Titul na občianskom
Po svadbe som si bola na polícii meniť občiansky, vodičský aj cestovný. Doma som to potom mužovi rozprávala, že si zvykám na nové priezvisko a podobne a on sa ma zrazu pýta - a vzala si tam aj diplom, nech máš aj titul na dokladoch?? A ja, že nie, lebo mi to úprimne ani nenapadlo a co ja viem, proste mi to nepríde dôležité, ani ma to nijako netankuje. A on, že to som mala spraviť, a prečo som si to tam nedala, že ten titul mam atď. Obaja sme inžinieri a on svojho Ing. dokladoch aj ma. Aj ma to prekvapilo, nikdy v živote dovtedy neprejavil, že na tom lipne. Zo zvedavosti, dali ste si vy tituly do dokladov? Co si o tom myslite?
Samozrejme, že ho mám v dokladoch. Nie je to o tom, či si človek na titule lipne (aj keby áno, veď ho to stálo veľa síl a času získať ho), ale keď ten titul nemáš v OP, tak ho potom neuvádzaš nikde? Lebo veď z OP vychádzajú ostatné tlačivá.
Ja pracujem v odbore, kde je nutné mať titul a tak ho píšem všade a mám ho aj na každom doklade.
@babulkomale by si sa čudovala. 😂 Titul neznamená, že sa viem orientovať v každej oblasti. Napríklad u lekára, nákup spotrebičov, stavebného materiálu...
Ja som si menila po svadbe a to som mala aj po staniciach tak som si ho dala...🤷 Bez tak na občianskom ani nie je vidieť, na vodičáku je pri priezvisku, ale ten som odkedy ho mám predkladala asi dva krát 😂😂😂
Odkial sa vzalo to, ze cim menej si clovek titul niekam uvadza tym viac sa tym, ze si ho neuvadza moze chvalit.. a naopak.. cim viac si ho uvadza, tym viac sa ma citit trapne? Nechapem.. Chapem prehnane pchanie titulu tam kam nepatri (svadobne oznamenie napr., "idealne" ak jeden ma a druhy nema titul), ale uradne veci, pracovne veci, zmluvy, doklady..?
dala
to ci mam titul a kde si ho pcham v zasade vzdy iritovalo tu cast rodiny a priatelov, ktori tuzili po VS a nedokazali ju dosiahnut, vzdy sa o tom prekecli v slabej chvili alebo pripiti...
Ja ho mám v dokladoch a pouzivam ho v praci a na úradné záležitosti. Moj muž si ho tam tiez zabudol dat napísať ale napíše ho tam až ked bude menit trvalý pobyt. Inak mne pride vtipne keď si objednavam z koníka tak titul nepíšem ale väčšina si ten titul napíše aj na krabicu od topánok 😁. Tak ale každého vec, titul už patrí k menu.
@zuzanka.zuzu napr csob nato prihlada stale
Aby som to upresnila, nemyslím si nič zlé o ľuďoch, čo si titul uvádzajú. A absolútne nič na tom nevidím na smiech, ako tu niektorí písali. Sama som sa na chemickej fakulte dosť namakala, aby som vzdelanie získala. Mne to jednoducho nenapadlo v tej chvíli. Tak ma len zaujímalo, ako sú na tom iní ľudia s titulom.. Pripomenul mi @hiro, že v starej zdravot. Kartičke som titul mala a áno, keď som ležala v nemocnici, doktori ma inak ako titulom nenazvali,v tom prostredí je to bežné očividne.
do frasa prave som zistila ze mi ho endali do noveho OP myslela som ze to robia automaticky.... ☹ ale ked poslem email s hlavickou, firemny, s titulom tak sa inak chovaju aj poslanci aj lekari aj vsetci papalasi...ako ked im zavolam a poviem len meno...ja titul velmi zneuzivam, aj pri otvarani zivnosti mi otvoril dvere s klientami zo zahranicia, kedze enmam titul robeny na SK, mangel ma Ing a som sa ho teraz pytala a chvilu rozmyslal a zistil ze tiez chudak zabudol ze je INg 🙂
@autor dala som si ho zapísať, keď mi skončila platnosť občianskeho, vyslovene kvôli zapísaniu titulu by som si OP nemenila, až taký dôležitý v živote pre mňa neni, používam ho len v súvislosti s prácou.
Ale keď mi tu v bazáre jedna mamička dala k adrese a menu kde jej mám poslať balík aj Ing. , tak som sa pobavila a šupla som svoje Ing. aj ja ako odosielateľ 😎
Tiez nemam. I ked mam iba bc. Ale nedala by som si aj tak.
Ono mne bolo vtedy povedane ze ked si ho dam na doklady musim ho pouzivat potom vsade. A tak som si ho nedala a nepouzivam 😂
Ja som sa vydala rok pred ziskanim titulu, takze mam OP bez titulu..nechcelo sa mi po roku zas menit OP len kvoli tomu...ale ked mi skonci platnost, tak si dam zapisat....ale teda, ze by som to nejako prezivala, tak to vobec...
Dokonca aj v rodnych listoch mojich deti je manzel s Ing. a ja bez, a to ostane tak uz...a neriesim 🤷♀️🙂
Mám titul v obcianskom a keby sa nevydavam, tak asi ho idem aj tak vymeniť. Raz mi jedna známa povedala, že od kedy má v OP JuDr tak sa k nej správajú inak na úradoch, nemocniciach dokonca aj na rodičovskom. A to je žena, ktorá nemá potrebu sa oháňať titulom a veľa jej známych ani nevie, že má titul pred menom aj za menom. Proste obyčajná ženská. Tak som si tam ten titul dala a mala pravdu. Možno je to zažite ešte z minulosti ze titul fakt niečo znamenal ľudia mali hlavne pred doktormi úctu. Nie na darmo sa hovori, že sme si všetci rovní, ale niektorí sú si rovnejší. Ako nie ze by som si na tom titule zakladala, som úplne obyčajná žena z dediny, nič extra som nedosiahla, ale prečo si ho tam nedat, keď vidím, že na úrade sa na mňa pani zrazu nemračí. Treba si ten život spríjemniť keď mám tu možnosť.
Ja titul na dokladoch nemam, tiez to nepovazujem za dolezite, ale stalo sa mi raz v banke, ked som predavala byt, bola som s kupujucim podpisat zalozne zmluvy. Podpisala som sa a potom on. Bol to moj spoluziak z VS a nahodil taky mega vysperkovany podpis, ktory este na VS nemal, tak som utrusila poznamku, ze fiha aky vymakany podpis, na co klientska pracovnicka zareagovala (pricom to vobec nebolo pre nu), ze ano pan ma zaujimavy podpis, vidno, ze je vystudovany 🤦 (titul na OP mal). Tak ma ta poznamka zarazila, citila som sa ako nejaka sedlana 😂
inak uviesť titul v občianskom môže spôsobovať aj problémy. Jeden môj známy Ing. sa chcel zamestnať v automobilke pri linke a povedali mu, že je prekvalifikovaný a nezobrali ho.
@skusihu tak ale to by snad zistili aj pri prijimacom konani, nezamlcis predsa titul a nebudes klamat o vzdelani…takze samotny fakt ze ho mal v op tak nehra ziadnu rolu
@lelelienka prečo klamať? stačí nespomenúť 😉
@valeria_h inak aj ja mám na zvončeku titul, ale nie mojou zásluhou. Mám ho v OP a teda aj vo všetkých listinách ku bytu a meno na zvončeku rieši domovník. Tak po dvoch rokoch prosieb, nech už tam nemám meno starého majiteľa, konečne prišlo k činu a on tam napísal Ing. XY , som nevedela či sa mám smiať alebo plakať. Ale dohovoriť som mu nešla, veď na tom vôbec nezáleží. Teraz mi došlo, že susedia si možno myslia, že sa cítim niečo viac kvôli titulu.
so zmenou OP (koniec platnosti) som si dala zapisat ako titul, tak krvnu skupinu… ze by som postrehla “ine” spravanie kohokolvek povedat nemozem, ziadny “zistny” dovod na zapisanie titulu som nemala ani nemam, neuvadzam si ho inak nikde mimo uradnych a pracovnych veci a aj to len vtedy ked si to nejakym sposobom situacia vyzaduje (kolonka “titul”) … mozno nejaku malu vyhodu (ale naozaj len mozno) to bude mat pri zmene prace, ze nebudem musiet dokladat diplomy 🤷🏻♀️
mala som jeden vztah, kratky, s takym prostacikom.... no vela rozumu nepobral, velmi jednoduche teliatko.. Ale v obcianskom titul Bc. svietil a pri kazdej prilezitosti nezabudol pripomenut, ze ON je studovany. 😀 😀 😀
@zuzanka.zuzu nepisala si Mgr. et Mgr. Ale Mgr.Mgr. Aj ked je to asi jedno. Vypisovat si takto tituly po socialnych sietach a podobne mi pride od veci.
@sednaja mne to pride fajn dat si to do dokladov. Ved ich neukazujes kazdy den a hocikomu. Tak co je na tom ked ten titul tam mas, ved si na nom makala. Ale titulovat sa na socialnych sietach, pri predstavovani sa a vypisovani nepodstatnych formularov mi pride odveci.
Ešte ma teraz tak napadlo, že bol jeden doktor, ktorý mal vážne hanlivé priezvisko a všade na schránke od bytu, na zvonečku, všade mal komplet všetky tituly vypísané. To som tiež dokázala pochopiť, že priezvisko ako pohlavný orgán, si nejake to zvýšenie vážnosti žiada :D
Ja ako čerstvý ing som prišiel do jedného podniku na návštevu a mali sme tam jednať s vedením tej firmy. Podali sme si ruky a ja som sa predstavil ako Ing. Maroš Mrkvička. On sa mi predstavil bez titulu. A súčasne sme si pri predstavovaní sa vymenili vizitky. Počas rozhovoru alebo po ňom som sa pozrel na vizitku toho pána a tam stálo Doc. Ing. Fero Mravec CSc. Od vtedy sa nepredstavujem ako inžinier. Všimol som si že niektorí kolegovia si píšu titul Dipl. Ing. pritom na diplome zo školy majú jasne uvedené že môžu používať titul Ing. V Nemecku je totiž Dipl. Ing niekto kto presiel všetkým aj ťažkou matematikou a Ing. sú kratke praktické školy. Samozrejme že aj my sme diplomovaní inžinieri ale keď nám naše univerzity nedávajú take tituly nemali by sme ich používať. Každý kto ale titul má môže ho podľa mna používať kedy chce a koľko chce. Môže si ho písať aj na záchod a nikto mu to nemá čo vyčítať. Má na to právo. Tvoj muž má pravdu v tom, že napríklad lekári, keďže sa sami titulujú zvyknú aj nás volať po titule. Môžu k tebe inak pristupovať ak uvidis na kartičke titul. U lekárov je to niečo iné. Lekársky titul je oveľa náročnejšie získať a hlavne atestovaní lekári si zaslúžia, aby ich ľudia volali s titulom. Nehanbi sa za svoje vzdelanie. Nemusíš ho každému pripomínať ale na občianskom si ho nechaj urobiť.

minule sa ma u dr pytali ci mam titul a ja som asi 2 sekundy rozmyslala ze eeeeee. A som ing 😂 Asi som uz len manka na materskej a dam si to do obcianskeho lebo sama si uz nepamatam😅😅😅