Právne poradenstvo
mile damy a mili pani,
ak mate otazky, nejaky pravny problem, vytvorila sa skupina na modrom konikovi a aj na modrej streche s nazvom pravne poradenstvo, najdete ju pod fotoblogmi, ak je treba niekomu poradit, moze to skusit aj tam. Ak o niekom viete kto potrebuje poradit, dajte mu o skupine prosim vediet.
dakujeme.
bude zaujem?
Dobrý deň. Obraciam sa s prosbou na vás o pomoc v právnej veci. Súdim sa s exmanzelom o spoločný majetok už 10 rokov. Som na invalidnom dôchodku a nemám peniaze na právnika. Bývam v podnajme a nevychádza mi to finančne. Mám pól domu, ale exmanzel ma nechce vyplatiť. Ponúka mi oveľa menšiu čiastku, ako mi určil súd. Chcem sa vás spýtať? Môžem ísť do polovice domu bývať a rozdelit to priečkou? Už neviem čo mám robiť, som na pokraji síl a neslúži mi zdravie. Budem mať 60 rokov a chcela bi som starobu dožiť v kľude, bez stresov. Keď bi som ukončila súdny spor, budem musieť aj niečo platiť? Lebo už je to na mňa priveľa. Pokiaľ som nemala prisúdene pol domu, som neplatila za súdy nič, ale ako mám pol domu, musím platiť 30% a to si musím požičať. Dúfam že mi pomôžete, ja už neviem ako ďalej. Vopred vám veľmi pekne ďakujem. Prajem pekný deň.
Potrebujem radu. Kúpili sme cez internet konferenčný stolík a koberec. Koberec je ok, ale stolík prišiel s odlupenymi rohmi, krabica poškodená nebola, čiže sme to nezistili hneď. Ale ešte sme v lehote, keď môžeme odstúpiť od kupno-predajnej zmluvy. Musíme vrátiť všetko, aj ten koberec, s ktorým sme spokojní? Reklamovať nechceme, to sa nám zdá zdĺhavé. Pýtali sme sa v e-shope, ale konkrétne neodpovedali. Dá sa odstúpiť od zmluvy na konkrétny výrobok?
Dobry deň, prosim Vas o radu. Uz je tomu tri roky ako som podala žiadosť o rozvod no odporca nechodi na pojdnavania. Poradte mi prosim Vas co robit aby nas rozviedli. Deti su uz dospele. Nezijeme v spolocnej domacnosti uz pat rokov. Dakujem
Dobrý večer, ja som napísala že nežijeme spolu už vyše roka a za pár minút nás rozviedli. Neviem ako to je, keď nehodí na pojednávanie, skúste sa spýtať právnika. Držím vám palce.
Dobrý deň Prosím Vás dá sa to ešte riešiť alebo je to už premlčane. Moji starí rodicia mali 12 deti a pracovali na JRD boli členmi. Mali majetok lúku ktorú má JRD v užívaní a ktorú po smrti zdedili všetky deti každý má svoj diel. JRD vypláca ľuďom od ktorích ma v prenájme lúku alebo pole nájomné no nám nikdy nič neprišlo a keď sa moja mama bola informovať prečo nám nikdy nič nedajú povedala ekonómka že to vyplácajú tete (maminej sestre ktorá zdedila aj dom) Ona tvrdí že jej nič nevypláca ju. Otázka znie nemalo by JRD teraz už síce PD vyplácať za nájom pôdy každému dedičovi za jeho časť? Véd každý zdedil rovnaký diel pôdy mama ma doklad z pozostalosti no je možné že PD to aj tak vypláca tete a ona okráda súrodencov? Ako zistiť kto ma pravdu. A ešte jedna otázka. Starý rodicia boli členovia JRD kde mali aj podiel na majetku za odpracované roky malo to byť vyplatene. Po smrti na pozostalosti právnik nevedel o ničom a na JRD sa vyhovára ju že nemajú doklad podľa čoho by im to vyplatili (ja si myslím ze musia mať ved doklady zmluvy majú kópiu) Po koľkí ch rokoch by to bolo premlčane? Nejde im o to aby nasťahovali čas a ušetrili peniaze pre seba? Ak sa niekto vyzná ďakujem za každú radu alebo názor.
Dobrý deň je tu nejaká právnická právnik p9trebujem poradiť dakujem
Dobrý deň.Neviete mi poradiť, ako rieši správca (určený pri osobnom bankrote) životnú poistku úpadcu?
Dobrý deň, potrebujem radu odborníka. V našom bytovom dome prebieha písomné hlasovanie o návrhu zmluvy o výkone správy medzi vlastníkmi bytov a bytovým hospodárstvom. V jednom z bodov sa konkrétne uvadza: "Správca adresuje vyúčtovanie vždy aktuálnemu vlastníkovi bytu alebo nebytového priestoru, ktorý je zároveň subjektom povinným uhradiť nedoplatok, ako aj subjektom oprávneným na vyplatenie preplatku. V prípade zmeny vlastníka bytu alebo nebytového priestoru v priebehu roka je vysporiadanie nárokov z vyúčtovania medzi pôvodným a novým vlastníkom vecou ich vzájomnej dohody. " ....... Je toto právne v poriadku? Veď správca predsa nemôže požadovať uhradiť nedoplatok od nového (aktuálneho) majiteľa, ktorý bol však spôsobený užívaním bytu predchádzajúcim majiteľom a naopak vyplatiť preplatok, ktorý vznikol počas užívania starým majiteľom novému. Nieje správca povinný vystaviť vyúčtovanie každému majiteľovi za dané príslušné obdobie, počas ktorého bol vlastníkom???
@draik Nemám na mysli vôbec žiadne "priebežné vyúčtovanie", viem, že jeho povinnosťou je doručiť ročne vyúčtovanie do 31.5. nasledujúceho roka. Ale predsa pri predaji bytu nemôže nechat vysporiadanie nárokov z vyúčtovania iba ako vec vzájomnej dohody. Z vyúčtovania by malo byt predsa na základe nejakého preberacieho protokolu jasne, kto koľko za to svoje dane obdobie spotreboval.
@katidida A ako ma spravca rozratat kurenie, energie na spolocne priestory, vytah a pod? Vzdy ked niekto preda byt, tak pride urobit odpocty a vzdy to vyrata konkretne k tomu datumu? A kazdemu bytu osobitne, ten co sa predava zaplati za seba a potom na konci ked urobi velke vyuctovanie bude tie veci uz zapltene odratavat? To je nerealne...
Dobrý deň, mala by som otázku ohľadom trestného prava. Keby mi niekto vedel poradiť, prosím napíšte mi. Ďakujem

@draik Ak by ste mi do ip napísali mail, poslala by som Vám kópiu zmluvy. Ďakujem