Otec bez príjmu
Pozdravujem, chcela by som sa informovať - píšem za otca
otec bol živnostníkom keď že v roku 07/2020 dostal mozgovú príhodu omarodoval, poberal nemocensk čiže marodku , marodka mu skončila 07/2020 prihlásil sa na UPSVaR a požiadal o podporu no žial mu nevyšla keď že si ako živnostník neplatil dávku v nezamestnanosti. Tak že je momentálne bez príjmu - žiadny príjem nemá. Teraz je covidová situácia tak ani na U/SVaR mu nič nechcu povedať na čo ma nárok, v tomto slovenskom štáte je to celé na hlavu. ved človek nemôže byť bez príjmu
vedel by mi niekto pomôct kde čo zacat vybavovať? Otec do roboty nemôze ist ma bolesti. Najviac ma trápi ze cigánom všetko schvália a bielym čo cely život dreli tak zrazu na nič nemajú nárok.
Dakujem za všetky podnety ktor by nam vedeli pomôcť .
No jedine cez ÚPSVaR - pokiaľ mu nevychádza podpora, tak sa treba opýtať na hmotnú núdzu a s tým spojené ostatné príspevky, záleží od toho či žije sám, alebo či žije s manželkou, teda vašou maminou. Viem že bola S.O.S. dotácia, treba sa tiež poinformovať či to ešte je, a riešila by som aj invalidný dôchodok.
@dituska1 tak v prvom rade kľud. Tento štát nie je až taký zlý. Platí pravidlo, ak niečo odvedieš do SP, aj z nej niečo dostaneš. Sama píšeš, že otec neplatil toho moc, tak nie je prekvapujúce, že nič odtiaľ nedostane. To mi príde fér.
Ak otec nemôže pracovať, môže požiadať o invalidný dôchodok. Pozor, ak mi ho schvália, jeho výška je tiež závislá od toho, koľko odvádzal do SP. Ak nárok na ID nemá, tak možná je dávka v hmotnej núdzi. Pozor, pri nej sa posudzuje aj príjem domácnosti v ktorej žije, čiže napr. manželka.
PS: čo všetko cigánom schvaľujú? Ľudia, ktorí tomu prd rozumejú, majú stále pocit, že čo všetko cigáni dostávajú. Ale to je dosť mylná predstava. Na každú jednu dávku musia splniť rovnaké podmienky ako bieli alebo hocijakí iní.
@a_adamcova ak má pozastavenú živnosť resp. ju má aktívnu ale neplatí žiadne odvody, tak o SOS dotáciu ako živnostník žiadať nemôže.
SOS dotácia skončila v júli
Bohuzial takto to funguje..
Otcovi bolo pravdepodobne prednejsie mat viac na ruku a do socialky platit minimum..v konecnom dosledku vybabral jedine sam so sebou.nechapem toto zmyslanie ak je to starsi clovek aka bola jeho vidina dochodku? tiez to bude akurat velka bieda.vela mladych chlapov toto robi hypoteky na krku realne 2000 vyplata na ruku a v socialke minimum potom jedna buracka dozivotne nasledky a zena sa moze aj zblaznit..treba mysliet trosku dopredu lebo nahoda je blbec.otcovi zelam skore uzdravenie a do buducna sirit osvetu ze takto zit je proste hazard s vlastnou existenciou.skuskte nejake socialne davku alebo davky v hmotnej nudzi
davky nie su zavisle na farbe pleti po roku PN resp aj skor mal otec poziadat o invalidny dochodok Sos dotaci sa uz nedava ak splni podmienky na davku v hmotnej nudzi nech skusi tu resp nech preda cast majetku atd sporilmsi na dochodok ?
Nie tento štát nie je na hlavu. Keď neodvádza určité dane, alebo príspevky, tak nemôže žiadať niečo späť. Mnohi živnostníci sú vychcani, platia minimálne odvody, vôbec nepozerajú do budúcnosti a potom len nadávajú na zlý štát a nespravodlivosť. Po mozgovej príhode treba veľa rehabilitovať a vie sa úplne začleniť do zdravého života. Veľmi veľa ľudí pracuje aj naďalej.
otec moze poziadat o vyzivne svoje deti
dakujem všetkým za odpovede môžem sa aspon niekde odpychnúť dali sme odvolanie na Sociálku ohladom invalidnho dôchodku tak počkáme a skusime to poriešiť niečo cez UPSVaR tie davky či príspevky
@loginexistuje už sme dospele -vydaté
@dituska1 a ved otec ziada vyzivne na seba od vas od dcer kedze sa nemoze sam zivit
to vam bude aj odporucane na upsvar (okrem predaja majetku co ma otec) ak by aj dostal davky v hmotnej nudzi (ma auuto ? ma zenu ? aky je cely prijem domacnosti ?
a z davky v hmotnej nudzi nevyzije
Otec nech sa nespolieha na ID, ak nemá nejaké trvalé následky. Ja poznám milión ľudí po mozgovej príhode, aj mladých ktori môžu úplne bez prekážok pracovať. Keď je dobrá liečba, vedia sa dostať normálne medzi zdravých ľudí. Závisí aj od toho, akú mal už životosprávu ako sa o seba staral, ci sa liecil na vysoký tlak. Veľa ľudí ignoruje preventívne prehliadky, zanedbávajú sa, neliečia si zistený vysoký tlak a môžu takto dopadnúť.
@dituska1 tak ID môže dostať aj keď nie je plienkovaný...tam záleží od zdrav.stavu.....teda na koľko % mu bude uznaná znížená schopnosť pracovať...ale pokiaľ nie je ochrnutý tak veľa percent nedostane....tam naozaj záleží od celkového zdrav. stavu....a veľa záleží na mieste ktoré bolo zasiahnuté a v akom rozsahu - a to je preukázateľné z CT.....nepíšeš či bol operovaný ani v akom bol pôvodne stave - teda nakoľko bol ochrnutý a v akom stave je dnes-to všetko hrá úlohu pri schvalovaní....napr.ja mám suseda čo je po mozg.príhode na invalidnom - už nie je ochrnutý, ale mal prasknutú cievu a mozog mu operovali, následne sa u neho prejavla epilepsia.....sestrina švagriná detto prasknutá cieva v mozgu, bola vo veľmi zlom stave a ostala na ID hoci nie je ani plienkovaná ani ochrnutá.....ale krvácanie im zasiahlo veľkú časť mozgu a tam už je ten mozog poškodený a telo nefunguje tak ako by malo....ono nie je príhoda ako príhoda....a preto ani po každej mozgovej príhode nemôže ostať každý na ID....je rozdiel človek čo má ťažkú príhodu a má následky a človek čo prekoná ľahšiu príhodu a ostane bez následkov len s únavou....

.