PN po materskej
Dobrý deň, má niekto skúsenosť ? som na PN po materskej a sociálna poisťovňa si vyžiadala od zamestnávateľa informaciu: kedy som im nahlásila ze idem na rodičovskú, kedy som im nahlásila ze končím rodičovskú, a ako som to nahlásila. Trochu nechápem čo to má s tým spoločné. Na PN som išla 2 deň po skončení materskej teda som bola v ochrannej 7 dnovej lehote.
Ďakujem za rady
@lienka.7 este sme zabudli spomenut tehotenske davky a vychytralost ako ziskat maximalne materske ci maximalnu podporu ked predtym poberali zakladny plat.....a to riadne nemaju ani odrobene roky len splnaju tych 270 Dni NP.... ( to ze kopec starych ludi nema pomaly co do ust.,.) every day the same story...🤐
Preto sa odporuca oznamovat nastup do prace po materskej pisomne. Inak samozrejme vznika podozrenie, ze si sla na PN ucelovo. Ved ak mas realnu diagnozu, tak ti asi nebude vadit ani preskumanie posudkovym lekarom.
@bublinka1426 presne, ja keď tu vidím tie diskusie, nozik sa mi vo vrecku otvára... a ešte im tu niektore radia, to nechápem uz vobec 🤦♀️
Ja byt v SP, vidim v systéme, ze niekto je 3 mesiace na max., predtým nezamestnaná, alebo minimálna a samozrejme potom zrazu koniec PP, tak dana pani vracia celu dávku materského + pokuta + "zamestnavatel" detto. A pokuta taka, ze by si to 2x rozmyslel.
Škoda len, ze nemotivuju pracovníčky nejakým % z odhalenia, hned by mal stat peňazí jak supek, to si píš 👌
@lienka.7 by som chcela vediet ci aj tie co boli dva roky na pandemickom rodicaku a mali narok aj na podporu, ktoru si chceli cielene po skonceni PR zobrat, ci take vracali peniaze. nikde sa to nespominalo....
@alenah31 preverujú to preto lebo ja som dala odvolanie... a nie nedozvedela som sa prečo sa pýtajú zamestnávateľa ze kedy som mu oznámila ze kedy pôjdem na rodičovskú.
@alenah31 a načo píše všeobecne v mojej diskusii o ženách ktoré nejakým spôsobom podľa nej klamú štát. Je azda to predmetom tejto diskusie?
Ja som bola na MD ešte v roku 2022 ,potom som nastúpila na pár dni do práce a šla som na PN. Neskôr som podala výpoveď.. minulý týždeň mi akurát volala účtovníčka, že si tiež sociálna poisťovňa spätne vyžiadala tieto info o tom, kedy a ako som zamestnávateľa informovala o návrate z MD do práce. Zrejme preverujú účelovosť poberaných PN. Mňa celkom prekvapilo, že po roku , ale majú na to právo.
Lebo to pisat moze. Je to VEREJNE forum aj ked si diskusiu zalozila ty. Ze to teba rozculuje...no bohuzial, pravidla MK to povoluju. Preto je moznozt poziadat admina o zmazanie.
@alenah31 mna to rozčuľuje...? Ano...musím čítať kopec blbých komentárov ktoré mi nič nedajú...a v mojej situácii mi ešte spôsobujú problémy.... teda keď sa niekto chce rozčuľovať nad systémom tohto štátu nech si zalozi vlastnú diskusiu... načo zahlcovat moju...
@liloastitch vidíš ale preverovanie si kedy si oznámila návrat do prace.. nie to ze kedy si oznámila ze ideš na rodičovskú...
Chapes, ze oznámiť pisomne ci ideš do prace alebo na RD po MD si POVINNA v zmysle ZP??? chapes to? Nesplnila si si svoju povinnosť.
Cize ti zamietli PN, ked si podávala odvolanie, ci ako? Hnevať sa mozes leda tak na seba....
@lienka.7 kto je ra slečna? Ci to je tiež všeobecne?
Základná otázka: oznámila si pisomne zamestnavatelovi ze nastupujes do prace po MD? A aj si nastúpila alebo? alebo si mu oznámila, ze po MD nastupujes na RD.
Toto SP zaujima, rozumieme si konečne?
@lienka.7 mne ju nezamietli... priznali mi veľa
..a nemienim im to po 3 rokoch vracať...tak som sa odvolala ze je to veľa... to ze si niekto nesplní písomne takúto banalnu povinnosť nie je dôvodom na nevyplatenie nemocenskej dávky.. véd predsa aj keby som nenahlasila a prídem do práce zamestnávateľ má nesmie vyhodiť... zamestnanec sa ma ísť kde sťažovať na nesplnenie povinnosti zamestnávateľa.ale zamestnávateľ sa nemá kde ísť sťažovať...
PN bolo 2.den po skončení MD, v 1.den si teda bola v práci?
@janinah a co vám mam dat ešte rodné číslo... to ze oni konajú na môj podnet predsa vôbec nie je dôležité.. dôležitá je jedna otázka. Myslím jasne položená.
je to povinnost zo zakona, nie banalna povinnost.bezne sa tak postupuje. ...
''véd predsa aj keby som nenahlasila a prídem do práce zamestnávateľ má nesmie vyhodiť... ''
ale takto to nefunguje...musis dopredu oznamit kedy ti zacina Rodicak a kedy prides do prace...VOPRED.
su na to dokonca aj formulare, nasa firma to tak mala...
banalnu povinnost??? Moja milá, toto si POVINNA urobiť v zmysle ZP, rozumies tomu??? ty si porušila, resp. nedodržala zakon, chapes?
No keď je to minulost, este prezrad, ako dlho ti trvala ta tvoja PNka
@ropucha6 no písomne nič.. bola som tam osobne a povedala ze mi konci materská a ze prídem.. ci to chce písomne.. ona ze nie..
Oni nekonaju na tvoj podnet,oni veľmi dobre vedia čo robia a prečo....
@janinah konajú.. véd mi stále neprišla odpoveď na odvolanie..
Ale viete čo... ďakujem za rady ...mam ich už viac než dosť... dobru noc..
Cize ty si sa odvolala, lebo ti vyratali vysoku PN? Ci ako? Takto sa neda radit, ked nevieme vsetky fakty.
Ked si chcela radu, mala si napísať...
Čaute baby, pred 3 rokmi som po MD nastúpila do prace a po 2 dňoch sla na PNku, ktorá trvala XX dni/mesiacov. SP to začala šetriť, chcú odo mňa vrátiť peniaze. Pýtajú list, kde som oznamovala návrat do prace. Ja som však nic také nedala v praci. Co teraz dalej? Budem musieť vrátiť peniaze? Poradite prosim?
@autorka niečo v tomto štýle. A tie co robia v SP, by ti napisali ze byd mas smolu alebo šancu. Chapes???

@lienka.7 to ja poznám aj takú,ktorá doma na PN sedela,ked ešte len dieťa vyrábali.,trvalo im to skoro rok....teda nesedela,lebo na jej FB kopa fotiek z výletov,turistiky....lebo aj dr. sú všelijakí a píšu tie PN bez poriadnej kontroly