icon

Prenajímateľ nechce vrátiť kauciu za byt

barbiiika1810
21. máj 2019

Ahojte mam taky problem.pred mesiacom mi prenajimatelka oznamila zrusenie najomnej zmluvy z dovodu ze potrebuje spat byt. Mame 2 mesacnu vypovednu lehotu, cize byt musim odovzdat 1.7.mame podpisanu zmluvu, zvlast papier o zaplateni podpisany a overeny notarom.prenajimatelka mi cez fb massanger ked mi oznamovala ze potrebuje byt slat a ze mi poslala papier o vypovednej lehote oznamila, ze kauciu mi vrati pri obhliadje bytu v hotovosti. Byt sme uzivali tri roky brali sme ho zariadeny v zmluve je opisany tak vseobecne ze co sa tu nachadza. Po troch rokov je potrebne vykonat nejake menaie upravy v byte o com som prenajimatelku informovala. To je vytepovat koberce a maly syn odrhol kusok tapety folie z nabytku v obyvacke(jw tu taky lacny nabytok za cca 120e) plus malovanie co by sme ani neboli povinny kedzea byt vymalovany ani nebol. Prenajimatelka prisla osobne k nam pozrela veci a dohodli sme sa na ich vysporiadany a podotykam mame na to este mesiac a ozaj su to banality. Napriklad ze sme jej znivili koberec,zniceny nie je iba je sem tam zafulany kedze sa nam hrali deti no nie. Je taka chyba ktora by sa nedala odstranit napriklad tepovanim. Akonahlevysla z bytu napisala mi ze nech v byte nic nerobim lebo ona mi. Aj tak kauciu nevrati.

maminuska
22. máj 2019

@majkeel iba k tej daňovej veci . Existuje také niečo ako zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia medzi príslušnými štátmi , ktorá je nadradená nášmu zákonu o dani z príjmu .
Ak si občan a máš tu trvalý pobyt, rodinné a ekonomické záujmy si jeho rezidentom a si povinný podať daňové priznanie, to nie že štát chce niečo . Ono sa to netoleruje a na vyzvanie si povinný predložiť potvrdenie o rezidentúre v inom štáte. Ak by aj bola rezidentom iného štátu , registračná povinnosť jej trvá z titulu prenájmu nehnuteľnosti ktorá je umiestená na území SR. Prenájom je viac ako 1900 eur ročné , 400*12 takže áno je povinná podať daňové priznanie.

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

Ludia aj keby jej vychadzalo nedanit, registrovat sa mala do 30.dni.takze aspon kvoli tomuto by si pohorsila.

maminuska
22. máj 2019

@barbiiika1810 ale jej vychádza danit.

ibrunova
22. máj 2019

@barbiiika1810 akože za tri roky sa koberec opotrebuje, to je hádam normálne. Lebo tak isto si môže dať do bytu staré gráty tesne pred smrťou a potom sa bude vyhrážať tým, že nevráti kauciu, to kde sme? Asi by som jej trošku pohrozila..

majkeel
22. máj 2019

@maminuska Byt vlastnia dvaja manzelia. Prenajom 400 eur mesacne minus 150-200 eur energie = prijem 200-250 eur mesacne, prijem 3000 eur rocne. Rozdelit napoly na dvoch manzelov (hranica danoveho 1900 eur na jedneho).
Aj keby hned spravili danove priznanie, platit asi ziadnu dan nebudu ... Jedine na com ich mozu nachytat je povinnost urobenia priznania na sk. A to mozno prave robia. 🙂

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

@majkeel nevlasnia dvaja manzelia. Vlastni iba ona

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

@ibrunova Pohrozenie nepomohlo

maminuska
22. máj 2019

@majkeel ešte raz ... 400 *12 = 4800 /2 =2400. Náhrada energii sa ráta do príjmu . K tomu na druhej strane si uplatnia náklady a to aj tie energie.

Povinnosť podať daňové majú , aj keby to rozdelili na polovicu . To či platiť daň budú , alebo nebudú je úplne irelevantné . Pokuty sa počítajú za oneskorenú registráciu , za nepodanie daňového priznania v prvej fáze. Ak nepodá a nebude ani reagovat , daňový úrad stanoví daň podľa pomôcok a tá je podstatne vyššia a voči jej výške nemožno podať odvolanie.

maminuska
22. máj 2019

@barbiiika1810 ak nepomohlo pohrozenie , po odsťahovaní bude treba konať . Je potrebné urobiť podanie na daňový úrad alebo najlepšie na Finančné riaditeľstvo .

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

Neviem kolko zarabala v anglicku. Trvaly pobyt mala tu v byte.byt vlastni uz sama.ja viem ze mi nemusite verit aky sme ale vlastne chyby alebo chyby ktore sme narobili si viem priznat.to co robi ona je prehnane.som clovek s ktorym sa da dohodnut na vsetkom,takze sme sa mohli dohodnut aj tak ze mi zrazi z kaucie ale samozrejme by som si prijala doklad o nabytku a koberca.a docitala som no neviem ci je to spravne ze dokonca sa za danu vec ani nema pytat plna suma ale nejake percento. Dam priklad nabytok mal 2 roky ked byt prenajala my sme tu byvali 3 roky spolu 5 rokov cena nabytku bola 150e z kaucie zrazi 100e,koberec bol mimochodom novy a ja som koberec nechcela apelovala na neho prenajimatelka ze mi koberec v izbe zlozi kvoli detom kedze to bola detska izba.je to najlacnejsi koberec z mercury marketu na na metraz tak neviem co taky koberec moze stat ale tak berme to ze bol novy a stal 80e.100+80e=180e...aj tak to nie je 400e!!!!!a nedoplatky nemame mali sme preplatky ktore nam tento rok este ani nezaplatila lebo ze pocka este na zuctovanie z vody a dame vsetko dokopy, no mne sa to z jej strany zda na spekulaciu urcite ani tieto peniaze mi nevrati. vymalovane nebolo a zmluva to ani neuvadza ale my sme uz len z principu a slusnosti a pre mna to je povinnost kedze sme tu byvali tri roky(nie su zafulane ale tak patri sa vymalovat) vymalovat chceli a povedala ze netreba kedze bude menit okna ramy a dvere a muravat jeden otvor. Ze az potom vymaluje. Ohladom pracky sme sa tiez dohodli, z mojej strany padol navrh na nahradu skody(ktoru som nezapricinila)no otmietla ze ona si kupi novu.
Tvrdi,ze zmluva je ,,iba ta"ze si s nou mozem .......
Je podpisana oboma stranami.pohrozila som danovym,z jej strany vysmech ze za lacne najomne jej aj tak nic nespravia...kauciu nam odbyvat nedovolila, riadne sme zaplatili posledny mesiac. Vsetko mam zdokladnene, potvrdenia z banky a potom vypisi o prevedeni platby...
Uz som tolko nervov zjedla ze uz na cele nemam naladu ju upozornovat,(mimochodom na vsetko ma svoj,, vhodny"argument)ci sa dotahovat. Mam taky pocit ze proste ona sa rozhodla tak a ja tie peniaze aj tak neuvidim.

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

@maminuska Ona tam ma nejake odpustenie 500 ci 550e.cize 400x12-500+jej prijem

maminuska
22. máj 2019

@barbiiika1810 ale to stále nič nemení na tom , že mala sa registrovať a podať daňové priznanie. Oslobodenie môže uplatniť len cez daňové .

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

@maminuska ale aj tak jej vychadza za tie 2roky a 10 mesiacov na 12,100e z najmu uz odratane to odpustenie+jej prijem.. Ale ja sa do tohto nerozumiem

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

@maminuska Tak ano regisrovat sa mala

maminuska
22. máj 2019

@barbiiika1810 aj podávať daňové a zrejme aj platiť dane.
Nestresuj sa z toho , nerozoberaj to ďalej . Počkaj ako sa zachová , či vráti alebo nie . Ak nie , potom konaj , ak nebudeš vedieť ako napíš mi .

marikavanesska
Autor odpoveď zmazal
bluka2
22. máj 2019

Nehovorím, že je to tvoj prípad, len tak na margo diskusie,že ľudia majú veľmi rozdielne mierky o tom, čo je normálne opotrebovanie a čo je zničenie. Takto mi raz niekto vrátil byť a na moju otázku, že čo to je, nechápavo, že však kvalita toho nábytku je otrasna a že majú deti a že sa to dá normálne umyť acetonom :D poznám ich, viem, že to mysleli vážne.... Sorry, strašne mi to pripomína práčku a zafulany koberec

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

Je mi to inac take smiesne ze robi takyto cirkus.ved ked dala byt do najmu a aj ked sa samozrejme dava na neho pozor aj tak sa opotrebuva.to su take somariny ten koberec a ta lista,ja som sa este s takymto nestretla.mala som uz taky pripad ze prenajimatel vratil kauciu az po vyuctovani, to beriem.
Ale ona si najde zamienku aj tak aj ked nej byt spravime.vyhovori sa na pracku.podla mna so spravami nikde neuspejem.ja sa este obavam toho ze co ked potom ona nieco vyparati a hodi to na nas a poda ma na sud ze som jej znehodnotila majetok?policia pochybujem ze pride na byt kvoli odovzdavaniu. Maximalne iba ak kamaratku si mozem doniest.
Rozmyslam uz nad tym ze ked ona sama napisala ze nech nic v byte neopravujem ona si necha kauciu ze ani nic robit nebudem.len sa obavam toho nech nieco nespravi ona a hodi to na nas.

bluka2
22. máj 2019

1

bluka2
22. máj 2019

2

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

@bluka2 Ja nie som debil ani nic podobne spravam sa tak no ako to mam vysvetlit ja by som tiez cakala on druheho aby sa takto spraval,nemozem bad kobercom asi lietat. Ale nechajme to. ona tu bola videla a skonstatovala ze pokial sa to da spravit tak dobre a koberec videla tiez a sama ma poprosila o vytepovanie,proste aby bol cisty ale toto by som spravila aj sama od seba. Potom odisla domov tam sa rozpravala s mamou a ta jej asi povedala ze nech nam napise ze nech radsej nic nerobime ze aj tak ked to spravime uz to take nebude a ona si kauciu necha.

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

@bluka2 No vies co tak to je sila,akoze sa moze stat ale asi by som sama automaticky navrha nevratenie kaucie a mohla by byt rada ze skoncila iba odnatim kaucie

bluka2
22. máj 2019

@barbiiika1810 to sa nedá vysvetliť, to sa dá proste len vidieť a aj tak je možné, že sa dvaja nezhodnú... Ani tí susedia neboli debili, práveže naopak. Samozrejme nevylučujem, že možno ťa chce dobehnúť, ale hovorím, že toto je taká veda, že ja osobne s tými kauciami rátam tak, že možno sa vrátia a možno nie (napriek tomu sa starám ako o svoje)

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

Jedna sa o tieto veci koberec je sam o sebe bezovy.neviem ja na nom nevidim nic take extra a nabytok ta lista okolo je z folie ci tapety ci co to je co sa da kupit a opravit,olepene su iba tie okraje ostsne je normalne nabytok

bluka2
22. máj 2019

@barbiiika1810 aha, tak toto vyzerá ako nič, fakt. Skúšala si jej navrhnut, nech si teda nechá čo ja viem povedzme 100€ nech to cert berie?

tiimka
Autor odpoveď zmazal
barbiiika1810
autor
22. máj 2019

@bluka2 Najprv sme sa dohodli po obhliadke ze opravime a tepujeme potom sa rozhodla pre zdrzanie kaucie so slovami ze sme jej veci znicili a darmo spravime hoci co to uz take nebude. Vravim nabytok taky bude ako bol a koberec bude cisty vonavy no ale jasne ze nie novy kedze sa pouzival,zatial lietat nevieme🙂.
Potom som navrhla ze nech sa nejak dohodneme a ona ze nie kauciu si necha a my nech nic v byte nerobime.

barbiiika1810
autor
22. máj 2019

@bluka2 a koberec je na foto zatieneny nie spinavy,no tepovanie sa mu zijde

marikavanesska
Autor odpoveď zmazal
maminuska
22. máj 2019

@marikavanesska prosím ťa nezavádzaj s tým daňovým úradom . Daňový úrad musí prešetriť každý podnet, ak predloží zmluvu o nájme a podozrenie že prenajímateľ neodvádza dane a nie je registrovaný . A existuje také niečo ako súčinnosť s inými štátnymi inštitúciami . Jednodcuho musí konať z úradnej moci .