icon

Problém s trvalým pobytom

milivanilka
10. dec 2017

Ľudia mám veľký problém. Neviem sa dopátrať odpovede
S manželom máme rozdielne trvalé pobyty. Čakáme bábätko.
Problém je s mojim TP. Mám ho na adrese, kde už pár rokov žijú úplne cudzí ľudia, bývala som tam s mojimi rodičmi, ktorí byt museli kvôli dlhom predať, a žili v podnájme. TP mali stále na starej adrese. Teraz otec umrel, mamina dostala od mesta nájomný byt (garsónku) kde už má TP moja sestra a mesto malo už aj s tým problém.
Ďalší problém je to, že TP tam, kde má manžel,.mi nedovolia jeho rodičia, lebo je to taká "úžasná" rodinka, ktorá ma ako nevestu neakceptuje. Už teraz mám problém s poštou, môj manžel žije u rodičov (ktorí ma nechcú do rodiny) a ja tehotná dočasne u matky. Aj to je ona v strese, či jej nevezmú byt. Neviem, čo mám robiť, nič a nik ma nenapadá kam by sa dal vybaviť TP. To budeme s dieťaťom po pôrode bezdomovci?
Ps: nájom, ani na nájom teraz nemáme, ja som bez práce, lebo keď som zistila, že som tehotná, robila som len na dohodu a manžel až teraz vybavil polovičný dôchodok kvôli tomu, že dlhodobo nevedel zohnať kvôli zdrav.stavu prácu. Ku svokrovcom ísť bývať nehrozí. Som z toho zúfalá. 😢

Strana
z3
barborasebastian
10. dec 2017

@beky1813 no vidíš niekto si na hlavu skákať nedá, drzá bola tak som aj ja k nej, akú chcela odpoveď takej sa dočkala, ja som s pani co sa pýtala na otázku odpovedala ako sa dá riešiť daná situácia, odpoveď patrila jej, nejakej inej žene, a tu sa po mne ide capat ženská ktorá si zjavne myslí že jej drzosť bude odplatena úsmevom, nie proste nie aké žiadala také ma, nemá sa starať a navazat sa bezdôvodne do druhých a keby mi to povedala do očí tak by sa jej dostalo rovnakého ibaže pochybujem lebo toto je ženská ktorá sa odbavuje iba na internete a v real živote ani sama nevie kam patrí taka je nešťastná. Prajem jej len takú odozvu do života akú sama dá...

xxxkatka
11. dec 2017

@barborasebastian trocha pokory a slušného správania ti chýba. A ak by si sa chcela navážať aj do mňa živím sa sama od vysokej školy a som rodená bratislavcanka 😉 A bacha čo komu praješ, aby sa ti to nevrátilo.

maciatkolulu
11. dec 2017

@barborasebastian tak tomuto sa hovori inteligencia a inteligentne prispevky,ale aspon sa clovek dobre zabava,ked uz je doma 🤣🤣🤣🤣dievca ideeeees. A opat sa nedivim tvojej skoro svokre,ze ta nenusi😁😁😁. Tak vsetko dobre v zivote,ale skus zahodit tu svoju zatrpknutost a evidentnu zavist voci celemu svetu a zivot bude hned krajsi.

maciatkolulu
11. dec 2017

@barborasebastian a od 20.zijem vo vlastnom byte,len tak pre zaujimavost,som rodeny staromestan a uver neviem co je🤣 a najma moje prve dieta sa narodilo do svojho a nemusela som.nikoho prosit a nutit,aby mi daval TP. To je dost ubohe podla mna najma ked sa dane osoby nemusia. Predsa ako prava Bratislavcanka tu musis mat kopec rodiny a pritom prejave zjavne aj vela kamaratiek a blizkych😂 tak preco sa natlacat k osobe,ktoru neluuuubim,to je fakt zvlastne,ale ludia sme zvlastni. Takze zi a nechaj zit. Ale rada autorke,ze jej ma partner vydupat TP u svojej matky je fakt od veci. Bud to chce urobit,alebo nie. Vydupavanie je akt neschopnosti sa postarat sam o seba a svojich blizkych. Takze sme si pokecali a opat sa mi potvrdilo,ze je hruza kolko primitiv je medzi nami. Zial.... ale ked sa zbavis vnutornej zlosti,bude s teba mozno fajn clovek. Muselo sa ti stat v zivote asi nieco zle,co je smutne,ale ver,ze nie si jedina a takymto pristupom si ludi od seba budes odpudzovat. Vsetko dobre.

dilino
11. dec 2017

@evittam no ved áno nárok ma ale musi žiť aj ked bude dostavať rodičovsky prispevok aj ked normálnu MD ale žiť musi 28 dni to je pravda jasne že jej doplatia to máš pravdu to je zakon že áno a ako pišeš je tehotna a býva u mami na čierno a ešte v mestkej garsonke no a priateľ namiesto riešenia situacie nekona nič no najprv si poriešim bývanie a potom ked mám všetko budem mať dieťa bez platneho občianskeho nevybavi nič ani peniaze,ani účet v banke ani nič nakoľko všade kde pôjde treba občianský preukaz pokiaľ ja viem musi ho mať aj ked pôjde do pôrodnice a z dieťatom pôjde kde bývať ku mame do garsonky ktora riskuje že je to mestka že ju niekto nahlasi a pride o bývanie aj mama nakoľko tam predtým než sa ide bývať musi splniť určite podmienky a jednou z ných že nemôže tam prisť bývať nikto bez súhlasu mesta alebo dediny tak že nielen ona ale aj jej mama riskuju veľmi veľa.

xxxkatka
11. dec 2017

@dilino uff ti bola dlhá veta😝😀

sasa1310
11. dec 2017

kukám, že tu stačí niekomu napísať pár príspevkov a ani IQ test netreba robiť, ani psychotesty 🙂

basska_b
11. dec 2017

Ak si stále na tej adrese na trvalom pobyte, kde bývajú cudzí ľudia, tak dieťa musíš nahlásiť tiež tam, keďže dieťa musí mať zo zákona trvalý pobyt zhodný s matkou. Sranda je, že noví majitelia o tom nemusia vedieť - nepredkladá sa list vlastníctva, keď sa prihlasuje bábo, tuším len občiansky matky, kde trvalý pobyt je uvedený a ide sa na ohlasovňu pobytu na príslušnom MiÚ. Keďže bábu nebude chodiť asi pošta, tak ho tam na čas kľudne daj, ak iná možnosť nie je. Alebo ako ti radia, nahlás sa k tete, babke, kamoške. Vlastník alebo vlastníci s tým musia súhlasiť a musia predložiť list vlastníctva použiteľný na právne úkony (dostane sa na pošte), keď ťa tam nahlasujú.

My sme zistili po 2 rokoch na MiÚ, že bývalí majitelia, matka (62) so synom (asi 35) si z lenivosti pobyt nezmenili, hoci riadne bývali v inom, vlastnom dome a v byte. Furt im tam chodila pošta zo soc. poisťovne, dokonca aj predvolanie na súd a pod. Po 2 urgenciách (už sme boli pripravení ich vyšupovať na ohlasovni pobytu) si ho zmenili, ale klamali nám, že si ho "dááávno" odhlásili. Smeti platíme bez ohľadu na počet osôb v dome, v byte sa posiela také čestné vyhlásenie... ale problém môže byť vraj jedine s exekúciou, exekútor príde na miesto trvalého pobytu, začne brať veci a reči typu "oni tu nebývajú" ho nezaujímajú.

fokuska
11. dec 2017

@basska_b Vlastnik nehnutelnosti rozhoduje o TP, cize ked ste dom kupili, hned ste mohli vsetkych predchadzajucih ludi s TP odhlasit.

Trvaly pobyt ma iba evidencny charakter, nevyplyvaju z neho ziadne vlastnicke a podobne prava.
To znamena, ze ani exekutor nepride zhabat veci na miesto trvaleho pobytu. Exekutor siaha iba na majetok exekuovaneho - podla vlastnictva - ucty, nehnutelnosti a pod.

vulka
11. dec 2017

@fokuska S tým by som celkom nesúhlasila, lebo ak zakladateľka má trvalý pobyt v dome cudzích ľudí a prihlási tam aj svoje dieťa, tak majiteľ domu sa jej nemôže len tak jednoducho zbaviť(že ju odhlási) práve preto, že má dieťa. A problém bude mať práve ten nový majiteľ.

xxxkatka
11. dec 2017

@vulka majiteľ bytu môže odhlásiť kohokoľvek aj dieťa, nie je jeho rodič. Navyse, pri predaji bytu sa do kúpnej zmluvy zvyčajne dáva,že bývalý vlastník je povinný do npr. mesiaca odhlásiť z TP všetkých s trvalým pobytom na danom byte. Ak tak do toho dátumu nespraví, vlastník ich odhlási sám. Takže áno, aj dieťa môže odhlásiť.

fokuska
11. dec 2017

@vulka Suhlasit sice nemusis, no ale je to tak. To, ze ona ma dieta a bude tam prihlasena ona aj dieta nijako neobmedzuje majitela domu vo svojich pravach.

Na navrh vlastnika alebo vsetkych spoluvlastnikov budovy alebo jej casti zrusi ohlasovna trvaly pobyt obcanovi, ktory nema k budove alebo jej casti ziadne uzivacie pravo.
- autorka a jej dieta nemaju k tomu domu ziadne vlastnicke ani uzivacie pravo

Takyto navrh nemozno podat voci ostatnym spoluvlastniom budovy alebo jej casti, voci vlastnemu manzelovi/manzelke a nezaopatrenemu dietatu vlastnika.
- autorka nie je manzelka sucasneho majitela a dieta nie je dietatom majitela

Novy majitel nebude mat najmensi problem 🙂

ppucherko
30. dec 2017

Na taketo situacie, ked si clovek nema kde dat trvaly pobyt je sluzba "prenajom" Trvaleho pobytu (www.mojpobox.sk)

Strana
z3