icon

Sused si chce vybúrať veľké okno rovno na môj dvor

dadika2535
15. jan 2022

Ahojte všetci 🙂 , máte niekto prosím skúsenosť s tým, že Váš nový sused (kúpil si starý dom a chce ho zrekonštruovať) si chce vybúrať veľké okno, ktoré bude otočené môjho dvora. Existuje na to nejaký paragraf alebo nejaká páka? Predsa stratím akékoľvek súkromie na mojom pozemku. Ďakujem veľmi pekne 🙂

dadika2535
autor
15. jan 2022

@martul veď v poriadku, ale úprimne si nemyslím, že moja téma je jediná "mimo" . Rieši sa tu naozaj všetko, preto som si nemyslela, že práve táto téma bude niekomu vadiť 🙂

aniele
15. jan 2022

@sasa1310 Nie, nemôže. V stavebnom zákone je definované, na čo pri rekonštrukcii stačí ohlásenie a na čo je potrebné stavebné povolenie. Pri zmene vzhľadu domu (čím vybúranie okna určite je) to stavebné povolenie potrebuje. Ono, pri rozsiahlejšej rekonštrukcii (čo väčšinou pri kúpe staršieho domu býva) potrebuje aj projekt.

dadika2535
autor
15. jan 2022

@sasa1310 túto otázku som sem položila s tým, že viem, že nie sú tu žiadne odborníčky a odborníci ale predsa som si myslela, že nájdem niekoho, kto má podobný problém 🙂

sasa1310
15. jan 2022

@dadika2535 ten dom na tú stranu už okno má?

dadika2535
autor
15. jan 2022

@sasa1310 áno, je to starý cca 70 ročný dom. Ale jedno špajzové malé okno tam je. To nové okno bude z časti na starom dome a z časti na prístavbe :D

cickamon
15. jan 2022

tak normalne velke okno s vyhladom dat bez vasho suhasu nemoze, male "odvetravacie" okno ano, ale s mliecnym sklom alebo nejak zatienene aby nevidel do tvojej zahrady moze aj bez suhlasu. Pokial si dobre pamatam tak ak chce velke okno bez vasho suhlasu musel by ho mat 5 metrov od hranice pozemku alebo 7 metrov od vasho domu.

dadika2535
autor
15. jan 2022

@cickamon kde ste prosím túto informáciu našli?

mimulik
15. jan 2022

Mam vlastnu skusenost..kolaudacia januar 21..my sme rekonstruovali dom ktory tvoril hranicu pozemku. Nemoze tam mat zo zakona velke okno..

aniele
15. jan 2022

@dadika2535 Inak, takéto otázky je lepšie klásť na modrej streche. Budeš mať aj väčšiu istotu, že dostaneš správnu odpoveď.

habibim
15. jan 2022

@dadika2535 moja susedka, dokonca otcova sesternica, prišla za nami raz s tým, že chce do jednej z izieb urobiť okno, lebo ho tam nemá a bolo by na strane domu v mojom dvore.. Keďže ten múr domu je hranica... Pýtala sa, či nám to bude prekážať, povedala som, že nie, ak to okno bude mliečne a nebude cez neho vidieť.. Súhlasila... To bola naša dohoda.. Okno nie je veľké, asi len 1m široké a 80cm vysoké.. Ale aj tak.. Na toto sú pravidlá, treba si to preveriť...

dadika2535
autor
15. jan 2022

@mimulik Super, ďakujem Vám za praktickú odpoveď 🙂 presne takúto praktickú a slušnú odpoveď som hľadala.

jankalukasova
15. jan 2022

@sasa1310 áno, samozrejme, že to tam je. Môžem to odfotiť, keď sa deti zobudia.

loginexistuje
15. jan 2022

@dadika2535 samozrejme ze nemoze mat max male okienko s mliecnym sklo z neobytnych miestnosti kontaktujte obecny urad sused si to nemoze dovolit a uz vobec nie na hranici pozemkov

dadika2535
autor
15. jan 2022

@aniele áno, máte pravdu. Ale predsa som chcela skúsiť položiť otázku aj tu, pretože nie raz mi bolo z osobných skúseností dobre poradené 🙂

dadika2535
autor
15. jan 2022

@jankalukasova budeme Vám vďačné 🙂

april171
15. jan 2022

@sasa1310
stavebný zákon má vykonávacie vyhlášky ako je 532/2002. Stavba v zmysle stavebného zákona je aj časť stavby a stavebné povolenie sa vyžaduje na novú stavbu, zmenu dokončenej stavby ako aj stavebné úpravy samozrejmé vždy záleží od konkrétneho projektu

@dadika2535 modrý koník naozaj nie je správne fórum na takéto otázky, stačí prejsť na modrú strechu
Všetky otázky však najlepšie zodpovedia na príslušnom stavebnom úrade.

dadika2535
autor
15. jan 2022

@april171 áno, pochopila som. Ďakujem 🙂

oli18
15. jan 2022

Povedz susedom, nech si na okno daju mliecne sklo. Ak maju susedia poschodovy dom, tak ta z poschodia aj tak uvidia. V takom pripade stracaju vysoke ploty opodstatnenie.

hopsadobrandejsa
15. jan 2022

Ja osobne som nazoru, ze so susedmi si treba budovat dobre vztahy a akekolvek zakazy typu "toto nemozes" a "hento urcite nie" Vasmu spolunazivaniu v ziadnom pripade nepomozu.

Pokial sa da, je potrebne najst akysi konsenzus aby sa vyhovelo obom stranam. Viete ake okno tam chce dat? Za akym ucelom? Komunikovali ste so susedom ohladom vasich obav?

Ja mam tiez starsi dom a mame velke sklo-betonove okno smerujuce k susedovi aby bola presvetlena chodba a ziaden problem nie je.

Ja si myslim, ze paranoja nie je na mieste ak neviete za akym ucelom tam to okno chce mat. Ak by mal moj sused obavy, ja by som ocenil ak by prisiel za mnou aby sme mohli celu situaciu riesit pretoze by nebolo v mojom zaujme robit druhemu naprieky skrz moj osobny komfort.

cickamon
15. jan 2022

@dadika2535 studovala som stavebnu fakultu tam to bolo na prave tusim.

mimulik
15. jan 2022

@dadika2535 rado sa stalo

martinka13
15. jan 2022

My sme zasadili širokú brezu pred okno suseda. Ale bola to trochu iná situácia. V tej dobe tam nik nebýval. Teraz už áno. Môžeš si to takto vyriešiť. Možno by som ale najprv skúsila podebatit so susedom. Ved oni tiež nebudú mať v izbe súkromie, keď vy budete na dvore. Mne by sa to veru nepáčilo na jeho mieste tiež.

hrasocek12
15. jan 2022

Nemoze si len tak bez tvojho suhlasu dat okno velke ,musi mat tvoj suhlas ak mu ho nedas a on si ho aj tak postavi zavolas na prislusne urady a tie mu daju na jeho naklady to odstranit..moja suseda sa bola pytat ci si moze dat viac malych okien zhruba 30x35cm a nato tiez musela mat suhlas odomna ..ma 3okna povolene papierovo odomna ..staci komunikovat ale velke okno by som jej nikdy nedovolila

lucik194
15. jan 2022

@sasa1310 nemoze si len tak vyburat okno k susedom. potrebuje na to suhlas majitela toho dvoru, keďže to nie je jeho dvor.

osobne by som suhlas nedala. lebo majitel dvoru príde o sukromie.

simca06022011
15. jan 2022

@dadika2535 je na to taká paka ze na takéto daco mu treba normálne stavebné povolenie. Kedze sa meni vonkajšia dispozícia / vzhlad, vie pri "rekonstrukcii" menit okna, ale iba za také rozmerovo ake ma . Opýtaj sa na stavebnom urade určite, susedia to riešili. A áno aj u nás stavebný urad rieši okna z obytných miestností k susedom.

zalka
15. jan 2022

@dadika2535 my máme veľké okno s normálnym sklom s výhľadom susedovi do dvora, ale ide o starý dom, to okno tam bolo aj predtým , dom je postavený na hranici , susedov dom je tak odhadujem 6-7m od hranice, ale je to okno z kuchyne.
Ináč sú dalej k susedom len malé okná, z kúpelky, z pivnice a z garáže zo sklobetonových tvárnic.
A ako baby spomínali. Z poschodia mám okná do vlastnej záhrady ale vidím komplet záhrady u susedov ( i cez tri dvory) , a to isté susedia s poschodovým domom. Vidia do záhrady i nám.

Ale nové okno by nám stavebný úrad pri rekonštrukcii nepovolil,
horný sused postavil dom v záhrade, cca 1,5m od hranice pozemku a okná tam má len z technických miestností ako wc, kúpelka kotolna pracovna , sú malinké vysoko a s mliečnym sklom. Len tak súhlasil stavebný úrad s oknami k nám do záhrady u susedovej novostavby.

erickatt
15. jan 2022

@dadika2535 nemoze bez tvojho povolenia. Iba okno z kupelky a wc...

erickatt
15. jan 2022

@dadika2535 a ak ano? Ty si tam mozes posadit co len chces

katrin21
15. jan 2022

Tu ide o to,ako daleko je to okno od vasho domu... vzdialenost domov je dana zakonom a tak isto min.vzdialenost ak tam je okno.... myslim ze 7m,ale neni som si uz ista..... dalsia vec je ze sa to da obist, ak tu miestnost oznaci ako satnik,alebo sklad..to potom nie je obytna miestnost a okno tam moze byt....ale tp by musel asi aj uviest do projektu.