icon

Odchod z Unionu po prevode do Dôvery: Je to dobrý krok?

herda_adam
Dnes o 18:22

Zdravím, som dlhoročný poistenec Unionu kde som bol vždy spokojný. V posledných dňoch ma znepokojila správa, že Union predáva poistný kmeň Dôvere. Celé mi to príde veľmi zle odkomunikované nakoľko my - poistenci Unionu sme boli postavený pred hotovú vec. Neviem ako vy ostatní, ktorí ste tiež poistenci Unionu ale ja využijem možnosť dať sa prepojistiť do VŠZP. Už len z pricípu samotného. Myslím, že prepojistiť sa dá do 30.9. Aký máte na to názor - ak ste boli dlhoroční poistenci Unionu ako ja?

Strana
z2
anonym_31f562
Dnes o 18:25

Manžel je poistený v Dôvere a je spokojný. Ja som Union. Nezvažujem odchod.

herda_adam
autor
Dnes o 18:25
@anonym_31f562

Manžel je poistený v Dôvere a je spokojný. Ja som Union. Nezvažujem odchod.

@anonym_31f562 vďaka za odpoveď

niekto2hy
Dnes o 18:36

@herda_adam Zmeny aj tak budu az od leta buduci rok.

weleda123
Dnes o 18:39

Áno, nepáči sa mi to. Som v Unione v podstate od pubertalnych čias, kedy nás tam poistila mama. Je tam aj môj muž a pochopiteľne aj naše dieťa. Čo sa benefitov týka, tak sú neporovnateľne najštedrejšie smerom k poistencom. Rovnako Union zastrešuje najväčšiu sieť zazmluvnených lekárov vrátane ambulancií, ktoré Dôvera dlhodobo odmieta zazmluvniť. Úprimne poviem, som maximálne týmto znechutená a neviem čo mám robiť. Mám pocit, že prechod do VŠZP bude ako ísť z kaluže do blata, ale nechcem byť v Pente už len z princípu.

anonym_3e729c
Dnes o 18:40

My sa ideme prepoistit do dovery.Zubna ambulancia,kt sme zmenili,ma zmluvu s doverou.Vseobecna sa im od oktobra,ani neozvala.Informovala som aj u pediatricky,kt nema s doverou ziadny problem.Cez tyzden som bola s mamou na predoperacne vysetrenie na ocnej klinike a kedze ma vseobecnu,tak si bude operaciu hradit.Vraj,keby mala doveru,tak ju neplati...

weleda123
Dnes o 18:40
@niekto2hy

@herda_adam Zmeny aj tak budu az od leta buduci rok.

@niekto2hy mne v maily od Union prišlo, že od 1.1.27 budem automaticky poistencom dôvery 🤔 takže tie zmeny nastanú od nového roka. Ak to teda nestopne Európska Komisia alebo Protimonopolný úrad.

anonym_b8b68d
Dnes o 18:43

Zle odkomunikované? Akože čo? Nikto tebe nič komunikovat nebude. Nie si akcionár, ani majiteľ.
Len obyčajný poistenec.

Čo je smutne, Zak žiadnu pozornosť tejto téme nevenoval minister zdravotníctva. Zmenšuje sa konkurencieschopnosť a to je zle

anonym_8a762c
Dnes o 18:57

Vszp ta necha skapat ako prasiveho psa ked pride na vaznesjsiu chorobu to jedine ti garantuje.

gribka1
Dnes o 19:03

Ja som od začiatku Dôvera a nikdy nebol problém. Akože počkaj, nebude sa ti páčiť, prejdeš do štatnej. Zas netreba to brať ako koniec sveta.

anonym_bd724f
Dnes o 19:07
@anonym_8a762c

Vszp ta necha skapat ako prasiveho psa ked pride na vaznesjsiu chorobu to jedine ti garantuje.

@anonym_8a762c
Totalna blbost

anonym_4e8b4b
Dnes o 19:24

Typická slovac. Robiť paniku rok dopredu a z princípu dupat nohami a teatrálne odchádzať, pričom ani nevieš, aké benefity budú, ako všetko bude. Ale hlavne, že princíp
🤦🏻‍♀️

procrastique
Dnes o 19:28

Ako človek, ktorý denne vidí ako neschvaľuje Dôvera výkony rôzneho druhu by som od nich utekala na míle ďaleko.
Bohužiaľ to zdravotníci a ľudia denne pracujúci s poisťovňami nepovedia pod svojím menom a nahlas, pretože riskujú trestné oznámenie od Penty, čo nik nechce.

procrastique
Dnes o 19:29

A už len dodám, že "benefity" na brejle či zuby sú ako vtip potom..., keď budete potrebovať dovyšetriť mutáciu pri nádore, aby ste dostali adekvátnejšiu liečbu...

anonym_6e0648
Dnes o 19:36
@weleda123

Áno, nepáči sa mi to. Som v Unione v podstate od pubertalnych čias, kedy nás tam poistila mama. Je tam aj môj muž a pochopiteľne aj naše dieťa. Čo sa benefitov týka, tak sú neporovnateľne najštedrejšie smerom k poistencom. Rovnako Union zastrešuje najväčšiu sieť zazmluvnených lekárov vrátane ambulancií, ktoré Dôvera dlhodobo odmieta zazmluvniť. Úprimne poviem, som maximálne týmto znechutená a neviem čo mám robiť. Mám pocit, že prechod do VŠZP bude ako ísť z kaluže do blata, ale nechcem byť v Pente už len z princípu.

@weleda123 Tieto bojkoty Penty mi prídu už smiešne. Som v dôvere roky a nemám najmenší problem. Odišiel som sem z skostnatelej VSZP a dobre som urobil.

anonym_940d28
Dnes o 19:38
@anonym_8a762c

@anonym_8a762c Toto si odkiaľ vzal? Vyznáš sa v zdravotnom poistení ako kura do zrna a mudruješ tu.

rozculena
Dnes o 19:45

@herda_adam Som v unione 19rokov,zatiaľ neriešim.

anonym_940d28
Dnes o 19:49
@procrastique

Ako človek, ktorý denne vidí ako neschvaľuje Dôvera výkony rôzneho druhu by som od nich utekala na míle ďaleko.
Bohužiaľ to zdravotníci a ľudia denne pracujúci s poisťovňami nepovedia pod svojím menom a nahlas, pretože riskujú trestné oznámenie od Penty, čo nik nechce.

@procrastique Predstav si situáciu. Ako učiteľku s 20 žiakmi ťa pošle škola do ZOO. Dostaneš 250 €. Vstupné do ZOO stojí 10 € a zmrzlina 5 €. Vstupné zaplatíš všetkým deťom, ale čo keď deti budú chcieť zmrzlinu? Ako to vyriešiš? Jedine tak, že 10 kúpiš a desiatim nie.

Rovnaké je to aj v zdravotných poisťovniach. Legislatíva presne predpisuje, čo je a čo nie je hradené z verejného zdravotníctva. To, čo nie je hradené z verejného zdravotníctva, to zdravotné poisťovne nie sú povinné hradiť. Ale majú určitý limit, do ktorého vedia schváliť aj starostlivosť nad rámec zákona. Nie je možné schváliť všetky žiadosti o neštandardnú liečbu, na to poisťovňa nemá peniaze. Je ťažké rozhodovať, komu schváliť a komu nie. Rozhoduje tam veľa premenných. Takže je ľahké obviňovať poisťovňu od stola, že niekomu zamietla uhradiť zdravotnú starostlivosť nad rámec zákonných povinností. Doprial by som ti, aby si bola v komisii a musela rozhodnúť, komu ten balík peňazí, čo má poisťovňa, schváliš a komu nie.

A je jedno, či je to VšZP, či Dôvera alebo Union. Všetky poisťovne čelia tomuto problému.

anonym_940d28
Dnes o 20:08
@weleda123

@niekto2hy mne v maily od Union prišlo, že od 1.1.27 budem automaticky poistencom dôvery 🤔 takže tie zmeny nastanú od nového roka. Ak to teda nestopne Európska Komisia alebo Protimonopolný úrad.

@herda_adam Tak neviem, či si očakával, že poisťovne pred zlúčením vypíšu medzi poistencami referendum o zlúčení, alebo čo? Ako by si očakával, že to bude odkomunikované. Bolo to odkomunikované tak, ako to je. Pred 2 dňami len podpísali zámer o odkupe akcií. Teraz nastane obdobie schvaľovania, potom plánovania a nakoniec príde samotné zlúčenie, kde budú poistencom odkomunikované ďalšie informácie.

Tiež som dlhoročný klient Unionu. Pôvodne som bol v Apollo ZP. Potom sa Apollo zlúčila s Dôverou, tak som bol nejaký čas v Dôvere. Do Unionu som prešiel, keď som sa tam zamestnal. Robil som tam dosť veľa rokov, takže poznám zdravotné poistenie aj ako poistenec, aj ako zamestnanec.

Ale v podstate je to osobnou vecou každého jedného, či sa rozhodne prepoistiť sa a kam. Z mojej skúsenosti ti poviem, že je to jedno. Štandardnú starostlivosť máš garantovanú v každej poisťovni. Zvyčajne najčastejšie sa ľudia prepoisťujú na základe ponúkaných benefitov. Každá poisťovňa nastavuje svoje benefity podľa cieľovej skupiny - niekto sa sústreďuje na dospelých pracujúcich, niekto na deti. Ak sa prepoistíš do VšZP, nič nestratíš ani nič zásadné nezískaš. Ak zostaneš v Unione, tak od nejakého dátumu po zlúčení sa staneš poistencom Dôvery. Ja teraz pracujem niekoľko rokov už vo VšZP a nemal som dôvod kvôli tomu meniť poisťovňu. Asi ani nebudem, bude znovu poistencom Dôvery.

A áno, prepoistiť sa môžeš do 30.9., potom sa od 1.1.2027 staneš poistencom novej poisťovne.

@weleda123 "mne v maily od Union prišlo, že od 1.1.27 budem automaticky poistencom dôvery"

V akom maile? Ja som tiež v Unione a čo Union poslala mail, tak tam sa žiadne dátumy neuvádzajú. Asi si si ten mail zle vysvetlila. Lebo teraz ešte nikto nevie, kedy bude presunutý poistný kmeň z Unionu do Dôvery. A od 1.1.2027 je to podľa mňa nereálne, aby to stihli. Netvrdím, že by sa to nedalo, ale nikde Union ani Dôvera nekomunikovali, že by poistenci Unionu prešli do Dôvery od 1.1.2027.

Môžeš prejsť do Dôvery alebo VšZP tak, že podpíšeš do 30.9.2026 prihlášku do tej ktorej poisťovni.

weleda123
Dnes o 20:34
@anonym_940d28

@herda_adam Tak neviem, či si očakával, že poisťovne pred zlúčením vypíšu medzi poistencami referendum o zlúčení, alebo čo? Ako by si očakával, že to bude odkomunikované. Bolo to odkomunikované tak, ako to je. Pred 2 dňami len podpísali zámer o odkupe akcií. Teraz nastane obdobie schvaľovania, potom plánovania a nakoniec príde samotné zlúčenie, kde budú poistencom odkomunikované ďalšie informácie.

Tiež som dlhoročný klient Unionu. Pôvodne som bol v Apollo ZP. Potom sa Apollo zlúčila s Dôverou, tak som bol nejaký čas v Dôvere. Do Unionu som prešiel, keď som sa tam zamestnal. Robil som tam dosť veľa rokov, takže poznám zdravotné poistenie aj ako poistenec, aj ako zamestnanec.

Ale v podstate je to osobnou vecou každého jedného, či sa rozhodne prepoistiť sa a kam. Z mojej skúsenosti ti poviem, že je to jedno. Štandardnú starostlivosť máš garantovanú v každej poisťovni. Zvyčajne najčastejšie sa ľudia prepoisťujú na základe ponúkaných benefitov. Každá poisťovňa nastavuje svoje benefity podľa cieľovej skupiny - niekto sa sústreďuje na dospelých pracujúcich, niekto na deti. Ak sa prepoistíš do VšZP, nič nestratíš ani nič zásadné nezískaš. Ak zostaneš v Unione, tak od nejakého dátumu po zlúčení sa staneš poistencom Dôvery. Ja teraz pracujem niekoľko rokov už vo VšZP a nemal som dôvod kvôli tomu meniť poisťovňu. Asi ani nebudem, bude znovu poistencom Dôvery.

A áno, prepoistiť sa môžeš do 30.9., potom sa od 1.1.2027 staneš poistencom novej poisťovne.

@weleda123 "mne v maily od Union prišlo, že od 1.1.27 budem automaticky poistencom dôvery"

V akom maile? Ja som tiež v Unione a čo Union poslala mail, tak tam sa žiadne dátumy neuvádzajú. Asi si si ten mail zle vysvetlila. Lebo teraz ešte nikto nevie, kedy bude presunutý poistný kmeň z Unionu do Dôvery. A od 1.1.2027 je to podľa mňa nereálne, aby to stihli. Netvrdím, že by sa to nedalo, ale nikde Union ani Dôvera nekomunikovali, že by poistenci Unionu prešli do Dôvery od 1.1.2027.

Môžeš prejsť do Dôvery alebo VšZP tak, že podpíšeš do 30.9.2026 prihlášku do tej ktorej poisťovni.

@anonym_940d28 no máš pravdu, v maily to nebolo, vyjadril sa v tomto zmysle zástupca Unionu na Facebooku.
Každopádne, za seba poviem, stratím veľa. U nás v meste na neurológii za EKG a iné úkony musia poistenci VšZP a Dôvery platiť, jedine Union úkony prepláca. Rovnako mi prepláca aj nadštandardnú cytologiu na gynekológii, ktorú potrebujem každý rok, skrz určitých zdravotných problémov. Union tiež prepláca aj 50% z nepovinných očkovaní, ktoré VŠZP a Dôvera odmietajú preplácať (menovite Bexsero a Varivax vakcíny). A ako som už vravela - Union je jednotka v počte zazmluvnených ambulancií. Jednoducho sa mi, ako každému, kto si vie dať 2+2 dokopy, nepáči, že tu vzniká monopol. Buď štát (ktorý dokašle všetko čo chytí) alebo Penta. V konečnom dôsledku v tomto prípade bude ťahať za najkratší koniec len a len poistenec.

anonym_2cbc52
Dnes o 20:39
@anonym_4e8b4b

Typická slovac. Robiť paniku rok dopredu a z princípu dupat nohami a teatrálne odchádzať, pričom ani nevieš, aké benefity budú, ako všetko bude. Ale hlavne, že princíp
🤦🏻‍♀️

@anonym_4e8b4b ale ono to predsa nie je len o benefitoch. Je to o počte zazmluvnených lekárov, kde si Penta pomaly vyberá koho zazmluvniť a koho nie. Vieme, že majú svoje siete polikliník a nemocníc. Čo ak sa raz rozhodnú, že "svojích" lekárov majú dosť a ostatných prestanú zazmluvňovať? Lebo to sa veľmi jednoducho môže stať.

rozculena
Dnes o 20:50
@weleda123

@weleda123 tebe prišiel asi nejaký iný email,kde je tam to,čo tvrdíš?

Dobrý deň,

chceme Vás uistiť, že v tejto fáze zostávajú Vaše zdravotné poistenie, benefity aj služby Union zdravotnej poisťovne bez zmien.
Zdravotné poisťovne Union a Dôvera spájajú svoje sily. Pre Vás to však v tejto chvíli neznamená žiadnu zmenu. Aj naďalej môžete využívať všetko, na čo ste boli doteraz zvyknutí.
To znamená, že:
sieť zmluvných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zostáva zachovaná,
Vaše elektronické služby aj mobilná aplikácia fungujú bez zmien,
naďalej môžete využívať všetky svoje benefity,
nemusíte robiť žiadne kroky.
Do budúcnosti je cieľom spojiť to najlepšie z oboch zdravotných poisťovní, aby ste mohli využívať ešte širšie možnosti, väčší rozsah služieb a ďalšie zlepšovanie zdravotnej starostlivosti.

Transakcia podlieha schváleniu príslušných regulačných orgánov. O ďalšom priebehu procesu a všetkých dôležitých informáciách Vás budeme priebežne informovať.

weleda123
Dnes o 20:54
@rozculena

@weleda123 tebe prišiel asi nejaký iný email,kde je tam to,čo tvrdíš?

Dobrý deň,

chceme Vás uistiť, že v tejto fáze zostávajú Vaše zdravotné poistenie, benefity aj služby Union zdravotnej poisťovne bez zmien.
Zdravotné poisťovne Union a Dôvera spájajú svoje sily. Pre Vás to však v tejto chvíli neznamená žiadnu zmenu. Aj naďalej môžete využívať všetko, na čo ste boli doteraz zvyknutí.
To znamená, že:
sieť zmluvných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti zostáva zachovaná,
Vaše elektronické služby aj mobilná aplikácia fungujú bez zmien,
naďalej môžete využívať všetky svoje benefity,
nemusíte robiť žiadne kroky.
Do budúcnosti je cieľom spojiť to najlepšie z oboch zdravotných poisťovní, aby ste mohli využívať ešte širšie možnosti, väčší rozsah služieb a ďalšie zlepšovanie zdravotnej starostlivosti.

Transakcia podlieha schváleniu príslušných regulačných orgánov. O ďalšom priebehu procesu a všetkých dôležitých informáciách Vás budeme priebežne informovať.

@rozculena keby si čítala ďalej, priložila som screenshot, kde sa to spomína 🤦

rozculena
Dnes o 20:56
@weleda123

@anonym_940d28 no máš pravdu, v maily to nebolo, vyjadril sa v tomto zmysle zástupca Unionu na Facebooku.
Každopádne, za seba poviem, stratím veľa. U nás v meste na neurológii za EKG a iné úkony musia poistenci VšZP a Dôvery platiť, jedine Union úkony prepláca. Rovnako mi prepláca aj nadštandardnú cytologiu na gynekológii, ktorú potrebujem každý rok, skrz určitých zdravotných problémov. Union tiež prepláca aj 50% z nepovinných očkovaní, ktoré VŠZP a Dôvera odmietajú preplácať (menovite Bexsero a Varivax vakcíny). A ako som už vravela - Union je jednotka v počte zazmluvnených ambulancií. Jednoducho sa mi, ako každému, kto si vie dať 2+2 dokopy, nepáči, že tu vzniká monopol. Buď štát (ktorý dokašle všetko čo chytí) alebo Penta. V konečnom dôsledku v tomto prípade bude ťahať za najkratší koniec len a len poistenec.

@weleda123 Prepoistiť sa môžeš do 30.9.
Ak poistenci Unionu automaticky prejdú do Dôvery,tak načo by sa do Dôvery prepoisťovali? Prepoisťovať sa budeš,len ak chceš ísť do VŠZP.
Prepoistená budeš od 1.1.2027. Vo VŠZP.
Netvrdí tam,že aj zlúčenie Unionu a Dôvery bude od 1.1.

weleda123
Dnes o 21:02
@rozculena

Ak poistenci Unionu automaticky prejdú do Dôvery,tak načo by sa do Dôvery prepoisťovali? Prepoisťovať sa budeš,len ak chceš ísť do VŠZP.

@rozculena áno, z toho textu, v zmysle ako bol formulovaný jasne vyplýva, že ak všetko pôjde tak, ako si Penta predstavuje, tak od nového roka budú poistenci Union automaticky preradení pod Dôveru. Dokonca obdobný mail rozposielala aj Dôvera, o tom, že do konca roka sa nič nezmení a potom plánujú zlúčenie. Dôvera zhltla už Apollo. Union určite nekupujú na to, aby ho financovali, ale aby ho rovnako ako pred rokmi Apollo dostali preč z trhu a zbavili sa konkurencie. Tým pádom jediné logické riešenie pre nich je si preniesť pod Dôveru poistencov Unionu a nechať Union zaniknúť.

anonym_940d28
Dnes o 21:03
@weleda123

@weleda123 Ale to si zle pochopila. Union ti oznámila, že od 1.1.2027 si môžeš vybrať, v ktorej poisťovni chceš byť. Alebo automaticky prejdeš z Unionu do Dôvery, ale tu sa už dátum neuvádza. Takže to vôbec nemusí byť od 1.1.2027, ale až potom, čo sa uskutoční proces zlúčenia poisťovní. Takže môže sa stať, že poistencom Dôvery sa poistenci Union automaticky stanú až 1.1.2028.

anonym_940d28
Dnes o 21:06
@rozculena

@rozculena Treba uznať, že je to trochu zle formulované. Naozaj niekto môže z textu pochopiť, že poistenci Unionu sa automaticky stanú poistencami Dôvery od 1.1.2027. Ale nie je to tak, veď zlúčenie poisťovní to nie je proces, ktorý by urobili za pár týždňov. To potrvá mesiace a neverím, že to stihnú do 1.1.2027.

rozculena
Dnes o 21:15
@anonym_940d28

@rozculena Treba uznať, že je to trochu zle formulované. Naozaj niekto môže z textu pochopiť, že poistenci Unionu sa automaticky stanú poistencami Dôvery od 1.1.2027. Ale nie je to tak, veď zlúčenie poisťovní to nie je proces, ktorý by urobili za pár týždňov. To potrvá mesiace a neverím, že to stihnú do 1.1.2027.

@anonym_940d28 veď to tvrdím aj ja

anonym_2cbc52
Dnes o 21:17
@anonym_940d28

@anonym_940d28 celý proces medzi Apollo a Dôverou trval 4.5 mesiaca.

anonym_940d28
Dnes o 21:17
@anonym_2cbc52

@anonym_4e8b4b ale ono to predsa nie je len o benefitoch. Je to o počte zazmluvnených lekárov, kde si Penta pomaly vyberá koho zazmluvniť a koho nie. Vieme, že majú svoje siete polikliník a nemocníc. Čo ak sa raz rozhodnú, že "svojích" lekárov majú dosť a ostatných prestanú zazmluvňovať? Lebo to sa veľmi jednoducho môže stať.

@anonym_2cbc52 Nemôže sa to stať. To je názor laika, ktorý nepozná detilnejšie, ako funguje nákup zdravotného poistenia. Musela by si vedieť, že existuje legislatíva (Vyhláška) o minimálnej sieti poskytovateľov zdravotného poistenia, teraz sa to volá optimálna sieť poskytovateľov. Nákup, t.j. zazmluvňovanie nefunguje tak, že generálny riaditeľ dôvery dnes povie, že ukončíme zmluvy so všetkými, ktorí nie sú v skupine Penta.

Zdravotné poisťovne musia mať zmluvy s nasledovnými poskytovateľmi:
- všetkými všeobecnými lekármi, všetkými detskými lekármi a všetkými gynokológmi, pokiaľ títo majú aspoň jediného pacienta poisteného v danej poisťovni.
- všetkými štátnymi nemocnicami
- v postate všetkými nemocnicami regionálnej úrovne (to zaradenie nemocníc do určitej úrovne je oveľa komplikovanejšie), ale v podstate poisťovne majú zmluvy so všetkými nemocnicami
- so všetkými lekárňami
- všetkými záchrannými službami (vrátane leteckej záchrannej služby)
- musia v danom regióne mať zazmluvnený daný počet špecializovaných ambulantných poskytovateľov, tento počet je závislý od počtu poistencov v danom regióne.

A potom, je v záujme poisťovne mať zazmluvnených čo najviac poskytovateľov, aby mali dostatočnú sieť pre svojich poistencov.

Takže obavy v tomto smere nie sú opodstatnené. To, že nejaký proktológ v Šamoríne nebude zazmluvnený, lebo poisťovňa má zmluvy s ďalšími 2 proktológmi v danom okrese je zanedbateľné. Aj tak veľa špecializovaných ambulancií prechádza na priamu formu platby a ani nemajú záujem o zmluvy s poisťovňami. Dopoadne to ako so zubármi - nasekajú si vlastné ceny za výkony, ktoré budú pre nich výhodnejšie, než keby sa mali doprosovať o ceny a limity od poisťovní.

anonym_940d28
Dnes o 21:23
@anonym_2cbc52

@anonym_940d28 celý proces medzi Apollo a Dôverou trval 4.5 mesiaca.

@anonym_2cbc52 Netvrdím, že sa to nedá stihnúť, len trochu som skeptický. Ale je možné, že to fakt stihnú do 1.1.2027.

Strana
z2