Problém s trvalým pobytom
Ľudia mám veľký problém. Neviem sa dopátrať odpovede
S manželom máme rozdielne trvalé pobyty. Čakáme bábätko.
Problém je s mojim TP. Mám ho na adrese, kde už pár rokov žijú úplne cudzí ľudia, bývala som tam s mojimi rodičmi, ktorí byt museli kvôli dlhom predať, a žili v podnájme. TP mali stále na starej adrese. Teraz otec umrel, mamina dostala od mesta nájomný byt (garsónku) kde už má TP moja sestra a mesto malo už aj s tým problém.
Ďalší problém je to, že TP tam, kde má manžel,.mi nedovolia jeho rodičia, lebo je to taká "úžasná" rodinka, ktorá ma ako nevestu neakceptuje. Už teraz mám problém s poštou, môj manžel žije u rodičov (ktorí ma nechcú do rodiny) a ja tehotná dočasne u matky. Aj to je ona v strese, či jej nevezmú byt. Neviem, čo mám robiť, nič a nik ma nenapadá kam by sa dal vybaviť TP. To budeme s dieťaťom po pôrode bezdomovci?
Ps: nájom, ani na nájom teraz nemáme, ja som bez práce, lebo keď som zistila, že som tehotná, robila som len na dohodu a manžel až teraz vybavil polovičný dôchodok kvôli tomu, že dlhodobo nevedel zohnať kvôli zdrav.stavu prácu. Ku svokrovcom ísť bývať nehrozí. Som z toho zúfalá. 😢
tak v tvojom prípade je momentálne naozaj jedno, kde budeš mať "papierový" trvalý pobyt keď ty ani poriadne nemáš kde bývať 😲😨 toto rieš a nie to čo budeš mať zapísané v občianskom... koho trápi občiansky? inak prečo tak každý rieši trvalý pobyt? podľa mňa riadny prežitok.
@evittam Smeti sa platia za osoby zijuce v rodinnom dome,nie za rodinny dom
@zuzanockamt No ved preto sa pytam na to čo tvrdí......,ze plati za dom...
Ale uz som mudrejsia - moze to byt aj inak -presne ako pise @loginexistuje .
TP BUDES MAT NA MESTO ALEBO DEDINU BEZ UDANEHO SUPISNEHO ČÍSLA
U nas v dome sa tiez platia smeti za kazdu osobu ale nad 5 osob maju narok na 2 popolnice ktoru si kupia.a za vodu sa tiez plati za osobu a je jedno kolko jej minieme platime preto ze mame kanalizaciu takze tam ide ta voda inak mame vlastnu studnu.
@barborasebastian to je fakt vtione,ze si si vyduoala TP u ani nie svokry😁ja ziram. Dieta sinrobit to hej,ale zabezpecit mu plnohidnotne byvanie,tak to nie.... ale inak fajn mat TP u osoby,ktoru nenusis. Ja sa tej skoro svokre uprimne necudujem😅
Smeti sa určite neplatia podľa toho, koľko ľudí je prihlásených na TP, ale malo by sa podľa toho, kto tam aj realne žije, zdržiava sa väčšinu mesiaca. Ja napr smeti tu na sk neplatím, aj keď tu zatiaľ bývame, ale platím smeti za dom v Rakúsku, kde je cena vyrubena na kontajnery(nacenili mi to podľa toho, či som mala záujem o kontajner napr na bioodpad a pod), rodičia majú dom v Pk a tiež platia za kontajnery a nie podľa počtu osôb.
Ale k téme, muž nech vysvetli situáciu rodičom, jedna sa o ich vnučku, tak snáď TP schvália, ak nie, určite máš aj inú rodinu ako babku, sestru alebo kamarátku, kde by ti TP povolili. Ešte je možnosť platiť si za tp, je už na to veľa firiem, ktoré ponúkajú virtuálne sídlo pre firmu ako aj TP pre ľudí.. a čo sa týka financií, ešte využi čas a zarob si, mnoho mamin sa otáča ako môže, pečú vianočné pečivo, vyrábajú vianočné vence, aby zabezpečili svoje deti, tvoj muž, keď mal zdravotné problémy a nemal peniaze, prečo si robil dieťa? Veď je to nezodpovedne😕
takze zo skusenosti vlastnej: ak ten byt, kde si mala TP maju ini majitelia, kludne sa mohlo davno stat, ze Ta vyhlasili z TP. V tom pripade sa TP nahlasuje na miestny urad v poslednom mieste pobytu. Ja som tak nahodou zistila pri stahovani, ze napriek dohode, zial, ustnej, nas zo stareho bytu vypisali skor, nez sme dotiahli kolaudacie a cislo domu na novom byte. Normalne si zavolaj alebo zajdi na miestny urad, ci nech Ti povedia, ci eviduju TP na tom byte alebo u nich. A mat TP na urade nie je hanba ani bezdomovectvo, mm si takto napr nechal na urade kvoli SPZ auta ze ked tak sa doriesi casom, a pocula som o dost ludoch, co boli napr z vychodu ale dlhodobo ziju v BA akvoli vybavovackam, ktore obcas treba (policia, upsvar, socialka...) si zadali TP na niektory miestny urad 😉 Takze klud da sa to aj takto riesit. V obcianskom potom budes mat napisane bydlisko jednoduchu Zilina, Prievidza alebo tak 😉
@lula313 smeti sa v kazdej obci platia inak. Napr moji rodicia napriek tomu ze byvaju na dedine a maju kontajner svoj, ktory proste moznostami nepusti, ci ho plni jedna osoba ci desat platia podla poctu osob. Pamatam ze ked sme boli so sestrou navyske museli sme doniest potvrdenie o prechodnom pobyte aby sa poplatok kratil. My zas platime za kos a podla toho, ci sa vynasa kazdy tyzden alebo ob bez ohladu na pocet osob, ktore ho naplnaju. V BA Ruzinove sme platili podla poctu osob nahlasenych v domacnosti, bez ohladu na TP..
Autorkin trvalý pobyt nie je jej najväčší problém. Splodili spolu dieťa,a je ich psou povinnosťou postarať sa oň. T.j.zabezpečiť strechu nad hlavou,teplo,jedlo... V jej očiach sú všetci príbuzní drbnutí,ale z čoho a kde bude existovať jej rodina,ktorú si ona založila. Držím palce.
@evittam tak ako píšu baby vyššie, všade je to inak. Každá obec, či mesto, to má inak. U nás si každý určí, či chce vyvážať raz za týžden, alebo raz za dva týždne a kolko chce nádob na smeti. Máme aj dalšie nádoby na triedenie, papier, plast .. Obec vôbec nezaujíma, kolko osob žije v dome. Ani tak nie je koncipovaný ten list, ktorý zasielajú s vyrubenou sumou. Aj podla mna je to prežitok - trvaly pobyt.
@milivanilka ahoj aj ja aj moj syn mame trvaly pobyt na meste zatial ..nieze by sme kde mali byvat alebo ze by sme boli bezdomovci ale spolocnik bytu je v zahranici a doriesime ked sa vrati..beriem to ako papierovu formalitu... na tvojom mieste by som si lamala hlavu skor nad byvanim ako papiermi s trvalym pobytom
@maciatkolulu ja nemam problém so svojou ani nie svokrou majú problém on a ona spolu dvaja nerozumiem akože o co ide, keď sa do toho nestaram ako prespac matka roka že nedávam svoje dieťa k svokre lebo sa o neho viem aj finančne aj časovo aj bydliskovo sama postarať:D neviem co tu píšeš kraviny keď vieš akurát tak písať a nič viac, on si vydupal pretože on s nou ma vstah taky aký má, ja nie som nikoho hromozvod a preco som si akože nemala robiť dieťa? Za to ze niekde sa snažíme postaviť dom a nemáme na účte 100tisic euro na to aby sme došli na hotovo si normálna? My všetko robíme mimo úveru zlata moja tak si to spočítaj že keď bývam v najme a ešte aj stávame a nemáme pozicane z banky! Ty si dobra sliepka moja milá, ja mam dobrý vzťah z jeho mamou za to ze oni sa nebavia a a ja im rozhodcu robiť nebudem a odmietam tak co akože je to moja osobná vec.... Co ja môžem za niekoho problémy ktoré sa mňa netýkali lebo ich nadobudli mimo nášho vzťahu akože o com rozprávaš???
Dievcence nie vsade sa platia smeti na osobu....u mojich rodicov na dedine platia na vyvoz,nie osobu,nasi maju vyvoz raz do masiaca,t.j rocne 42e potom je este 2krat mesacne vyvoz -a tyzdenne to jeokolo 130e rocne neviem presne aby som neklamala
@milivanilka keby som bola v tvojej situacii, urobila by som nasledovne.1, spis si pisomne ziadost o pridelenie TP. Nieco najdes na nete, alebo ti urcite poradi pravnik. Na MK je tusim nejaka skupina a na FB tiez. 2, sla by som opat na urad s tym, ze nemas TP a potrebujes si ho zatial zriadit tam. Zatial by som bola zdvorila. Pokial by na mna vysla uradnicka s rovnakou odpovedou, zdvorilost by ma presla . Oplieskala by som jej o hlavu, ze nie je znala zakona a asi je na nespravnej pozicii. Aj laik vie, ze clovek, ktory nema domov(nazvime ho bezdomovec), ma narok na TP na mesto, t.j. na mestkom urade. A kedze tvoja situacia nie je odlisna, teda nemas ani TP ani pracu, tak ju ziadas aby ta vybavila v zmysle zakona, tak ako postupuje pri inych ludoch bez domova. Pokial to nevie ona, ziadas o jej nadriadeneho. A urcite by som tam isla este s niekym ako so svedkom a nechala by som si pisomne potvrdit tu tvoju ziadost, ze ta odmieta vybavit. A este by som jej v extremnom pripade pohrozila asi medializaciou. Asi to nie je uplne koser, ale zufale situacie niekedy vyzaduju zufale ciny. Ale podla mna sa zobudi, uz ked budes mat ten papier vopred pripraveny a budes ziadat zavolat nadrideneho. Drzim palce
@evitka83 ďakujem za zdvorilú odpoveď. Ako pozerám, dosť je tu ľudí, ktorí vedia len odsúdiť človeka za to, že chce rodinu. Aj keď dôvody, kvôli ktorým sme v situácii akej sme, nepoznajú. Bývanie do narodenia dieťaťa bude, mne len šlo o to, aby som náhodou nemala problém kvôli tomu, že ma na terajšom TP nenájde napr.sociálka... Prechodný pobyt už potom je najmenej.
Ešte raz ďakujem za radu 🙂
@milivanilka s tym, kde Ta najde socialka by si nemala mat starost. To kde mas TP je vlastne jedno, ked by si bola trebars teraz PN na rizikovom, nechavas si do PN papiera pisat meisto pobytu pocas PN co moze byt hocikde- u mamy, u kamosky, u manzela- to je vsetkym jedno kam to napises, ale na tej adrese musis byt. A ako pisem- kopa ludi byva v podnajmoch, hlavne v okoli BA a TP maju kade tade alebo pisany na MU, len hlasenie dietata na rodny list tusim a take veci potom sa riesia v mieste pobytu. Ale presna adresa je fakt iba formalita 😉
A také, že situácia pred počatím dieťaťa mohla byť iná, vás nikoho nenapadla. No určite sem kvôli pár urážlivym komentárom nebudem opisovať detailne môj predošlý život. O moje dieťa a kde budeme s ním žiť, sa báť nemusíte. Pýtala som sa konkrétnu otázku, na ktorú mi bolo odpovedané, Ostatok je problém mňa s manželom.
Za odpovede k veci vám ďakujem😉
Riadne trafena.dieta a nema kde byvat.chod do azyloveho domu
@milivanilka Nechapem, ako si mozes mysliet, ze mas TP na adrese, kde roky ziju cudzi ludia, v nehnutelnosti na ktoru nemas ani ty ani rodicia vlastnicke pravo. Ono bolo inak tvojou zakonnou povinnostou uz vtedy si ten trvaly pobyt ohlasit, a kedze si to neurobila, urobili to urcite oni. Boli by blazni, keby ti ho tam nechali. Tiez nechapem, aky TP si uvadzala do roznych tlaciv, pri vybavovani dokladov atd cele tie roky ...To ta doteraz nenapadlo riesit?
@barborasebastian takze ty mas dobry vztah so svojou ani nie svokrou a pritom ta neakceptuje😅, ty sa vies postarat sama o bydlisko, len trochu ti musel vydupat partner TP u jeho matky, si ma fakt pobavila.... Nuz sa hovorieva, ze postav dom, zasad strom a urob dieta, ale uz to funguje zjavne naopak😉 No nic, dakujem za pobavenie a prijemny vecer a trosku sa mrkni na gramatiku,to len taka mensia rada👏
@maciatkolulu a áno viem sa postarať sama o bydlisko, si predstav už niekoľko rokov, si dovoľ ako slobodná žena platiť nájomné miesto vysedavania u rodičov od mojej maturity, milá moja nie málo peňazí, a šatit sa, jest, mať psa, moja zlata ja som papuckami nesuchala mamine parkety kým nedošiel ,, manžel,,...hrdinka a taktiež mi rodičia nedali do papule... Ty prevelika Bratislavčanka, pochybujem ze si sa v tomto meste narodila ty si okolo starého mesta ani nepachla. Len na to si čakala aby si sa mohla hrať ma veľkú damicku a do tridsiatky si husam cgala do gagora kukuricu:D ach bože!!! Môže toto no môže perla jedna...
@barborasebastian uz som tu videla vselijake vyjadrovania, ale ty tomu vsetkemu nasadzujes korunu

@slimstar Takze platis to iste napr.ak ste na TP prihlaseni 5 ako ten co je v dome na TP sám? Zaujimave.