Podnájom a vstup majiteľ bytu
Ahojte. S mužom zatiaľ bývame v podnájme. Stalo sa už niekomu z vás, že mu majiteľ vošiel bez opýtania a ohlásenia sa potajomky do bytu?
Dnes bol muž doma a majiteľ si zrejme myslel že doma u nás nikto neni. Neklopal, iba rovno začal odomykat byt, čo sa mu nepodarilo tak sa snažil dvere otvoriť nasilu, kým mu docvaklo, že niekto je v byte a pretočil vnútri kľúče. Muž mu otvoril a on bol vyhukany .... Podľa občianskeho zákonníka na niečo také právo nemá, ale ja zvažujem že to budem riešiť políciou, nakoľko tam mám osobné veci a mám pocit, že v byte nebol prvýkrát. Čo s tým? Už len mesiac a idem riešiť hypotéku.
Prenajímame nehnuteľnosť, ale bez súhlasu nájomcov, resp. bez ich prítomnosti, by som si nedovolila vstúpiť do bytu. Nakoľko môže nastať situácia, že nájomca prenajímateľa obviní, že mu niečo zmizlo. Výnimku tvorí odvracanie škôd na majetku, ktoré hrozia. Využili sme to asi raz, keď nájomca bol v inom meste, ale bol s tým dopredu oboznámený, že vstúpime do bytu. Odporúčam Vám, písomne vyzvať prenajímateľa, aby sa zdržal takého konania, inak to budete riešiť právnou cestou.
Tak to sa mi nestalo. Majiteľ zvykol pred tým zavolať či môže, či sme doma. By dostal asi riadnu hubovú polievku, keby si toto dovolil, aj keď je to jeho byt sú tam naše veci.
@jjanulienka
napr. porušenie domovej slobody?
@krasota Nepoznam zakon ale suhlasim s @natalienka12 a odhadujem ze ak ma svokra dozivotne pravo tam byvat, tak ju musite nechat. Urcite sa s nou ale skuste dohodnut... napriklad jej najst nahradne ubytovanie a ponuknut se ze budete platit polovicu jej najmu alebo nieco ine.
@mia1122 tiež prenajímal byť. Predpokladám, že máte v zmluve zakotvené všetko dôležité. Zmluvu MUSIA dodržiavať aj prenajímateľ rovnako ako nájomca. Ak zmluvu dáme ,,nabok", správanie pána je v rozpore z dobrými mravmi. Ak teraz urobil to, čo pripisujete, isto to bude robiť ďalej a možno aj niečo horšie. Môj osobný názor je - nájdite si iný byt so slušným majiteľom.
Držím palce, buďte s manželom obozretní!
@pribinak
@zanetakovacsova NIE a este raz NIE, majitel nema pravo chodit do bytu. Tym, ze byt prenajal, pobera najomne ako odplatu za to, ze sa VZDAL na dobu trvania zmluvy prava byt uzivat. Pravo na sukromie je vysoko chranene aj medzinarodnymi dohovormi a tam patri aj pravo domovej slobody. Toto pravo je garantovane aj Ustavou SR a EDLP. Ak by prenajimatel vstupil do bytu bez suhlasu najomcu, treba volat policiu a policia to bude riesit tak, ze prenajimatel bude trestne stihany za porusovanie domovej slobody. Trestna sadzba za tento trestny cin nie je mala.
@natalienka12 TO JA VIEM že nemá vstupovať so bytu, ja sa pýtam čo s tým polícia. Neverim že toto by riešili, neriešia závažnejšie veci
@pribinak Tak si predstav, ze by to riesila, my to stihame, robim s tym. A su tak prisne sadzby.
@natalienka12 hej? Dobre vedieť
Majitel nesmie chodit do bytu bez ohlasenia. Ja to mam dokonca v najomnej zmluve s podnajomnikmi a VZDY ked tam idem, tak sa s nimi vopred dohodnem. Dokonca si ani sama neodomikam dvere pokial mi najomnik sam nenavrhne, ze mozem prist a odomknut si. Kebyze som ja na mieste podnajomnika, tak by to bol pre mna dovod na ukoncenie zmluvy ak by mi tam majitel chodieval bez ohlasenia. Ved to je uplny zasah do sukromia.
tazko povedat, ako to mate stanovene v zmluve, ci si tam moze prist kedy chce, alebo sa teda musi skor ohlasit. nikomu by sa podla mna taketo navstevy nepacili a mal by to respektovat aj on. popremyslala by som nad tym, ci si nenajst nieco ine

Majitel bytu nesmie vstupit do bytu bez predosleho ohlasenia a vzajomnej dohody. Je to protizakonne. Pozri zakon. Majitel ti nemoze chodit do bytu bez ohlasenia - ty to platis, mas tam svoje veci, nie je mozne, ze si tam len tak vbehne. On nema ani co mat kluce. On ti nerobi charitu - ty mu za to, ze si tam platis. Ak nieco chce, tak sa ohlasi, inak by som mu povedala ze zavolam policiu. Si predstav ze by ti zmizli pasy alebo peniaze. V sekunde ked policia bude vediet, ze ma kluce, tak nemas na nic narok.