Rodičia napísali závet u notára. Je platný?
Dobrý deň,
sme dvaja súrodenci. Rodičia pred 9 rokmi darovali bratovi starší dom, ktorý predal za 35 000eur / z tej sumy dal 12 000eur mne, keďže som rodičom požičal peniaze na kúpu tohto domu, aby ho nadobudli, bratovi ostalo 23 000 eur/. Peniaze použil na stavbu nového domu, v ktorom s manželkou bývajú. V darovacej zmluve uviedli rodičia, že dom ma hodnotu 50 000eur.
Rodičovský dom, v ktorom rodičia bývajú ma patriť mne. Vraveli mi rodičia, že spísali u notára závet, v ktorom dom s pozemkami odkázali iba mne a bratovi už nič viacej /nevraveli, žeby ho vydedili/ Rodičovský dom s pozemkami ma momentálne hodnotu cca 180 000eur.
Dom vlastní otec v pomerne 1/2 a ďalšia polovica otec + mama 1/2
Pozemok, na ktorom je dom postavený 900m2 otec + mama 1/1
Pozemok sa skladá ešte z dvoch ďalších parciel
1. Výmera 168m2 vlastník otec 1/1
2. Výmera 175m2 vlastník mama 1/1
Do domu som už aj niečo investoval cca 10 000eur, potvrdenie nemám.
Chcem sa opýtať, či je takýto závet úplne platný, keď celý dom s pozemkami v danej hodnote odkázali iba mne po smrti? Nemôže brat závet napadnúť, keďže mu v závete nič neodkázali? Ale za života dostal spomínanú nehnuteľnosť, ktorú predal. Nechcem, aby sme mali v budúcnosti nejaké problémy, lepšie je to poriešiť teraz.
Chcel som, aby mi rodičia dali dom darovacou zmluvou s pravom doživotného bývania. Ale s tým nesúhlasia, keďže s mojou manželkou nemajú veľmi dobre vzťahy a majú obavy, ak by sa mi niečo náhodou stalo, žeby manželka dom predala výrazne pod cenu s ťarchou bývania rodičov, aby získala nejaké peniaze. Momentálne bývame v byte v meste od rodičov cca 30km.
Chcel by som do toho domu investovať aj viac a zrekonštruovať podkrovie, strechu, ale mám tiež obavy do budúcnosti, keďže závet môžu hocikedy zmeniť. Aké by bolo vhodné riešenie?
Ďakujem.
@veronikaszabova rodicia sa tak rozhodli, ja som ich do ničoho nenutil. Ani som nevedel o tom, že napísali závet. Až neskôr som sa dozvedel o tom.
Ide mi o to, či je ten závet platný, ako si rodicia myslia? Ci nebudem musieť vyplácať ešte brata po ich smrti v budúcnosti.
@gabriel11122 ja som robila v advokatskej kancelarii par rokov..ale toto su tazke veci na posudenie a najlepsie mas naozaj konzultaciu s advokatom...sanca ze by uspel tam je a musel by si ho potom vyplacat...predíď tahackam po sudoch a ries kym sa da 🙂
@gabriel11122 Bacha na toto, NOZ je v tom pomerne jednoznačný:
"plnoletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko je 1/2 ich dedičského podielu zo zákona.
Ak tomuto závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ale iba za podmienky, že nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov."
na Slovensku plati ze mas pravoplatnych dedicov. deti, manzelka. tychto dedicov nemozes vydedit - ani z časti vydediť. (iba ak by boli hrubo narusene vztahy tzn, roky absolutne ziaden kontakt, nejake drogy automaty a pod) takze zo zkona musi tvoj brat dostat rovnaky podiel dedicstva ako ty. to co uz dostal sa mu z neho moze odkrojit predpokladam ze potvrdenia na to mate. zavet na sk moze sluzit na nejaku podporu, rozdelenia majetkov - akoze jeden dostane chatu, druhy dom, treti byt ale rozdiely sa aj tak musia dorovnavat. nieje vsak zakonne nadriadeny. svojho brata budes musiet este dovyplatit
a mozes robit aj rekonstrukcie upravy investicie, ale kazdy blocik si treba odkladat aby bolo jasne co su tvoje peniaze a co su rodicovske. ak chces robit nieco sam tak vlastnu pracu ti uz nikto nezapocita. (max material)
Ak investujes do rodicovskeho domu (uz si investoval 10.000 € a aj planujes investovat) a rodicom to nevadi, skor by som povedala, ze su radi, tak si myslim, ze ak im vysvetlis, ze ak ti dom daruju (darovacou zmluvou) s podmienkou dozivotneho dozitia, tak aj v pripade, ze sa ti nieco stane, tvoja zena NEMOZE ten dom len tak predat ale musia byt dodrzane podmienky zmluvy a teda, tvoji rodicia tam doziju a nikto ich odtial nevyhodi. Ano, darovacia zmluva sa tiez da napadnut ale je tam lehota. Neviem, ci 3, 5 alebo viac rokov? Najidealnejsie by ale bolo, ak by sa tvoj brat vzdal dedicstva v prospech teba. Ak je teda on s tym vysporiadany a vie o tom, ze tento rodicovsky dom ma byt len tvoj. Rodicom vsak treba im vyvetlit, ze zavet nestaci a v pripade ich smrti bude dediť aj tvoj brat. Mali by ste si vsetci sadnut a dohodnut sa. Neobchadzat ani brata, aj ked on uz nieco v minulosti dostal. Ak su tie vztahy dobre, ako si pisal, tak sa snad nejako dohodnete...
U mas v rodine ked chceli niekoho "vydedit" presne pre to, ze on uz svoj podiel dostal, museli sa všetky majetky prepísať z rodicov na ostatné deti. Keď sa potom konalo dedičské konanie, nededilo sa nič, lebo zomreta osoba nemala ziadne majetky (vsetko sa par rokov predtým prepisalo). My, ked sme kupovali byt, na katastri bola zapísaná ťarcha na doživotné bývanie. Byt sme nemohli kúpiť pokiaľ nebola ťarcha vymazana. Brali sme na neho hypo (neviem ako je to v prípade cash). Ja osobne by som išla za právnikom a poradila sa, ze čo ďalej. V rodine sme mali jeden pár, ktorí zil v byte a ten bol napísaný len na jedného z nich. Medzi sebou spísali závet, ze v prípade smrti dostane byt ten druhý. Po smrti tento závet napadli príbuzní pozostaleho a rok sa naťahovali. Nakoniec byt ostal tomu druhému, a nie rodine. Ale muselo sa dokazovať, ze kto tam byval, kto dal peniaze a že s rodinou nebolo dlhodobo v kontakte.
@gabriel11122 rodicia nech daruju dom tebe.dom nespada do bsm. Ty spis zavet,v ktorom ho nadobudnu po tvojej smrti rodicia. Tvoje deti sice budu moct takyto zavet napadnut a ak aj tak urobia (pojdu proti tvojej voli), tak budu vlastnikmi tvoje deti a nie manzelka.pokial nadobudnu dom tvoje malolete deti (co je pri existencii tarchy otazne,ci je to v ich prospech), akykolvek ukon ktory smeruje k prevodu majetku,musi byt schvaleny sudom (ak ide o malolete deti).
Mne by ako neveste nevadilo,ze nebudem dedit rodicovsky dom mojho muza, deti po smrti tvojich rodicov budu dedit aj tak.
@gabriel11122 nechce sa mi to veriť, ale všetko je možné, určite by som nekúpila dom, keď tam niekto bude bývať ďalších mozno 20 rokov, to už ani nie je veľmi investícia
@gabriel11122 za mňa: nechutná vypočítavosť z tvojej strany...ja osobne by som ti navrhla, že dám ti tých 23000€+10000 - čo je otázne, nakoľko bločky nemáš, ktoré som dostal ja( tvoj brat), a rodičia na mňa napíšu spomínaný majetok.Nič sa nezmení, len sa vymení poradie...
@adkoalauri a on este napise "ja som ich do nicoho nenutil...". A jedine, co ho zaujima, ako s tym vybabrat, aby nevyplacal brata 🤦
@gabriel11122 takže brat dostal 23 000 eur, a ty by si chcel dom s pozemkami v hodnote 180 000 eur 😀👍 A to sa ti zdá akože spravodlivé a úplne ok, hej ? 😀 tak potom je dosť možné, že brata už mať nebudeš ( a ani by som sa mu nečudovala ). Alebo nech ti brat dá tých 23 000 plus 10 000 tvojich investovaných do domu a rodičovský dom nech pripadne celý jemu, či to už by sa ti nepáčilo asi.. Ach...
@gabriel11122 zhrniem ti to. Brata budeš musieť vyplatiť, pretože aj keď rodičia spíšu závet, tak ako neopomenuteľný dedič má nárok minimálne na 1/2 dedičstva, ktoré by mu pripadlo keby dedil zo zákona (= keby nebol závet). Tento jeho zákonný nárok by sa neuplatnil len v prípade, keby ho rodičia vydedili. A ak brat nie je právoplatne odsúdený kriminálnik, prípadne nespĺňa ďalšie jasne definované podmienky pre vydedenie, tak je nemožné ho obísť a každú právnu vojnu vyhrá.
Osobne nechápem, prečo to vaši riešia takto. Akurát medzi vás hodia vidle a dajú zarobiť právnikom.
@gabriel11122 a tebe kolko toho rodicia darovali?
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/musim-dat-vyhotovit-znalecky-posudok/
@veronikaszabova 😅😅😅😅
@gabriel11122 Mne príde čudné, že ho spisovali u notára a ten ich neupozornil, že nemôžu vynechať svoje dieťa z dedenia. To čo bol za notár?
@veronikaszabova 😮 asi dost
@adkoalauri zabudol som ešte poznamenať, že spolu s bratom sme v podstate my dvaja postavili jeho dom. Chodil som mu robiť cca 1 rok a to minimálne 4dni do týždňa. Som živnostník, stavam rodinné domy, takže v tomto smere som mu pomohol s prácou zdarma a samozrejme aj s materiálom . Aj to rodičia brali do úvahy. Brat ma postavenu novostavbu za 70 000eur so všetkým, z toho 23 000 dostal z predaja domu. Nemusel si na stavbu brat ani úver.
Rodičia práve chcú, aby sme v budúcnosti nemali žiadne problémy, preto spravili závet a mysleli si, že to týmto spôsobom zabezpečia.
@veronikaszabova brat vie o tom, že z domu nemá dostať nič. Nemá teraz nič proti tomu. Aj keď v budúcnosti sa to môže zmeniť a bol by problém.
@lienka192 tento dom treba rekonštruovať a dosť do neho investovať. Hodnotu ma vďaka lokalite. Ja ho chcem prerobiť, aby ostal nam, mojim deťom. Nechcem ho predávať.
@veronikaszabova pýtal som sa na tu otázku vo svojom mene, ale pravda je, že sa jednalo o moju manželku, ona to riešila so svojimi rodičmi. Tak je to iný prípad, len som to uviedol tu na MK v mojom mene.
@gabriel11122 ak rodičia darujú dom tebe je len tvoj.... manželka na neho nemá nárok...jedine, že by ho po tebe zdedila alebo by si jej následne daroval časť ty....
Takže podľa toho, čo ste mi tu poradili, ako predísť problémom v budúcnosti, najlepšie bude, keď mi to prepišu darovacou zmluvou a ja následne spravím závet na rodičov. Asi lepšie riešenie neexistuje?
Ak by rodicia nič nespravili a nechali iba závet, tak je možné, že budem musieť vyplácať brata z domu, keďže nedostal rovnaký podiel dedičstva. Je to tak?
Pripadne je tu aj nejaký človek z oboru, ktorý by sa vedel vyjadriť?
@draik
Ďakujem
@gabriel11122
Keďže máte deti, tak Vaši potomkovia môžu taký závet napadnúť. Závetom však viete z dedenia vylúčiť manželku, keďže tá nie je neopomenuteľným dedičom (@monuska112 píše zle) a čiastočne tak zahrnúť medzi dedičov rodičov (pri dedení zo zákona by totiž dedila aj manželka, teda nielen deti). Ešte väčší podiel by ste rodičom mohli odkázať, ak Vaše deti už sú plnoleté.
@draik ďakujem pekne za odpoveď. Tak asi to bude takto najrozumnejšie.
Ešte by som si chcel potvrdiť u Vás, je to tak, ako mi písali tu na fóre druhí používatelia. Že keď rodičia spísali závet a všetko v ňom odkázali iba mne / brat dostal darovacou zmluvou dom a potom ho predal, mal z neho zisk 23 000eur pred 9 rokmi/. Mohol by napadnúť závet pri dedičskom konaní a musel by som ho vyplácať, aby sme zdedili rovnaký podiel majetku?
@gabriel11122
Ak by nebol vydedený, mohol by napadnúť závet, ak by ako plnoletý dedič nedostal aspoň polovicu podielu, na ktorý by mal nárok, ak by sa dedilo zo zákona. Teda by tiež dedil.
@gabriel11122 najlepsie by bolo zbehnut za pravnikom a on Ti lepsie poradi..tuto sa mizeme vsetci len domnievat
@gabriel11122 toto všetko si robil u rodičov a žena doma sama s deťmi? Zaujímavé. Robil si to s čistej lásky k rodičom. Rodičia nemusia tvoju ženu. Až tak, že sa boja dedenia. A majú recht. Nikdy nevieš, čo sa môže stať č manželstve. Len tak na okraj, tebe to príde spravodlivé? A za ďalšie, závet je napadnutelny a v tomto prípade okato.
@gabriel11122 brat je neopomenuteľny dedič tak ci tak aj keby ho vyslovene vydedila zo zakona... Ak chcú rodičia aby dom patril tebe mala by tam byt napr. Darovacia zmluva s do životným užívaním tvojich rodičov a podobne...Mali sme dedičské práve tento mesiac ale ako súrodenci po súrodencovi bezdetnom a tam to notárska práve vysvetľovala jednému z dedicov... V skratke všetko o zavetiach.,napadnutiach v rôznych prípadoch... Je to však a dlhé lakte a o dokazovanii.. Aj keď je závet napísaná, co sa neopopminuelnych dedicoch týka... To sú deti... Ide sa podľa zákona..tusim priamo pri vydedeni a sa niečo krati ale niečo urcite dostane tak ci tak....

@gabriel11122
""brat už svoj podiel dostal, aj keď o dosť menší.""
O dost mensi...??? Vravis, ako keby bol rozdiel par tisic eur. A to sa ti zda OK?