Zákaz vychádzania - cesta k veterinárovi
našla som, že výnimka je pre prípad starostlivosti o vlastné hospodárske zvieratá. Ale keď potrebujem ísť s chorým psom? ....to nie je hospodárske zviera. To akože nesmiem ísť?
ano mozes ist je to vo vynimke len radsej zavolaj dopredu veterinarovi nas to ma vypisane na fcb
@loginexistuje
no len vo vynimke som nasla len hospodarske zvierata
Tak veterinárne služby sú otvorené tak hádam by nedali pokutu za to že mám choré zvieratko, aj muž musí ísť so psom v pondelok, mal zápal uši takže si neviem predstaviť to 3 týždne neliecit, kebyže mu to prepukne teraz
@antija zákon bol písaný na rýchlo, jeho litera síce hovorí o hospodárskych zvieratách, ale podľa mňa "duch" zákona je jasný a patrí tam aj pes, mačka... A ak by to niekto chcel napadnúť, pretože litera to nehovorí, bolo by to poriadne hlúpe. Už len keď si uvedomíme, že sliepku, kravu... môže človek beztrestne zabiť, ale pri psovi, mačke je to tuším zložitejšie. Takže prečo by zrazu tie prvé menované zvieratá mali teraz väčšiu ochranu ako tie druhé menované...? Bolo by to veľmi nelogické.
Bože môj ženy,veď používajte trochu sedliacky rozum,lebo zachvilu tu na koňovi nebude nič iné len otázky o koronaviruse...veď samozrejme že s chorým zvieraťom pôjdeš k veterinárovi,pokiaľ ten ovšem pracuje...a či mimo okresu,veď povedali že NEbudú policajti kontrolovať hranice okresov...https://dennikn.sk/2102826/otazky-a-odpovede-o-... túto v článku máš dobré vysvetlené aj tie výnimky,ale niekedy ozaj treba len zapojiť rozum....
@antija My sme sa nikoho nepýtali, náš veterinár normálne funguje...my musíme dochádzať každý deň na lieky, čiže určite to podľa mňa spadá do tej kategórie "lekári"...mimochodm, aj v správach hovorili, že starostlivosť o hospodárske, ale aj spoločenské zvieratá....keby to tak nebolo, veterinár by bol zatvorený...záleží ale od majiteľa veteriny, či zavrie..
Aj ja musím ísť na kontrolu k veterinárovi so psom. Určite pôjdem a dokonca aj MHD, ak nebudem mať inú možnosť. Nenechám ho skapať, keď potrebuje lieky.
ano mozes, veteriny robia. Nas pes dochadza na terapiu
@antija neviem, či aj mimo okres, ale len tak bez záruky aj na základe logiky, pokiaľ máš zverolekára mimo okres, tak podľa mňa môžeš ísť aj mimo okres. Vlastne, to nariadenie, čo sa týka starostlivosti o zvieratá, okres nijako neobmedzuje.
https://rokovania.gov.sk/download.dat?id=69D13E...
A mimochodom, veterinár je MVDr., čiže je to lekár..a návštevy lekára sú povolené.
Kludne môžeš...dneska som bola, mimo okresu...a v pondelok znova musime isť
@hipuska tak to, žiaľ, neviem.
Tu sú oficiálne dokumenty ÚVZ SR, ale neviem, či tam k tomu niečo bude:
https://www.uvzsr.sk/
Vraj treba mať so sebou papier od lekára že sa ide na ošetrenie. Lekársku správu alebo predvolanie bolo to v inej diskusii na fb....
Uz som zmagorena.mozem ist teda do lesa mimomesta so psom?
@jajka71 určite mi dáva logiku, ako píše @baluinka. Napr. manželka je objednaná zubárovi na termín, predtým si samozrejme ešte overí, či sa z jeho strany nič nezmenilo a ak nie, tak tam pôjde. A bez papiera a ešte do druhého okresu.
Na druhej strane, nariadenie hovorí:
"cestu do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného lekárskeho
vyšetrenia, vrátane sprevádzania blízkou osobou alebo príbuzným a cestu
späť,"
Mohli by sme polemizovať nad pojmom "neodkladné lekárske vyšetrenie" - zákrok zubára nie je zrejme vyšetrenie, ale už úkon na základe predošlého vyšetrenia, takisto sa dá polemizovať, či je to "neodkladné", nejde o život, na druhej strane ide "iba" o zdravie.
No celá táto moja polemika ukazuje na problematické znenie tohto nariadenia, pretože som presvedčený, že ošetrenie u lekára, akákoľvek zmysluplná návšteva (ochorenie, ošetrenie...), aj keď nejde o život by mala byť plne povolená. Len tá nešťastná litera nariadenia... Pričom rôzne vysvetlenia ministerstiev sú o ničom, pretože aj tie si niekedy protirečia (dve ministerstvá navzájom). K tomu nariadeniu malo byť nejaké oficiálne doplňujúce vysvetlenie alebo ho lepšie formulovať.
@nenne27 to je tiež sranda s tými výnimkami, pretože:
- môžeš ísť do prírody (aj viac ako 100 m)
- môžeš venčiť psa do 100 m
Ale podľa mňa - to venčenie sa týka, že nejdeš do prírody, ale len do mesta blízko bytu, čiže je tam to obmedzenie 100 m. Takmer bez obmedzenia sa týka tvojej prechádzky do prírody, čiže mimo mesta, kde si samozrejme môžeš zobrať psa. Len pri posudzovaní toho sa potom človek nemôže odvolať, že je to venčenie psa bod č. 9 (do 100 m v meste), ale prechádzka mimo mesta, na ktorú si si zobrala aj psa (bod č. 10). 🙂
Znenie výnimiek:
9. cestu osoby so psom alebo mačkou do 100 metrov od miesta pobytu a cestu
za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá a cestu späť,
10. pobyt v prírode v extraviláne obce v rámci okresu, v prípade hlavného mesta
Slovenskej republiky Bratislavy a Košíc v extraviláne v rámci územia
mesta
@jaron súhlasím,že sú niektoré tie obmedzenia a ich výnimky formulované nie úplne jasne (viď tisíc otázok aj tu vo fóre), ja ale chápem,že za tak krátky čas a v takejto vážnej situácii nie je jednoduché spísať všetky tie opatrenia tak detailne a so spomenutím všetkým možností, aby to vyhovovalo každému jednému občanovi (a hlavne tým,čo sa silou mocou v tom celom snažia nájsť nejaké diery,ako tie nariadenia obísť). Trebárs konkrétne tvoje spomínané výnimky: "môcť venčiť psa 100m od domu" a následne ďalšia výnimka "môcť ísť do prírody v extravinalne obce" veď logicky môžem do tej prírody zobrať psa,tie dve výnimky sa navzájom nevylučujú..a čo sa týka návštev u lekárov, tiež treba podľa mňa na to ísť jednoducho len s rozumom, ak je manželka objednaná k zubárovi na nejaký kaz,tak ja to vnímam ako neodkladnú návštevu,naopak obyčajná preventívna prehliadka sa odložiť dá,tá podľa mňa nie je vyslovene nevyhnutná. Ja som tehotná a v stredu som objednaná na diabetologiu,samozrejme toto považujem za nevyhnutné,tak nebudem špekulovať a jednoducho idem. Bez papiera,som predsa objednaná a keď ma náhodou zastavia policajti,môžu ísť kľudne so mnou,ak mi nebudú veriť.
@antija ahoj,určite môžeš,pes alebo iný domáci tvor má takú istú potrebu ošetrenia ako hospodárske zviera predsa..pes,mačka,morča...potrebujú predsa práveže trochu viac ako taká morka alebo krava.😉 Náš vet je ochotný prísť domov ošetriť,sám nám to ponúkol,v ambulancii len objednávky,tak možno aj váš,stačí zavolať a uvidíš.
@baluinka Rozumiem, možno by som len nie celkom ospravedlňoval to znenie niektorých bodov nedostatkom času, ale áno, určite to zohráva tiež svoju rolu. Ale tiež sa mi to zdá aj ako nedostatočne vžitie sa do reálnej, praktickej situácie ľudí, v ktorej sa môžu nachádzať. Nemám však na mysli absolútne konkrétne formulovanie do každej situácie, to je nemožné a ani to nie je potrebné. Skôr lepšie formulovanie princípov. Niektoré veci napadnú obyčajného jedného človeka behom 1 minúty pri čítaní opatrení a pritom ich nenapadli ani množstve odborníkov pri 10 hodinovej príprave... Napr. tie "hospodárske zvieratá".
Samozrejme niečo iné je, keď chce človek opatrenia nejako obísť, to neobhajujem. Ono je to často dosť ťažké, napr. aj v oblasti rôznej sociálnej pomoci. Ak sa nastavia pravidlá príliš prísne, uškodí sa množstvu ľudí, ktorí nie sú zneužívači, ale sú naozaj v ťažkej situácii a pomoc by potrebovali, ak sú preto zase príliš benevolentné, môžu ich zneužívať iní, ktorí ich až tak nepotrebujú, nemali by mať na ne nárok. Nie je ľahké nastaviť ich vyvážene na jednu aj druhú stranu. Podobne je to možno aj pri tomto nariadení.

@antija otázne skôr je či robí veterinár😉