icon

Uplatnenie priepustky na manžela počas návštevy CAR

8. júl 2025

Ahojte, môžem si dať potvrdiť priepustku na manžela ako sprevádzanie RP pri návštevách CAR? Ak by išiel na nejaký zákrok, vyšetrenie a nemohol by napríklad šoférovať? Mám už totiž minuté priepustky na seba, tak rozmýšľam, ako to ešte vykryť. Má zamestnávateľ právo skúmať to?

biba_18
8. júl 2025
@nelca84

@biba_18 tak sa to snad doskuma a vysvetli.
Zakonnik prace jasne hovori, ze zamestnavatel je povinny ospravedlnit zamestnanca na nevyhnutne potrebny cas.. cize zmestnavatel ma pravo si tento cas overit. Samozejme sa pocita aj s cestou a nejakou rezervou. Ale ak ides napr. rano na 7.30 na krv, tak logicky nemas narok na celodenne ospravedlnenie. Vo vela firmach akceptuju aj to, ale nie je to povinnost.

@natalka13 ty ako zamestnávateľ môžeš ísť kontrolovať PN ak je zamestnanec na PN - inak nemôžeš nič, iba žiadať sociálnu poisťovňu o preverenie... čo sa týka celodenných P - môžete vo firme zaviesť nejaké pravidlá, napr. benefity za nečerpanie...

biba_18
8. júl 2025
@nelca84

@biba_18 tak sa to snad doskuma a vysvetli.
Zakonnik prace jasne hovori, ze zamestnavatel je povinny ospravedlnit zamestnanca na nevyhnutne potrebny cas.. cize zmestnavatel ma pravo si tento cas overit. Samozejme sa pocita aj s cestou a nejakou rezervou. Ale ak ides napr. rano na 7.30 na krv, tak logicky nemas narok na celodenne ospravedlnenie. Vo vela firmach akceptuju aj to, ale nie je to povinnost.

@nelca84 jedna vec je či posudzuje nevyhnutný čas na cestu - iné samotné vyšetrenie. lekár to nesmie povedať a už vonkoncom sa to potom nebude nejako doskúmavať kde je pravda, resp. kto by to mal podľa teba doskúmavať?

eeffka
8. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_db0047 áno, boli sme tam spolu a išlo len o 1,5 hodiny, ani to nebol celý deň. A teraz mi kolegyňa robí problémy, čo som ani nechcela to riešiť. Oľutovala som, že som si dala to sprevádzanie, radšej som si mohla dať súkromnú priepustku, keby som vedela

@anonym_autor ake problemy? Je to proste zvedava kravka.slusne ju uzemni ci ma na svoje "doplnujuce" otazky nejaky zakonny narok a vybavene.

biba_18
8. júl 2025
@sima234

@biba_18 tak my voláme pokiaľ sa nám nezdá niečo na priepustke, občas aj lekár sa pomýli a dá zlý dátum a pod. Zatiaľ nám žiadny lekár neodmietol poskytnúť takúto informáciu.

@sima234 raz natrafíte na uvedomelého zamestnanca 🙂

sima234
8. júl 2025

@anonym_autor a to si s ním tam musela ísť? Robili mu nejaký zákrok, alebo bol len na klasickom vyšetrení?

sima234
8. júl 2025
@biba_18

@sima234 raz natrafíte na uvedomelého zamestnanca 🙂

@biba_18 niekedy zamestnanec je prítomný pri telefonáte, pokiaľ je na priepustke zlý dátum napríklad a zamestnancovi sa nechce íst späť k lekárovi, aby to opravil.

januska12323
8. júl 2025

Máš potvrdenie od lekára a nič viac ju zaujímať nemusí, respektíve nemá na žiadne doplňujúce informácie nárok. Zdravotný stav je súkromná vec. Môže si akurát overiť či si tam naozaj bola.

autor
8. júl 2025
@sima234

@anonym_autor a to si s ním tam musela ísť? Robili mu nejaký zákrok, alebo bol len na klasickom vyšetrení?

@sima234 práveže nemusela, robili vyšetrenia nám obom, len ako píšem vyššie, už mám minuté svoje priepustky, tak som si chcela dať sprevádzanie. Preto sa pýtam, či to zamestnávateľ má právo zisťovať

sima234
8. júl 2025
@anonym_autor

@sima234 práveže nemusela, robili vyšetrenia nám obom, len ako píšem vyššie, už mám minuté svoje priepustky, tak som si chcela dať sprevádzanie. Preto sa pýtam, či to zamestnávateľ má právo zisťovať

@anonym_autor jasné chápem. No ja som návštevu CAR riešila hlavne dovolenkou, lebo som nechcela, aby sa vedelo čo riešim. Ale tak už to musíš v práci nejako dohodnút, ale uznat by ti to mali, keďže si tam fyzicky bola a nikoho nemusí zaujímať prečo.

nelca84
8. júl 2025
@biba_18

@nelca84 jedna vec je či posudzuje nevyhnutný čas na cestu - iné samotné vyšetrenie. lekár to nesmie povedať a už vonkoncom sa to potom nebude nejako doskúmavať kde je pravda, resp. kto by to mal podľa teba doskúmavať?

@biba_18 ved sa tu stale bavime len o case, nie o vysetreni. Kto? Tak snad ked za tebou zamestnavatel pride, ze ti priepustku neuzna, lebo lekar mu povedal, ze si tam v ten den nebola a ty vies, ze si tam bola, tak snad sa to este overi, vsak aj lekar sa moze pomylit.
Ked sa ti nepaci moja odpoved, nech sa paci, zavolaj si na prislusny inspektorat prace s otazkou.

biba_18
8. júl 2025
@nelca84

@biba_18 ved sa tu stale bavime len o case, nie o vysetreni. Kto? Tak snad ked za tebou zamestnavatel pride, ze ti priepustku neuzna, lebo lekar mu povedal, ze si tam v ten den nebola a ty vies, ze si tam bola, tak snad sa to este overi, vsak aj lekar sa moze pomylit.
Ked sa ti nepaci moja odpoved, nech sa paci, zavolaj si na prislusny inspektorat prace s otazkou.

@nelca84 ja nebudem nikam volať 😂
autorka bola u lekára takže je to bezpredmetné či tam budú alebo nebudú volať - a ja nezisťujem či zamestnanec bol alebo nebol u lekára - keď mu lekár potvrdil priepustku že u neho bol ...

nelca84
8. júl 2025
@biba_18

@nelca84 ja nebudem nikam volať 😂
autorka bola u lekára takže je to bezpredmetné či tam budú alebo nebudú volať - a ja nezisťujem či zamestnanec bol alebo nebol u lekára - keď mu lekár potvrdil priepustku že u neho bol ...

@biba_18 ani nemusis, ja na jednom pracujem 🙂 jezis, vsak jasne, ze to spravi iba ten zamestnavatel, ktory ma pochybnosti, urcite sa ro nerobi bezne 🙈 ale ak ma pochybnosti, ma pravo si to overit... bodka

biba_18
8. júl 2025
@nelca84

@biba_18 ani nemusis, ja na jednom pracujem 🙂 jezis, vsak jasne, ze to spravi iba ten zamestnavatel, ktory ma pochybnosti, urcite sa ro nerobi bezne 🙈 ale ak ma pochybnosti, ma pravo si to overit... bodka

@nelca84 takže keď tam pracuješ, mohla by si nájsť aj nejakú oporu v zákone, na ktorú sa ako zamestnávateľ môžem odvolať? alebo ja ako zamestnanec ... lepšie je to mať v ruke ...

nelca84
8. júl 2025
@biba_18

@nelca84 takže keď tam pracuješ, mohla by si nájsť aj nejakú oporu v zákone, na ktorú sa ako zamestnávateľ môžem odvolať? alebo ja ako zamestnanec ... lepšie je to mať v ruke ...

@biba_18 ZP par. 141 ods. 2 hovori o povinnosri zamesrnavatela ospravedlnit zamestnanca na nevyhnutne potrebny cas. Mozes si k tomu dohladat komentare, prip. si vyziadaf pisomme stanovisko inspektoraru prace, ak potrebujes.

biba_18
8. júl 2025
@nelca84

@biba_18 ZP par. 141 ods. 2 hovori o povinnosri zamesrnavatela ospravedlnit zamestnanca na nevyhnutne potrebny cas. Mozes si k tomu dohladat komentare, prip. si vyziadaf pisomme stanovisko inspektoraru prace, ak potrebujes.

@nelca84 ale šak nie toto je otázka - ale či má právo niečo u lekára preverovať ...

nelca84
8. júl 2025
@biba_18

@nelca84 ale šak nie toto je otázka - ale či má právo niečo u lekára preverovať ...

@biba_18 ano ma, to, ci tam zamestnanec bol a cas vysetrenia, to je to, o co sa tu cely cas bavime, o case. https://www.ip.gov.sk/faq/moze-mi-zamestnavatel... myslim, ze je to odsek 7 ak som to spravne odratala...

autor
8. júl 2025
@nelca84

@biba_18 ano ma, to, ci tam zamestnanec bol a cas vysetrenia, to je to, o co sa tu cely cas bavime, o case. https://www.ip.gov.sk/faq/moze-mi-zamestnavatel... myslim, ze je to odsek 7 ak som to spravne odratala...

@nelca84 čiže stačí mať dôkaz, že sme tam naozaj boli v tom a tom čase, ale dôvod sprevádzania, či to bolo opodstatnené, nemá právo zisťovať?

biba_18
8. júl 2025
@nelca84

@nelca84 ale v ktorom zákone je opora toho že zamestnávateľ môže preverovať - a lekár môže poskytnúť tieto informácie ... lebo že musí poskytnúť náhradu, to vieme ...
našla som ale toto, právna poradňa ficek & partners:
Zamestnávateľ nemá právo kontaktovať vášho lekára a zisťovať, či ste u lekára skutočne boli, alebo aké boli dôvody vašej návštevy. Vaše zdravotné údaje sú chránené zákonom o ochrane osobných údajov a lekár ich nemôže poskytovať tretím osobám bez vášho súhlasu. Ak ste mali priepustku a predložili ste potvrdenie od lekára podľa požiadaviek zamestnávateľa, je to postačujúce. Zamestnávateľ má právo požadovať takéto potvrdenie, ale nemôže vstupovať do detailov o vašom zdravotnom stave. Ak máte ďalšie otázky o vašich právach a povinnostiach v zamestnaní, pokojne sa pýtajte. K stanovisku IP sa vyjadrovať nebudeme.

anonym_db0047
8. júl 2025
@biba_18

@nelca84 ale v ktorom zákone je opora toho že zamestnávateľ môže preverovať - a lekár môže poskytnúť tieto informácie ... lebo že musí poskytnúť náhradu, to vieme ...
Zamestnávateľ nemá právo kontaktovať vášho lekára a zisťovať, či ste u lekára skutočne boli, alebo aké boli dôvody vašej návštevy. Vaše zdravotné údaje sú chránené zákonom o ochrane osobných údajov a lekár ich nemôže poskytovať tretím osobám bez vášho súhlasu. Ak ste mali priepustku a predložili ste potvrdenie od lekára podľa požiadaviek zamestnávateľa, je to postačujúce. Zamestnávateľ má právo požadovať takéto potvrdenie, ale nemôže vstupovať do detailov o vašom zdravotnom stave. Ak máte ďalšie otázky o vašich právach a povinnostiach v zamestnaní, pokojne sa pýtajte. K stanovisku IP sa vyjadrovať nebudeme.

@biba_18 ten údaj o ktorom tu je reč a to je či bol zamestnanec v určitom termíne u dr., nie je zdravotný údaj podliehajúci ochrane osobných údajov.

nelca84
8. júl 2025
@anonym_autor

@nelca84 čiže stačí mať dôkaz, že sme tam naozaj boli v tom a tom čase, ale dôvod sprevádzania, či to bolo opodstatnené, nemá právo zisťovať?

@anonym_autor ano, staci potvrdenie, ze ste tam boli a to jedine si ma pravo zamesrnavatel overit

biba_18
8. júl 2025

ďalší anonym ... vzhľadom na gdpr vás nemôžem vyvolávať menom - takže pán so syfilisom, poďte dnu ...

nelca84
8. júl 2025
@biba_18

@biba_18 takze stanovisko narodneho insprktoratu prace ako dozorujuceho organu neberies, ale nejaky text co si nasla ty je podla teba smerodajny. Ok.

biba_18
8. júl 2025
@nelca84

@biba_18 takze stanovisko narodneho insprktoratu prace ako dozorujuceho organu neberies, ale nejaky text co si nasla ty je podla teba smerodajny. Ok.

@nelca84 prečo by som nebrala - ale v tom vyjadrení čo si dala nie je spomenutý zákon o ktorý sa opiera ich stanovisko ... ak by som bola lekár, chcela by som oporu zákona, nie IP. chápeš?

nelca84
8. júl 2025

@anonym_autor pockajj, tu chces zavadzat v tom, kto bol vysetreny? Resp. skutocne bol manzel vysetreny? Lebo ak nie, tak to moze byt problem

nelca84
8. júl 2025
@biba_18

@nelca84 prečo by som nebrala - ale v tom vyjadrení čo si dala nie je spomenutý zákon o ktorý sa opiera ich stanovisko ... ak by som bola lekár, chcela by som oporu zákona, nie IP. chápeš?

@biba_18 nie vsetko je v zakonoch napisane doslova, na to sluzia komentare a vyklady

biba_18
8. júl 2025
@nelca84

@biba_18 nie vsetko je v zakonoch napisane doslova, na to sluzia komentare a vyklady

@nelca84 takže modelová situácia - som doktor
- dobrý deň, som nelca z tej a tej firmy, mám tu priepustku od nášho zamestnanca že bol pred týždňom u vás
- áno. a čo?
- no potrebujem preveriť či bol naozaj u vás v čase ktorý má na priepustke
- no keď má priepustku tak bol
- viete mi to ale potvrdiť?
- nie som oprávnená vám dávať tieto info ...
... no, a teraz čo včul ...
- ale ja mám vyjadrenie od IP, že mám nárok to preveriť
- vy máte podľa IP nárok to preveriť, mne zákon o gdpr zakazuje vám poskytovať akékoľvek info bez jeho súhlasu

alebo iné - mám podozrenie že muž má nejakú pohlavnú chorobu. zavolám na infekčné:
dobrý deň, som nelca z tej a tej firmy, mám tu priepustku od nášho zamestnanca že bol pred týždňom u vás
- áno. a čo?
- dajte mi meno a kedy to malo byť? áno, bol tu vtedy a vtedy ...

parada, že? 😉

autor
8. júl 2025
@nelca84

@anonym_autor pockajj, tu chces zavadzat v tom, kto bol vysetreny? Resp. skutocne bol manzel vysetreny? Lebo ak nie, tak to moze byt problem

@nelca84 skutočne bol vyšetrený, aj ja som bola. Ale nebola nutnosť sprevádzania…

nelca84
8. júl 2025
@anonym_autor

@nelca84 skutočne bol vyšetrený, aj ja som bola. Ale nebola nutnosť sprevádzania…

@anonym_autor tak by to malo byt v poriadku

nelca84
8. júl 2025
@biba_18

- dobrý deň, som nelca z tej a tej firmy, mám tu priepustku od nášho zamestnanca že bol pred týždňom u vás
- áno. a čo?
- vy máte podľa IP nárok to preveriť, mne zákon o gdpr zakazuje vám poskytovať akékoľvek info bez jeho súhlasu

alebo iné - mám podozrenie že muž má nejakú pohlavnú chorobu. zavolám na infekčné:
dobrý deň, som nelca z tej a tej firmy, mám tu priepustku od nášho zamestnanca že bol pred týždňom u vás
- áno. a čo?

parada, že? 😉

@biba_18 v obidvoch tvojich modelovych situaciach lekar potvrdil, ze tam zamestnanec bol, teda ako zamestnavatel musis priepustku akceptovat v takom zneni ako ju zamestnanec predlozil, kedze lekar netvrdi ine. To je cele. Neriesis diagnozy a ani podozrenia na diagnozy...

lilope
8. júl 2025
@biba_18

- áno. a čo?

- áno. a čo?

parada, že? 😉

@biba_18 ako sa podľa teba rieši modelová situácia kedy má zamestnávateľ podozrenie, že zamestnanec nejakým spôsobom zneužíva priepustky napr. dĺžkou vyšetrenia? Mne môj obvodný lekár nikdy nenapísal na priepustku čas príchodu/odchodu dokedy som tam bola.