Priezvisko dieťaťa slobodnej mamičky po otcovi
Prečo sa dáva priezvisko po otcovi, ak sa nebudú brat, svadba je v nedohladne, alebo proste ide o dohodu, že im je takto bez papierov lepšie? Nemyslím teraz prípady, ked bábo príde v nečakane a svadba potom príde "do roka a do dna " 🙂 Alebo proste ani spolu nežijú.
Je to len spoločenský zvyk? Má to nejaký hlbší význam, ktorý nevidím? Predsa len mama chodí s malým k lekárovi, na rodičovské, ona je tá čo sa hlavne stretáva s mamami jeho kamarátov. Ak sa dieta volá XY, nie je sú trochu trápne chvilky ked vás potom oslovuju pani XY? A vy bud v tichosti mlčíte alebo vysvetlujete, že ste pani QZ. Ak je pre muža rodovou ctou dat meno svoju potomkovi , prečo ju nemá k svojej "žene", jeho matke? Otec aj mama sú rodičmi rovnako, prečo potom priezvisko muža?!
Túto diskusiu som otvorila hlavne pre mamičky ktoré nedali/ dali priezvisko svojmu dietatku po ich oteckovi i ked nie su zobratí. Ale uvítam samoozrejme aj postrehy iných .-)
Ja som dala a neurobila by som to uz...detska lekarka ma s tym problem a tiez pokial nieje muzom naco
@karin143 Ahoj...ak chces priezvisko dietata po otcovi a nebudete manzelia a ty nie si v ochrannej lehote 180 dni po rozvode, teda si slobodna, tak musite ist obaja pred narodenim dietata na matriku a spisat zapis o urceni otcovstva, ktore potom odovzdas po porode.
A co sa tyka uzavretia manzelstva v Prahe, na zaklade vlastnej skusenosti to funguje tak, ze si hlavne musis zajednat miesto. My sme mali svadbu tiez len narychlo, len so svedkami. Termin na obycajnej matrike - nikde v centre atd, sme museli mat asi mesiac a pol pred svadbou. V centre je to ovela skor.
Myslim, ze poplatok za uzavretie manzelstva cudzincov /obcanov, ktory nemaju trvaly pobyt v CR/ je 3000,-Kc.
Musite vyplnit dotaznik k uzavretiu manzelstva, ktory ti daju na matrike. Budu chciet rodne listy a obcianske. Problem je s dokladom o tom, ze nie si vydata na SK. Ten by ti malo vydat Slovensko, ale to ho nevydava, tak musis spisat prehlasenie o tom, ze si slobodna. To na matriku odovdzas a oni ti to musia uznat. Nam to trvalo asi tyzden alebo dva, kym nam z CR matriky prislo to uznanie. Momentalne neviem, ci toto stale funguje, my sme sa brali pred 3 rokmi.
A netreba zabudat na to, ze po svatbe v CR dostanes len cesky sobasny list, ktory ti na SK ako keby neplati. Po svatbe musis poziadat o zapis do zvlastnej matriky v BA - pôjdete na matriku na SK podla vaseho trvalého pobytu, vypisete to s matrikárkou, prikladali sa tam myslim aj rodne listy, obcianske. Matrikarka to tam posle a budes cakat na slovensky sobasny list. To moze trvat az 90 dni. Nam to trvalo skoro tolko. Bez slovenského sobasneho listu si na SK nevymenis doklady.
ahojte, zaujala ma tato diskusia...suhlasim s tym ako pise zakladatelka....
my to tak nemame, my sme sa najskor sobasili a otehotnela som potom
😎 😠
Ahojte dievcata takze musim ist s partnerom na hociktoru matriku v meste a tam vyplnit nejake papiere aby sa maly volal po ocinovi?
ja sa chcem spytat ja som dala svoje priezvisko malej a on nesuhlasil ta sa zriekol a teraz na fb dal sofia telepunova mullerova je to tresne ze to zneuzil
ja som nedala priezvisko po otcovi, no a čo, má moje a nadala som ho zapísať ani do RL..načo?
robím si čo chcem, nikto mi nebude rozkazovať a idem kde chcem, robím to s kým chcem...
Vy ale máte problémy tuná... môj má pol roka, dúfam ze stát mi dá abi som vižila...a né?
Porodila sem ho potom po troch rokoch ho dám v rodine na vychovu..lebo nemajú deti...dostanem aj nejaké lóvé...dobré né?
@nikolabulkova Áno.
Riešim dosť zaujímavý prípad... Kto mi bude vedieť poradiť?
Čakáme s priateľom bábätko. Dieťa bude mať priezvisko po otcovi. Priateľ je už ale druhý krát rozvedený a ja tiež, čiže svadbu neplánujeme. Ale chcel by, aby som mala priezvisko po ňom. Umožnia mi na matrike túto zmenu priezviska? Proste bez svadby, iba zmena po priateľovi, aby sme mali všetci traja rovnaké? Vopred ďakujem za odpovede... 🙂
Dobrý den..
Chcem sa opítať, musi platiť výživne otec ked matka, nedala priezvsko po otcovy .?
maju po matke. a žiju v CZ.Dakujem za odpoved. M
Baby ako je to keď mala ma meno po otcovi a on sa ide druhý krát ženiť . Chcem aby sa volala mala ako ja keď že som jej mamou aj zákonným zástupcom a nechcem aby ju spájali z jeho novou ženou keď sa budú volať všetci traja rovnako. Mám v úmysle ísť s tým aj na súd
Ahojte,som v rovnakej situacii ako Klarinet. Moj syn ma meno po otcovi,no nezobrali sme sa (verila som vsak,ze k tomu pride), no krd mal syn rok a dva mesiace odisiel. Mal frajerku ktoru si ide teraz brat. Na maleho riadne podla nasej ustnej dohody plati,aj za nim chodi. No kedze bude nova "pani" skrie ma,ze by sa syn mal volat ako ona. Teraz riesim prihlasku do skolky a asi by bola vhodna doba na zmenu mena syna na moje. Vsade musim dokazovat,ze je moj syn, v skolke,skoke sa mu mozu deti vysmievat,pytat sa ci je adoptovany. Zijeme len my dvaja v spolocnej domacnosti. A takto aspon bude kazde dieta meno po svojej maminke a snad to je aj lahsie na vysvetlenie. Byvaly je dost jeditny a neviem,ci mi da povolenie na zmenu mena. Myslite,ze v tomto pripade,ked byvaly bude mat ni u rodinu,je mozne na sude uspiet???
Mala ma priezvisko po mne.s jej ockom sa len nechceme vziať,aspoň zatiaľ na to nie je čas ani priestor a asi ani chuť.meno jej vymyslel ocko a priezvisko ma po mne.dovod:ani po svadbe keby náhodou bola si nemienim zmeniť priezvisko.ockovi to nevadí...Dieťa je väčšinou s mamkou vsade a keď ideme k lekárke,tak už dobre vie že ocko sa volá inak a aj ho tak oslovuje...Ale nech si každý robí ako uzná za vhodné sám☺
dievcata, a ak chcem aby dcera - ked sa narodi - mala meno vyslovne po partnerovi (nie sme zobraty, ale planujeme ze dcera bude mat meno po nom) - bez 'ova" da sa to tiez priamo na matrike vybavit ?
S snúbencom čakáme bábätko a blíži sa termín pôrodu keďže je to naše prvé dieťa a chceme aby mala bola na svadbe tak budem rodiť ako slobodná mamička .Teraz mám dilemu že keď chcem aby mala mala priezvisko po otcovy treba nejaké papiere k tomu alebo stačí zapísať do jej papierov meno a priezvisko ?
z nevydareneho vztahu mam dieta dostalo priezvisko po otcovi lebo plati alimenty na svoje dve z prveho manzelstva a ked sa narodil nas syn tak byvala dsla ziadost na zvysenie tak tlacil na mna aby sa maly volal cim skor po nom.
Po 3. rokoch som od neho odisla som slobodna matka zial dieta ma jeho priezvisko a tiez ny som ho chcela zmenit na moje som jeho zastupcom , chcela by som vediet ci sa to da bez suhlasu otca ved v rodnom liste uvedeny je a ak sa to meda lebo on s tym suhlasit nikdy nebude, tak ci sa da aby malo dve priezviska cize aj po mne.
@ruzicka383 bud musi s tym suhlasit alebo smola pripadne riesit cez sud...
tiez riesime priezvisko. cakame babätko a svadbu zatial priatel neplanuje, preto chcem aby sa male volalo po mne. keby od nas neskor odisiel, ja budem mat problem vsade dokazovat ze dieta je moje, nie on. ked pocuvam, ake s tym maju slobodne mamicky problemy a aky je to pocit v takej situacii... mozno si poviete, ze je to blbe takto premyslat o vztahu, ked spolu cakame dieta, ale v dnesnej dobe clovek aby ratal so vsetkym

@korenbaba ahoj aj naša mala ma priezvisko po otcovi,,žijeme spolu ale niesme zobratý a ani sa brat nebudeme (lebo nechcem)..priezvisko ma po nom,,lebo je jej otec,,je uvedený v rodnom liste,,ale niaky iný zvláštny význam to nemá,,ked ma pediatrička oslovila jeho prizviskom niako obzvlášt mi to nevadí,,vždy ju poopravím..ale na niaku svadbu sa nikto nepýta lebo všetci ludia s ktorými sa stretávame vedia ako to je,,