icon

Prečo uprednostnili ukrajinskú žiadateľku o byt?

12. jan 2024

Dievcence chcem sa troska vyžalovat. Dávali sme si žiadost na 2 izbovy byt u nás na meste. Schválili nám ho a napisali aby sme doložili prijem,že sa bude rozhodovat či nám ho zadelia. Isla som na zasadnutie aby sme vedeli či to bude,pretoze paní veduca nám povedla,že to je už iste,že nás určite uprednostnia kedze som ZTP. Lenze zavolali dnu nás a Ukrajinku s dietatom na rukách. Malá na sebe značkové věci, v ruke najnovsi iPhone. Pytali sa jej odkial je atd. a ona,že dávala žiadost na 1 izbovy být. A komisia, že ano vedia len teda, že prijem má slabší. Následne na to tam spustila srdcervuci pláč , samozrejme aj dieta,že ona nemá kde bývat atd. Potom odisla a pozerala na naší žiadost a už to šlo. Že však prijem máme super. Dokopy máme 1100 a že preco nepoziadame o hypotéku. Samozřejmě som vysvětlila, že banka nedá Lebo já mám zmluvu na dobu určitu a muž má už Vela rokov. A tým,že som ZTP tak chodím po doktoroch a Von moc nemozem chodit. A aj lieky nieco stoja.Samozrejme žiadost zamietli a dali byt Ukrajinke. Ok to by som Este brala Lenze ona isla pred námi a videli sme ako nastupuje do najnovsieho bmw. Prislo mi to luto kedze nám to bolo prislubene. Máme garzonku 26m2 v ktorej sa tlačime 3. Ona dostane byt o rozloze 55m2 a budu tam len 2.
Som z toho dost sklamana. Byt máme Este na 1rok a potom zrejme skončíme na ulici. 😕

autor
12. jan 2024

Já jej to nezávidím ale určitě Bola v poradovniku aj ona mamicka ktora by to viac potřebovala. Máme tu 2 ukrajincov a ako to tu vyzera? Před barakom sa nám motaju cudne individua, v chodbe začali prespavat bezdaci, kradnu sa tu věci z bytu pocut hádky, vulgárne slova. Vyvreskuju po domoch,čistá katastrofa

zuzanazu85
12. jan 2024

Chápe vôbec autorka,že už len siréna skoro každý deň,hodinu je ,,luxus" a normálne prežívanie pohodoveho dňa je niečo obyčajné? Ty ešte žiješ v kľude autorka,vieš si predstaviť tú každého tam na Ukrajine PSYCHIKU? Môžeš mať byt aký len chceš,keď ti to pošle Putin do vetra.

petamich
12. jan 2024

tak uz su problem vsetci ukrajinci? nie len mamicka co dostala "vas" byt 🙂

anjelicek26
12. jan 2024

Ach autorka.. preco by ma zivil muz🫣 Pracujem full time a odkedy mali deti 1.5 roka.. kazdy den vstavam o piatej do prace... Lebo mam pocit zodpovednosti za svoju rodinu. Ty mas len milion dovodov preco nie.. ale to je o vnutornom nastaveni. Tu ziadost si si podala 6 rokov dozadu,to nebolo ani dieta ani chory muz.. proste si chcela (a chces) ist lahsou cestou..

aurora33
12. jan 2024

Tak za mňa je čistá katastrofa toto tvoje mentálne nastavenie. Každému len zavidis a za všetko môžu Ukrajinci. Takýmto štýlom nebudeš v živote nikdy šťastná.

ukulela
12. jan 2024

autorka, ked si si prelustrovala anjelicek, mohla si zaregistrovat, ze popri detoch pracuje, a tiez ma s detmi nemale problemy. myslim, ze jedno aj vaznejsie zdravotne, takze nie, nezivi ju manzel a nie, nema to lahke.
svojim pristupom skoncis zle. vedz, ze nik sa nebude hladiet na dvoch invalidnych dochodcov, ze nemaju kde byvat a nemaju za to co zaplatit ... zadarmo nic nedostanete, tak ako zadarmo nedostane ani ta ukrajinka. jednoducho MUSITE prist na sposob, ako sa o seba postarat. ake mate velke dieta? ime mesta ste riesili? obce? kolko ste usporili?

chtoura_ba
12. jan 2024

Hlavne keď som stará a chlap ešte starší a bez penazí a obaja fyzicky poskodení,nerobím si dieťa. Išlo by to aj bez neho,nie? Si mohla očakávať,že bude mať zdravotné problémy keď genetický základ od oboch rodičov je zlý. Mohli ste si sami užívať život a nečakať na byt od štátu len vďaka dieťaťu,ako pomôckou k získaniu bytu

zuzanazu85
12. jan 2024

@kamatopo opýtaj sa,keď budeš posielať syna , priateľa, otca. Veľa ,mnoho hrdinských Ukrajicov bojuje a pritom to mala byť špeciálna operácia na 3dni,podľa Putina. Som rada,že bojujú,že sa nevzdávajú,lebo bojujú aj za mojich synov, bratov, kamarátov.

autor
12. jan 2024

@anjelicek26 ty ozaj nie si kompletní ako sorry ale zřejmě necitas vsetko. Bývalá som v byte sama. Našla som si partnera, začali sme si hladat nové vlastně byvanie Lenze banky nás zamietli. Každý 2 rok sme chodili žiadat o hypotéku medzitym sme šetřili Lenze potom som otěhotněla ( předpokládám,že mi povies aka nezodpovědnost) nie dieta sme neplánovali ale zlyhala ochrana. Ked sme věděli že cakame babo bolí sme znova žiadat o hypotéku. Samozřejmě tým,že som malá dieta na cestě už bol zas problém..znova nás zamietli. Tak sme šli na město sa poradit paní povedla podajte si žiadost o vaší byt. V zimě som malá vážný úraz kedy som předčasně porodila, dieta mi skoro při porodu zomrelo nastastie zachránili. A už sa to začalo nabalovat. Dieta od narodenia stále nieco, Bolo třeba vyšetrenia...do toho rožně alergie atd. Já som zostala po tom úraze na PN museli má operovat. Medzitym partner začal mat problémy z nohou. A takto sa to začalo tahat. O hypotéku už sme sa nepokusali nemálo to už zmysel. A Ked mi volali z města, že maju pře nás být bolí sme šťastný,že konečně sa aj na nás usmialo stastie no a takto to dopadlo. Už sme sa s tým zmierili teraz ideme riesit kde budeme bývat kedze nám už nepredlzia byvanie. Máme nějakou šumu tak uvažujeme aj kupit nějaký obytný přívěs alebo už ozaj neviem ako alebo zostaneme na ulici

autor
12. jan 2024

@ukulela
@zuzanazu85 my sme si dieta berobili. Zlyhala ochrana a na potrat už Bolo neskoro. Dieta mám předčasně narodenia z dovodu mojho úrazu. Při porodu skoro zomrelo. Máš pocit,že stále vyplakavat? Myslíš si,že som si nepoplakala,že radsej sa nemálo narodit? Co som malá Robit? Zabít ho? Ty by si to spravila? Věděli sme že nebude zdravé ale nemalá som srdce ho dát ani na adopciu. No Ked sme takto začínáme uvažovat že pře jeho dobro sa ho vzdáme. Radsej nech žije v rodině ktora mu dá vsetko a co bude s námi už neriesim. Být som chvěla pře něho nie pře Seba. Len aby sa málo lepsie. Ale asi slečna Bola na tom horsie

domi2425
12. jan 2024

@autor sice to mas tazke ale z velkej casti vasou vinou a tym ako rozmyslas si ozaj nepomozes, iba tu osocujes ludi o ktorych absolutne nic nevies .. toto milujem, stale by kazdy iba pytal nieco a pritom tu na Slovensku je kralovska materska oproti zahranicnym krajinam kde naozaj mamicky pracuju od 1,5 r veku dietata 🙂 zbytocne tu budes vyplakavat, bud budes rumazgat ze skoncis na ulici alebo budes hladat riesenia.. moja mama bola sama s 3 detmi a mala 3 prace ! a myslis ze vladala a nic ju nebolelo ? ked sa chce vsetko sa da

domi2425
12. jan 2024

@autor a dalsia vec je ako narazas na auta a telefony, vies kolko penazi stoja tie veci a kolko stoja uz ked ich doma mas ? poistka, tankovanie, servis, necakane opravy atd
ale vidis bmw a myslis si ze svet gombicka 🤦🏻‍♀️pritom splatka za to bmw moze byt taka vysoka ako cely tvoj prijem.. tak skus zacat od seba a nezavidiet druhym co maju, lebo nevies za akych okolnosti to clovek ma a kolko penazi to stoji

autor
12. jan 2024

@domi2425 tvoja máma asi nemalá operování chrbricu ale ok vidím,že som len neschopná chudera. Však moje dieta nemá právo na pěkný život. Ine mamicky ktore sú horsie tie polutujete aj pomozte. Já nemám nikoho kto by poradil. Máma mi zomrela Ked som malá 13 musela som sa sama o Seba starat ale však náco to hovořím, však vy stě mudre,vy víte vsetko lepsie. Návod riesit. Bodsj by ste sa nikdy nedostali do takej situace, že musíte uvažovat dat dieta prec aby málo dobrý život. Smutně

zuzanazu85
12. jan 2024

To čo trepeš? Ja som ti nikde nenapísala,že si nemala rodiť, každé narodené dieťa je dar,tak si to váž a prestaň vypkavat a závidieť každej,čo si zariadi život lepšie. To ty si začala s Ukrajinkou,bolo by to to isté,keby ten byt dostala moslimská matka,či cigánska matka. Nelutuj sa a začni realizovať v sociálnom štáte svoje sny.

autor
12. jan 2024

@domi2425 mně je to jedno premnazamna nech jazdi aj na letadle. Ano som strašná chudera možno Keby som napisala,že som cudzinka možno by má tu aj niekto polutoval.

domi2425
12. jan 2024

@autor a predstav si ze mala zdravotne problemy, pracovala velmi tazko, nadcasy, nespavala ale postarala sa o nas .. a musela zaplatit SAMA najom aj vsetky ostatne veci kym sme boli mali a nemohli sme jej pomoct… nikto ti nehovori ze si neschopna chudera, ide o to ze ste na to dvaja a vzdy ste boli, z coho ste chceli platit teda hypoteku ked si mozete dovolit mat vydavky 200€ mesacne na byvanie ? ved to je nerealne… ale aspon si vyjadrila ze co vlastne chces tu od nas, iba lutost.. ale ta ti bohuzial nepomoze len bude v tebe zivit tu predstavu co mas - ze za tvoje problemy je zodpovedny niekto iny a nie ty

kittykat22
12. jan 2024

Mozno ten byt dostala pretoze je tu s dietatom sama a ty mas muza. Jej muz tu asi nie je a ani nebude a tak je na tom horsie ako ty.
Ja suhlasim s tym, ze sa posiela strasne vela penazi na Ukrajinu namiesto toho aby sa nalievalo do statu. Ale dovod je ten, ze nikto nechce mat Rusko cez plot.
Neviem ci ti dochadza ze sucasna vlada je proruska a tieto mafianske praktiky ktore sa tu snazime horom dolom roky neuspesne vyudit sa mozno vratia na vyslnie.

gabus88
12. jan 2024

@queen_mary predali by ste pred odchodom auta predsa a dosli na starych trabantoch 😀 vela lydi zabuda ze tito ludia utekaju pred vojnou a nie pred chudobou!

aurora33
12. jan 2024

Vies koľko ľudí má operovanu chrbticu a fungujú normalne?

777januska777
12. jan 2024

Autorka baby sú na teba náročné, lebo ty si náročná na ľudí okolo seba. Niekedy keď sme nešťastní, tak vidíme len svoj život a svoje problémy, mame pocit, ze nik iný sa nemá horšie ako my. Do toho sa niekomu niečo podarí a my máme pocit veľkej krivdy, lebo nám sa to nepodarilo. Verím ti, ze to máš ťažké, ale každý ma svoj vlastný kríž. Nikdy nedokážeš poznať život druhého človeka od narodenia až po smrt. Nikdy nevieš čo má druhý človek za sebou alebo pred sebou. Práve preto toto porovnávanie s druhými nemá zmysel. Pozri sa do svojho srdca a odpovedz si na to co je to co ta skutocne hneva? Cítiš sa nedocenena? Máš pocit, ze tvoj život nemá zmysel? Máš pocit, ze sa trapis a nevidíš koniec? Ked budeš úplne úprimná sama k sebe môžeš samu seba urobiť šťastnou. A iba keď samu seba urobíš šťastnou, tak nebudeš mať potrebu hnevať sa keď sa druhým niečo podarí.

autor
12. jan 2024

@domi2425 vtedy sme Este mohli Lenze pře banku sme neboli bonitny. Neviem preco. A Ked som malá ten úraz tak to už Vobec. Ked sme tam přišli naposledy pracovnicka nám povedla že už nech to neriesime že jednoduchou to nedostaneme. Najom som najskor malá 100 euro,potom nám zvýšili na 150 a nakonec Ked přišlo k navyšováním dali 200. Slíbili,že už nezvýšila.

domi2425
12. jan 2024

@autor vies kolko je splatka na hypo ludi ktori nie su bonitni ? co som aj ja s partnerom kedze sme velmi mladi ? 750€ a refinanc najblizsie roky nehrozi, tak sa ta pytam ze ked si mozes dovolit platit 200€ tak ako si chcela pokryt splatku na hypo, resp. kedy si chcela splatit hypoteku pri tak nizkej splatke ? platit 100-200 € za byvanie by sa pacilo asi kazdemu ale bohuzial, si zodpovedna za seba a rovnako za svoje dieta. nie stat, ale ty

pietra
12. jan 2024

V mnohom máte všetky pravdu. Ale na druhej strane je pravda aj to, že tej ukrajinskej mamičke s dieťaťom by stačila aj tá garsónka, v ktorej teraz býva autorka s rodinou.
Nikto nepredpokladá, že pri úteku z krajiny kvôli vojne človek predá drahšie auto alebo iné veci. Ale už len vlastnenie takého auta je nákladné. Takže človek s takým autom, ak nemá kde bývať, môže auto predať a kúpiť si lacnejšie a peniaze použiť na bežný prenájom bytu.
Ja nie som zástancom toho, aby sa človek spoliehal na štát. Spoliehať sa máme len na seba. Ale ruku na srdce, keby sme sa ocitli v autorkinej situácii (a neriešme, že by sme sa snažili tých 6 rokov to zariadiť inak), tiež by sme boli nahnevaní, že niekto bol uprednostnený. Autorka je v poradovníku 6 rokov a niekto ju za oveľa kratší čas predbehne. Niekto, komu by stačil aj ten menší byt.

autor
12. jan 2024

@aurora33 ano já viem Lenze při dietatom som zistila,že to nejde. Muž mi musel pomáhat. Nevládla som malého nosit, Bola som permanentne vyčerpaná, kojit som nemohla Lebo malý sa neprisal, nevedel pít mléko plakala som celé dní pretoze nevěděl sa napít, museli sme do nemocnice kde doktoři už museli zasiahnut pretoze hrozilo,že umrie kedze nejedol. Zaviedli mu hadičku a učili má krmit ho cez nu Ked už sme mysleli že je dobré, dostal zápal zaludka, hnackoval. Zistili mu alergie Bolo to strašné. Doktor už bol tiez zufali vždy Ked sme už mysleli,že je dobré objevil sa další problém. Skoro 3 mediace bol v nemocnici. Nakonec nám pomohli. Ked konečně mohl ist na stravu zas problémy Lebo odmítal jedlo,plakal až bol brontový utekali sme do nemocnice...zistili,že má problémy z pečenou. Nastavili mu diety. Muž bol celé dní v práci aby nás to finančně nezrujnovalo. Běhali sme stále na odběry pretoze Mal zlé pecenove testy a Ked sa konečně dostal z toho pól roka bol pokoj a potom buď teploty pláč atd. Teraz má lieky, musí být doma nemoze Von medzi drtí pretoze vsetko hned chiti. Takže je chudák zavrety celé dní len doma a sleduje vonku děti.

autor
12. jan 2024

@pietra já jej ho nezávidím nech ho užívá v zdraví. Len co som zistivala my sme cakali 6 rokov a ona 3 mesiace. Ale už to neriesim teraz musíme riesit co dalej kedze 3 roky cakat nemozeme Lebo Moze zas příst niekto iny.

yanni
12. jan 2024

preco vam v byte, kde ste teraz, nepredlzia zmluvu? ved ak poctivo platite a nie ste neprisposobivi, ako to odovodnili? Moja sesternica tiez roky byvala v mestskom najomnom byte (nie socialny) a nakoniec si ho mohla odkupit.

kamatopo
12. jan 2024

@zuzanazu85 a čo sa mám opýtať?😂 Ty tu píšeš o tom ako matky posielajú synov preč. A môj tam má ísť? Ja tiež môžem poslať do zahraničia.

autor
12. jan 2024

@yanni Lebo sú to sociálne byty a jednoducho nepredlzuju zmluvy. Přesto nám ta paní poradila poziadat o vaší byt aby nám isla zmluva odznova

tinka_1807
12. jan 2024

Ak mate obaja ZTP vezmite sa a máte nárok na mladomanzelsku pôžičku od štátu do výšky 180 000 s 1,5% rocnym urokom. (Ak máte do 35 rokov)
Tu ti posielam link, pozri si bližšie info:
https://www.sfrb.sk/ziadatel/byvajte-vo-svojom/

akje
12. jan 2024

@autorka mne je napriklad velmi luto, v akej ste situacii. Nechapem, preco na teba vsetci utocia. Snazis sa najst riesenie a neostat na ulici a podla mna si zodpovedna, ze to riesis rok dopredu.
Neplanovane dieta, predcasny porod, operacie, vecna starostlivost o dietatko. Ja ta chapem. Muselo to byt a stale je tazke, predcasniatka byvaju ine ako ostatne deti. Vojtova metoda, nedovyvinute organy, neustale chore popripade ine diagnozy. Najtazsie su podla mna tie prve roky..

Aj to, ako ta to cele sklamalo, ked si videla, ze niekto (neberme do uvahy, ci to je alebo nie je ukrajinka), ktora zije v inom svete (teraz myslim tom financnom), ktory sa jej pravdepodobne ruca, no asi az take strasne to s financiami nebude (pre tych, co nevedia, rocna poistka na bmw je cez 1000€, ma drahe nahradne diely, ked sa nieco pokazi a mne to hlava nebere, preco ho clovek, co je odkazany na socialne byvanie nepreda a nevymeni za nieco lacnejsie, co dokaze vykryt svojimi okresanymi financiami). Dalej sa nad nou nejdem zamyslat, lebo keby bola na tom tak strasne zle, auto preda a jazdi mhd-ckou.

ALE. Co je dolezite, je, ze musite vyriesit byvanie. Vidim, ze ste sa snazili ziskat hypoteku, no nedostatocny prijem bol prekazkou. Byt vam nepridelili. Otazka je, co teraz?

Bud skus napisat odvolanie a pytaj vysvetlenie, preco dostava byt niekto s najnovsim BMW (aj ked tu odpoved viacmenej pozname) alebo mas rok na to, ako navysit svoj prijem.

Mate niekoho z rodiny, kto by vam vedel pomoct s dietatkom? Vies si najst este nejaku brigadu? Ake mate s manzelom vzdelanie respektive pracovne odvetvie?