icon

Z rodičovskej do roboty - výpoveď - úrad práce?

evallu
21. aug 2018

Ahojte, ja viem že už to tu bolo nespočetne krát, ale ja som z toho fakt jeleň, čítam googlim, volam mzdarkam, už som bola aj na upsvar-e a stale je to nejako inak/ resp. jeden povie tak druhý inak.... ide o to že budúci mesiac bude mať dieťa 24.9. - 3. narodeniny, a ja riešim čo Ďalej..... do práce sa vrátiť síce môžem ale musela by som chodiť na týždňovky, čo neprichádza do úvahy a teda sa plánujem prihlásiť na úrad práce a hladat robotu (uz hladam samozrejme dlhšie) v mieste bydliska, aby sme mohli fungovať v škôlke............................................ otázky ktoré mam stale nevyriešené:

1) ktorym presne dnom sa nastupuje po RD do práce, v mojom prípade 24 alebo až 25?

2) narok na podporu mam, len ako dosiahnuť aby bola čo najvyššia.... ak hned skoncim prac. pomer dohodou, preplatia mi dovolenku, neodrobim ani jeden den, tak z čoho ju budu počitať? Z tej dovolenky? Alebo zo mzdy pred MD?

3) zamestnavatel navrhuje, aby som nastupila(nič neodpracovala), vyčerpala dovolenku a potom skončila prac. pomer.... vtedy mi z čoho vypočítajú podporu? nebude menšia?

hrubý plat pred MD som mala 1000E

prosím prosím poradte mi, už mi z toho puká hlava....

a nechcem sa nejako vlastnou chybou pripravit o peniaze.... pracovala som 15 rokov predtym a myslim ze uz by mi aj stat mohol nieco vratit....

emchuana
21. aug 2018

@evallu mam presne tento problém tak budem čakať na info. Aj keď niekde na nete som čítala ze nárok na podporu po rodičovskej nevznika. Ale dúfam ze to nieje pravda 😂😂😂

evallu
autor
21. aug 2018

@emchuana tak to určite vzniká resp. Ak človek robil pred rodičovskou tak ze to spolu s MD je tie dva roky... to uz som vyzistila 😉

majusqa77
21. aug 2018

1.25nastup do prace.
Ak mas dost dovo, najneskor k 30.9.ukoncit pp a ist na up.

2.ak nenastupis a len ti preplatia dovo, vz bude prijem pred md = 1000 eur, takze podpora 500
3.ak vycerpas celu dovo nic neziskas, lebo zase budes na tom istom

evallu
autor
21. aug 2018

@majusqa77 dakujem Ti veľmi pekne.... takže mi z toho vychádza, ak som to dobre pochopila, že naj by bolo nastupiť na dajme tomu tyzden, potom dohoda a preplatiť dovo...? druhe top by bolo nastupiť na napr. 3 dni, zvyšok dovo preplatiť.... a najhoršie by bolo nenastupiť, 25 dohoda a 26 už na úrade, preplatiť dovo a isť na upsvar.... dobre som to pochopila?

evittam
22. aug 2018

@evallu Vycerpat 1-2dni dovolenky ostatnu preplatit. Piseme to tu dookola, staci citat.V tvojom prípade ukoncit PP dohodou k 26.9.2018.

evallu
autor
22. aug 2018

@evittam ahoj, v tom odkaze hore som to našla - tvoje rady 😉 dakujem .... prepáč ja viem že si to tam perfektne napísala, ale predtým som to nenašla.... asi ešte neviem tu na mk hladat...... ešte jedna úvaha, myslíš že s tým bude mať zamestnávatel problém (navrhuju mi vyčerpať celu dovolenku momentalne ☹ ) ? Nemal by mať, však zaplatí stale to isté..... iba ak taky ten neprajnícky?

evittam
22. aug 2018

@evallu Nepoznám tvojho zamestnavatela a neviem s čím ma alebo nemá problém. Zaplati to iste. Proste mu dones na podpis žiadosť o skoncenie PP dohodou k datumu ako som napisala a uvidis ci podpise.

emchuana
22. aug 2018

@evittam a keď nenastúpis vôbec do zamestnania len das k 25.9 vypoved dohodou stratíš niečo? Lebo napríklad ja som čerpala celu dovo pred materskou a myslím ze mi tam už neostalo nič a nechce sa mi na 1 deň ist 300km do roboty 🤷‍♀️

majusqa77
22. aug 2018

@emchuana vypoved dohodou nedas. mozes skoncit PP dohodou, ale s tym musi druha strana suhlasit. vypoved je s 2mesacnou vypovednou lehotou

evittam
22. aug 2018

@emchuana Tak ako pise
@majusqa77
Ano stratis-maximalnu podporu,teda ak si pred MD nemala plat vo vyske max VZ. Cerpala si aj dovolenku co ti vznikla pocas MD?

evallu
autor
22. aug 2018

@evittam a aká by musela byt ta výplata vysoká ?

evittam
22. aug 2018

@evallu Aku si mala? Mas ešte dovolenku?

evallu
autor
22. aug 2018

@evittam o zvyšku po praci neviem (ja si nepamatam a v robote mi to pre dovolenky nevedia zatial povedat) no a po MD som nečerpala, takže tak asi možno 13 dni? Plat som mala 1500 ale 500 z toho bola pohybliva čiastka, tak neviem či to sa rata ako Hruba mzda.... aj ked tu pohyblivu mi vzdy zaplatili (to bola taka forma akože sankcie u zamestnavatela - ak da clovek vypoved, ak poškodí nejako stavbe a tak - stavebná firma)................. a neviem či to ma vyznam, ale bola som cca 1 mesiac pred nastupom na MD PN.....tak že jul PN-ka potom august v praci a september nastup na MD.....

evittam
23. aug 2018

@evallu Ak spravíš ako piseme tak aj pei minimálnej mzde dosiahnes max.podporu.