icon

Prepísaný dom s pozemkom

26. feb 2023

Ahojte, náhodou som zistila, že rodičia prepísali vlani svoj dom so záhradou na brata. Mne a sestre o tom nič nepovedali. Som z toho prekvapená a zatiaľ som sa s nimi na túto tému nebavila. Sú vitálni, 70+, nie nejakí ležiaci pacienti. Fajn, je to ich rozhodnutie, ale nepáči sa mi, že to urobili potajomky a rodičia aj brat sa tvária, akoby sa nič nezmenilo. Prečo hrajú to divadlo? Nepoznám vôbec podrobnosti, či sa má brat o nich aj starať, doopatrovať v prípade potreby. Netuším, čo bude s rodičmi, ak náhodou brat umrie skôr. Aký je, prosím vás, váš názor? Máte niekto podobnú skúsenosť? Poteší ma aj názor právnika. Ďakujem.

Strana
z3
dagmara17
27. feb 2023

@ejbyk môže ako to napadlo aj mňa, no na to by musela priamo konforntovať rodičov a jasne sa ich spýtať na to, prečo to takto teda jednostranne spravili. Buď na to mali nejaký skrytý dôvod alebo bol brat proste šikovný

galioska
27. feb 2023

@katkine_terapie zle oznacenie, sorry. Aspon jednu reakciu si si vsimla😀

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
Autor odpoveď zmazal
autor
27. feb 2023

@dianka555 Ja o tom viem týždeň. So sestrou som sa o tom nebavila. Doteraz som si nevšimla ani náznak toho, že by o tom vedela. Ak by som zistila, že o tom vedela aj ona, asi by sme sa už nemali o čom baviť. S nikým. Vymazaní.
Je ešte možnosť, že to majú rodičia nejako spravodlivo doriešené, ale neviem o tom...

simonkolucinka
27. feb 2023

@autorka je mi veľmi ľúto,že sa niektorý rodičia takto zachovajú k svojim deťom.Nikdy to nedokážem pochopiť.

katkine_terapie
27. feb 2023

Autorka: Ale ja nikde nepisem, ze sa s nou mas pohadat, to by nic neriesilo. Skor asertivne povedat, ze si z tohoto spravania sklamana (nie z ich rozhodnutia, nie z nich, ale z toho, ze si im nestala za to, aby ti na rovinu povedali, ako sa rozhodli). Co z toho? Pripustis pred sebou a nimi, ze citis, ze to nebolo vodi tebe fer, das najavo ako to citis ty a zaroven ta to nebude dusit 50 alebo kolko rokov ako tvoju mamu. Mama, oco, respektujem vase rozhodnutie, ale toto a toto ja citim ako nefer spravanie. Nebude medzi vami TO NEVYPOVEDANÉ. Zaroven budes mat moznost zaujat nejaky postoj k nim. VZdy je dobre veci odkomunikovat, aj ked to druha strana neprijme, ako dusit v sebe, byt vnutorne urazeny, nafucany a nikto nebude ani vediet za co. A hanbit sa naozaj pred muzom nemusis, ty si nic zle nespravila.

zuzuliatko18
27. feb 2023

@ejbyk malá šanca, prevod nehnuteľnosti musí byť písomný a ten kto prevádza (darca, predávajúci) musí overiť podpis na matrike alebo u notára, to už nie je také úplne jednoduché dosiahnuť.

mk1111111111
27. feb 2023

No, zial, bolo to ich, mohli to darovat, komu chceli. Dosiahli tym, ze ako rodina skoncite, smutne, ale zial nie ojedinele

autor
Autor odpoveď zmazal
mk1111111111
27. feb 2023

Drzim palec

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
20. mar 2023

Konečne sme sa dostali k rozhovoru s mamou. Ak to niekoho ešte zaujíma, napíšem stručne výsledok rozhovoru.
Ja som dostala polovicu pozemku (a dokonca o 1 meter viac!, kvôli stavbe domu), sestre dali nejaké peniaze a bolo treba už vysporiadať aj brata. Tak na neho prepísali o 1m užší pozemok s poschodovým a podpivničeným RD s prístavbou -garážou a keďže brat robí aj vo vinici, tak aj vinicu. Dom si sami ohodnotili na 75000 + pozemok (moja polovička mala hodnotu 15000). Doopatrovanie: To je všetko dohodnuté na papieri. Pýtala som sa, či sa neunáhlili, čo ak brat zomrie skôr. Na to nemysleli, už nejako bude.
Prečo to nikomu nepovedali? Veď sa o tom už hovorilo, aj sestra o tom vie. (Kedy?)
Po tomto rozhovore som jej volala, nevedela o tom, že sú veci prepísané, ale vraj niečo dostala- peniaze, nepovedala koľko.
Trošku divné.

dianka555
20. mar 2023

@autorka ty si spokojná s vyjadrením rodičov? Koľko dostala sestra nevieš. Dostala si najmenej. Či je to spravodlivé asi nie, a ako ďalej ste na tom so vzťahmi v rodine?

autor
20. mar 2023

@dianka555 Povedala som mame, že veci vidím ináč ako ona a nie som spokojná - teda nečakala som takéto riešenie, aj ten spôsob... Odpoveď: či som chcela ja dostať celý dom, alebo čo som čakala?
- Čakala som, že si spolu sadneme, vypočujeme návrhy, vyjadríme sa k tomu a budeme riešiť veci spolu ako rodina.
Včera sme sa bavili pokojne. Dnes som hovorila aj o svojom pohľade a pocitoch, tak prišiel klasicky útok.

dianka555
20. mar 2023

@autorka, naozaj sa môže stať hocičo že aj syn zomrie, potom nevesta zdedí doma už ne jej vôli či ich tam bude chcieť. Ako to často býva potom budú očakávať že budú pri tebe. A sestra čo na to? Obišli ťa to sa stáva v rodinách, poznám viac takýchto prípadov.

autor
20. mar 2023

@dianka555 Práve to sa mi nepáči, že poza chrbát dajú jednému niečo, druhému niečo a nikto nevie čo komu. Nechápala som napr. predvlani na Vianoce mi mama dala obálku s 500 €, tieto 1000. Išla som im to vrátiť, sú to Vaše, užívajte si ich. Nie, ešte nikto nevrátil. Toto necitujem presne. Len z toho vyplýva, že aj iní dostali. Tak som im kúpila nový bicykel. Nesadnú naň, je tam v garáži celý čas.
Sestra - sorry- uletená naivka, je to ich vec, ako sa rozhodnú, nesúď, neobviňuj, ona im v novembri pred bratom navrhla, že by zobrala rodičov k sebe, otec odmietol, že sa o tom ani nebudú baviť, brat mlčal. Vtedy prebehol prepis majetku. Sestra verí tomu, že brat je dobrý a chce mať dobré vzťahy. Len ja som ten idiot, čo vidí každého čierne a chce mať dom a všetko sa mi máli. V skratke.

autor
20. mar 2023

@dianka555 Vzťahy? Mama ma vlastne odmieta, aj bicykel, aj mi povedala, že nechce, aby som sa o ňu starala. Toto sú podvedomé vzorce správania. Boli problémy v jej rodine, presne tak isto pri dedení. Včera tiež spomenula, že po smrti jej otca išli na dedičské konanie a jej mama pred dverami povedala, že dom dostane brat. Jej reakcia: tak to ste mi mohli aj skorej povedať. Dnes hovorím svojej mame: Tebe to aspoň mama povedala pred dverami, ale ty si mi to ani nepovedala. Koná ako zhypnotizovaná, naprogramovaná... roky trpí za krivdu pri dedení a urobí to isté ako to bolo u nich. Proste choré. A medzi nami súrodencami sa zopakuje to isté divadlo -tragikomédia, len o generáciu neskôr. A povie mi, že ona konala s najlepším svedomím a je spokojná.

dianka555
20. mar 2023

@autorka môže byť aj mama zmanipulovana bratom, sestra môže byť aj tichšia a radšej sa nestará a nepovie čo si myslí naozaj lebo sa bojí čo bude potom doma pri rodičoch. Môže byť taká povaha, hlavne ak sa robili medzí vami rozdiely už v detstve. S láskou , starostlivosťou o vás atď. Otec tvoj tiež môže veľa ovplyvniť hlavne ak je dominantný v manželstve. Tiež by ma to hnevalo a hlavne to že sa aj staráš a ešte ti povie že nech sa nestarás. Tak sa nestaraj , keď od teba nič nechce. Aby sa im jedného dňa karta neotocila. Všetci vieme aké to je byť zdravý a silný, ale keď rodičia už nebudú taky vitálny a bude ich treba opatrovať, aby sa syn nezačal vykrúcať a nechá ich tak a bude chcieť nech sa postaras ty a sestra. Potom by som im navrhol že im vrátim pár peňazí z 15 000eur.

arasidka123
21. mar 2023

@ejbyk aj tak bude na Tom horšie brat...keďže po smrti bude musieť vyplatiť zvyšných súrodencov

eeffka
21. mar 2023

@arasidka123 a z cobo ich bude vyplacat? Nebude co dedit ,nie je z cobo vyplacat resp zapocitat dary , za zivota mozes svoje dat aj susedovi. Krasne podelil (rozdelil) deti uz za zivota. Klobuk dole.

nelca84
21. mar 2023

@arasidka123 z darov sa nevyplaca 🙈 brat obisiel najlepsie

tilda23
21. mar 2023

@nelca84 asi tak nejak ale cele je to tam take divne, ked dcery odmietaju a brata vyzdvihuju do nebies. asi im neostane nic ineho, len sa s tym proste zmierit a ak budu nieco potrebovat, tak by som ich obratila na brata

autor
21. mar 2023

@dianka555
@eeffka
@tilda23 Ďakujem za názory. Dobre padne prebrať to s niekým nezainteresovaným. Nemusím hľadať psychológa. Zatiaľ. 🙂 Mám, čo potrebujem a prežijem aj bez toho RD. Dobre, povedala som si, rodičia sa tak rozhodli, ok. Nemusím sa starať. Lenže necítim spravodlivosť a práve to utajenie to ešte zhoršuje. To, že mama prežila skoro to isté, viem že sa trápila kvôli dedičstvu a vzťahom v rodine a urobí po 30 rokoch to isté, to je už nepochopiteľné. Jedna psychologička mi napísala, že podvedome akoby hovorila: "robím to ako ty, mama". Fakt mi to pripadá ako zhypnotizovaná, naprogramovaná, ako vo filmoch dostane niekto impulz (bliknú niekomu pred očami) a robí, čo má v programe. Samozrejme reakcia rodiny je a bude, že som "nenažraná", nevďačná a začnú výčitky a útoky, čo všetko som dostala atď. Tiež tak isto ako to bolo v maminej rodine. Minulý týždeň sme prebrali predkov, jej rodokmeň. (Bez náznaku o dedičstve.) Pre starého otca bola dôležitá pôda, práca na roliach. 1. syn zomrel v detstve, mali dcéru, syna a potom mamu. Syn bol dôležitejší a potrebnejší. Mama ťažko znášala, že bola pre rodičov sklamaním, lebo chceli chlapca. Jej sestru nepustili študovať na SŠ, lebo role. Možno tu je skrytá tá nerovnosť, že syn je viac ako dcéra. Včera som povedala: Ty si myslíš, že si sa možno narodila preto, aby mali syna na prácu. Ja som sa narodila preto, aby ste dostali nevratnú pôžičku na stavbu domu, ktorý dáte bratovi. ( Husákove deti, ak to niekomu niečo hovorí) Tam sme už debatu radšej ukončili. Keď nad tým tak uvažujem teraz, veľa detí sa na SK narodí preto, aby dostali rodičia prídavky.
Brat nemusí manipulovať, proste ťaží z toho, že je najstarší a syn, robí vo viniciach, hospodári. Na 50 výročie svadby rodičov som s otcom vybavila reštiku, obed, vytlačila pozvánky, objednala som ruže, tortu, prichystala som reč, fotila som. Sestra je vydatá ďalej, odkomunikovala som to aj s ňou, aj ona mala pripravený príhovor, ale ona sa tak rozcíti, emocionálne prežíva, ok. Brat sa zaujímal len o to, čo vlastne bude na obed, aká misa, aké jedlo si objednať. 🎂

autor
18. apr 2023

@katkine_terapie Na Veľkonočný pondelok som sa bavila s otcom. Podľa neho brat dostal trošku viac. Zmluva je napísaná, že keď sa bude brat k nim dobre správať, tak dostane to, čo už je na neho prepísané. Pýtam sa: A keď ja sa budem k vám dobre správať, tak ja čo dostanem? No ty už nič.- znela odpoveď. Moji rodičia sú strašne divní. Môže staroba takto zblbnúť ľudí?

zuzap33
18. apr 2023

Preco si sa otca nepytala,ze kolko deti ma? 1 alebo 3? A preco uprednostnili brata.

autor
Autor odpoveď zmazal
katkine_terapie
19. apr 2023

Autorka: Nie som právnik, ale ak ide o darovaciu zmluvu, nesmú v nej byť podmienky "za doopatrovanie", "za dobré správanie" a podobne. Môže tam byť vecné bremeno doživotného užívania, ale to by si videla na katastri. Rodičia môžu mať v starobe (áno, aj keď sú ešte vitálni) strach, že sa o nich nebude mať kto postarať, tak si to chceli zaistit darovacou zmluvou. Bohužiaľ, realita je často iná. A to, že oni niečo darovali bratovi neznamená, že starostlivosť neostane na tebe a sestre. A áno, tieto generačné vzorce sa prenášajú. Príklad: Keď dieťa vidí, že otec matku týra, môže tento vzorec preniesť aj do svojich partnerských vzťahov, napriek tomu, že vie, aké je to hrozné, ako to matke ubližovalo, ako to jemu ubližovalo. Či sa tak bude diať však zavisí na viacerých veciach - od osobnosti dieťaťa, cez sociálne prostredie v ktorom sa bude pohybovať, návykové látky, vzťahu s rodičmi, najmä matkou až po xy ďalších vecí. Takže mama to asi vyhodnotila, že mne to síce ublížilo ako sa zachovali rodičia, bolo to nefér voči mne, ale hold chlapci sú viac v tomto svete. A pokiaľ aj otec žil ako dieťa v domácnosti kde sa viac cenili chlapci a "vládol" otec, tak sa mu tvoja mama prispôsobila, prijala vzorec, ktorý videla doma za jediný a nemenný.

Strana
z3