icon

Úprava pracovného času

nada1326
21. mar 2012

Maminky, ktore ste zamestnane, mate skusenosti so znizenim pracovneho casu? Myslim tym toto- § 164
Úprava pracovného času
Na začiatok

(1) Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti.

(2) Ak požiada tehotná žena a žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný ich žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.
Ide o to, ze v nov. som zacala pracovat, deti mam v skolke. S pracou som spokojna, ale trapi ma, ze deti chodia prve do skolky a medzi poslednymi odchadzaju... Riesit to, alebo nie? Zmluvu mam len do 31.10.

Strana
z2
suz2
13. okt 2015

@boba82 ahoj, mozem sa opytat, ci si dalej riesila tu upravu prac. casu? ja som sa este odvolala na odbory, ale neviem, neviem ako to dopadne...

eunomia
23. apr 2016

@suz2 Ako si nakoniec dopadla s upravou prac. casu?

zuzka2661
13. jún 2016

Som v 5.tom mesiaci a rada by som poziadala o kratsi prac.cas kedze tahat 12hod v robote na nohach je vela.ako ma vyzerat vzor ziadosti a co tam mam napisat?dakujem krasne

bernusca
13. okt 2016

@jaduska ahoj,mozem sa Ta spytat,ze ci Ti zobrali aj z plati po skrateni pracovneho casu na 6 hodin?Dakujem velmi pekne za odpoved.

zuzka2661
13. okt 2016

Ano samozrejme ze beru aj z platu

jaduska
18. okt 2016

@bernusca plat je vždy vecou dohody, teda vo väčšine povolaní. Ja som nastupovala späť po materskej, mzdy išli za tých 2,5 roka hore, povedala som svoje požiadavky a dohodli sme sa. Zarábala som viac, ako pred materskou, ale ozaj to bolo aj tým, že všeobecne sa platy dvíhali. Ja si myslím, že keď je zamestnanec schopný urobiť za 6 hodín to, čo iní za 8, alebo 10 hodín, tak prečo by mal byť ukrátený na plate. Ak nie je platený za hodiny, alebo za výkon (napr. počet vyrobených kusov), tak sa na mzde musí dať dohodnúť k obojstrannej spokojnosti. Nájsť dobrého zamestnanca v dnešnej dobe je dosť ťažké, hoci niektorým zamestnávateľom to stále nedochádza 😒

Strana
z2