Zamestnávateľ chce vedieť výsledok PCR testu

blcha123
4. jan 2021

Môže zamestnávateľ si nárokovať , aby vedel výsledok pcr testu?
Nakoľko zamestnanec nemohol byť v kontakte s pracovníkmi čiže sa nejedná o to, aby sa zabránilo šíreniu vírusu...
Nakoľko osoba má silný zápal pľúc

anjelicek26
4. jan 2021

@blcha123 podla mna ano, kedze sa jedna o infekcnu chorobu. Vysoko infekcnu. U nas zamestnavatel vyzaduje aj test o neinfekcnosti, teda po prekonani zasa krvny test. Ci moze ma nenapadlo riesit (preplaca nam to).

lenkamatkova
4. jan 2021

môže

janinah
4. jan 2021

Mňa by zaujímalo prečo má osoba problém ten test ukázať.....a zamestnávateľovi tlieskam,chráni si zamestnancov.

nykkushka
4. jan 2021

Pane bože, súkromné veci na verejných sociálnych sieťach ľudia nemajú problém ukázať, ale výsledok testu zamestnávateľovi, ktorý ho v podstate "živí" je problém 🤷‍♀️🤦‍♀️. Veď na tom výsledku nie je nič, čo by zamestnávateľ o vás nevedel, meno rodné číslo /d narodenia 🤦‍♀️🤷‍♀️. Fakt neviem kde je problém. Ja mať takého zamestnanca, tak sa asi rozlucime.

sandri
4. jan 2021

Moj starsi syn mal v triede pozitivneho spoluziaka. Dali sme ho testovat pcr testom a ked vysiel negativny, automaticky sme vysledok poslali do mojej aj manzelovej prace, aj do skolky mladsieho syna. Pride mi to uplne normalne, kazdy sa boji a chce vediet, na com je.

blcha123
autor
4. jan 2021

Ale keď človek nebol v práci mesiac z iných dôvodov načo je to zamestnancovi ???????

blcha123
autor
4. jan 2021

Pýtam sa či má na to nárok a nie vaše dohady !

miriam_s
4. jan 2021

@blcha123 napr aby vedel že hneď po príchode nenakazite polku firmy?

danielinaa
4. jan 2021

@blcha123 to nie su dohady. Pravo ma a nezmozes s tym nic. Mozes dat vypoved ked sa ti nepaci. V tejto korona situacii mnoztvo ludi sa volnemu prac.miestu potesi a boli by aj 10 x test ukazali aby mohli mat pracu. Ale asi ho mate pozitivny a snazite sa to ututlat vsakze?

oliali
4. jan 2021

@blcha123 ake ine dovody? Ak ma zapal pluc tak je asi PN, v pripade ak sa jedna o pandemicku PNku tak je pozitivny a ma pozitivny PCR test, lekar vystavuje nasledne potvrdenie pre zamestnavatela o tom ze zamestnanec prekonal covid ochorenie, do kedy trvala karantena a o tom ze ma imunitu 90 dni... pocas tejto doby sa nemusi davat znovu testovat cize dalsie testy od neho nemoze zamestnavatel vyzadovat...

blcha123
autor
4. jan 2021

@oliali ďakujem krásne toto som chcela zistiť konečne dobrá odpoveď

sandri
4. jan 2021

@blcha123 akoze naco? Zamestnavatel ma pravo ziadat potvrdenie, ze zamestnanec nesiri vysoko infekcne ochorenie. Myslis si, ze ochoriet sa da len v praci? To co je za logiku? To, ze zamestnanec je mesiac PN predsa neznamena, ze po nastupe do prace nemoze sirit chorobu! Nechapem co sa tu rozculujes. To je taky problem absolvovat jeden vyter z hrdla a z nosa?

aduskatt
4. jan 2021

prax je dnes síce iná, ale zamestnávateľovi by malo stačiť potvrdenie od lekára o ukončení PN, nikto nemá právo žiadať info o zdravotnom stave kohokoľvek.

simca06022011
4. jan 2021

V pripade covidu, ma zamestanvatel pravo ziadaj vysledok testu, preto sa niekde pretestovavaju aj cele kolektivy, je to logicke v tejto situacii a osobne, akby som mala ja u seba viac zamestnancov a po dlhsej dobe sa stretnu vyzadovala bysom ho tiez, pozitivny clovek mi nestoji za to, aby som musela zavriet prevadzku.
V pripade, ze si ho nenechava zamestanvatel pre seba, neuchovava ho ani v nejakej podobe nejde ani o spravuvanie osobnych udajov a teda s GDPR to nema nic.

@blcha123 akoze sa nejedna o to, aby sa zabranilo sireniu? ved ak niekto bol, alebo po nastupe bude pozitivny/negativny tak je to sakra dobry dovod na to, aby to vedeli ludia, ktory s danym clovekom robia. Jednak sa pretestuju aj ini ludia ak treba, ale aj napr. sa "ukludni" situacia na pracovisku. A ak ma niekto silny zapal pluc, tak asi ich zaujima ci to nemoze byt covid.

botka19
4. jan 2021

Internymi pravidlami si spolocnost moze nastavit aj sprisnenie opatreni, vratane testov po karantene.

ajsha123
4. jan 2021

@oliali realita je však taká, že oficiálne karantena trvá 10 dni a po jej skončení môže byť človek naďalej infekčný,hlavne ak mal zápal pľúc (ťažký priebeh). A vôbec nie je pravda, ze ma vybudovanú imunitu na 90 dní... Je dokázané, že to neplatí. Aj po 2 mesiacoch od pre konania nákazy môžeš ochorieť odznova... Tabuľky sú možno tabuľky, ale realita je iná. Úplne chápem zamestnávateľa, že PCR test vyžaduje.

oliali
4. jan 2021

@ajsha123 realita je taka ze ak si clovek vybuduje imunitu tak ju ma minimalne 90 dni... samozrejme su pripady ze jednoducho protilatky nevzniknu... ale tie su zriedkave...na to je dobry test na protilatky aby si clovek bol isty... ale podla mojich informacii ja nemusim behat po testoch do konca februara, covid som prekonala zaciatkom decembra... mam to potvrdene na tlacive od lekara... pri testoch moze clovek stale vychadzat pozitivny ale to neznamena ze je infekcny

mamickadusicka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamickadusicka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
botka19
5. jan 2021

@mamickadusicka tak to sa velmi mýlite, ale neberiem vam to. Veselo do prace,snad nemate ziadnych kolegov,lebo toto je neskutocna spolupatricnost.

anjelicek26
5. jan 2021

Covid je vysoko nakazlive ochorenie, ktore sa hlasi uradom a sleduje, takze ano, zamestnavatelia tu maju vynimku od beznych PN-niek a mozu ziadat testovanie. Chodte fakt uz niekam s vasimi pravami, ustavou a kadecim, kde su prava vasich kolegov, ked ich nakazite a oni svoje rodiny?? Vsetci len plne usta svojich prav a povinnosti idealne ziadne.

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
eliz656
5. jan 2021

Tiez sa mi to zda nelogicke, avsak naozaj je to oficialne tak, ze ak ste uz raz boli pozitivni a mate od lekara potvrdenie, ze ste covid prekonali, nemusite sa (dva ci tri, neviem presne) testovat a mozete tak nastupit do prace... vobec sa mi to nepaci, ale je to bohuzial tak🤷🏽‍♀️
z ludskej strany, minimalne ja keby som v tejto situacii, ze by som uz prekonala toto ochorenie, aj tak by som isla na testy...to je to najmenej...

mondolina
5. jan 2021

@mamickadusicka
Zabudla si dodať, že požiadavka zamestnávateľa je nulitná😂😂

zuzanka.zuzu
5. jan 2021

@botka19
@mondolina
baby ale @mamickadusicka má pravdu, interné pravidlá zamestnávateľa nemôžu ísť nad rámec zákona 😉 (príklad - nechceme zamestnávať černochov)

simca06022011
5. jan 2021

A tu kedze je clovek na PN so zapalom pluc (ma ten zapal pluc stale)- nepise sa tu o navrate do prace - ak som to neprehliadla, podla mna skor chcu vediet "pre istotu" ci nebol pozitivny a nebol s nikym v kontakte z firmy atd...

AK je podozrenie akekolvek na covid u zamestnanca, zamestnavatel nielenze nesmie pustit zamestnanca ani len do prevazdky, on to ma aj hlasit na RUVZ a tam ho uz insturovat budu ako dalej... Cize testovanie je na mieste ak niekto chce ist do prace, hlavne teraz, ked v podstate podozrivy je kazdy. Osobne nebudem riskovat zavretie firmy s chorym zamestnncom, radsej sa s nim rozlucim a najdem si takeho, co bude mysliet aj na bezpecnost kolegov. PRavidla ma na starosti BOZP, a urcuju sa individualne podla charakteru spolocnosti.. ak je niede 5 zamestancov su tam ine, ako ked tam robi 500 ludi... ked vedia robit z domu, robia z domu.. ked nie musia byt nejake opatrenia.

@zuzanka.zuzu ale su veci, ktore sa urcit daju... testovanie, nie je predsa ziadna forma diskriminacie. To je rovnake ako keby mi odmietli zamestnaci napr. "fukat" pocas kontorly, keby si nedali odmerat teplotu, ked to bolo povinne. Ale aj ist na zdravotnu prehliadku... chrania sa tym vsetci. Potom uz su tu len tie "sumy" kde zamestanvatel nema dobre informacie a vyzaduje nieco co netreba, "pre istotu"... a tak. Ale to cez ruvz mu daju presne informacie ak sa informuje samozrejme.

nika2393
5. jan 2021

V tejto dobe sa čudujem ze ti robí problém dat vedieť aký si mala výsledok.... Bud si pozitívna alebo negatívna co je na tom ved nechce vedieť nic dôležité... Načo si robiť problémy tam kde nie sú v tejto dobe keď je ťažko si nájsť prácu by som ukázala asi aj rodný list len nech si udrzim miesto

blcha123
autor
5. jan 2021

@nika2393 kto hovorí o mne ? Písala som niekde že to je o mne ? Potrebovala som informáciu pre niekoho iného, kde mi bola odpoved už daná...
A zbytok sú tu už len vaše trápne dohady čo by človek mal a nemal.. keby viem vypnem tento príspevok nakoľko ste tu riadne svine

proximaa
5. jan 2021

@blcha123 jasne, vsetci su svine, lebo si myslia, ze treba brat ohlad aj na druhych ludi, nie len na seba

nika2393
5. jan 2021

@blcha123 ale prosím ta nebude panovacna... Si na verejnom fóre tak si sa mala opýtať zamestnávateľa preco pýta výsledok asi by ti povedal to isté alebo tej dotyčnej co to chce vedieť.... Ja by som určite aj po PN išla na test nech náhodou nenakazim celú firmu nikdy nevieš či sa nenakazil človek len v obchode... Je tam riziko a