Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR
Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.
Takže po týždni sa boli podpísať dohody a teraz čakáme koľko bude trvať kým pošlú peniaze.
@jaron hovorili jul.
@katarinka289 ďakujem.
Výkaz za máj už sprístupnili, teraz sú veľmi rýchli, to je dobré.
Treba ho vyplniť a poslať do konca júna.
Ľudia robím od 1.5 ale za máj bol príjem na účet 0,celý mesiac na ocr v aprili.O týždeň bude vyplatené za maj. Mám/ môžem požiadať za pokles tržieb teraz za máj keď sa už robilo ale nič mi nebolo vyfakturovane v máji?
Ako je to s dotáciou, počíta sa do príjmu? Za máj som mala príjem len dotáciu a očr. Neviem, či môžem žiadať aj za máj dotáciu alebo to rátajú ako príjem. Vie mi niekto poradiť?
Prosím Vás a ten spôsob výpočtu treba stále ten istý už používať.. Dávali sme priemer celého roku..neporovnávali sme jednotlivé mesiace..treba teraz každý mesiac už len tým priemerom? Lebo stále mi to tam ponúka vybrať si možnosť.
@gemelos myslím, že môžeš aj zmeniť spôsob, akurát neviem, či potom netreba aj novú zmluvu, už si nepamätám. Vlastne asi nie, novú zmluvu treba v prípade, že by si menila druh opatrenia. Čiže pravdepodobne pokiaľ nemeníš druh opatrenia, spôsob výpočtu zmeniť môžeš. Ale bolo by dobré, keby to ešte niekto potvrdil, že je to tak.
Inak moja otázka na vás znie,vám tie žiadosti a vykazy prečo nerobia účtovníčky? Nechcú?
@anos18 neviem, či sa to pýtaš všetkých, čiže aj mňa. 🙂 Účtovníčku som mal iba raz, pred 9 rokmi na prvé daňové priznanie. Odvety ju vzhľadom na môj rozsah účtovníctva nepotrebujem. Ale keďže som išiel do SZČO z ÚP s finančnou pomocou na rozbehnutie, mal som aj nejaké povinné školenie, kde boli nejaké základy účtovníctva. Hlavná príčina je však tá, ako som už písal, že mám účtovníctvo naozaj veľmi jednoduché. 🙂
@anos18 neber moje laické pojmy vážne 🙂 počúvaj, čo si myslím, nie čo píšem 😀
No je to tak, že mám asi 20 - 30 faktúr za rok, paušálne výdaje, robím si v jednom programe evidenciu všetkých pohybov (príjmy a výdaje), záväzkov a pohľadávok a raz za rok urobím daňové priznanie. Možno robím aj niečo navyše, ale mám potom poriadok a prehľad, keď niečo potrebujem, napr. do DP, ľahko si to už v záznamoch nájdem spočítané a pod. 🙂

Nemáte niekto náhodou informácie, aspoň predpoklad, do kedy bude táto pomoc možná? Napr. či ešte v júni za máj a v júli za jún? Aj keď sa opatrenia už uvoľňujú. Napr. ja som na tom tento mesiac horšie ako v marci alebo apríli (kopec porušených aktivít, ktoré už uvoľnenia nezachránia a zrejme nie som jediný, čo to tak má).