Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR
Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.
@matabb73 mne tiež prišla automatická odpoveď ihneď po odoslaní emailu. Predmet som uviedol presne takto:
Opatrenie č. 2 – Jožko Podnikateľ – 00 000 000
Potom som na druhý deň posielal znova email kvôli malej zmene v žiadosti, už potvrdenie neprišlo. Preto som tam volal a pani z úradu mi vravela, že automatická odpoveď príde iba raz. Posielala si prvý krát žiadosť zo svojej adresy?
Neviem, či by mohlo byť na vine to slovo IČO v predmete. Asi ti nezostáva nič iné, len telefonicky overiť, či email prišiel.
@jaron poslala som to znovu bez slova IČO a zas mi nič neprišlo. Volala som tam a že robia len do 11-tej, teraz sú na obede. Super služby. Mne spojovateľ povedal, že je to Oddelenie aktívnych opatrení trhu práce. Ešte skúsim zavolať poobede. Je nejako stanovené do kedy sa môžu žiadosti posielať. Vraj do konca mesiaca?
@matabb73 aké opatrenie? Č.2,ale myslím,že i ostatné za marec, sa predĺžila lehota do 15.5. Potom,ak sa bude predkladať za apríl a máj,tak do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po kalendárnom mesiaci, za ktorý SZČO žiada o poskytnutie príspevku. Je to uvedené v tom súbore Podmienky pre získanie prispevku
@matabb73 ako som písal, pani mi povedala, že automatická odpoveď príde iba raz, čiže ak si už aj druhý krát poslala email s upraveným predmetom, už by nemala prísť automatická odpoveď (ani mne druhý krát už neprišla). Aj keď rozumiem, že tebe z nejakého dôvodu neprišla ani prvý krát.
Prosim vas, viete mi niekto poradit, ak fakturujem mesiac pozadu t.j. to co som odpracovala v marci som fakturovala az teraz v aprili, tak si mam ziadost vypisat az za mesiac april? Na fakture je uvedene ze to je za prace v marci. Dakujem
@lucia814 tento problém som riešil aj ja, až mi poradili známi, ako by to malo byť.
Mám brať do úvahy skutočný príjem na účet v sledovanom období bez ohľadu na to, za výkon v akom mesiaci to bolo. Týka sa to obyčajných SZČO (neplatiacich DPH). Zdá sa mi to logické, pretože aj daňové priznanie robím na základe údajov na účte za príslušný rok (úhrada faktúry za december 2019, ktorá prišla na účet v januári 2020, ide do daňového priznania za rok 2020, nie 2019).
Čiže ja som pri porovnávaní marca 2020 s rokom 2019 použil tržbu - hrubý príjem, ktorý mi prišiel na účet v marci 2020, aj keď to bolo za výkon vo februári 2020. Lebo aj v účtovníctve to vediem ako príjem za marec.
Myslím, že aj v tých pokynoch je niečo v tom zmysle, že sa do úvahy berú sumy na základe účtovníctva. A v ňom sa síce vystavená faktúra zaeviduje dňom vystavenia ako pohľadávka, ale príjem sa eviduje skutočným dňom, kedy prišiel, nie dňom výkonu, ktorý je uvedený na faktúre.
@lucia814 ono v praxi môžu vzniknúť zaujímavé prípady, napr.:
- dátum dodania služby január (31.1.)
- dátum vystavenia faktúry február (1.2.)
- dátum uhradenia faktúry marec (5.3. alebo niekedy aj vôbec...)
🙂
Ale teda bral by som do úvahy v tomto prípade mesiac, v ktorom mi platba prišla na účet. Je to paradox, pretože január ešte nemal s krízou nič spoločné, ale účtovnícky by to malo byť tak. Účtovníčky ma môžu opraviť, ak sa mýlim.
Aj v prípade, že by sa terajšia pomoc štátu pre SZČO mala započítavať do tržby (zatiaľ sú informácie o tom rozporuplné), tiež by sa započítavala za mesiac, v ktorom prišla a nie, za ktorý bola poskytnutá.
Prosim vas o radu:
1. manzel sczo v marci bol 2 tyzdne na PN. Odvody ma zaplatene len za 2 tyzdne co nemarodil. Moze si poziadat tiez o prispevok?
2. A za april musi platit socialne odvody, lebo som niekde zazrela, ze za april sa nemusia, ale neviem ci to plati pre vsetkych, alebo iba tych co maju zamestnancov?
3. Keby isiel na OCR moze si poziadat o prispevok, ale odvody musi odviest aj do soc. aj do zdrav., alebo nie?
Dakujem 🙏
@jaron Mihal : Na účely zisťovania výšky poklesu tržieb - jednak pri testovaní, či SZČO má odklad splatnosti odvodov - jednak pri stanovení výšky príspevku podľa projektu "Prvá pomoc" za aktuálny mesiac - sa príspevok do "tržby" nezapočítava, pretože v prípade SZČO sa za "tržbu" považuje príjem z predaja výrobkov, tovarov a služieb. Príspevok síce je zdaniteľný príjem ale nie je to príjem z predaja výrobkov, tovarov a služieb. Ale plati aj : Prijatý príspevok je zdaniteľný príjem, zvyšuje tak základ dane SZČO pre daňové priznanie za rok 2020. www.relia.sk
Chcem Vás informovať. Konečne som sa dovolala na úrad práce a vraj teraz systém neposiela mail potvrdzujúci prijatie žiadosti, majú tam nejaký problém. Riešili to už minulý týždeň.
@fotoarch ďakujem.
Hore je aktualizácia 24. 4., takže to by malo byť najnovšie, to je dobre.
Len, prosím ťa, to čo si písala, som tam priamo nenašiel, to si mala z diskusia (odpovede na otázky)? Tá je pre mňa zamknutá. Ale našiel som v článku:
"Najskôr si povedzme, že do tržby sa nezapočítava predaj vlastného majetku a nezapočítava sa ani príspevok vyplatený v projekte "Prvá pomoc" v aktuálnom mesiaci za predošlý mesiac."
A hlavne, to, čo si písala, má logiku: "v prípade SZČO sa za "tržbu" považuje príjem z predaja výrobkov, tovarov a služieb. Príspevok síce je zdaniteľný príjem ale nie je to príjem z predaja výrobkov, tovarov a služieb."
Len preto sa ešte pýtam na niektoré dodatočné detaily, lebo to chcem posunúť aj známym.
@fotoarch čo som slepý 🙂 , skúšal som aj vyhľadávanie
to, čo si uviedla v príspevku, to si citovala alebo si len voľné dala obsah? Lebo to sa snažím nájsť, dal som aj slovo "tržbu" cez F3, ale to miesto som nenašiel.
prepáč, že ťa tým zaťažujem, len chcem to poslať známym, tak aby som im tiež to vedel ukázať. V tom komentári na MK to máš tak pekne.
Tak zase zmena:
Ministri sa dohodli, príspevok prvej pomoci pre SZČO sa napokon nebude zdaňovať
https://e.dennikn.sk/1873737/ministri-sa-dohodl...
Ešte úryvok z nejakej správy (článku), čo mi poslala známa:
Je príspevok prvej pomoci môj príjem a budem ho musieť zdaňovať? Túto otázku kládli živnostníci a SZČO, čo žiadajú od štátu finančný príspevok v rámci schém pomoci na riešenie ekonomických dôsledkov koronakrízy.
Po týždni diskusií s daňovými odborníkmi a rozdielnych stanovísk ministerstva práce a ministerstva financií padlo rozhodnutie, že príspevky sa SZČO zdaňovať nebudú. Dohodli sa na tom dnes obe ministerstvá. Ministerstvo financií pripraví novelu zákona o dani z príjmov, v ktorej túto finančnú pomoc pre SZČO vyjme zo zdanenia.
Dôležitou informáciou pre všetky SZČO je aj to, že príspevky prvej pomoci nebude Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR považovať v rámci projektu Prvá pomoc za príjem. To znamená, že pri žiadaní o opätovnú pomoc za mesiac apríl sa im nebude príspevok získaný za mesiac marec považovať za príjem pri výpočte poklesu tržieb.

@anos18 skúšala som na infolinku a nik to neberie. Idem to poslať znovu, bez toho slova IČO a uvidím.