Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR
Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.
@jaron ĎAKUJEM. Ano faktury mu nezaplatili za vykonanu pracu . Do soc. a zdravotnej plati stale odvody.
To na strane pomahameludom č.11 sme čitali , ale sme tam nikde nenašli ako je to z tou stratou za r. 2021 a podnikom v ťažkostiach na testovanie.
Keď uzatvaral zmuvu z Uradom prace v 4/2020 tak v članku č, 6 je uvedene že prehlasuje čestne že podnik nebol v ťažkostiach k 31.12.2019 .
Podľa testu čo sme robili v 4/2020 tak nebol v ťažkostiach k 31.12.2019 .
A keď uzatvaral dodatok z Uradom prace v 11/2020 tak taka podmienka tam už nieje !
Tak neviem či to mame testovať každy rok , alebo to stačilo k 31.12.2019 ??? .
A možno urad prace rata z tym že teraz v čase covidu bude veľa SŽČO v strate a nepožaduje každy rok testovať ,lebo by polovica SZČO nedostalo dotaciu a oni by ich mali na Urade prace.
Za nov. a december 2021 zvyšili dotaciu na opatrenii č 2 na max. 810€ .
@michalian aha, tak jemu neuhradili faktúry, najskôr som myslel, že on nemohol uhradiť.
S tým "podnik v ťažkostiach" to sa žiaľ, vôbec nevyznám, ani som netušil, že taká nejaká podmienka je. To ti už lepšie poradí (poradila) anos18.
Lebo v čase pandémie sa mi zdá úplne prirodzené a normálne, že mnohé podniky budú v ťažkostiach. Ale tak tam bolo, v prehlásení, že do 31. 12. 2019, čo zase pandémia nebola, to by som chápal.
Tak dúfam, že bude mať nárok. Nech vám to dobre dopadne.
A som rád, že to už konečne zase aspoň od novembra zvýšili, ten príspevok.
Ahojte. Napadlo mi ešte, prosím vás a pri PN, SP sa to hlási, to viem, ale ako ZP? Tá sa to ako dozvie? Či nejako automaticky cez SP? nemusím nič riešiť so ZP?
@anos18 super, ďakujem.
Ešte ma prekvapil lekár, pred skončením karantény sme si volali a že PN papier pre SP mám u neho, že online to už nevybavuje, že si to mám len prísť zobrať a zaniesť. Zvláštne, že takto a dozadu aj vyše 10 dní to len prinesiem SP. Ale lekár vraví, že to nevadí, tak snáď vie. Ale je pravda, že online som si PN nahlásil hneď, dokonca ešte deň vopred. Čiže už im len dodatočne doručiť papier od lekára.
@anos18 a práve som čítal, že PN do 30.11. kto začal, tak má ešte zvýšenú pandemickú. Potom už je klasická.
https://eformulare.socpoist.sk/sluzby/ziadost-o...
@rawmamka neviem ti odpovedať, ako sa to robí, má robiť a pod., len viem, ako to bolo u mňa.
Mal som pozitívny PCR test. Na druhý deň som volal lekárovi a s ním sa dohodol na začatí PN (tuším odo dňa, keď som mu volal). Tiež sme sa dohodli, že mu znova zavolám o týždeň (samozrejme, ak by som mal problémy, tak aj skôr, tiež sa pýtal, či niečo nepotrebujem, lieky a pod.) O týždeň sme sa dohodli o ukončení PN 10. dňom karantény.
Čo sa týka karantény, tak tú som mal 10 dní, prvý deň začal deň po PCR teste (tiež mi volali kvôli tomu z RÚVZ).
Zdravotne boli najhoršie asi tri dni, tie boli ešte pred PCR testom. Čiže ono prakticky by tá karanténa mohla začať už skôr, ale ono sa to nastavuje až od testu. Inak som mal v podstate relatívne dobrý priebeh bez komplikácií (len tie tri dni bolesti hlavy) a zatiaľ bez nejakých následkov.
@rawmamka som tiež rád. Podobne bola dcéra 11 r., kardio pacient. Síce tá nemala PCR, iba domáci Atg, ale domnievame sa, že mu môžeme teraz veriť, malo to svoju logiku. Obaja sme mali Atg domáci pozitívny niekoľko dní po mojom PCR. Potom už negatívny. Dokonca pri dcére jeden deň bol Atg negatívny s miernym presahom do pozitivity, potom už čisto negatívny. Čiže správalo sa to úplne logicky - postupne časom pozitivita slabla. Ja som bol v rodine asi prvý, ona odo mňa. Ale priebeh ešte lepší ako ja, jeden deň horúčka, ale nič strašného. Zajtra ide ona na kontrolný PCR, ja nemusím (ak už nemám príznaky, čo nemám). Dúfam, že bude negatívny.
Manželka a dcéra nič. Manželka len Atg domáci, dcéra aj PCR.
@jaron Super, že ste to takto zvládli. Ja sa obávam, že mladšia dcéra niečo prinesie zo školy, lebo od dnes dali jednu triedu na ich chodbe v škole do karantény kvôli viacerým pozitívnym deťom a vieš ako to na školách chodí - na chodbách, v jedálni sa vírus šíri jedna "radosť" napriek ROR..... Tak už len čakám, že to udrie aj v našej rodine. Sme očkovaní, ale aj tak. Staršia dcéra covid už prekonala v druhej vlne, tiež úplne v pohode priebeh a dokonca nenakazila nikoho iného v blízkej rodine, ale teda dodržiavali sme všetky možné opatrenia, aby sme sa nenakazili a veľkým plusom bolo, že bývame v dome, takže sme jej vyčlenili horné poschodie, nosili a odnášali všetko, čo potrebovala a samozrejme využívali videochaty, aby sa necítila úplne mimo rodiny, ale dala to našťastie v pohode a dnes je to celkom fajn spomienka, aj keď vtedy nám do smiechu veru nebolo. Prajem celej tvojej rodinke veľa zdravia a nech vás choroby obchádzajú v nasledujúcom roku.
@anos18 Ahoj. Dnes som bol u lekára pre tie papiere na PN (včera nerobil) a zaniesol som to na SP (hodil u nich do schránky). Všetky som popodpisoval a nechal som im tam aj ten pre zamestnávateľa (som SZČO), čo je možno chyba, ale snáď nie principiálna, ak majú niečo navyše. Ani som nevedel pri podpise kde aký dátum dať, tak snáď to bude dobre (žiadosť o nemocenské dal som dátum včerajší, prechod PN z mesiaca na mesiac dátum na konci mesiaca a niekde, asi začiatok PN, som dal dátum začiatku PN). No, som z toho jeleň 🙂 , dúfam, že to bude v poriadku, som zvedavý.
@matabb73 ďakujem za odpoveď. Myslel som si, že ten pre zamestnávateľa je asi navyše, ale kašľať naň, pokiaľ ho ja nebudem niekde na niečo potrebovať. Inak urobil som si skeny všetkých dokladov.
Tiež sa mi to zdá aj veľa papierovačiek pre lekára. Mohlo by sa to urobiť nejako, že napr. by dostal nejaký prístupový kód a len na internete SP by vyplnil nejaký šikovne urobený formulár. Ale neviem, či nechcem u nás veľa, hlavne to "šikovne urobený". 🙂
Prosím vás, v žiadosti o nemocenské som si uviedol účet súkromný, nie SZČO. Dúfam, že to nevadí. Myslím, že je to v poriadku, nemocenské nemusí ísť do daňového.
Ahojte partner je od 26.11 pn mozem požiadať o príspevok za december ?
@matrina234 Trochu sme to riešili tu, ale nedoriešili, lebo nebolo treba, bol som PN iba 10 dní na prelome 2 mesiacov. Tu je článok, ktorý je však dosť pre mňa neuzavretý - na jednej strane pri dlhšej PN ako mesiac nárok na pomoc nie je, na strane druhej tam o tom polemizujú.
https://www.webnoviny.sk/vzdravotnictve/ste-szc...
Tak neviem, asi budú niektoré ženy tu vedieť viac.
A ja mám takú banálnu otázku teraz. 🙂 Prosím vás, ak mi kvôli PN vrátili na účet nejaké "drobné", to sa do príjmu pre posúdenie výšky pomoci nezapočítava tuším, nie? Už som zabudol.

@jaron áno, to zvýšenie som mala na mysli