icon

Priezvisko dieťaťa/otec dietaťa v prípade rozvodového konania

anyy23
4. máj 2020

Ahojte, mam takú otázku. Z manželstva mám 7r dcéru, stále som vydatá ale s manželom spolu nežijeme od novembra 2017 , dcéru mám súdne zverenú do starostlivosti ja. Máme od januára 2018 podanú žiadosť na rozvod a tá sa stále odkladá lebo exmanžel si stále nejaké veci vymýšla len aby pozdržal rozvod slrz jeho dlhy. Ale nastala situácia,ze mám priateľa s ktorým som tehotná (aktuálne 13tt) ale kedže som stále vydatá dieťa automaticky dostane asi priezvisko po exmanzelovi. Ako to vyriešiť? Aby malo dieťa priatelove priezvisko a teda bol aj zapísaný v rodnom liste ako otec dieťaťa?

extempore
4. máj 2020

@betulinka1 lenze je to uplne bezzubý argument, za ktory ju každy pricetny človek vysmeje... preto som uz na začiatku pisala, nech sa ani nepokúša o výživné

betulinka1
4. máj 2020

@pribinak to je pravda ale on to nemusi vediet. Je dlznik kade tade ako pise autorka, tak by sa mohol zlaknut a prist sa rozviest.

simca06022011
4. máj 2020

@extempore chrapunstvo? pre mna je chrapun chlap co natahuje rozvod vyse 2 rokov. A ja chcem vidiet sudcu co nepriklepne vyzivne dietatu, od chlapa co nechce zapriet otcovstvo a enchce sa rozviest :D Oficialne vinna nebude urcite, kedze rozvod maju na stole od 2018 a ona vtedy tehotna nebola 👏

natalienka12
4. máj 2020

@extempore v pripade rozvodu sa MUSI vyzivne na dieta urcit, aj ked biologickym otcom je iny muz. Kto zavinil rozvod je bezpredmetne.

vaneska
4. máj 2020

@anyy23 kym si vydata tak sa s tym zial neda nic robit. Do RL sa zapise ako otec zatial manzel nakolko je to podla zakona. Obist sa to neda nijak. Spisat na matrike urcenie otcovstva ako ti tu niekore radia je blbost nakolko na matrike ked si ta nahodi, rovno vidia tvoj rodinny stav a aitomaticky by tam bol zapisany zase len manzel. V tvojom pripade, kedze je korona, nezostava nic ine len dohodnut sa s manzelom ze po narodeni dietata podpise na matrike otcovstvo aby bol tebe vydany rodny list a nasledne si poziadat zapretie otcovstva zase na prislusnom sude. Da sa to riesit aj bez pritomnosti manzela potom ak on spise za seba vyjadrenie ze nie je otcom a chce aby sa pojednavalo bez jeho pritomnosti, je to ale na danom sudcovi ci s tymto suhlasit bude alebo nie. Lebo predpokladam ze ked manzel natahuje rozvod, moze natahovat aj zapretie otcovstva. Riesila som rovnaku situaciu cize nepopisujem co by podla mna byt mohlo, ale realne co som zazila. Skor som mala potom zapisane partnera v rodnom liste malej ako som bola rozvedena nakolko moj exmanzel tiez strasne natahoval rozvod. Ak by si mala nejake otazky tak kludne napis spravu. Vsetko ale pravdaze zalezi aj na ochote daneho sudcu. Drzim palce a hlavne klud a ziaden stres, to babatku neprospeje. Obaja, aj ty aj partner budete mat touto situaciou dost stresov, takze len sa obrnit trpezlivostou. Este je ale moznost ze ak vas stihnu rozviest, tak sa mozes znovu vydat ak to stihnete do porodu. Ak nie tak nastava co som popisala vyssie. Ak sa nechces hned vydavat tak do RL pojde exmanzel a zapretie otcovstva na sude sa dá riesit az ked sa dieta narodi, nie skor

extempore
4. máj 2020

@simca06022011 a ty ako vieš, že on nechce zaprieť otcovstvo?

betulinka1
4. máj 2020

@extempore ale on nebude uplne ok ked sa nechce rozviest a pritom ju vyhodil z bytu s malou a zije si svoj zivot. Asi to ma v hlave popletene ten pan.

extempore
4. máj 2020

@natalienka12 nemusi... mozu si spísať rodičovskú dohodu, kde prehlásila, že výživné na dieťa nebude, keďže pride k zapretiu otcovstva. Sud tuto dohodu potvrdí.

pribinak
4. máj 2020

@betulinka1 taký vychcanec to určite vie

natalienka12
4. máj 2020

@extempore nepotvrdi mimimalne vyzivne musi byt aj ked sa dohodnu ze ho realne platit nebude

simca06022011
4. máj 2020

@extempore to este nevies ako sa bude spravat...

kvetinka315
4. máj 2020

Áno máte pravdu, prehliadla som že sa ich rozvod asi do pôrodu nevykoná...
Ako radia ostatné.. Nájsť právnika, a snažiť sa rozvod urýchliť... A po ňom hneď svadba aby babo nemalo meno bývalého... Čím skôr tým väčšia šanca uspieť.
A keď píše autorka, že dcéru už má v starostlivosti ona a rozvod ťahá sa už cez dva roky, tak si myslím, že pri nových skutočnostiach, že je tehotná s iným by bol sudca hlupák aby to neodklepol hneď.
Držím každopádne palce a prajem pevné nervy nech sa vám to podarí, kým sa dieťatko narodí... ✌️😉

sissy27
4. máj 2020

@extempore totálne chrapúnstvo je, že on naťahuje rozvod a narobil jej dlhy, ktoré ona bude ešte pár rokov splácať, tam by som začala ak sa chceš baviť o chrapúnstve. Nie som žiadna zakomplexovaná mamička a ver, že môj ex je úprimne vďačný za exku ako som ja 😃
Okrem toho by som ti odporúčala naučiť sa čítať s porozumením - ja som nenapísala, že si má niečo vymáhať, ale aby vysvetlila exovi čo môže nastať, ak sa opäť nedostaví na najbližšie pojednávanie o rozvode a nebude s ním súhlasiť.
Mimochodom - ak by na to prišlo, tak potom sa spotrebované výživné nevracia, keďže v tom čase mu vyživovacia povinnosť vyplývala zo zákona a to len a len jeho laxným prístupom k celej situácii, nemôže si nič vymáhať späť.
Takže svoje nezmyselné moralizovanie a pochybné rady adresuj niekomu inému, najlepšie niektorej zo svojich mačiek 😘

extempore
4. máj 2020

@natalienka12 ak raz bude nejake výživné dané, potom ho musi aj platit, inak ma ona Exekučný titul. A ked to takto dopadne, to su ďalšie ntaťahovačky na súde o vrátenie výživného... lebo tato situacia ocividne nevznikla zavinením ex...

natalienka12
4. máj 2020

@extempore ziadne vratenie vyzivneho, preco? Ked sa dieta narodilo tak jeho otcom bol manzel. To ze nebol biologicky otec nikoho nezaujima.

sissy27
4. máj 2020

@extempore panebože, ty si odkiaľ spadla?? Súd v žiadnom prípade neschváli dohodu, že výživné na dieťa nebude. Neexistuje, pretože to nie je v záujme dieťaťa. Ak taký papier spíšu kdesi na matrike alebo u notára, tak nemá žiadnu oporu v zákone a výživné je normálne vymáhateľné.

pribinak
4. máj 2020

@vaneska áno je vysokopeavdepodobne, že súd už bude prebiehať aj keby sa odporca nedostavil, ak ich navrhovatelia upozornila že je tehotná s iným muzom

extempore
4. máj 2020

@sissy27 spotrebované výživné sa sice nevracia, ale toto je zo strany autorky očividná manipulácia a fakt chudak chlap. Ma platit výživné na cudzie decko? Tebe sa to zdá ok? Že tu mnohé ľahkovážne pristupujete k dôležitým veciam je fakt, ziadne moralizovanie. A co sa tyka pochybných rad - právo a spravodlivosť su dve rozdielne veci - jedna vec su zakony, druha ich implementácia v praxi. Mačky nemam 😘😘😘😘

extempore
4. máj 2020

@sissy27 ale ved dieťa má biologického otca a predstav si, ja som videla už aj rodiçovske dohody, v ktorých ziadne výživné nebolo určené.

natalienka12
4. máj 2020

@extempore Neries, co je moralne a co nie. To nech si riesi autorka so svojim manzelom. My piseme ako je to po prave.

extempore
4. máj 2020

A hlavne, ak bude autorka robit prieky s výživným na dieťa, ktore nie je exa, potom aby sa jej to nevrátilo. Lebo pisala, že ma dieťa zverene do starostlivosti, ale keďže este nie su rozvedeni, pravdepodobne to bude riešené len neodkladným opatrením. Pri rozvode sa preto opätovne bude riesit aj starostlivosť o spoločnú dceru a výživné na ňu.

natalienka12
4. máj 2020

@extempore uz riesis zbytocnosti a nuansy na ktore sa autorka nepytala

sissy27
4. máj 2020

@extempore vidieť si také mohla, ale nie schválené súdom alebo sa ti niečo prisnilo. Také proste neexistujú, vždy MUSÍ byť stanovené aspoň minimálne výživné. Súd musí rozhodnúť v záujme dieťaťa a neexistuje, aby nechal dieťa bez prostriedkov. Už fakt radšej nepíš nič, lebo svojimi nezmyslami zbytočne zavádzaš.

betulinka1
4. máj 2020

@extempore taketo dohody mohli spisat iba rodicia bez sudu alebo mediator, ktory nema pravnicke vzdelanie

jaskolka
4. máj 2020

Keď sa dieťa narodí počas trvania manželstva, hoci nefunkčného, je automaticky považovaný za otca manžel. On by musel zaprieť otcovstvo, vzdať sa ho, keď on to neurobí, nič nedosiahne..Matrika nemôže len tak uznať za otca iného muža, aj keď ten rovno vyhlási, že je otec. Súd jedine to vie urobiť, na základe DNA skúšky, ale tiež najprv musí byť rozvod. Aj keby hneď leteli na matriku, tam nič neurobia.

jaskolka
4. máj 2020

@kvetinka315 toto určite nepôjde. Je vydatá, matrika iného otca zo zákona nemôže uviesť, aj keď tam vyhlási, že on je otec @vaneska píše o tom veľmi podrobne a z vlastnej skúsenosti

extempore
4. máj 2020

@sissy27 akože tebe teraz ide o čo? Mam ti tu postnut judikáty? Ak sa raz spíše rodičovská dohoda, kde sa rodičia dohodnú, že výživné nebude- sud to potvrdí a je to platné. Tak nevyskakuj! 😘😘😘

natalienka12
4. máj 2020

@extempore Nemas pravdu. Taku dohodu kde je vyzivne 0 neschvali ziadny sud, nemusis sa certit, my sme pravnici a radi si tie “judikaty” precitame.

sissy27
4. máj 2020

@extempore nech sa páči, postni, netrpezlivo čakáme 😃 jediná možnosť je ak by išlo o striedavú starostlivosť, kde obaja rodičia majú aj rovnakú životnú úroveň, čo ale ani zďaleka nepripomína situáciu zakladateľky. V prípade, že je dieťa zverené do opatery jedného z rodičov neexistuje aby bolo výživné 0€, ani dohodou schválenou SÚDOM. A o čo mi ide? Aby si prestala písať nezmysly.
A skákať prestaň ty 🙃

betulinka1
4. máj 2020

@sissy27 viem si este predstavit take judikaty ale to by museli byt velmi stare. Pri striedavke to je jasne ale institut minimalneho vyzivneho, nie som si uplne ista ale sa mi zda, ze bol prijaty niekedy v roku 2001 este novelou stareho zakona o rodine alebo dokonca az novym zakonom o rodine z roku 2005. Ale kazdopadne by som si rada taky stary judikat precitala ako to tie sudy v minulosti odovodnovali. Co deti nemuseli podla sudu jest 🤔.