icon

Problém s priezviskom

helena2248
9. júl 2013

Ahojte maminky, chcela by som sa opýtať, či máte niektorá podobné skúsenosti... Čakám dieťa s cudzincom, po pôrode som chcela dať malému svoje priezvisko, s čím otec samozrejme nesúhlasí, čo robiť v takomto prípade,keď chcem aby mal priezvisko po mne? Ďakujem. 🙂

Strana
z2
helena2248
autor
9. júl 2013

@albao no ale ked aj uzna otcovstvo po porode alebo pred nim, myslim si ze by mala matrika prihliadat skor na rozhodnutie matky o priezvisku kedze nie sme zobrati nie?

nerilka
9. júl 2013

@helena2248 keď nie ste zobratí, v pôrodnici dostane dieťatko Tvoje priezvisko. Na matrike môže partner uznať otcovstvo, ale dieťatko môže mať naďalej Tvoje priezvisko, je to vec LEN VAŠEJ vzájomnej dohody. Tým, že partner uzná otcovstvo, neznamená automaticky, že dieťatko bude mať aj jeho priezvisko. 🙂

lulaband
9. júl 2013

aj ked budete uznavat otcovstvo pred porodom, budu sa na matrike pytat na meno a priezvisko..my sme to chceli urobit pred porodom tiez, ale nevedeli sme sa dohodnut na krstnom mene, tak nas matrikarka poslala prec a povedala, ze mame prist ked sa maly narodi 🙂 len ked je uznane otcovstvo pred porodom, partner moze rodny list vybrat aj bez teba po porode, kym budes v porodnici, kedze je pravoplatne otec a eventuelne este zmenit aj meno

zuzi0911
10. júl 2013

Ak pred porodom nepojdete vybavovat otcovstvo tak male dostane tvoje priezvisko...ak po porode sa rozhodnes ho zmenit tak ked budes vybavovat rodny list uznate aj otcovstvo (ak chcete) a aj priezvisko sa zmeni iba ak obaja budete suhlasit...

helena2248
autor
10. júl 2013

Ešte by som sa opytala, keby som ho do rodneho listu ako otca nezapisala, je mozne to urobit dodatocne aj s uznanim otcovstva ?

canama
10. júl 2013

@helena2248 rozumne uvazujes. som slobodna matka co ma dieta s inym priezviskom nez to svoje a mozem ti povedat ze ma to poriadne stve. vsade kam idem s malou ma automaticky oslovuju pani XY a ja potom musim vysvetlovat ze ja sa volam inak a ze nie som pani....tak potom musim zase vysvetlovat, ale ano, som matka tohto dietata. 😒 s otcom dietata sice spolu normalne zijeme, a kedze bola v plane svadba, tak som dala meno uz po nom, no len teraz jaksi sa ziadna svadba nekona.....a uz mi to zacina aj vyhovovat, len toho priezviska lutujem. podla toho co pises sa nezda ze by chcel otec dieta uznat za svoje, teda ist na SK na matriku to vybavit. tym padom nie je ani co riesit, v rodnom liste nebude zapisany a dieta bude mat samozrejme tvoje priezvisko. prispievat na dieta a starat sa on moze aj tak. tu je odkaz na stranky kde najdes podrobne rozpisane co treba vybavovat na uradoch v suvislosti s babatkom.... http://www.dietaaja.sk/co-treba-vybavit-po-poro...

kveta
10. júl 2013

@helena2248 Ano, po porode pridete na matriku a vyhlasite, ze on je otec a zapisu ho do rodneho listu.

canama
10. júl 2013

@helena2248 ano, je mozne to urobit kedykolvek dodatocne. inak ty musis byt na matrike pri tom s nim pritomna, cize ak by si velmi nechcela aby bol zapisany, mozes odmietnut s nim tam ist a on to sam nevybavi. musel by poziadat o to sud.

helena2248
autor
10. júl 2013

@kveta
@canama Dakujem Vam dievcata za pomoc, velmi ste mi pomohli 🙂

tatinka
10. júl 2013

@helena2248 o tom rodnom liste kto ho moze ist vziat neviem, nemam deticky, o tom priezvisku viem od znamej co robi na detskom oddeleni zdravotnu sestru, a nedavno moja dalsia znama porodila a tiez nie su manzelia, preto viem ze pokial nie je uradne povolenie na priezvisko po otcovi tak dieta ma automaticky tvoje priezvisko, ta znama dala tiez dietatu priezvisko po sebe ale otec je v liste uvedeny , nikto nemoze bez tvojho suhlasu zmenit priezvisko kedze si slobodna matka a nemas potvrdenie z uradu o povoleni priezviska po otcovi bude mat dieta tvoje priezvisko pokial sa ty nerozhodnes to zmenit...ani keby si chela dat obe preizviska ze aj tvoje aj otcove ti to nepovolia urady vobec pretoze na slovensku je to zakazane,,,tu mozu mat dve priezviska len manzelia ze zena sa vyda a si necha svoje priezvisko a prijme aj muzove, v tom pripade mozu byt obe zrejme aj pre dieta...inak nie...

canama
10. júl 2013

este takto: ak pridete na matriku a on uzna otcovstvo, tak ma rovnake prava na dieta ako ty, to znamena aj co sa tyka vyberu mena. cize ak by si v buducnosti napriklad chcela zmenit meno dietatu, tak to bude mozne len s jeho suhlasom. a ak ho neda, mas jednoducho smolu. a to sa tyka mnohych dalsich veci....napriklad aj obycajna dovolenka.

Strana
z2