icon

Prenajímateľ nechce vrátiť kauciu za byt

barbiiika1810
21. máj 2019

Ahojte mam taky problem.pred mesiacom mi prenajimatelka oznamila zrusenie najomnej zmluvy z dovodu ze potrebuje spat byt. Mame 2 mesacnu vypovednu lehotu, cize byt musim odovzdat 1.7.mame podpisanu zmluvu, zvlast papier o zaplateni podpisany a overeny notarom.prenajimatelka mi cez fb massanger ked mi oznamovala ze potrebuje byt slat a ze mi poslala papier o vypovednej lehote oznamila, ze kauciu mi vrati pri obhliadje bytu v hotovosti. Byt sme uzivali tri roky brali sme ho zariadeny v zmluve je opisany tak vseobecne ze co sa tu nachadza. Po troch rokov je potrebne vykonat nejake menaie upravy v byte o com som prenajimatelku informovala. To je vytepovat koberce a maly syn odrhol kusok tapety folie z nabytku v obyvacke(jw tu taky lacny nabytok za cca 120e) plus malovanie co by sme ani neboli povinny kedzea byt vymalovany ani nebol. Prenajimatelka prisla osobne k nam pozrela veci a dohodli sme sa na ich vysporiadany a podotykam mame na to este mesiac a ozaj su to banality. Napriklad ze sme jej znivili koberec,zniceny nie je iba je sem tam zafulany kedze sa nam hrali deti no nie. Je taka chyba ktora by sa nedala odstranit napriklad tepovanim. Akonahlevysla z bytu napisala mi ze nech v byte nic nerobim lebo ona mi. Aj tak kauciu nevrati.

dzulli1980
21. máj 2019

Tak keď Ti oznámila, že nevráti kauciu, tak tam nič nerob, žiadne upratovanie, opravy - žiadne dávanie bytu do pôvodného stavu ... ja osobne by som sa s ňou nenaťahovala, v posledný deň nájomnej zmluvy by som sa zbalila, odišla a vrátila jej kľúče ... nech si to upratovanie, opravy - dávanie bytu do pôvodného stavu + nové spotrebiče, zaplatí z tej kaucie.

pink_lady
21. máj 2019

Moznosti:
1. chciet od nej riadne vyuctovanie oprav - a zbytok vyplatit (vymalovanie a vytepovanie koberca nestoji 400€). Do kaucie sa tak ci tak nerata bezne opotrebovanie /mne raz majitel povedal, nebudeme predsa riesit rozbitu kachlicku - priklad mi nedaval.-...a kauciu mi vratil vplnej vyske, hoc bezne opotrebovanie v byte bolo a to bol novy byt). Pkus pohrozit pravnikom
2. Kolko rocna bola jej pracka? o tom by sa dalo tiez polemizovat, lebo ak mala viac ako2 roky, je normlane ze "odide"
3. vykaslat sa na tepovanie koberca a malovenie a odist
4. este sa jej opytat, ci sa mozes ist na danovy urad informovat, ako odvadzala dane z prenajateho bytu (na jednu staru ochechulu mi to zabralo)

tiimka
21. máj 2019

@barbiiika1810 a ako dom spominala pri beznom opotrebovani nie ste povinni jej nieco platit, ci strhavat z kaucie, napriklad koberec len vytepujete, nie je vasou povinnostou kupovat novy, ci davat nejaku penaznu ciastku za jeho bezne opotrebovanie.

visna6
21. máj 2019

@barbiiika1810 Keď máme podmienky uvedené v podpísanej zmluve, tak by som určite išla proti nej s týmto argumentom a ako už spomínali vyššie v prípade potreby jej narovinu povedať, že to budeš riešiť právne ak si nedá povedať. Moja sestra mali byt v podnájme a keď odchádzali tak prišla majiteľka, pozrela celý byt a dohodli sa, koľko z tej kaucie im vráti. Bolo to síce v Čechách, stiahla si myslím 2000 korún českých, pretože bola obhorená kuchynská doska vedľa šporáku čo vzniklo pri zaváraní kopótov a šporák tam bol úplne hneď vedľa toho nijak neohraničený. Okrem toho vymaľovali celý byt (na bielo) a koberce ktoré tatm boli, im sama majiteľka povedala, že tie bude vymieňať (boli také tie najlacnejšie a tiež mali deti, no proste sa to opotrebuje). Takže si myslím, že tých po prepočítaní nejakých ... 70€? vôbec nie je veľa a aj ľudia, ktorí prenajímajú musia rátať s tým, že sú veci, ktoré nie sú nezničiteľné a opotrebovali by sa aj u nich.
Isto trvajte na svojom, máte nárok na to aby vám tú zábezpeku vrátila hoc si z nej čosi stiahne ale určite nemá právo nechať si ju celú keď tam nie sú neopraviteľné vady....

bluka2
21. máj 2019

Podľa mňa tu zbytočne minas energiu. Riešiť niečo cez právnika kvôli 400€ sa ti neoplatí. Je pochopiteľné, že si chce kúpiť novu pracku. Mohli ste sa dohodnúť na 200€ povedzme, ale ak nie je vôľa z jednej strany, tak kašli na tepovanie kobercov a pod...

si_sa_6
21. máj 2019

@barbiiika1810 záleží na tom ako máte postavenú zmluvu o nájme. Ak tam je nejaký odsek, v ktorom sa píše, že pri poškodení majetku, ktorý sa nachádzal v byte v čase vášho nasťahovania sa alebo pri poškodení stavu bytu v akom bol má majiteľ právo nevrátiť alebo strhnúť časť z kaucie na opravu poškodeného tak je to úplne štandartný postup. Skoro stále sa to takto robí, buď je vrátená kaucia a nájomci byt dajú do hromady vo vašom prípade nový koberec alebo dať ho vyčistiť, opravy ktoré tam treba urobiť, v konečnom dôsledku nová tapeta, maľovka. Alebo sa dohodne majiteľ a nájomca, že si to majiteľ opraví sám bez vrátnej kaucie, to je úplne štandartný postup.

barbiiika1810
autor
21. máj 2019

@dzulli1980 vies co uz aj to som zvazovala.lebo podla mna ani tak mi ju nevrati

tiimka
21. máj 2019

@si_sa_6 ale poskodeny stav a bezne opotrebovanie je rozdiel. Ale suhlasim ze dost zalezi na tom ako je zmluva napisana.

lenqua_12325
21. máj 2019

Dajte všetko do pôvodného stavu, špinavé vyčistiť, čo sa dá opraviť. Ak bude všetko v poriadku, nedá sa proste povedať ze peniaze nevráti, v takom prípade by si ich nechala neoprávnene. To môžete napadnúť.

barbiiika1810
autor
21. máj 2019

@pink_lady 7 rokov mala pracka
Sama mi napisala ked som jej ponukla nahradu ze netreba ona si kupi novu lebo ta co sa pokazila mala 7 rokov mam to v sprave

lenqua_12325
21. máj 2019

Ak chce niečo vymeniť vami zničené, na kupit nové, dat vám to písomne a stiahnuť z tej sumy. Určite nezobrat celú. Len otázne je ako mate napísanú zmluvu.

barbiiika1810
autor
21. máj 2019

@pink_lady Neplati dan z prenajmu viem lebo ma poprosila ze ak by sa susedia pytala tak mam povedat ze som jej rodina. Pohrozila som jej teraz s tym danovym a povedala ze sa jej nemam vyhrazat

lenqua_12325
21. máj 2019

@barbiiika1810 však ak ona na vám vyhráža

barbiiika1810
autor
21. máj 2019

@si_sa_6 No vsak my sme sa dohodli a ona tu bola pozerala co v akom stave je a poprosila opravit nabytok a vytepovat koberec. Potom co odisla mi prisla sprava ze nech nic nerobim ziadne opravy ona si necha kauciu.

pink_lady
21. máj 2019

@barbiiika1810 ona sa vyhraza, a povedz ze uz aj ides na DU, nenechaj sa zastrasit, ved ona ta chce okradnut...mas partnera? ak nie je tood nej hyenizmus, slobodnu matku chciet takto otiahnut (nedaj sa!!!) ak mas partnera, nech hodi s nou rec on

tiimka
21. máj 2019

Za bezne opotrebovanie nema pravo prenajimatelka zrazat z kauciu. Za skodu ano. Lenze autorka pise ze ide len o bezne opotrenovanie a ze pracka sa pokazila nie jej vinou. Prenajimatelka nema dovod nevratit kauciu v plnej sume. Niekedy sa nemusi vratit kaucis za porusenie niektrej z povinnost najomcu, to by bolo ale uvedene v zmluve.

barbiiika1810
autor
21. máj 2019

@tiimka Dokonca ten nabytok ma zavadu iba tu papirovu listu na kraji

si_sa_6
21. máj 2019

@barbiiika1810 no tak ako ona má na to právo.

barbiiika1810
autor
21. máj 2019

@pink_lady Mam manzela len on pracuje v zahranici. Jasne ze sa nedam kebyze som si vedoma ze ano pokazila som znicila znacne veci tak drzim hubu a krok a som rada ze si necha iba kauciu. Ale toto takto nie je...

barbiiika1810
autor
21. máj 2019

@si_sa_6 Lenze ta zavada urcite nema hodnotu 350e pre boha.

barbiiika1810
autor
21. máj 2019

@si_sa_6 A kedze s nami za tri roky nemala nijaky problem ako ze no necakam ze budeme kamaratky ale tak nech so mnou nejedna jak s prasivym psom.snad sa aspon mozeme nejak dohodnut a vlastne sme sa aj dohodli len ona si potom zmyslela ze to jej tak vyhovovat nebude

si_sa_6
21. máj 2019

@barbiiika1810 ak si dá tepovať koberec, bude to dosť peňazí, záleží aj z akých je vlákien, aký je veľký, bude s tým mať prácu a bude musieť ja neviem minúť na pohonné hmoty do auta. Bude musieť hľadať tú lištu aby to bolo rovnaké a neviem čo tam máte ešte zničené :/

si_sa_6
21. máj 2019

@barbiiika1810 ja ťa akože chápem, ale ona ti môže argumentovať ako ja a záleží aj čo máš v zmluve.

barbiiika1810
autor
21. máj 2019

@si_sa_6 v zmluve mame ze pri zavadach ich mam nahradit, opravit tak aby sa dalej byt mohol uzivat.tepovanie sme sa dohodli ze ho tepujem ja za vlastne mam znameho takze iba pracu platim.lista sa da v pohode zohnat za par eur pozerala som na nete. A toto vsetko sme sa dohodli ze spravim ja.pri odovzdavani ak je vsetko bez chyby peniaze vrati

barbiiika1810
autor
21. máj 2019

@barbiiika1810 Potomto sa ona zvrtla a napisala vykasli sa na to opravovat a tepovat rozpravala som sa s mamou a uz to nebude vyzerat ako nove(podotykam nove to nebolo a je to aj v zmluve) kauciu ti nevratim lebo si mi znicila byt...

tiimka
21. máj 2019

@barbiiika1810 myslim ze to uplne staci, niekto by neurobil ani to, otepoval rucne a na listu sa vykaslal.

barbiiika1810
autor
21. máj 2019

@tiimka Ja proste teraz neviem co robit co ked vsetko opravim bude ma to stat peniaze a ona sa rozhodne ze jej to tak nevyhovuje a peniaze mi neda. Alebo sa obratit na pravnika na co ani energiu nemam alebo sa vykaslat na to nic neurobit opravit a vratit jej ho tak

si_sa_6
21. máj 2019

@barbiiika1810 tak sa toho drž a keď nie obráť sa na právnika ak sa ti nechce doťahovať.

tykat
21. máj 2019

@barbiiika1810 ...povedala by som jej ze ma cas vyplatit kauciu tak ako ste sa dohodli, ze si napr. ochotna znizit ju o tepovanie koberca (ale nemusis). Ak do toho dna kauciu nevyplati tvoj pravnik jej posle vyzvu na vyplatenie kaucie, aby to potom mohlo ist na sud, lebo ty sa kaucie nevzdas, kedze si nie si vedoma poskodenia bytu alebo zariadenia, ktore by malo byt hradene z kaucie. Povedz jej ze k tej vyzve si pravnik sam vyziada potvrdenie z danoveho uradu ze mala prenajom riadne nahlaseny a odvadzala dane (nepotrebuje to ale tak jej to povedz). A viac sa s nou nebav, len ju upozorni pred lehotou ze ma X dni na vyplatenie. A po lehote rovno podaj oznamenie na danovy urad.

tiimka
21. máj 2019

@barbiiika1810 a co by si chcela opravovat? Spomenuty je koberec, ten by som vytepovala rucne. A ta lista si hovorila ze nestoji vela. Byt jej odovzdaj upratany, umyty, to je tiez skor o case ako o peniazoch. Bezne opotrebovanie je normalna vec, s tym musi pocitat kazdy prenajimatel, pretoze s tym pocita aj zakon.