

To je úplne na hlavu niektoré komentáre. Klopat na dvere keď si niekto zabudne kľúče je milé ale zatvoriť dvere ktoré niekto nechá dokorán aby vyvetral travu a obtazuje smradom celú chodbu to už je drzost. Takisto porovnávať travu a cigarety dokola obhajovať marihuanu je scestné pretože ani cigarety nie sú super ale po nich ta mama aspoň ďalej normálne funguje co sa o uzivateloch marihuany povedať nedá. Hulici obtazuju susedov svojim zasmeadenym bytom a ešte sú podľa vás v práve...to je fakt sen

janage
5. sep 2021

@olivia1425 joj veru a ako by tie, čo obhajujú marisku hovorili, keby ta mariska spustila ťažkú psychickú chorobu?
Už som tu raz dávala link na odborný článok. V skratke čím mladší organizmus a čím častejšie je jej vystavený, tým vyššie riziko poškodenia mozgu a rozvinutie duševnej poruchy (spomína sa hlavne schizofrénia), ktorá by sa inak vôbec nemusela prejaviť.
Toto mam aj reálne zažité bohužiaľ. Mladý človek a úplne neschopný fungovať, už nikdy nebude schopný normálne pracovať a žiť. Hrozné niečo pre celú rodinu.
Ak by autorka napísala to isté, ale miesto marisky by to bol chlast, tiež by boli také nad vecou, obhajujújúce rodičov?

nominativ
5. sep 2021

@cocolino234 Som z "huličskej" partie, dajme tomu, že poznám z môjho okolia 40-50 ľudí, ktorí hulia a poznám ich asi 15 rokov. Jedným z nich je (bol) môj manžel. Sama som to párkrát riešila tiež, nepochopila som zmysel.

Čo chcem povedať - rokmi sa zo mňa, z človeka s názormi, ako máš ty, stal totálny antitravovy človek, pretoze drvivá väčšina ozajstných huličov nedopadla dobre. Dajme tomu že 15 je ešte po 30tke u mamy doma, vydreté makovice, čo robia v jednej firme a hadzu si finy za halou, 10 rieši aj čosi iné (ak nehovorim málo) a sú to úplne nuly, 10 s tým seklo z vlastného rozhodnutia a pár teda žije relatívne normalne, že príležitostné si daju, na akciách a pod.

Veľmi, veľmi malé percento ľudí žije s trávou v pohode. Neviem, čím to je, či len mojim okolim a nahodou. A na základe problémov, ktoré nám vznikli doma kôli tomu, že tráva si našla slabého jedinca, ju nenávidím a ako som všetkých vnímala úplne v pohode, dnes by som v danej spoločnosti neprežila. Asi ani Uprising festival by som už nedala.

mamamasama
5. sep 2021

@denkatn moja sestra a jej manzel ziju v USA. On zo zdr. dovodov uziva pravidelne marihuanu. A vies co? Maju v byte upratane a su to mega slusni ludia. Obaja pracuju, vychovavaju deti, platia dane, chodia na dovolenky. To len u nas sa robi z travy veda. Ja som tiez v mladosti hulila. Vystudovala som VS, nasla ai super platenu pracu, som mama. Neviem preco si ludia pod hulenim hned predstavia fetakov.

thoughtfulweirdo
5. sep 2021

Toto tu len pre niektoré odložím.

poopsie
5. sep 2021

@nominativ ona má 19.... Ona ešte nič nezažila... Možno si myslí aká je vyspelá.....ale realita je trocha inde. ....tiež som chodila s rôznymi ľuďmi po vonju.. A najväčší huliči.. Majú naozaj prázdno a zasekli sa v dobe pred 10 rokmi, žijú u mamky.... Nie som žiadna konzerva, tiež som to skúšala, ale mne to nikdy nespravilo dobre, vždy mi bolo zle

danusa63
5. sep 2021

@mamamasama tak keď ti podrastú detičky pochváľ sa im s týmto. 🙂 a vlastne prečo si to na pohovore do tej super práce nespomenula? 😀 veď hádam by z toho vedu nerobili

nominativ
5. sep 2021

@poopsie ahaaaa, tak to nič, jasne, nech si užíva. 😄 To by ma teda nikto nepresvedčil v 19, to už sama musí prežiť.

Áno, presne. Úplne sa posunuli akruat tak z jedného miesta na sídlisku, kde hulili, na druhé. :D to je ich životný posun za možno 12 rokov od konca strednej. Tak, ono, každý si myslí, že je ok. Aj ten, čo si dá do nálady, aj ten, čo si fukne do nosa, aj ten, čo chodí nafajceny po svete. Problém je, že každý normálny človek vidí, že niečo nie je ok vo všetkých prípadoch.

denkatn
5. sep 2021

@mamamasama a hulila si pri vychove trojrocneho? a v pohodke?

selest
5. sep 2021

Pokial nechodia deti vyrazne zanedbane alebo ustrasene bite atd tak nejaky smrad riesit mi pride odveci. Nevolala by som socialku na mamicku co fajci cigarety ani na otecka ktory do kosika v obchode vlozi alkohol. Nevidim dovod pre smrad s marihuany. Muselo by tam byt nieco viac..

borkavan
Autor odpoveď zmazal
mamamasama
5. sep 2021

@danusa63 pochvalim... a nebudem s tym mat problem...
@denkatn pisem, ze v mladosti... len ste tu poniektore take konzervativne, ze mi je to na smiech... odporucam troska pocestovat po svete, lebo zijete vo svojich bublinkach... Slovensko nie je cely svet... v mohych krajinach je trava legalna prave z dovodu, ze napr. pomaha tazko chorym, alebo sposobuje menej skody ako alkohol...

moonlight1210
5. sep 2021

@pribinak nie som si uplne ista, ze ked bude volat na policiu, tak nebudu chciet jej udaje.
Ja som volala par krat (nahlasit nehodu, opilca, ktory si ustlal na ceste,…) a vzdy chceli meno, priezvisko, adresu.
Jasne, mozem si narychlo vymysliet, ale podla cisla si dohladaju, kto realne som, ked im to bude treba.

Celkovo nahlasit nieco anonymne sa ani neda. Ak je to nutne, vzdy sa da dohladat, kto to bol. To by si clovek musel dat extra zalezat, aby zamietol stopy.

Pre autorku:
Ries to, ak to tak citis.
Len pocitaj s tym, ze ta anonymita je relativna a najskor sa budes musiet nakoniec angazovat otvorene a osobne (co moze skoncit trebars aj konfliktami so susedmi, ci ohovaranim, ze si ublizila mladej rodine a staras sa, kde nemusis, atd. A pre zmenu teba sa mozno nikto nezastane. Je to druha strana mince, ktora s tym vsetkym moze ist ruka v ruke.)