Slobodná matka verzus manželstvo

didi232
20. júl 2013

ahojte, nejde o žiadnu vypočítavosť, skôr by som potrebovala radu....zatiaľ som slobodná a čakáme bábätko v novembri...som vyše roka na PNke, čiže už mám nárok iba na sociálku do 200e, predtým som pracovala a som stále zamestnaná...kedže materská sa mi bude už rátať z pnky vychádza mi nejakých 340e a to som zarábala v práci 3-4x toľko, takže je to trochu dosť veľká rana pod pás....dilemu však mám z toho, či by nebolo dobré, aby sme sa s priateľom zobrali...on je živnostník, ktorý nie je platcom dph a nevykazuje zisk v daňovom priznaní. či budeme mať nejaký nárok na peniažky navyše, alebo to bude ešte horšie než keby ostanem "slobodnou" matkou....už som googlila kade tade a nikde sa ani v zákonoch neviem dohrabať k takejto záľudnosti...ak máte podobnú skúsenosť, alebo ovládate zákony budem veľmi vďačná za akúkoľvek radu. 😉

mima4
20. júl 2013

@didi232
Poviem ti tak, cim viac bude zien, ktore uvazuju ako ty... tym viac mozeme sa ako spolocnost dostat do takeho stadia, ze akekolvek zvyhodnenie pre SKUTOCNE opustenu mamicku sa zrusi a doplatia na to prave tie zeny, ktore naozaj su opustene a velmi potrebuju pomoc. 😔

Ser na peniaze, nech peniaze nerozhoduju co budes robit. Ak si vies predstavit byt cely zivot so svojim sucasnym priatelom, vezmite sa. Ak si si nie ista, nevydavaj sa.

stano4000
20. júl 2013

No oplatí sa ti zostať samej. Nielen kvôli peniazom a zákonom ale najmä preto ze určite nemá otec dieťaťa čo ponúknuť keď sa tu na take pýtaš. Kokos ženy robíte niečo so sebou!!!

1katkas
20. júl 2013

tak ja ked som sa vydavala tak ani ma nenapadlo, ze kvoli tomu aby som mala financne vyhody...

didi232
autor
20. júl 2013

vidím, že ste to ani jedna-jeden nepochopili...ale nemienim sa rozčulovať...mfp

didi232
autor
20. júl 2013

@stano4000 má čo ponúknuť, ale ak je človek zvyknutý na samostatnosť a plat okolo 1500E a kvôli PNke mám dostávať 200e a uživit dieťa, tak premýšlam či je lepšie ostať slobodná a dostávať 50e na bývanie a 14e pre tehotnú, alebo si ho zobrať a tento štát vyžmýkať na daniach!!! asi toľko!!!

hradnapani
20. júl 2013

@didi232 ako osamela matka (ktora nezije s partnerom co rodicmi v jednej domacnosti) mas narok na o tri tyzdne dlhsiu matersku dovolenku. Avsak neviem, ci vam to velmi pomoze, pretoze by som sa skor obavala toho, ze ked nastupis na RD a budes poberat tych cca 220 eur, ci budete mat z coho zit, ked by partner/ manzel zarabal ako zivnostnik tolko, ze mu nevychadza ani na platenie dane, cize ma zrejme nizky "zarobok". Ale mozno vam to stacit bude.
Kazdopadne, neboli by ste ani prvi, ani posledni, ktori by sa kvoli par euram navyse tvarili pred uradmi, ze ziju zufalo osamelo. Ale manzelstvo ma jednu financnu vyhodu: keby manzel platil dane, tak by si mohol raz rocne poziadat o tzv. vratenie dane na manzelku, ktora je doma a stara sa o dieta).

anuska74
20. júl 2013

nedá mi keď si zarábala v práci raz toľko a predpokladal si, že budeš na materskej, rodičovskej tak si si mala odkladať, a nekalkulovať kvôli pár euro, či sa vziať.
Kebyže vzťah je vážny, a vieto čo chcete, tak sa vezmete a nešpekulujete.
ja som pracovala v At. a peniaze odkladala a nemusela žiadať štát o drobné, kedže som už ako tehotná ani v At. ani na Sk pracovať nemohla.
a náš sociálny systém je zlý, ale ako niekto píše vyššie, je to aj kvôli ludom čo ho neoprávnene vyciciavajú. teraz bez urážky nemyslím konkrétne teba. Ale život sa zvrtne všelijako, sú mamičky fakt bez partnera a spostihutým dieťaťom a čo majú povedať.

janinah
20. júl 2013

@didi232 z platu 1500 eur sa nedá našetriť na materskú či príp. PN?

vamajka
20. júl 2013

Slobodne maju urcite vacsie vyhody co sa tyka financii od statu, ale keby sa nedajboze nieco stalo partnerovi nemas narok na vdovske

vamajka
20. júl 2013

Zeny nazavidte tiez ste mohli zostat slobodne a vyzmykat aspon trochu stat. Ja som bola nezamestnana a po podpore som nemala narok ani na cent, no keby som bola slobodna s dvoma detmi tak by mi stat nieco dal. Takze
@didi232 celkom rozumne rozmyslas, len si to treba vsetko poriadne premysliet. Myslim, ze niaky papier lasku nezaruci. Keby som mala este raz tu moznost asi by som sa nevydavala, ale zila len tak. Jedna znama je slobodna ma sest deti a dostava take peniaze, ze ja tolko urcite nezarobim.

schellys
20. júl 2013

slobodna matka nema ziadne, absolutne ziadne financne zvyhodnenie od statu!! jedinou vyhodou je poberanie materskej o dva, alebo tri mesiace dlhsie. Slobodna matka ma pravo na vyzivne na dieta a vyzivne na nevydatu matku do dvoch rokov dietata..samozrejme nie od statu, ale od otca dietata..co musi byt spravoplatnene sudom..Ked mas v ruke papier zo sudu o urceni vyzivneho - toto musis mat, mozes ist na socialku, kde ti vyrataju, ze vlastne nemas narok na nic, ani na prispevok na byvanie 50 eur, aj ked samozrejme splnis vsetky podmienky - byvas sama vo svojom, pripadne prenajatom byte ( samozrejme ak byvas u rodicov, tak sa berie prijem vsetkych clenov domacnosti), zdokladujes vsetky naklady na byvanie, tak aj tak si vlastne stale v pluse, lebo dostanes rodicovsky 200 eur plus vyzivne..je jedno, ze ti zostane na zivot pre teba a dieta 20 eur, alebo niekedy ani to nie..toto vsetko je moja osobna skusenost, som slobodna matka..takze ziadne vyhody od statu!!

nintu
20. júl 2013

ja som slobodna mamicka a mam narok akurat tak na rodicovsky+pridavok na dieta=222eur ☹ (samo.pred tym som mala matersku) nic ine pretoze byvam u rodicov...maju nas zivit 😢 a to mam odpracovanych uz xy rokov.z vyplaty mi strahali nehorazne peniaze a teraz ked potrebujem tak ani velke h*vno mi nedaju 😠

maca_p
20. júl 2013

@vamajka a co by ti dal tento stat?

maca_p
20. júl 2013

@didi232 nevsimaj si mudcov, co moralizuju nad statusom slobodna. pritom vydate maju ovela viac vyhod zo statusu vydata a statneho rozpoctu, takze nevem, kto je viac vypocitavy....
ako jedinu vyhodu budes mat myslim v tom, ze nebudes musiet do 15 rokov veku dietata robit nocne sichty 😀 . inak nic...

anuska74
21. júl 2013

@vamajka
príklad za všetky drobné, slobodná , berie peniaze na 6 deti a z toho žije? OMG.

trish31
21. júl 2013

Neviem,co tu pisete,ako slobodna matka nema ziadne vyhody od statu.Takze netusim,co pisete o ZMYKANI statu.Stat skor vyzmyka Vas ako Vy jeho.