Rodičia napísali závet u notára. Je platný?
Dobrý deň,
sme dvaja súrodenci. Rodičia pred 9 rokmi darovali bratovi starší dom, ktorý predal za 35 000eur / z tej sumy dal 12 000eur mne, keďže som rodičom požičal peniaze na kúpu tohto domu, aby ho nadobudli, bratovi ostalo 23 000 eur/. Peniaze použil na stavbu nového domu, v ktorom s manželkou bývajú. V darovacej zmluve uviedli rodičia, že dom ma hodnotu 50 000eur.
Rodičovský dom, v ktorom rodičia bývajú ma patriť mne. Vraveli mi rodičia, že spísali u notára závet, v ktorom dom s pozemkami odkázali iba mne a bratovi už nič viacej /nevraveli, žeby ho vydedili/ Rodičovský dom s pozemkami ma momentálne hodnotu cca 180 000eur.
Dom vlastní otec v pomerne 1/2 a ďalšia polovica otec + mama 1/2
Pozemok, na ktorom je dom postavený 900m2 otec + mama 1/1
Pozemok sa skladá ešte z dvoch ďalších parciel
1. Výmera 168m2 vlastník otec 1/1
2. Výmera 175m2 vlastník mama 1/1
Do domu som už aj niečo investoval cca 10 000eur, potvrdenie nemám.
Chcem sa opýtať, či je takýto závet úplne platný, keď celý dom s pozemkami v danej hodnote odkázali iba mne po smrti? Nemôže brat závet napadnúť, keďže mu v závete nič neodkázali? Ale za života dostal spomínanú nehnuteľnosť, ktorú predal. Nechcem, aby sme mali v budúcnosti nejaké problémy, lepšie je to poriešiť teraz.
Chcel som, aby mi rodičia dali dom darovacou zmluvou s pravom doživotného bývania. Ale s tým nesúhlasia, keďže s mojou manželkou nemajú veľmi dobre vzťahy a majú obavy, ak by sa mi niečo náhodou stalo, žeby manželka dom predala výrazne pod cenu s ťarchou bývania rodičov, aby získala nejaké peniaze. Momentálne bývame v byte v meste od rodičov cca 30km.
Chcel by som do toho domu investovať aj viac a zrekonštruovať podkrovie, strechu, ale mám tiež obavy do budúcnosti, keďže závet môžu hocikedy zmeniť. Aké by bolo vhodné riešenie?
Ďakujem.
@gabriel11122 ak ti ho darujú tak nespada do BSM.. nemajú sa čoho obavat
@katulienkax zavet a vydedenie je uplne ine.zavet je regulerny a uklada ho notar do registra.je to plnohodnotny dokument a neda sa napadnut.Na vydedenie musia byt zakonom stanovene dovody
@monuska112
Skúste neradiť, keďže sa v týchto veciach zjavne nevyznáte.
@draik
Tak ako to je? Ma závet vôbec nejakú cenu?
@draik sak tak to vysvetli. prva linia dedicov partner deti ci? podla zakona ak je zakon ako je ako ze si moze len tak napisat zavet a zmenit to?
Tvoji rodicia sú mi hrozne nesympaticky. Jednému dieťaťu dom za 23 0000 a druhému za 180 000. Ale tak aby z neho manželka nič nemala lebo ju neznášajú.
A ty si tiež charakter, tebe príde táto nespravodlivosť úplne normálna a seriózne rozmýšľaš nad tým ako zariadiť aby bracho neuvidel z dedičstva ani cent
Keby Ti rodičia darovali dom, tak Ty môžeš napísať zavet. Deti vydediť nemôžeš, ak sú maloleté, tak musia dostať to, čo im patrí, ak sú už dospelé, tak musia dostať aspoň polovicu, čo im patrí. A manželku má každý právo vydediť. Tá z Tvojho majetku nemusí dostať vôbec nič a závet je platný. Držím palce.....
@katkami123
@monuska112
Závet samozrejme svoju cenu má, ale je potrebné rešpektovať niektoré obmedzenia.
Ak niet závetu, tak v prvej skupine dedia deti (potomkovia) a manžel (nie partner) poručiteľa. Neopomenuteľnými dedičmi sú len potomkovia, ak nie sú vydedení, teda závetom je možné vylúčiť ako dediča manžela, a okrem toho obmedziť dedenie plnoletých potomkov (tí musia dostať aspoň polovicu toho, čo by dostali pri sedení zo zákona). Závetom možno dosiahnuť ešte aj iné skutočnosti. Ak aj závet nerešpektuje neopomenuteľných dedičov, je stále platný, pokým sa jeho neplatnosti niektorý z opomenutých dedičov nedovolá.
@draik mam jednu otazku mimo dedenia.
povedzme ze dvaja ludia spolu kupili dom. dom je kupovany pred svadbou a je pisany na muza., zena investuje do tej kupy 50 000, muz podstatne viac napriklad 120000. na zvysok domu beru hypoteku ktoru platia spolu, uz o chvilu ako manzelia. (dom je teda na chlapove meno a nadobudnuty pred svadbou) tych 50tis tvorilo vtedy 1/5 domu.
po rokoch sa partneri rozvadzaju. otazka je na co ma narok zena? zapocitava sa jej tam ze platila na hypoteku? a co tych 50tis? dostane naspat 50tis, alebo ma narok na tu 1/5domu, kedze ceny nehnutelnosti od vtedy podstatne narastli?
ak chcu vynechat neopomenutelneho dedica (dieta) v zaveti musia sucasne spisat aj listinu o vydedeni (a uviest zakonne dovody)
da sa to ako sa vravi papier znesie vela (aj spiny a klamstva)
ja poznam realne pripad kedy otec vydedil vsetky svoje deti (a vnucata) ze sa o neho nestarali v chorobe a starobe atd (pricom opak bol pravdou, deti sa starali aj pohreb zabezpecovali) a zavet bola v prospech manzelky (bola univerzalnym dedicom) vselico sa proste deje
@monuska112
Dom z právneho hľadiska nekupovali spolu, žena neinvestovala do kúpy. S istotou má nárok na polovicu splátok hypo uhradených za trvania manželstva a nemá nárok na podiel na nehnuteľnosti. Ostatné plnenie (napr. 50.000) je potrebné posúdiť, pretože môže byť nárok na vrátenie premlčaný, rovnako tak podiel na splátkach spred manželstva.
@naniki da ale musis ho v zavete spomenut a udat dovody preco ho vydedujes a navyse byt si isty ze tento to nenapadne sudnou cestou a nepreukaze ze dovody pre vydedenie boli neopodstatnene. Napr dokaze, ze osoba co vydedila napisala zavet pod tlakom alebo nebola psychicky sposobila k danemu ukony. U ludi vo veku od 70 vyssie je zavet vzdy napadnutelny, uz len kvoli tomu ze im hrozi starecka demencia, alzheimer, vypadky pamäte (taketo indikacie -cize sposobilost na pravne ukony vsak musi ten kto napadne zavet, preukazat ze explicitne uz neboli) alebo musi preukazat ze dana osoba konala pod psychickym tlakom.
Načo by mal písať autor závet po darovaní domu? Však keď mu ho rodičia darujú ešte kým obaja žijú tak nič nemusí spisovať, len v darovacej zmluve musí byť uvedené len jeho meno a nie aj manželky tým pádom to nespada do BSM a po smrti autora dedia len deti a nie žena, takže najjednoduchšia cesta. Keď bude dedičské konanie po rodičoch brat nebude dediť nič keďže dom už nie je majetkom rodičov a tym pádom netreba ani závet.
@maruska228
Odkedy v prvej skupine nededí manželka spolu s deťmi?
@maruska228 samozrejme ze dedi aj zena, bez ohladu na to, ci to spada do bsm alebo nie
@draik zo spoločne nadobudnutého domu dedia po zosnulom rodičovi iba deti a to polovicu podielu, druhá polovica ostáva zijucemu manželovi/manželke - zo zákona lebo automaticky mu patrí. Dar na konkrétnu osobu počas manželstva nie je predmetom dedičstva pre manžela/ manželku ale len pre deti.
@joannita žena nič nededí keď to nie je spoločne nadobudnuty majetok ale je to dar alebo iné dedičstvo dedia len deti, ja mám darom od mamy pozemok ktorý mi darovala počas manželstva a manžel naň nárok nebude mať, len naše deti.
Inak sa o tom píše aj takto: Dar adresovaný len jednému z manželov nie je súčasťou BSM, ale je vo výlučnom vlastníctve obdarovaného manžela. Vylúčenie darov z BSM upravuje Občiansky zákonník, ktorý uvádza, že do BSM nepatria: veci získané darom. veci získané dedičstvom (ak niečo zdedí len jeden manžel, nespadá tento zdedený majetok do BSM.
Takže viac k tomuto nemám čo povedať dúfam ste to pochopili.
@maruska228
Radšej už nič nepíšte, lebo je to jedna hlúposť za druhou. Naštudujte si aspoň základy dedenia, lebo inak budete len na smiech, v horšom prípade niekto na Vaše "rady" doplatí.
@draik jasné všetci tu píšeme bludy len ty si pojedol všetkú múdrosť sveta. Ak sa chces hádať vyber si niekoho iného
@maruska228 Tak ty si dobre mimo 🤦♀️ a btw @draik je právnik a ty píšeš bludy
@draik zaujimava informacia v tej druhej otázke, keď partner budúcemu manželovi prispeje na kúpu nehnutelnosti. Po koľkých rokoch je tento nárok premlčaný? Na splatky a vstupnú investíciu do domu? Mame podobný pripad v rodine, mužovi sa ešte pred svadbou vratili peniaze za kúpu nehnutelnosti a za splatky (nehnutelnost je písaná na zenu, ale skladali sa naň spolu) a muž si teraz nárokuje, že vtedy to kupovali spolu a nehnutelnosti sa medzičasom zdvojnásobila suma, pritom už je muž vyse 6 rokov vyplatený) a odvtedy muž neplati ani hypotéku, ani energie a teraz pri predaji ziada peniaze.
@tulipanicek a čítať ten právnik vie? Uveďte KDE píšem bludy??
Napísala som že darovaná vec iba na jedno meno z manželov NEPATRI do BSM tym pádom dedia iba deti, to je podľa vás blud??

@tanya65 toto je inak tiez blbost, darovat sa neda pod podmienkou z pravneho hladiska to neobstoji, ale moze darovaciu zmluvu napadnut a dozadovat sa vratenia daru, ale to musi aj dokazat,ze sa syn nestaral.