Porušenie opatrení v prevádzke
Ak by ste vedeli, že v prevádzke (reštaurácie, kaviarne, nočné bary,...) dochádza k porušeniu opatrení (voľná zóna, žiadne prekrytie dýchacích ciest, otvorenie počas zákazu,...) nahlásili by ste to?
((je to len hypotetická otázka))
@katkamatka7 včera som tu písala, že brat mal v práci pozitívneho kolegu. Vedel, že má covid a aj tak prišiel na poradu. Po nej ostalo v priebehu týždňa pozitívnych 5 ľudí z 8. Takže ak toho kolegu niekto nahlásil, tak to ideš porovnávať s nahlasovaním ľudí počas 2. svetovej vojny? Niekto môže mať doma onko choré dieťa alebo ťažko chorého rodiča a kvôli nezodpovednému kolegu ho môže ohroziť na živote. Ale nie je podľa teba správne a ľudské to riešiť?
@ivkazba Určite mi je to ľúto a mrzí ma to. Každý podľa seba a svojho svedomia, situácie a nedovolím si to porovnávať.
@kkovacovak Ked niekto slusne podnika a plati dane znamena ze moze porusovat nariadenia a vyhlasky ?
nie, v ziadnom pripade. tie casnicky su matky, neraz aj samozivitelky, potrebuju z niecoho zit. detto kuchari zabezpecuju rodiny. mne je na grc z takych ludi, co sa zabudli pred 1989 a nevidia si dalej od nosa.
@nina255 nie, ale ma dostat odskodne presne tak, ako to je v inych krajinach. par dni dozadu bolo krasne porovnanie, odskodnenie restik v AT a na SR. tam nemaju problem zavriet podnik, pretoze nie su stratovi. u nas sa uz vyse roka nevedia dohodnut ani na tom, kto by mal odskodnovat, ci ministerstvo financii ci ministerstvo hospodarstva.a nikto z vlady nema zaujem stretnut sa s predstavitelmi gastrosektora. odporucam ti pozriet si tu reportaz.
@mirage a Holandsko, Rakúsko?
Nie pokiaľ nepôjde vzorom lejdy čo len tliacha, ale keď sa treba predvádzať tak v ich komunite rúška netreba
@nina255 myslím že @sissy27 ti to celkom normálne vysvetlila. Ak to nechápeš tak choď a udávaj ľudí rad radom. Ja ale dúfam že potom pošleš tým podnikateľom a ich rodinám peniaze aspoň aby mali na splátky hypoték. Som zvedavá aká by si bola múdra keby ti niekto zoberie tvoju prácu a nemáš zrazu nič. Asi by si takto nevyskakovala.
Ja som rada že sú ľudia v dnešnej dobe natoľko empatickí, že väčšina by nikoho neudala, podľa toho čo tu píšu a je pekne vidieť, že niektorí ešte držia spolu.
@slavkajurko Holandsko - najnovsie opatrenia - zas musia mat masky v obchodoch a obchody su stale otvorene, len maju skratene hodiny. Rakusko neviem.
Ked nic nekontroluju, kludne sa tam mozu miesat zdravi s infekcnymi, ockovani s neockovanymi... Aj mne je luto prevadzkovatelov, ale este viac mi je luto ludi, ktori kvoli takej nezodpovednosti nas vsetkych pridu o zivot. A je mi luto zdravotnikov, ktori melu z posledneho... Ale co uz, sme narod vychytralcov a ojebabračov... Cakame, ze tu pandemiu za nas vyriesia politici, vlada, lekari... Hlavne nech nam daju pokoj! My sa nebudeme ockovat, nebudeme nic dodrziavat, budeme podvadzat a zaroven nadavat, hlavne vela, na vsetkych a na vsetko! Corona tak skoro neodide, kam by chodila a naco, kde inde najde este tak hlupy narod ako tu🙈
V žiadnom prípade. A práve také prevádzky podporujem. Aspoň niekde majú zdravý rozum a nešikanujú ľudí.
@kkovacovak no bodajby ludia drzali spolu aj v inych dolezitejsich veciach ako v tomto…vy si stale idete po svojom tu vobec nejde o to ze ja potrebujem niekoho udavat ale o zodpovednost…
A ja by som zase bola zvedava aka by si bola mudra ty, keby ty alebo niekto z tvojich blizkych robi v nemocnici a melie z posledneho…alebo ked sa ty alebo nedajboze niekto z tvojih blizkych ocitnete v situacii ked vam pojde o zivot a budete potrebovat lekara v nemocnici ktory sa na vas akurat tak vykasle lebo proste nemaju kapacity…
Ty vidis empatickost a ja zase nie, lebo keby sme v tejto dobe natolko empaticki k druhym davame sa zaockovat, DODRZIAVAME opatrenia sby sme chranili seba aj ostatnych 🙂
@alessia443 To zhrnula najlepsie, lepsie by som to nenapisala
@katkamatka7 https://www.webnoviny.sk/prezivsi-holokaustu-od...
Ano, aj odmietaci ockovania sa casto prirovnavaju k obetiam holkaustu. Akurat, ze samotne obete holokaustu tuto analogiu oznacili za ohavnu. Kazdy sudny clovek vie, ze je to o niecom uplne inom.
@scorpionflower1 princíp je rovnaký
Ano nahlasila by som to. Takisto, ako v robote robim audity a potom to poslem managementu, ktory nasledne sprdne personal. Takisto, akobtrvam, aby si navstevy pri vstupe a vystupe umyli ruky, ano umyli si dole, dali masku.
Je mi jedno, ze by som bola za bonzacku. Ja s mojim synom sme este pred ockovanim prekonali Covid s komplikaciami. Teraz mam doma manzela s rakovinou.
A srdecne, je mi jedno, ze niekto nema robotu v case pandemie, mozu naklusat do nemocnic a tam sa hrat na hrdinov.
@nina255 ja si myslím že ty vôbec nechápeš o čo tu ide. Neviem čo sem pletieš zdravotníkov. Si mimo. Tu sa bavíme o tom či by niekto udal podnikateľa. Odpoveď je nie pretože je to pre týchto ľudí likvidačné a častokrát porušujú opatrenia zo zúfalstva a preto aby malo dat čo do huby sebe a svojom deťom!!!!!! Ak bude štát týmto ľuďom kompenzovať ich straty natoľko, aby vedeli zabezpečiť svoju rodinu a podnikanie a tým pádom si budú môcť dovoliť svoju prevádzku na čas zavrieť tak si ich udávaj ako chceš. Ale bohužiaľ realita je taká že platia dane, odvody atď a štát sa na nich z vysoka vyserie. A potom prídeš ty, zavoláš na hygienu a taký človek, ktorému bolo odopreté slobodne podnikať a zarábať na svojom majetku sa môže ísť rovno obesiť. Hlavne že ty budeš spokojná ako si spasila svet
@scorpionflower1 Áno, rozumiem, že samotné obete, ktoré niečo zažijú na vlastnej koži, považujú analógiu s niečím iným za ohavnú. ( Aj ako chorý, aj ako jeho blízky, aj ako personál starajúci sa o chorých, aj ako ten, kto nesie zodpovednosť za pracovný kolektív, aj ako dieťa v škole).
Inak, ak neviete tak Vám poviem tajomstvo 😁 ak má nejaká prevádzka otvorené tak vždy (na 99%) majú kamarátov, známych, rodinu buď u polície alebo na hygiene 🙂 takže ak aj udáte tak sa im nič nestane
@kkovacovak podnikatelov mi je luto, mali by dostat kompenzacie, ale to, ze budu porusovat pravidla ich z biedy nevytiahne. Opatrenia im beru prijem, ale aj covid samotny predsa znizuje trzby, ludia im menej chodia, lebo sa boja choroby. Ak sa chcu vratit cim skor do normalu, tak by mali pravidla dodrziavat.
Co to ma so zdravotnikmi? Vsetko...ked nebudu prevadzky dodrziavat pravidla, bude sa rozsirovat covid stale viac a nikdy sa z tejto agonie nedostaneme. Tak ak chcu podnikatelia zit v krajine, kde nedostanes poriadnu zdravotnu starostlivost, skoly budu stale zatvorene a chcu mat prevadzku poloprazdnu este 5-6 rokov, tak prosim, nech porusuju. Vsetci sme v zadku, nielen podnikatelia. Moj muz robi v stavebnictve, a to by si mala vidiet, co tam je za bordel a krizu.
Nie, neudala by som. Musia z niečoho žiť.
@scorpionflower1 podnikatelia nevidia inú možnosť ako obchádzať pravidlá aby si aspoň čo to zarobili. Oni nebudú čakať pol roka kým sa situácia zlepší. Oni potrebujú peniaze teraz. To nemajú pol roka jesť, svietiť, púšťať vodu a čakať kým sa situácia zlepší? A teraz sa tu netvárme že sa v nejakej reštaurácii nakazí neviem koľko ľudí. Reštaurácia ako taká je podľa mňa to najmenej pravdepodobné miesto. Stačí sa ísť ráno pozrieť ako sa ľudia tlačia v autobusoch. To nikomu nevadí ale to že sedia ľudia v reštaurácii ďaleko od seba tak to je strašný problém. V autobuse telo na telo, vydychaný vzduch ale to je pohoda. Prevádzky sú ten najmenší problém. A neviem teda v akom stavebníctve tvoj muž pracuje ale ja tiež pracujem v stavebníctve a nemám pocit že by krachovalo. Netvrdím že zdravotníci nemajú veľa práce a ani netvrdím že by sa podniky nemali zatvárať....treba im ale nastaviť podmienky tak, aby nekrachovali a boli schopní sa postaviť potom na nohy...aby nemuseli obchádzať nariadenia a vedeli v noci v kľude spávať.
@kkovacovak to, ze restauracie su epidemickym rizikom si nikto nevymyslel, na to existuju studie. V uzavretom priestore sa tam nachadzaju ludia bez ochrany dychacich ciest. V MHDcke mas rusko a vacsinou sa s nikym nerozpravas a nepijes alkohol (ludia pod vplyvom su ovela menej obozretni). Restauracie nie su najmenej pravdepodobne miesto, to je cista hlupost. Ohniska nakazy v restauraciach boli dokazane uz niekolkokrat.
https://www.trend.sk/spravy/znovuotvorenie-rest...
Ano, vravim, ze by mali dostat kompenzacie a nich sa prave teraz rokuje. Lepsie neskoro ako nikdy.
Moj muz pracuje v stavebnictve, asi v tom istom ako ty. To neznamena, ze nevnima veci odlisne ako ty. Nemusis stekat. Hovorim o tychto problemoch.
Určite NIE.
@scorpionflower1 podstata je niekde úplne inde a to tam, že pokiaľ nebudú podnikatelia adekvátne odškodnení aby nemuseli krachovať a báť sa ako budú žiť, tak dovtedy je udávanie takýchto ľudí bezcharakterné a hnusné!!! To že nejaký vírus je a že je všade možne, že každého ovplyvňuje a že zdravotníctvo nestíha tak o tom sa baviť nemusíme.
Nie
@ivkazba tak keď som bola v puberte bolo to občas divoké 😀 hlavne že ty si sa nebila. tým pádom je všetko v poriadku 🙂
@nina255 tak ty ako správne sfanatizovaná ovečka si sprav obed doma a pracuj homeoffice. ja ako zdravý človek beriem všetky aktuálne nariadenia ako protiústavné a nelogické 🙂 gastro nám umiera a oni idú naložiť všetkým majiteľom a prevázdkarom ďalší "trest" a to zavrieť ich a to iba preto, lebo naša blbá vláda nezvláda túto situáciu. takže ja nebudem nikdy nikoho nahlasovať, bonzovať. tí ľudia si už vytrpeli dosť a štát im dodnes nepodal adekvátnu pomo.
btw sľubovali všetkým po zaočkovaní slobodu 😀 tak tu ju teda máme...

Nie