icon

Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR

bukvickaaa
9. apr 2020

Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.

jaron
28. máj 2020

Nemáte niekto náhodou informácie, aspoň predpoklad, do kedy bude táto pomoc možná? Napr. či ešte v júni za máj a v júli za jún? Aj keď sa opatrenia už uvoľňujú. Napr. ja som na tom tento mesiac horšie ako v marci alebo apríli (kopec porušených aktivít, ktoré už uvoľnenia nezachránia a zrejme nie som jediný, čo to tak má).

anos18
28. máj 2020

@jaron v správach spomínali myslím jún alebo júl. Ale fakt nie som si istá

jaron
28. máj 2020

@anos18 ďakujem, aspoň malú nádej si informáciou dala. 🙂

anos18
28. máj 2020

@jaron 😊

monka0703
28. máj 2020

Takže po týždni sa boli podpísať dohody a teraz čakáme koľko bude trvať kým pošlú peniaze.

katarinka289
28. máj 2020

@jaron hovorili jul.

jaron
28. máj 2020

@katarinka289 ďakujem.

jaron
2. jún 2020

Výkaz za máj už sprístupnili, teraz sú veľmi rýchli, to je dobré.
Treba ho vyplniť a poslať do konca júna.

zuzkaz91
2. jún 2020

Ľudia robím od 1.5 ale za máj bol príjem na účet 0,celý mesiac na ocr v aprili.O týždeň bude vyplatené za maj. Mám/ môžem požiadať za pokles tržieb teraz za máj keď sa už robilo ale nič mi nebolo vyfakturovane v máji?

matabb73
2. jún 2020

@zuzkaz91 dôležité je to, čo príde na účet. Ak ti nič neprišlo, máš nárok. Tiež som na tom podobne, idem si žiadať aj za máj.

anos18
2. jún 2020

@matabb73 no nie je to celkom tak. Záleží od účtovníctva. Ak by náhodou viedla podvojné,to tu nebolo spomínané,tak do májových tržieb by išlo to,co vyfakturovala za máj. Ale ak jednoduché,alebo robí daňovú evidenciu, či paušálne výdavky,tak sa berie to,čo bolo reálne v máji zaplatené. @zuzkaz91

zuzkaz91
2. jún 2020

@anos18 robím jednoduché.a za maj nebolo nič vyfakturovane ani prijaté.tento týždeň vystavim fa ktora bola odrobena v máji.

anos18
2. jún 2020

@zuzkaz91 tak májová faktúra pôjde do tržieb až za ten mesiac,kedy bude uhradená. Teba zaujíma,čo ti bolo zaplatené reálne v máji. Ak nič,tak tržba je 0

zuzkaz91
2. jún 2020

@anos18 hej aj ja si myslím,ale vieš kontrola...od 1.5 riadne robím a predsa si podám výkaz....ja som pre istotu napísala teraz e-mail jednej pani na úrad či mám nárok,pri kontrole aspoň budem niečím krytá.

matabb73
2. jún 2020

@anos18 SZČO môže mať aj podvojné? Som myslela, že len jednoduché.

matabb73
2. jún 2020

Ako je to s dotáciou, počíta sa do príjmu? Za máj som mala príjem len dotáciu a očr. Neviem, či môžem žiadať aj za máj dotáciu alebo to rátajú ako príjem. Vie mi niekto poradiť?

jaron
2. jún 2020

@matabb73 bolo okolo toho veľa otáznikov, stále sa to menilo, aj tu sme o tom diskutovali, ale definitívny záver je, že dotácia sa nepočíta do tržieb.

gemelos
2. jún 2020

Prosím Vás a ten spôsob výpočtu treba stále ten istý už používať.. Dávali sme priemer celého roku..neporovnávali sme jednotlivé mesiace..treba teraz každý mesiac už len tým priemerom? Lebo stále mi to tam ponúka vybrať si možnosť.

jaron
2. jún 2020

@gemelos myslím, že môžeš aj zmeniť spôsob, akurát neviem, či potom netreba aj novú zmluvu, už si nepamätám. Vlastne asi nie, novú zmluvu treba v prípade, že by si menila druh opatrenia. Čiže pravdepodobne pokiaľ nemeníš druh opatrenia, spôsob výpočtu zmeniť môžeš. Ale bolo by dobré, keby to ešte niekto potvrdil, že je to tak.

anos18
2. jún 2020

@zuzkaz91 ten,kto bol na OČR aj PN,môže žiadať príspevok. To som si zisťovala

anos18
2. jún 2020

@matabb73 podvojné účtovníctvo môžu viesť fyzické osoby aj právnicke. Ale právnická osoba nemôže viesť jednoduché. Právnické osoby sú napr.s.r.o.

anos18
2. jún 2020

@gemelos ja som menila spôsob podľa toho,čo bolo výhodnejšie

anos18
2. jún 2020

@matabb73 dotácia sa nezahŕňa do príjmu,je to aj zdoraznene vo vysvetlivkach

anos18
2. jún 2020

Inak moja otázka na vás znie,vám tie žiadosti a vykazy prečo nerobia účtovníčky? Nechcú?

matabb73
2. jún 2020

@anos18 ja si vediem účtovníctvo sama, už roky. Keď niečo neviem, tak sa poradím a kamarátkou, ona je účtovníčka. Len ohľadom dotácií toho veľa nevie, tak si zisťujem informácie aj inde. Hlavne vždy na viacerých miestach, aby som mala istotu.

jaron
3. jún 2020

@anos18 neviem, či sa to pýtaš všetkých, čiže aj mňa. 🙂 Účtovníčku som mal iba raz, pred 9 rokmi na prvé daňové priznanie. Odvety ju vzhľadom na môj rozsah účtovníctva nepotrebujem. Ale keďže som išiel do SZČO z ÚP s finančnou pomocou na rozbehnutie, mal som aj nejaké povinné školenie, kde boli nejaké základy účtovníctva. Hlavná príčina je však tá, ako som už písal, že mám účtovníctvo naozaj veľmi jednoduché. 🙂

anos18
3. jún 2020

@jaron áno,aj Teba som sa pýtala. Lebo mi je čudné,že si tieto veci tu sami riešite. Ale keď niekto nemá účtovníka,tak potom áno. Lebo som sa stretla aj s tým,že účtovníčky nechcú robiť tieto žiadosti

anos18
3. jún 2020

@jaron a inak,ty zrejme nerobíš účtovníctvo,ale paušálne vydaje a to nie je účtovníctvo 😁😊

jaron
3. jún 2020

@anos18 neber moje laické pojmy vážne 🙂 počúvaj, čo si myslím, nie čo píšem 😀

No je to tak, že mám asi 20 - 30 faktúr za rok, paušálne výdaje, robím si v jednom programe evidenciu všetkých pohybov (príjmy a výdaje), záväzkov a pohľadávok a raz za rok urobím daňové priznanie. Možno robím aj niečo navyše, ale mám potom poriadok a prehľad, keď niečo potrebujem, napr. do DP, ľahko si to už v záznamoch nájdem spočítané a pod. 🙂

anos18
3. jún 2020

@jaron Ale veď ja nie v zlom😊 ale vieš,mne to nedá. To ako v právnej skupine,keď niekto spomenie "výpoveď dohodou", tak právnikom vlasy dupkom stoja a mne teda tiež,lebo robím aj mzdy. Takže to ja len tak na okraj. Veď keď sa človek niečo naučí,to je len dobre😊 ale nedalo mi 😁