icon

Odhlásenie z trvalej adresy: Ako postupovať?

laura2332
17. sep 2024

Zdravim, pisem sem koly tomu aby som zistila ci ma otec na nieco pravo pred 10 rokmi zomrel dedo na ktoreho bol dom napisany a svoj dom rozdelil medzi detmi kde mal svoj podiel aj moj otec lenze ked sa konalo dedicke konanie otec nebol doma bol v BA v praci cize podpisal papier ze dedicke konanie sa bude konat bez neho a vtedy sfalsovali jeho podpis pritom aby cely dom mala pre seba moja prepacte obluda baba vtedy bolo vsetko dobre nechal to tak otec po case zacal rekonstruovat dom do domu vlozil cez 30 000€ a postupne nas vyhadzovala kazdeho jedneho kym neprislo k tomu ze vyhodila a zaprela vlastneho syna otec ma 50 rokov a ocitol sa takzvane na ulici dom je velikansky dedo ho kupil z drazbe za dost lacno on pracoval 40 rokov na zeleznici este ked zil stale hovoril svojim detom ze ten dom je ich a nechce aby niekto odisiel otec mal zvlast od nich aj dvere vsetko samozrejme tam je toho vela ona nas nikdy v laske nemala mna vyhodila presne na Bozie narodenie aj z detmi tak isto som tam zanechala dost velku ciastku penazi ak by nie mna nema zamkovu a nove brany len uz nejde o to ale o to ci ma otec na nieco pravo ak ho odhlasila z trvalej adresi a ako ma postupovat aby nieco z toho vytazil pretoze tam byva este moja teta z manzelom ktory do domu nedal ani cent a toho vyhadzovat nechce toho si drzi je to katastrofa co to ona vyvadza na starobu ale necakali sme ze vlastneho syna vyhodi a cudzich si drzi 😢 budem rada ak mi poskytnete nejake info ako a co robit momentalne nemaju nasi kde ist hladaju si podnajom lenze s tym je to dost tazke do inej dediny ani mesta nechcu ist lebo uz dlhe roky pracuju tu vo svojom meste mama ako pizziarka a otec ako stavbar

Strana
z2
melanta
17. sep 2024

Je otec vlastníkom nehnuteľnosti? Ak nie je, majiteľ má právo zrušiť mu trvalý pobyt a rovnako tak má právo nenechať ho tam bývať. Ak tvoj otec a ty ste investovali do domu - spísali ste pred investovaním s majiteľom dohodu o tom, že investujete do jeho nehnuteľnosti? Ak nie, bolo vaše slobodné rozhodnutie investovať do cudzej nehnuteľnosti.
Ak bol v minulosti sfalšovaný podpis otca na nejakej listine, mal to vtedy otec riešiť s advokátom. Nechal to tak, teraz nemá nič, investoval do cudzej nehnuteľnosti. Žiaľ, nič neurobí. Morálne hľadisko síce je nepochybne iné, ale je jasné, že ak niekto bol schopný sfalšovať podpis, morálne hľadisko nerieši. Otec doplatil na to, že si na dedičské nezobral voľno a následne neriešil sfalšovaný dokument.

melanta
17. sep 2024

@natalienka12 @draik 10 rokov od sfalšovania dokumentu/podpisu - je to premlčané alebo sa to dá ešte riešiť? A dá sa to vôbec riešiť ak by to aj nebolo premlčané?

laura2332
autor
17. sep 2024

@melanta neriesil to pretoze sa na to prislo az po 2 rokach s tym ze mu bolo povedane ze moze ostat tam byvat ze nikto ho nevyhodi a ze nech nic neudava lebo ze vtedy vypadne von z domu, v tom case kedy sa dedicke konanie odohravalo tak to vtedy bolo rychle po pohrebe deda ani mozno dva tyzdne ale otec bol doma tyzden vtedy a nemohol si dovolit ostat doma lebo tu mu nikto pracu nechcel dat tak bol nuteni ist do BA cize vtedy to bolo komplikovane

maranco
17. sep 2024

@laura2332 úradné listy si teraz budeš preberať na adrese obecného úradu, tak sleduj nástenku alebo web stránku obce aby si niečo nezmeškala

Tiež si môžeš aktivovať slovensko.sk a potom ti budú úrady posielať listy elektronicky.

Kto je vlastníkom domu zistíš na stránke https://zbgis.skgeodesy.sk/mapka/sk/kataster ak do vyhľadávania napíšeš adresu domu.

To že niekto má niekde trvalý pobyt ešte ho neoprávňuje nárokovať si na dom alebo si myslieť že časť domu patrí jemu. To si treba pozrieť list vlastníctva na stránke katastra kto je skutočným vlastníkom.

melanta
17. sep 2024

@laura2332 čiže neriešil to, že ho obrali o dom, lebo sa nechal vydierať. Žiaľ, to je jeho problém, na ktorý teraz doplatil. Ja som označila právnikov (natalienku a draika), či sa to ešte dá riešiť. Ak nie, tak ako som písala, drahé ponaučenie je to. Majú smolu.

oli18
17. sep 2024

@laura2332 ani pred 10timi rokmi , ani dnes, si nezoberie ziaden notar na triko falsovanie podpisu v dedicskom konani. Pravda bude niekde inde. Tvoj otec nema podiel v tom dome. Takze tvoja babka mu moze zrusit trvaly pobyt.

luciaruz
17. sep 2024

Trvaly pobyt ma pravo pridat ako aj odobrat vyhradne iba majitel nehnuteľnosti. Bodka. A to dalsie, to je jeho problem, to sa malo riešiť hned.

liv1
17. sep 2024

Nedal nahodou otec splnomocnenie na pravne ukony pri tom dedicskom konani?

stanulienkat
17. sep 2024

Keby mal tvoj otec nárok z dedičského konania na ten dom, tak ho má. Nikto nemôže pred notárom počas dedičského konania sfalšovať žiaden podpis, to je úplná hlúposť. Tam bude pravda úplne niekde inde.

laura2332
autor
17. sep 2024

Nechapete ze sfalsovali podpis??? A aka je pravda potom? Nechapem ak by ste boli na nasom mieste tak potom by ste nepisali ze pravda je niekde inde ak chcete dam vam kontakt aj na starostu obce a informujte sa ci to nie je pravda a kde je pravda on o vsetkom vie aj o jej intrigach voci nam o vsetkom nie jeden clen rodiny sa s nou pohadal koly nam nie jeden clovek zomrel s tym ze sa s nou nerozpraval koly nam nie jeden clovek nam pomohol mali sme aj vyzvu na ludialudom pretoze nas odpojila od elektriny a vody a pytala od nas na najom je toho viac lenze nechcem to tu pisat otec je tichy otec neriesi nic otec chce zit slusne ona mu zavidi az to ze ma otvorenu zivnost a ze zaraba

januska12323
17. sep 2024

Dva týždne po pohrebe dedičské konanie? Možno tak dva mesiace, veď to nejde tak rýchlo. Tvoj otec mal hneď vtedy riešiť čo sa vlastne stalo, teraz už pochybujem, že môže niečo napadnúť. Plus peniaze vrážať do cudzieho aj ty aj on, nerozum. Ak otázke majiteľ môže zrušiť trvalý pobyt komu chce.

januska12323
17. sep 2024

@laura2332 myslíš, že je to len tak pred notárom sfalšovať podpis?

laura2332
autor
17. sep 2024

@januska12323 bolo zrychlene pretoze to dedicke konanie uz riesil dedo pred smrtou myslel na vsetko ak by ste ho poznali tak by ste vedeli on bol aj oceneni nie jednou dedinou a mestom

rozculena
17. sep 2024

@laura2332 neverím,že dedičské konanie bolo ani nie 2 týždne po pohrebe

rozculena
17. sep 2024

@laura2332 dedičské konanie nemôže človek riešiť pred svojou smrťou,netrep.

laura2332
autor
17. sep 2024

@januska12323 Určite to nebolo pred notarom lebo jemu doručil list na adresu a ten prebrala baba s tym že to prišlo dedovi a vtedy to podpisali a poslali notarovi naspäť

laura2332
autor
17. sep 2024

@rozculena vy viete lepsie

rozculena
17. sep 2024

@laura2332 zamysli,čo vlastne píšeš,dedičské konanie sa deje po smrti dotyčného,nemôže ho človek robiť pred svojou smrťou! Robí to notár,ktorému to je pridelené!

laura2332
autor
17. sep 2024

@rozculena vy nechapete ze zavet dal pred smrtou uz vopred? Ze vsetko sa dialo vopred? Ak nechapete tak nepiste ja tiez nerozumiem nikoho som nepochovala a neriesila som dedicke konanie, pisem len to co hovoria nasi moja rodina cize zbitocne pisete a robite sa mudrou ked tak to bolo tak to tak bolo a hotovo

laura2332
autor
17. sep 2024

@rozculena 🙉 kaslite na to nechcem sa s vami rozculovat majte svoju pravdu tak ako aj my mame a vieme kde je pravda

rozculena
17. sep 2024

@laura2332 najprv píšeš o dedičskom konaní,potom o závete.Tak píš poriadne! To sú sakra rozdielne veci.

melanta
17. sep 2024

@laura2332 autorka, zbytočne sa tu na niektoré ženy rozčuluješ. To, že bol sfalšovaný závet píšeš až teraz. Predtým si písala, že otec sa nemohol zúčastniť dedičského a vtedy bol sfalšovaný jeho podpis. A čo má závet s otcovým podpisom? Píšeš nezrozumiteľne, nejasne. Ak by si napísala veci jasne, nedostala by si tú odpovede, ktoré sa ti nepáčia. Ak chceš relevantnú radu, uveď riadne a všetky informácie. Ak nechceš, zaplať si pár stoviek za konzultáciu s advokátom.

rozculena
17. sep 2024

@laura2332 nikto ti tu neporadí,lebo píšeš chaoticky,nedávaš fakty,iba svoje domnieky.keď vieš svoje,tak si to svoje nechaj a nepýtaj rady.

laura2332
autor
17. sep 2024

Tu som to napisala

laura2332
autor
17. sep 2024

@rozculena ty si ziadnu radu nedala tak zbohom len tu pises stale to iste ako aj ja

helebrandova
Autor odpoveď zmazal
sense
17. sep 2024

K tvojej otázke, áno majiteľ nehnuteľnosti mu môže zrušiť trvalý pobyt. Žiaľ tvoj otec investovl do niečoho čo nebolo jeho. A pre majetky sa nie jedna rodina dokázala rozhadat tak že si nevedia prísť ani na meno

jaskolka
17. sep 2024

Tak neviem, ale keď podpísal papier, ze nebude prítomný na dedicskom, tak ako mohli falšovat jeho podpis? (keď tam vlastne legálne nebol)
Nedal zároveň aj splnomocnenie niekomu, kto proste podpísal za neho?
On vedel, ze nie je dom z časti aj jeho? Prečo nič neriešil? Načo investoval do niečoho co nebolo a nemalo byt vôbec jeho? To bola jeho "blbosť" kto mu za to môže?
Trvalý pobyt majitel môže zrušiť kedykoľvek hocikomu

misicka31
17. sep 2024

Je to nepríjemné, ale pokiaľ nie ste vlastníci,majú právo urobiť to,čo urobili. Z morálneho hľadiska je to hrozné.Sú v práve.Pokial majiteľ nechce, nemôžete nič.Ake táto odpoveď sa vám určite páčiť nebude.🤷

bosorkabb
17. sep 2024

Áno majiteľ nehnuteľnosti môže zrušiť trvalý pobyt inej osobe ktorá nie je vlastník.
Závet sa píše pred smrťou ale dedičské konanie je až po smrti a nikdy nie je 2 týždne od smrti ani náhodou. Mám ich za sebou viac. Každý dedič sa pozýva na dedičské konanie a tam sa na základe overenia OP spíše zápisnica. Každý dedič má právo odmietnuť. Každý potencionalny dedič môže splnomocnit inú osobu. Ale isto tam nikto nefalsuje podpisy. Neviem či si už bola na takom konaní ale vyzerá to že nie.
Jedna vec je morálna rovina a druhá právna.
A áno už sa nedá nič robiť, už je neskoro.

Strana
z2