Rodičia napísali závet u notára. Je platný?
Dobrý deň,
sme dvaja súrodenci. Rodičia pred 9 rokmi darovali bratovi starší dom, ktorý predal za 35 000eur / z tej sumy dal 12 000eur mne, keďže som rodičom požičal peniaze na kúpu tohto domu, aby ho nadobudli, bratovi ostalo 23 000 eur/. Peniaze použil na stavbu nového domu, v ktorom s manželkou bývajú. V darovacej zmluve uviedli rodičia, že dom ma hodnotu 50 000eur.
Rodičovský dom, v ktorom rodičia bývajú ma patriť mne. Vraveli mi rodičia, že spísali u notára závet, v ktorom dom s pozemkami odkázali iba mne a bratovi už nič viacej /nevraveli, žeby ho vydedili/ Rodičovský dom s pozemkami ma momentálne hodnotu cca 180 000eur.
Dom vlastní otec v pomerne 1/2 a ďalšia polovica otec + mama 1/2
Pozemok, na ktorom je dom postavený 900m2 otec + mama 1/1
Pozemok sa skladá ešte z dvoch ďalších parciel
1. Výmera 168m2 vlastník otec 1/1
2. Výmera 175m2 vlastník mama 1/1
Do domu som už aj niečo investoval cca 10 000eur, potvrdenie nemám.
Chcem sa opýtať, či je takýto závet úplne platný, keď celý dom s pozemkami v danej hodnote odkázali iba mne po smrti? Nemôže brat závet napadnúť, keďže mu v závete nič neodkázali? Ale za života dostal spomínanú nehnuteľnosť, ktorú predal. Nechcem, aby sme mali v budúcnosti nejaké problémy, lepšie je to poriešiť teraz.
Chcel som, aby mi rodičia dali dom darovacou zmluvou s pravom doživotného bývania. Ale s tým nesúhlasia, keďže s mojou manželkou nemajú veľmi dobre vzťahy a majú obavy, ak by sa mi niečo náhodou stalo, žeby manželka dom predala výrazne pod cenu s ťarchou bývania rodičov, aby získala nejaké peniaze. Momentálne bývame v byte v meste od rodičov cca 30km.
Chcel by som do toho domu investovať aj viac a zrekonštruovať podkrovie, strechu, ale mám tiež obavy do budúcnosti, keďže závet môžu hocikedy zmeniť. Aké by bolo vhodné riešenie?
Ďakujem.
@maruska228 Nezvyknem reagovat, ale je to fakt blud co pises. Pravdu mas len v tom, ze darovana vec nepatri do BSM, ale po smrti obdarovaneho dedia rovnako manzelka a deti, nielen deti. Samozrejme ak obdarovany nenapisal zavet a dedi sa zo zakona
@maruska228
Dávam si teda tú prácu, aby som sa konkrétne vyjadril k Vašim bludom, ako ste ich nazvali, pretože sú to naozaj bludy, ergo hlúposti, čo tu píšete a zjavne v nich pokračujete. Radšej to opraviť, ako by mal byť niekto Vami uvedený do omylu.
K veci:
Základná zásada je, že sa dedí to, čo poručiteľ vlastnil ku dňu svojej smrti.
1. Ak ide o majetok vo výlučnom vlastníctve poručiteľa (teda napríklad aj dar, ktorý dostal za svojho života), tak pri dedení zo zákona platí, že tento majetok dedí v prvej skupine preživší manžel a deti poručiteľa, každý rovným dielom.
2. Ak ide o majetok v BSM, tak najskôr sa vyporiada BSM podľa všeobecnej zásady, a to tak, že manželke pripadne polovica a predmetom dedičstva je druhá polovica. Táto druhá polovica sa pri dedení zo zákona opäť dedí v prvej skupine podľa zásady uvedenej v 1. bode, teda sa rozdelí medzi preživšieho manžela a deti, rovným dielom.
Ak by ste to nepochopili, tak pri majetku pôvodne v BSM v konečnom dôsledku bude preživší manžel vlastniť viac ako pri dedení majetku, ktorý bol vo výlučnom vlastníctve poručiteľa.
Nesprávne informácie, ktoré tu šírite, sú najmä:
"zo spoločne nadobudnutého domu dedia po zosnulom rodičovi iba deti a to polovicu podielu"
"žena nič nededí keď to nie je spoločne nadobudnuty majetok ale je to dar alebo iné dedičstvo dedia len deti"
"Dar na konkrétnu osobu počas manželstva nie je predmetom dedičstva pre manžela/ manželku ale len pre deti."
Nemáte zač.
P.S. Keď nemáte absolútne šajn vo veci, skúste sa realizovať v niektorej z xyz tém, kde stačí mať názor;;odborné veci je lepšie nechať na tých, ktorí sa v tom vyznajú.
@lenkalenka1987
Závisí od toho, či je nejaký písomný doklad, dohoda, inak podľa toho, čo sa prípadnému žalobcovi podarí preukázať. Mohlo ísť len napríklad o pôžičku, alebo o zmluvu o budúcej zmluve atď. Je to dôležité preto, aby bolo jasné, kedy prípadne začala plynúť premlčacia doba.
@draik Dakujem, nie je o tom žiadna zmienka, žiadna zmluva, nič, len z jeho úctu chodili platby na hypotéku cca 2 roky pred svadbou a podľa mna nie je ani dokaz v poukázaní sumy z jeho úctu na jej pri kúpe (lebo “akontáciu” platili zložením hotovosti). Za to je dokaz z internetbankingu o prevode na mužov ucet ako vyplatenie od nej.
Ono vzajomne záväzky sú vysporiadané (až na splatky z hypoteky po svadbe), on si to nárokuje len skrz toho, že hodnota nehnutelnosti vzrástla a keďže boli vtedy partneri, tak to berie, že keď to bol spoločný napad kúpiť a zhodnotila sa nehnutelnost, tak aj on má nárok na zhodnotenie. Ale po svadbe opravy, hypotéku, všetky poplatky platila len ona zo svojho úctu, kde mala uspory, čiže ani nie z úctu, kde chodila vyplata
@gabriel11122 Zabudni. Po smrti rodičov budu vaše dobre vztahy na bode mrazu a dedit sa bude na 2 časti bez ohladu na to či uz brat dostal niečo a ty si niečo investoval.Viem čo hovorim
@naniki mozes. Uz som to videla (ale v DE zavete, nemyslim ale ze u nas je to inac) Ak mas viac deti, tak v jednom zavete vies napisat, co komu odkazujes a mozes aj explicitne napisat ktora osoba nedostane nic a tu vydedujes, avsak musia tam byt preukazatelne zle vztahy s dokazmi.
Ta ma potom zo zakonu narok iba na povinny diel co je polovica toho dielu, ktory by mu prisluchal keby to slo zo zakona (podiel zalezi od poctu dedicov, z toho polka). Ak iba opomenies dedica (nespomenies ho v zavete) tym padom ho explicitne nevydedujes. Ten potom vie dedit kludne aj svoj podiel zo zakona, ak zavet napadne a preukaze ze bol napr podpisany pod natlakom alebo ze dana osoba nebola sposobila na pravne ukony (co moze byt casto ak je rodic uz starsi a ma napr alzheimer, treba ale zdrav stav preukazat odpisom zdrav karty a lekarskymi atestami).
@lenkalenka1987 tak to mala holt smolu.Ano, narokovat si moze na sumu a zvyseni hodnotu, to ze ona platila vydavky je kvazi uz minute, ma smolu.
@lutonjakubko to co brat za zivota od rodicov dostal si druhy brat vie zapocitat ze bol obdareny

@maruska228 😂😂 no ty si cista právnica 😂🙏
Este raz. Dedi zo zakona aj manzelka, aj ked to nespada pod bsm.
Fakt uz nic nepis, lebo takychto odbornicok je tu kopec, co nic nevedia, ale pisu to ako jasnu vec.