Rodný list dieťaťa a zmena priezviska

pumperlik
10. jan 2017

Ahojte mám syna ktoreho mám z predchádzajúceho vstahu,teraz som sa vydala a malému sme zmenili to priezvisko.ale rodný list my dali taký že na rodnom liste je meno bývalého,moje meno za slobodná a malého teraz už nase spoločne.takže každý tam\máme iné priezviska.Taký rodný list som ešte nevidela.Má niekto s tym skúsenosti ?

natalym
10. jan 2017

No veď asi to je normálne. Otec sa nemení, Ty sa v tom čase volala tak ako za slobodna a chlapec má také priezvisko aké ste mu dali. Podľa mňa je to ok.

majusqa77
10. jan 2017

a co si cakala? ze co sa este zmeni? ved v case narodenia dietata si sa ty volala inak, nie??

pumperlik
autor
10. jan 2017

No veď v poriadku ale chcela som tam aspoň aby mi tam dopisali že priezvisko ako vydatá a za slobodná ale to sa nedá vraj

pumperlik
autor
10. jan 2017

malo sa zmeniť priezvisko malého

alex49
10. jan 2017

ved syn sa narodil predtým ako si sa vydala, nerozumiem čo chceš meniť

havana_frost
10. jan 2017

Keby si sa znovu vydala, tak by si znovu menila rodný list dieťaťa, aby tam bolo aktuálne priezvisko?

Pri zápise narodenia alebo uzavretia manželstva sa rodičia osoby, ktorej sa zápis týka, zapisujú priezviskom, ktoré mali v čase, keď matričná udalosť nastala. Ak toto priezvisko nie je ich rodným priezviskom, zapisuje sa aj ich rodné priezvisko.

janicka2315
10. jan 2017

@pumperlik preco zmenit priezvisko maleho?Vydala si sa ty ale on ma priezvisko po svojom biologickom otcovi..zo zmenou priezviska by musel suhlasit aj otec podla mna..

havana_frost
10. jan 2017

@janicka2315 Tu sa rieši iné. Dieťaťu skutočne zmenili priezvisko, ale matka je prekvapená, že na novom RL figuruje jej priezvisko z času, kedy sa dieťa narodilo. A nie najnovšie - rovnaké ako získalo teraz dieťa.

pumperlik
autor
10. jan 2017

@janicka2315 veď on aj súhlasil a už má aj zmene

rudkocam
10. jan 2017

Dá sa to, pokiaľ si Tvoj nový manžel ti dieťa adoptuje. Vtedy môže prijať nové priezvisko. Avšak otec bude uvedený stále ten biologický

havana_frost
10. jan 2017

@rudkocam Dá sa čo? Zmeniť matkine meno v RL dieťaťa po zmene priezviska dieťaťa na aktuálne, nie ktoré mala matka v čase matričnej udalosti (tzn. narodenia dieťaťa)? Lebo tak znela otázka.
Ak bude dieťa adoptované, tak v RL už nebude uvedený biologický otec, v tom tiež nemáte pravdu.
A navyše, k zmene priezviska dieťaťa nemusí dôjsť len adopciou, existuje aj len prostý akt zmeny priezviska, bez zmeny otca.

majusqa77
10. jan 2017

@havana_frost zamotane, sama zadavatelka nevie asi co chce.. ...oni asi menili dietatu meno na terajsie spolocne s novym manzelom, otec ostal povodny, s inym priezviskom

havana_frost
10. jan 2017

@majusqa77 ano - tiež si tak predstavujem situáciu. A otázka (zamlčaná) znela, prečo má matka v novom RL dieťaťa prvé priezvisko. Pretože sa zapisuje tak, ako bolo v čase matričnej udalosti. Okrem zmeny, samozrejme. A svoje priezvisko v čase narodenia dieťaťa už nezmení.

Ale väčšina ľudí tu reaguje na okolnosti zmeny priezviska - o ktorých nebola reč.

bykaterina
10. jan 2017

@rudkocam ak si dieta adoptujes meni sa na rodnom liste aj meno otca. samozrejem musi suhlasit biootec s adopciou, a tiez ak zena chce zmenit iba priezvisko musi suhlasit biootec. ale meno zostava v rodnom liste take ake mali v den narodenia dietata

alex49
10. jan 2017

ja som to pochopila tak, že chce zmeniť svoje meno na detskom rodnom liste, ked sa narodil bola slobodná a to je tam zapísané a teraz chcela zmeniť aby tam bolo zmenené jej meno na vydaté priezvisko... či som to zle pochopila

bykaterina
10. jan 2017

@alex49 ano dobre si to pochopila ale to nie je mozne. lebo vtedy mala take meno ake mala