Oplatí sa nahlásiť zmenu počtu osôb v byte?
Tak ma napadlo,ak máte skúsenosti...oplatí sa? alebo je to potrebné? nahlásovat zmenu v počte osôb v byte,ak mi dieťa odchádza študovať do zahraničia? Samozrejme trvalý pobyt má doma. 🙂 Nechápem,k čomu by to malo byť dobre.?
Treba pozrieť VZN mesta. U nás napríklad pri štúdiu na územní SR znižujú poplatok za odpad o 50% a pri štúdiu mimo územia SR o 75%. Samozrejme to treba vydokladovať a nemá to vplyv na trvalý pobyt.
@biba_18 Za odpad nebudú nižšie poplatky, nakoľko by sa musel synátor prihlásiť na vývoz smetí na intráku/v prenajatom byte, čo určite nebude robiť.
@procrastique na intráku to za neho robí intrák ...
Co sa týka odmeny, museli by ste o tom hlasovat a minimálne nadpolovičná väčšina vlastníkov bytov by sa Ti pod to musela podpísať/zahlasovať. Ale ten zastupca má svoju funkciu, jemu by si mala hlásiť problemy. Napr. nebude vám tiecť tepla voda, je super, že zavolas správcovskej spolocnosti, ale ak im zavola 80 obyvatelov, tak nebudu nič robit, len dvihat telefon, na to je zastupca a s nim treba riesit všetky problemy.
Mne odhlásili iba vtedy keď som išla prepísať trvalý pobyt. Dovtedy som mala normálne u rodičov
@sisska96 toto nie je správne, vieš doložiť potvrdenie o tom, že platíš smeti inde a tým je vec vybavená. Smeti sa neviazu na trvalý pobyt
Ak jej tam ostane trvalý pobyt tak oficiálne tam býva ešte
@elviku11
@sisska96 trvaly pobyt a hlasenie na bytovom druzstve su 2 rozdielne veci a kludne moze byt tp a odhlasena od spravcu. Len to treba vydokladovat, nie ze niekto ma tp a nahlasis, ze tam nie je a ziadny papier k tomu....a smeti tiez nie su viazane na trvaly pobyt, ale na platbu, ze niekde smeti platis- samozrejme, ze to treba tiez vydokladovavat.
Ak tam ma trvalý pobyt, tak nič nahlasovať ani nemôžeš. To je jedno ze tam nejaký čas nebude bývať, ale trvalý pobyt tam ma, takže to znamená ze tam býva.
Presne ako píše @vevesh
Čo sa týka bytu a kúrenia, záleží od toho, či máte merače, alebo sa spotreba rozratáva. Ak sa rozratáva, tak treba nahlásiť menej osôb, u nás sa to zisťuje okolo nového roka spätne.
@elviku11
@sisska96 trvaly pobyt a hlasenie na bytovom druzstve su 2 rozdielne veci a kludne moze byt tp a odhlasena od spravcu. Len to treba vydokladovat, nie ze niekto ma tp a nahlasis, ze tam nie je a ziadny papier k tomu....a smeti tiez nie su viazane na trvaly pobyt, ale na platbu, ze niekde smeti platis- samozrejme, ze to treba tiez vydokladovavat.
@vevesh U nás sa platí za smeti osoba ktorá ma tu TP. Je to suma /osoba
ak nemáš vo vyúčtovaní žiadnu položku,ktorá sa rozrátava podľa osôb,čo je teda čudné,tak to nemusíš nahlasovať nikde.
@rozculena my na kúrenie merače nemáme.
@ibrunova ale aj tak sa teplo nepočíta na osoby
https://www.reality.sk/clanok/legislativa/606/p...
U nás sa na počet osôb rozratava platba za výťah, spoločne priestory - kúrenie, elektrina
My to nahlásujeme a odhlasujeme niekedy na mesačnej baze...aby sme nemali zbytočne naklady ktore nam nikto nevráti......potom aj dane platíme iba z toho co realne bolo využite.
My, pokiaľ sme bývali na intraku, museli sme v tom meste mať nahlásený prechodný pobyt. S týmto išla mama na mestský úrad aj bytové družstvo a mala určite úľavu na smetiach a spoločnej elektrine, teple, výťahu a pod.
70 eur smeti na hlavu, u nas idu hore o 10e stale. Kazdy rok. To je prva vec. Za babatko tiez sa platí. Pekny biznis hlavne ceny
Elektrina, kúrenie a voda v BYTE sa platí v nájomnom, to znamená, že platíš iba to čo spotrebujes, ale elektrina-osvetlenie a kúrenie na chodbách a v pivniciach v bytovom dome, fond opráv , revízie, poprípade ak máte upratovanie alebo úver, všetko sa rozpocitava na celkový počet prihlasenych osôb v celom dome. Čiže oplatí sa určite odhlásiť.
áno oplatí budete platit menej.
@autorka....ja napr. nesúhlasím s platením odmeny zástupcovi vlastníkov bytov. Dá sa voči tomu nejako ohradiť? ... Samozrejme. Na domovej schôdzi sa to rieši. Schvaľuje. Pripomienkuje. Ako je možné, že to nevieš?
K tvojim otázkam Ti dali odpoveď. Ak v tom máš nezrovnalosti, spýtaj sa u svojho správcu.
Ak tam ma trvalý pobyt, tak nič nahlasovať ani nemôžeš. To je jedno ze tam nejaký čas nebude bývať, ale trvalý pobyt tam ma, takže to znamená ze tam býva.
@bielasovicka nemas pravdu. Mamina byva doma dva dni v tyzdni, trvaly pobyt tam ma, spravcovi som to nahlasila a on prepocitaval podla toho platby za nas byt.
@janka_266 ani smeti jej neuznajú ak si deiťa neprehodí trvalý pobyt inde
@elviku11 panebože kecas do vetra! Smetie platíš tam, kde vyhadzujes odpad, cize na prechodnom pobyte . Niekoľko krát sme v rodine menili trvalé aj prechodné pobyty a úplne všade na Slovensku to funguje rovnako.
Ak dieťa odíde do zahraničia na dlhšie škola/práca a ty nechceš zaň logicky platiť, podpise sa čestné vyhlásenie na mestskom úrade, že sa ti dieťa nezdrziava doma. Ak su nejaké potvrdenie o škole/práci dodas a vybavené.
@elviku11 panebože kecas do vetra! Smetie platíš tam, kde vyhadzujes odpad, cize na prechodnom pobyte . Niekoľko krát sme v rodine menili trvalé aj prechodné pobyty a úplne všade na Slovensku to funguje rovnako.
Ak dieťa odíde do zahraničia na dlhšie škola/práca a ty nechceš zaň logicky platiť, podpise sa čestné vyhlásenie na mestskom úrade, že sa ti dieťa nezdrziava doma. Ak su nejaké potvrdenie o škole/práci dodas a vybavené.
@vista4 zalezi od obce, u nas neuznaju ani prechodny pobyt, ani potvrdenie, ze platim za smeti niekde inde - kym tam mam trvaly pobyt, tak musim platit...
@vista4 zalezi od obce, u nas neuznaju ani prechodny pobyt, ani potvrdenie, ze platim za smeti niekde inde - kym tam mam trvaly pobyt, tak musim platit...
@chomik nezáleží od obce, lebo ako píšem je to na celom Slovensku rovnako. Ty keď nechceš platiť doma, musíš preukázať, že platíš inde. Čiže úrad, kde máš prechodný pobyt, ti dá potvrdenie o zaplatení komunalu pre druhý úrad, kde máš trvalý pobyt.
Stále platíš iba na jednom pobyte kde sa zdrziavas. A nehovor mi, že to tak nie je, lebo je.

Mne odhlásili iba vtedy keď som išla prepísať trvalý pobyt. Dovtedy som mala normálne u rodičov